Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΓΥΡΙΖΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ... ΣΟΥΡΒΑ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συγκεκριμένα τα ξημερώματα(περίπου αυτή την ώρα που κάνουμε την ανάρτηση που διαβάζετε, δηλαδή μετά τις 2 το πρωί), γυρνούσαν τα παιδιά στα... Σούρβα. Ακόμα και τώρα βέβαια όσα μικρά παιδάκια έχουν απομείνει στο Παλιούρι και ζουν εδώ με τους γονείς τους, εξακολουθούν να τηρούν το έθιμο.
Για όσους το ξέχασαν αλλά και εκείνους που δεν το ξέρουν, τα παιδιά συγκεντρώνονταν σε παρέες, έπαιρναν τις... δεκανίκες, δηλαδή ξύλινες βέργες που ήταν σουβλερές στην μία άκρη και γυρνούσαν σε όλα τα σπίτια φωνάζοντας "Σούρβα-Σούρβα". Οι νοικοκυρές έβγαιναν και τους έδιναν από ένα κομμάτι λουκάνικο και ένα κομμάτι κρέας (συνήθως με αρκετό παστό πάνω), από τα γουρούνια που είχαν σφάξει πριν τα Χριστούγεννα. Τα περνούσαν στην σούβλα και συνέχιζαν για τα άλλα σπίτια. τα χρόνια που διανύουμε, εκτός από λουκάνικο δίνουν και φρούτα εποχής, δηλαδή πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια και φιρίκια.

Σημείωση διαχειριστή του blog Παλιουριώτη:  Ε, ρε και τι δεν θα έδινα να γυρνούσαν πίσω εκείνα τα αγνά και πανέμορφα χρόνια που με τα φιλαράκια μου γυρνούσαμε στα... Σούρβα διαβαίνοντας τους δρόμους του χωριού.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΑΝ ΣΤΟ ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ... ΜΠΑΜΠΩΣ

Ούτε οι άσχημες καιρικές συνθήκες στάθηκαν εμπόδιο για τους Κφουβουνιώτες να διοργανώσουν την γιορτή της... Μπάμπως. Τελικά την Τετάρτη έγινε η γιορτή με επιτυχία και αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλλαν σ' αυτή. Καλό είναι και τα υπόλοιπα χωριά να παραδειγματιζόμαστε από τέτοιες εκδηλώσεις και να διοργανώνουμε κάτι ανάλογο.
Δημοσιεύουμε δυο ενδεικτικές φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις

Ο νέος δήμαρχος Δ ιδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και η δημοτική
σύμβουλος Σούλα Πουργιάζη, σέρνουν τον χορό.

Άνδρες και γυναίκες του Κουφόβουνου ετοιμάζονται να απολαύσουν την πεντανόστιμη... Μπάμπω

Ο ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ ΣΤΟ "ΜΕ ΓΕΛΑΣΑΝΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ". ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΟΝ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

ΔΥΟ ΦΟΒΕΡΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Δυο πολύ.... ασυνήθιστες παλιές Παλιουριώτικες λέξεις άκουσα αυτές τις μέρες

Ταμπιέτια= Ελαττώματα
Ζουμπουρντέκι=σύρτης, πόμολο

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΡΑΓΛΙ. ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στο Παλιούρι τα παλαιότερα χρόνια(αρκετές εξακολουθούν να το φτιάχνουν ακόμα) τέτοιες μέρες, δηλαδή γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, είναι το Σαραγλί. Πρόκειται για πανεύκολο, αλλά πολύ νόστιμο και εύγευστο γλυκό, που ήταν μάλιστα και ένα από τα "9 φαϊά" που έτρωγαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά
Αλεύρι
Νερό
Αλάτι
Λάδι
Σουσάμι (ψημένο και στουμπιγμένο)
Ζάχαρη

Εκτέλεση
1. Με το αλεύρι, το νερό και το αλάτι φτιάχνουμε το ζυμάρι
2. Όταν είναι έτοιμο, αρχίζουμε να... ανοίγουμε φύλλα, ίδια με αυτά που φτιάχνουμε την πίτα
3. Κόβουμε το φύλλο που ανοίξαμε στην μέση, οπότε έχουμε δυο μέρη
4. Αφού αλείφουμε το μισό φύλλο με λάδι, το γεμίζουμε με το στουμπιγμένο σουσάμι και αρχίζουμε να το τυλίγουμε σε ρολό
5. Φτιάχνουμε τόσα ρολά όσα χωρούν στο ταψί που έχουμε και τα τοποθετούμε κυλινδρικά
6. Το ψήνουμε μέχρι να αρχίσει το φύλλο να ροδίζει
7. Όταν βγάζουμε το ταψί, το περιχύνουμε με σιρόπι, ώστε να μαλακώσει αρκετά και να είναι... μπουκιά και συγχώριο 

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΤΟ 1987

Η φωτογραφία είναι από το γήπεδο ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ πριν από 23 χρόνια και συγκεκριμένα το 1987,  όταν η Θύελλα Παλιουρίου στις 5 Δεκεμβρίου κέρδισε 3-0 την Δόξα (το Τσιαμπάσ' δηλαδή).

Διακρίνονται ΟΡΘΙΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΙ:  Πιτιακούδης Δημήτριος (του Δημητρούδ' τσ' Γκουντίδινας), Μαγγίρας Δημήτριος (Δημήτρης Τσιουπάδκους), Κουτιανούδης Χάρης (Χάρης τ' Τζιώνυ τ' Θιοχάρ'), Βασιλούδης Δημήτριος (του Βασλακούδ'), Τασιούδης Χάρης (τ' Μήτη τ' Χαρίσ'), Μαγγίρας Ζήσης (Ζήησ' Ντικάδκους), Δοϊνούδης Σωτήρης (Σουτήρς τ' Μιχελή Ντουϊνάδκου), Τασιούδης Μόσχος (Μόσκους τ' Μήτη τ' Χαρίσ'). 

ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΙ: Αραμπατζής Παναγιώτης (Τάκης τ' Γκούντινι), Μπουμπουλούδης Κώστας (Κουστάκς τ' Λάμπου τσ' καλιάς), Μαγγίρας Αθανάσιος (Νάσιους Ντουρβάδκους), Μαγγίρας Χρήστος (ο αξέχαστος Χρηστάκους τ' Αγρουτούδ'), Βραντζής Ζήσης (άντρας τσ' Ασημούλας Τσιαλμαρούδ'), Ζαφειρούδης Χρήστος (απ' το Κιμπλί), Βουλγαρούδης Θόδωρος (Θόδουρης τ' Μουτιόν' τ' Καναρούδ), Αντωνούδης Κώστας (απ' το Αλεποχώρι)

ΔΙΟΡΘΩΣΗ Paliouri-evrou: Πάνω στην βιασύνη μας (βλέπετε έχουμε και την δουλειά μας και αυτή προέχει αφού το blog που βλέπετε είναι το μεράκι μας) κάναμε λάθος και αναφέραμε ότι απ'
 το 1987 πέρασαν 17 χρόνια. Σωστά μας διόρθωσε η Ματίνα Γιαϊτζή ότι πέρασαν 23 χρόνια.
Όσο για την επισήμανση της "στα μαθηματικά άσσος πρέπει να ήσουν", σίγουρα ΕΠΕΣΕ ΜΕΣΑ. Γιατί όντως ο διαχειριστής του Blog ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ ήταν... κακός μαθητής.

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Με την υποδοχή Παπούλια ξεκινάει την θητεία του ο Πατσουρίδης

Ποιος στην χάρη του. Ο νέος δήμαρχος Διδυμοτείχου (και φυσικά Παλιουρίου) Παρασκευάς Πατσουρίδης, ξεκινάει την θητεία και τα καθήκοντα του με την υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος θα παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανείων.
Μεγαλεία για τον Παρασκευά, που ήδη έχει καταστρώσει το πλάνο για τις προτεραιότητες που θα βάλει στην θητεία του. Ελπίζουμε και το Παλιούρι να έχει θέση στα σχέδια του. Άλλωστε ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ο Κώστας Γκουδινούδης (του Ψαρούδ') είναι συγχωριανός μας.

ΣΤΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟ ΤΑ ΦΩΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Στον Έβρο θα βρεθεί για τη γιορτή των Θεοφανίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπούλιας θα επισκεφθεί το Διδυμότειχο και θα παραστεί στην τελετή αγιασμού των υδάτων στον Ερυθροπόταμο. Δοθείσης της ευκαιρίας ο Κάρολος Παπούλιας θα ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, μεταξύ αυτών και για τη μαζική εισροή λαθρομεταναστών από την Τουρκία.
Το επίσημο πρόγραμμα της επίσκεψης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ... ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΟΥΜΕ

Για τον φίλο του blog Θανάση Γκακούδη

Πολύ ενδιαφέρον το θέμα που μας έστειλες για τα δυο αδέρφια. Τέτοια θέματα όμως είναι "ευαίσθητα" και καλύτερα να μην τα αναμοχλεύουμε, γιατί μπορεί να... ενοχλήσουμε όσους ήταν από την ΑΛΛΗ πλευρά.

Ευχαριστούμε πάντως για όλα και περιμένουμε καινούργια ενδιαφέροντα θέματα για το Παλιούρι.

ΕΝΑΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Όποιος ξέρει περισσότερα πράγματα για τον Αριστοτέλη Παπανικολάου, ας μας στείλει πληροφορίες με e-mail
Το μυθιστόρημα «Ο γυρισμός της Άνοιξης» του συγγραφέα Αριστοτέλη Παπανικολάου παρουσιάστηκε από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Ροδόπης Έβρου και το σύλλογο «Τρίγωνο Έβρου» Αλεξανδρούπολης σε ειδική εκδήλωση.
Ένα μυθιστόρημα το οποίο βασίζεται σε αγνά ανθρώπινα συναισθήματα και διαδραματίζεται στη μεταπολεμική Αλεξανδρούπολη.
Ο Αριστοτέλης Παπανικολάου γνωστός και με το ψευδώνυμο Αλαργηνός, γεννήθηκε το 1941 στο Παλιούρι Διδυμοτείχου. Έζησε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Οι γονείς του Άννα και Νέστορας ήταν δάσκαλοι και βιολιστές.
Σπούδασε δάσκαλος στη Ζαρίφειο Παιδαγωγική Ακαδημία (1959-1961). Μετεκπαιδεύτηκε στη Γερμανία στην Ανώτατη Παιδαγωγική Σχολή Schaebisch Gmuend της Βάτης-Βυρτεμβέργης και ειδίκευση στην ιστορία, γερμανική γλώσσα, μουσική (1971-1974) και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο (1980-1982). Διετέλεσε έφορος και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και συμμετείχε σε κριτικές επιτροπές των Ετήσιων Λογοτεχνικών Διαγωνισμών, των Ποιητικών Αγώνων Δελφών, των Πανελληνίων Μαθητικών Διαγωνισμών Λογοτεχνίας καθώς επίσης σε κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (Biennale Νέων Καλλιτεχνών-Λογοτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου).
Ίδρυσε και διευθύνει την Παιδική και Δημοτική Χορωδία Ραφήνας. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1966 με το ψευδώνυμο «Αλαργηνός».
Συγγραφική παραγωγή: Αγναντέματα (ποιητική συλλογή), 1981, Όμηρος, ο ποιητής παιδαγωγός, 1981, Το 1821 και οι Γερμανοί Φιλέλληνες (ιστορική μονογραφία), 1983, Η μουσική ως παράγοντας αγωγής από τον Όμηρο μέχρι σήμερα (δοκίμιο), 1985, Ο έρωτας στον Πλάτωνα (δοκίμιο), 1987, Οι δούλοι των Ρωμαίων (δοκίμιο), 1987, Δούλοι και δουλεία στην αρχαία Ελλάδα, 1988 (Α’ έπαινος Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών), Ο γυρισμός της Άνοιξης (μυθιστόρημα), 1990 (Α’ Βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών), Είμαι μικρό και τραγουδώ (Βιβλίο μουσικής για τα δημοτικά Σχολεία), 2000 (Εγκεκριμένο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το Υπ. Παιδείας), Ο γυρισμός της Άνοιξης (μυθιστόρημα, συμπληρωμένη επανέκδοση), 2010.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΧΡΗΣΤΑΚ' ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΗ ΝΑ ΤΡΑΓΟΥΔΑΕΙ

Στην Πόλη ήμουν κι έμαθα

Πληροφορίες καταγραφής

Το τραγούδι κατέγραψε η Δόμνα Σαμίου στο Παλιούρι Διδυμοτείχου Έβρου, το 1976.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Πληροφορίες

  • Προέλευση
    Θράκη
  • Τόπος Τραγουδιού
    Έβρος, Παλιούρι
  • Θέμα
    Γυναίκες ξωτικά, δράκος, πηγάδι
  • Ταξινόμηση
    Παραλογή
  • Διάρκεια
    04:11
  • Είδος
    Καθιστικό

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

  • Χρήστος Ζαφειρούδης
    Τραγούδι

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΓΗΣ






Καλά Χριστούγεννα
Χρόνια Πολλά, Χρόνια Καλά και Ευτυχισμένα


ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ. Μην ξεχνάτε ποτέ από που ξεκινήσαμε όλοι και από που καταγόμαστε. Η σκέψη μας και η καρδιά μας καλό είναι να γυρίζει πάντα εκεί(αν δεν μπορούμε να γυρίσουμε εμείς). Ιδιαίτερα τέτοιες γιορτινές μέρες.

ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 1.700 ΕΥΡΩ ΜΑΖΕΨΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΑΠ' ΤΑ... ΧΡΙΣΤΟΪΑΝΝΑ

Πιστά στο έθιμο των Χριστουγέννων, τα παιδιά της Θύελλας Παλιουρίου(ποδοσφαιριστές, παράγοντες αλλά και φίλαθλοι συμπαραστάτες), το βράδυ της Παρασκευής γήυρισαν όλα τα σπίτια του χωριού και τραγούδησαν τα Χριστόϊαννα.
Μάλιστα το οικονομικό κέρδος απ' την τήρηση του εθίμου ήταν αρκετά ικανοποιητικό, αφού συγκέντρωσαν περίποου 1.700 ευρώ, ποσό που θα βοηθήσει την ενίσχυση του ταμείου και την δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει η Θύελλα για άνοδο στην Α' κατηγορία Έβρου. ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΑΙΔΙΑ

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ... ΜΠΑΜΠΩΣ ΣΤΟ ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟ. ΝΑ ΠΑΜΕ ΠΑΙΔΙΑ

Στο χωριό Κουφόβουνο ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού θα διοργανώσει για πρώτη φορά τη ''Γιορτή Μπάμπω''στον αύλειο χώρο του σχολείου την 27-12-2010 και ώρα 18:30. Θα μαγειρευτεί και θα προσφερθεί το φαγητό Μπάμπω,με τη συνοδεία ντόπιου κρασιού και χωριάτικο ψωμί!
Κοντά μας θρακιώτικη ζωντανή ορχήστρα με πλαισίωση τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.
Οι μικροί μας φίλοι θα διασκεδάσουν με καλιτεχνικές δραστηριότητες από ομάδα ''Ξωτικών''και θα απολαύσουν τη φάτνη μας με τα αληθινά μικρά προβατάκια!!
Τέλος σας περιμένουμε όλους να ανάψουμε την μεγάλη φωτιά ύψους δέκα μέτρων για να θυμηθούμε την φωτιά που ανάψανε οι βοσκοί κατά την γέννηση Του μικρού Χριστού μας,και νιώσουμε την ζεστασιά απο την αγάπη του Κυρίου μας!


Σημείωση Paliouri-evrou: Να πάμε παιδιά όσοι μπορούμε, γιατί αξίζει να στηρίζονται τέτοιες προσπάθειες
Για όσους δεν ξέρουν τί είναι η "Μπάμπω", να πούμε ότι την μαγειρεύουν και στο Παλιούρι. Είναι έντερο παχύ, γεμιστό με κιμά(όπως το λουκάνικο) και τρώγεται τα Φώτα, μαγειρεμένο στο ταψί με ρύζι.

ΕΥΧΕΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ (ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

"Το μήνυμα της αγάπης που στέλνει η γέννηση του Χριστού, ας γίνει οδηγός στη ζωή μας.
Θερμές ευχές για χαρούμενα Χριστούγεννα, Ευτυχισμένο και χαρούμενο το νέο έτος".

Παρασκευάς Πατσουρίδης
Νεοεκλεγείς Δήμαρχος Διδυμοτείχου

ΜΕ... ΤΣΙΒΡΙΜΕ, ΣΟΥΖΝΤΡΟΥΜΑ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Ξημερώνει Χριστούγεννα και απόψε οι νέοι του χωριού μας τα παλιά χρόνια(αλλά και τώρα κυρίως οι ποδοσφαιριστές της Θύελλας για την οικονομική της ενίσχυση), γυρνούσαν στα σπίτια του χωριού και τραγουδούσαν τα Χριστόϊαννα. Τα θρακιώτικα κάλαντα δηλαδή που σας έχουμε ήδη γράψει τους στίχους.
Το μεσημέρι των Χριστουγέννων και αφού οι Παλιουριώτες παρακολουθούσαν την λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο, η οικογένεια μαζεύονταν αλλά εξακολουθεί και μαζεύεται πάλι γύρω απ' το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φυσικά εκτός από τις σαλάτες, το κρασί και το τσίπουρο, κυριαρχούσε το ψητό χοιρινό κρέας, αλλά και δυο καθαρά θρακιώτικα-για να μην πω εβρίτικα εδέσματα-των Χριστουγέννων. Ο "τσιβριμές" και ο "σουζντρουμάς".
ΤΣΙΒΡΙΜΕΣ
Είναι μικρά κομματάκια χοιρινό κρέας, κυρίως ψαχνό από τον λαιμό, που το μαγειρεύουν οι νοικοκυρές σε ταψί με αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Το βράζουν με λίγο νεράκι και γίνεται... λουκούμι.
ΣΟΥΖΝΤΡΟΥΜΑΣ

Τα συκώτια του γουρουνιού και τα πνευμόνια αφού τα βράσουν τα τσιγαρίζουν μαζί με πράσο και μετά τα αφήνουν να κρυώσουν. Όπως και τον καβουρμά ο σουζντρουμάς μπαίνει σε συσκευασία νάυλον και όποτε θέλουν κόβουν ένα κομμάτι, το ζεσταίνουν και είναι πεντανόστιμο.  
«Ινιά φαϊά»
Ένα απ’ τα πολλά έθιμα που είχαμε τα Χριστούγεννα στο Παλιούρι, ήταν και τα «ινιά φαϊά», εννέα φαγητά.
Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων η νοικοκυρά του σπιτιού έστρωνε το σοφρά και έβαζε επάνω εννέα νηστίσιμα φαγητά.
Για τη συγκέντρωση των εννέα φαγητών συνήθιζαν να έχουν φασόλια, ελιές, πράσο, κρεμμύδι, ή τουρσί. Μάλιστα η γιαγιά μου η Σμαραγδή, επειδή τα οικονομικά μας ήταν πολύ περιορισμένα, έκανε μια πονηριά. Για να συγκεντρώσει εννέα φαγητά έβαζε χωριστά το λάχανο, χωριστά τις πιπεριές, χωριστά τις ντομάτες, χωριστά και τον «τουρσόζουμου». Επίσης κάποιες φορές έβαζε σ’ ένα πιατάκι αλάτι και σ’ άλλο πιπέρι οπότε είχε δυο επιπλέον φαγητά. Σε πολλά σπίτια υπήρχε και το χειμωνιάτικο  καρπούζι, ειδική ποικιλία που το φύλαγαν μέσα στο άχυρο ή στ’ αμπάρια.
Αφού λοιπόν συγκεντρώνονταν εννέα φαγητά πάνω στο σοφρά, ο παππούς και αρχηγός της οικογένειας, θυμιάτιζε με μια κεραμίδα ή ένα υνί το σοφρά με τα φαγητά, θυμιάτιζε τα «πράματα» στο «ζένκο» στάβλο, τ’ αμπάρια με τα σιτάρια καθώς και όλα τα μέλη της οικογένειας, κάθονταν όλοι μαζί για να φάνε. Απαραίτητο ήταν να πούμε και το Χριστόψωμο, (λειψή μπουγάτσα με νερό, αλάτι, αλεύρι, λίγη σόδα και χωρίς λάδι). Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να γευματίσουν όλοι μαζί και να ευχηθούν ο ένας τον άλλο τα Χρόνια Πολλά.
Σήμερα δυστυχώς το έθιμο αυτό τείνει να εξαφανιστεί. Μόνο από κάποιους Πολιτιστικούς Συλλόγους και ανθρώπους με αγάπη και μεράκι για την παράδοση συνεχίζει να πραγματοποιείται.
Όλοι εμείς οι Παλιουριώτες την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, ας μαζευτούμε στο σπίτι με τους δικούς μας ανθρώπους και ας απολαύσουμε τα εννέα φαγητά, όπως έκαναν πάντα οι Παλιουριώτες. Είναι μια ευκαιρία να ξαναζωντανέψουμε ένα έθιμο του χωριού μας και να πούμε. Δεν ξεχνούμε την καταγωγή μας, δεν ξεχνούμε τις ρίζες μας. Συνεχίζουμε την πλούσια παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, δεν φοβόμαστε καμιά παγκοσμιοποίηση, εμείς είμαστε Παλιουριώτες.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  και ΚΑΛΗ ΓΗΡΟΣΥΝΗ


του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

"ΕΦΥΓΑΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ" Ο ΖΗΣΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΝΕΞΙΑ ΜΠΟΥΜΠΟΥΛΟΥΔΗ

Το 2010 φεύγει με τον χειρότερο τρόπο για το Παλιούρι, αφού άλλοι δυο ηλικιωμένοι συγχωριανοί μας δεν βρίσκονται πια κοντά μας.
Ο Ζήσης Μπουμπουλούδης(Ζησ' Μπουμπουλάδκους) "'έφυγε από κοντά μας" την περασμένη βδομάδα, αφού τα σημαντικά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τελευταία \, είχαν ως αποτέλεσμα να αφήσει την τελευταία του πνοή και να βυθίσει στο πένθος την οικογένεια του, τους φίλους, τους γνωστούς και όλους τους Παλιουριώτες. Στα παιδιά του Κώστα(Τζίμη) και Τασούλα (που είναι παντρεμένη στην Αλεξάνδρεια), και στους συγγενείς του εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια. 
Λίγες μέρες νωρίτερα απεβίωσε η Μενεξιά Μπουμπουλούδη(για όσους δεν την γνωρίζουν το σπίτι της είναι πίσω απ' του Τζιότζιου τ' Κουρακάδκου και πάνω απ' του Τζιατζιάρα). Έμενε τα τελευταία χρόνια με την κόρη της Σμαραγδή στην Σαγήνη Ορεστιάδας. Στην οικογένεια της, τα παιδιά της Γιώργο, Μοσχοβιά, Σμαραγδή και τους συγγενείς εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια. Να ζήσουν να τους θυμούνται.

ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΦΕΙΡΟΥΔΗ (ΓΙΑΝΝΑΚ') ΕΧΕΙ Η ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ ΤΗΣ

Βλέπω καράβια πο ’ρχοντι


Πληροφορίες καταγραφής

Το τραγούδι κατέγραψε η Δόμνα Σαμίου στο χωριό Παλιούρι Διδυμοτείχου Έβρου από τον Γιάννη Ζαφειρούδη, το 1976.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Πληροφορίες

  • Προέλευση
    Θράκη
  • Τόπος Τραγουδιού
    Έβρος, Παλιούρι
  • Ταξινόμηση
    Της αγάπης
  • Διάρκεια
    03:00
  • Είδος
    Καθιστικό

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Bλέπω καράβια πo ’ρχοντι ’πού μέσ’ από την Πόλη
μι τιτρακό-νο-σιες έμορφες
μι τιτρακόσιες ν-έμορφες, μ’ εξήντα παλικάρια
στη μέση ήταν γερέντης1 μου,
στη μέση ήταν γερέντης μου, λαλούσι το ντιλμπέρι2,
γιεμ, το λαλούσι κι ίλιγι:
- Ας μη ’χα πάει στη γειτονιά, ας μη ’χα γειτονέψει
κι μ’ έριξαν βαριά ’δικιά3 πως φίλησα κοράσιον.

1γερέντης: γιαρέντης, ο αγαπητικός
2ντιλμπέρι: πολυαγαπημένος
3’δικιά: αδικιά, συκοφαντία, άδικη κατηγορί

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΑ... ΚΟΛΙΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ... ΧΡΙΣΤΟΪΑΝΝΑ


Την Παρασκευή τα ξημερώματα,παραμονή Χριστουγέννων δηλαδή, έχουμε τα... κόλιαντα. Για όσους έχουν ξεχάσει ή δεν γνωρίζουν το συγκεκριμένο έθιμο, να πούμε ότι τα παιδιά του Παλιουρίου μαζεύονταν παρέες και γυρνούσαν στα σπίτια τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Φώναζαν... κόλιαντα και οι νοικοκυρές τους έδιναν καρύδια, σύκα, καραμέλες, μήλα, φιρίκια, πορτοκάλια, μανταρίνια και όσοι είχαν την δυνατότητα και κάποιες δραχμές.
Το βράδυ της ίδιας μέρας, πριν ξημερώσουν δηλαδή τα Χριστούγεννα, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία νέοι του χωριού, γυρνούσαν ως μια παρέα με γκάιντα ή τουμπερλέκι ή ούτι και τραγουδούσαν σε όλο το χωριό τα θρακιώτικα κάλαντα, τα... Χριστόϊαννα όπως είναι πιο γνωστά.


Χριστόϊαννα, Χριστόϊαννα,
τώρα Χριστός γινιέτι.
Γινιέτι για να θρέφετε
στου μέλι κι του γάλα.
Του μέλ' του τρών' οι άρχοντις
κι του κηρί στους άγιους.
Κι του μιλισουβότανου
του τρών΄ τα παλλικάρια

ΑΡΧΙΣΑΝ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ... ΔΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τρεις μέρες μας χωρίζουν από τα Χριστούγεννα και οι περισσότεροι Παλιουριώτες που εκτρέφουν γουρούνια τα έχουν ήδη σφάξει. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά εκείνοι που έχουν συγγενείς(παιδιά, αδέρφια) και φίλους στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, άρχισαν ήδη να στέλνουν δέματα γεμάτα με χοιρινό κρέας, λουκάνικα, σουζντρουμά, καβουρμά και άλλα πράγματα,   εν όψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Έβρου που αναχωρούν απ' το Διδυμότειχο για την Αθήνα καθημερινά στις 5 το απόγευμα, είναι γεμάτα με δέματα και μάλιστα αυτό αναμένεται να κορυφωθεί αύριο το απόγευμα και την Παρασκευή.

Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ(ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΦΥΣΙΚΑ) ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

Σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Διδυμοτείχου το απόγευμα της Κυριακής 19.12.2010 και ώρα 19:30 έδωσαν τον καθιερωμένο όρκο ενώπιον του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου η νέα Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο του διευρυμένου Δήμου Διδυμοτείχου.
Η εκδήλωση χαρακτηρίσθηκε από την μεγάλη συγκέντρωση του κόσμου, ο οποίος με ενθουσιασμό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του νέου Δημάρχου κου. Παρασκευά Πατσουρίδη να συμμετάσχει με την παρουσία του στην τελετή ορκωμοσίας.
Αυτή ακριβώς η παρουσία του κόσμου επιβεβαίωσε δε πλήρως την πεποίθηση της νέας Δημοτικής Αρχής για την αναγκαιότητα της δημοσιότητας της τελετής και την αναβάθμιση του θεσμού. Οι νέοι αιρετοί άρχοντες του τόπου, μετά την εκλογή τους και ενώπιον του κόσμου που τους εξέλεξε, πρέπει να δεσμεύονται επίσημα για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Ο νέος Δήμαρχος, μετά την ορκωμοσία, αφού............. πρώτα ευχαρίστησε το πλήθος του κόσμου και τους επισήμους που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, εκφώνησε την πρώτη του ομιλία με την νέα του ιδιότητα.

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΦΑΞΙΜΟ ΤΩΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ

Γδάρσιμο γουρουνιού στο Παλιούρι
Με χιόνια και τον καιρό να είναι καθαρά χριστουγεννιάτικος, μπήκαμε στην εβδομάδα των Χριστουγέννων. Παλαιότερα βέβαια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και κάποια έθιμα έχουν πλέον ξεχαστεί και δεν αναβιώνουν πλέον αυτές τις μέρες.
Ένα από αυτά ήταν και το σφάξιμο των γουρουνιών. Πριν λίγα χρόνια αυτό γινόταν παραμονή Χριστουγέννων. Σε κάθε γειτονιά μαζεύονταν οι άντρες και με επικεφαλής αυτόν που θα αναλάμβανε την σφαγή, γυρνούσαν στα σπίτια και όλοι μαζί βοηθούσαν να σφάξει κάθε νοικοκύρης το γουρούνι που έτρεφε από το καλοκαίρι μέσα στο... κμάσι (ειδικός χώρος με ξύλο που ζούσε το γουρούνι).
Οι γυναίκες των σπιτιών περίμεναν με κανάτες που είχαν ζεστό νερό για να πλύνουν  τα αίματακαι πετσέτες να σκουπιστούν, ενώ προσέφεραν σε όλους κρασί, ούζο και τσίπουρο. Ωραίες εποχές, όμορφες, αγνές, αν και σχετικά φτωχές, αλλά χωρίς άγχος.
Στη συνέχεια κάθε νοικοκύρης έγδερνε το γουρούνι και έφτιαχνε με το κρέας είτε λουκάνικα(χρησιμοποιώντας μάλιστα τα έντερα τλου γουρουνιού), είτε καβουρμά, που είναι και εβρίτικο φαγητό.
Είναι αλήθεια ότι τώ τα το σφάξιμο γίνεται πολύ νωρίτερα, γιατί αρκετοί θέλουν να στείλουν δέματα με κρέας σε συγγενείς και φίλους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας που μένουν Παλιουριώτες. 

Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στο χωριό μας, που παραμένει απ' την Παρασκευή αποκλεισμένο μια και δεν υπάρχει συγκοινωνία με το Διδυμότειχο. Τα λεωφορεία δεν έρχονται, αφού ο δρόμος δεν έχει καταστεί εφικτό να ανοιχτεί και να κυκλοφορήσουν και έτσι τα προβλήματα με δεδομένο ότι πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα παραμένουν μεγάλα.  Ήδη συνεργεία της Νομαρχίας και του Δήμου καταβάλλουν προσπάθειες να επιλυθεί το πρόβλημα.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΕΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 40 ΧΡΟΝΙΑ

Φίλε Παλιουριώτη διαχειριστή μια και δημοσίευσες φωτογραφία από τον Μπέη του χωριού μας, σου στέλνω άλλη μια φωτογραφία με το ίδιο θέμα. Στον ρόλο του Μπέη είναι ο Βουλγαρούδης Αθανάσιος (Του Θανασούδι του Βουλγαράδκου), ο οποίος να μην ξεχνάμε είναι και πολύ σπουδαίος χορευτής. Στο βάθος φαίνεται το σπίτι του Δημήτρη του Παρουσούδη, αφού η πομπή του Μπέη βρίσκεται λίγο πριν την Καλόγρα.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Φίλε Παλιουριώτη διαχειριστή να σου θυμήσω τώρα μερικές λέξεις Παλιουριώτικες που ακούγονταν παλιότερα τέτοιες μέρες:






Κστους= Χριστούγεννα
Κστόημηρις = Χριστουγεννιάτικες ημέρες
Γκουτσινούδ(ι) = Γουρουνάκι
Γρουν(ν) = Γουρούνι
Κμας = Κουμάσι
Πιτσί =Δέρμα
Γρουνουπέτσ(ι) = Δέρμα γουρουνιού
Παστός = Λίπος
Γκιτρτλιάνκους = Λάρυγγας
Νουρέτσκα = Ουρά ή το τελευταίο μερος της σπ. στήλης
Άντιρου = Έντερο
Κουλάντιρου = Παχύ έντερο
Μπαμπάτσκου = Μεγάλο
Μπάϊα = Αρκετά
Μπάϊα μπαμπάτσκου γκουτσινούδ = Αρκετά μεγάλο γουρουνάκι)
Ξιτιΐζου = Καθαρίζω το κρέας από το κόκαλο
Φουρλάτσι = Πετάχτηκε απότομα
Σαπλαντώ = Μαχαιρώνω
Πιδικλώνουμι = Μπερδεύω τα πόδια μου
Κατσιούρτσι = Του ξέφυγε
Γιαβάνκους = Αδύνατος
Μπαλτάς = Τσεκούρι
Τσιακ(ή)ς = Σουγιάς
Σατ(ή)ρ = Μεγάλο μαχαίρι
Κουσκουλαντώ = Κάνω γρήγορα, Βιάζομαι
Μπούζια = Πάγοι
Τφαν(ι) = Χιονοθύελλα


ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΔΕΣ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Μια και η Θύελλα δεν αγωνίζεται το Σαββατοκύριακο λόγω χιονιού, ας δημοσιεύσουμε μια φωτογραφία που έχουμε πάρει εδώ και κάποιες μέρες, αλλά δεν μπορέσαμε να αναρτήσουμε. Είναι πριν 30 χρόνια, σε ένα φιλικό με τα Βρυσικά και συγκεκριμένα στο γήπεδο που είχαν τότε στον κάμπο του χωριού. Διακρίνονται τρεις... Πιτιακούδηδες. Από αριστερά ο δημοσιογράφος σήμερα στην Αθήνα Κώστας Πιτιακούδης (Κώτσιους τσ' Γκουντίδινας), ο Λάμπρος Πιτιακούδης(Λάμπους τ' Δημητράκ' τ' Φώτ') που εδώ και πολλά χρόνια μένει στην Σουηδία όπου είναι παντρεμένος και ο γυμναστής Κώστας Πιτιακούδης (Κουστάκς του Τσιλικούδ') που μένει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΟΤΑΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΑΝΑΒΙΩΝΕ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΜΠΕΗ


 
Οι Απόκριες αργούν ακόμα, αλλά μια και βρέθηκε στην κατοχή μας αυτή η φωτογραφία, την δημοσιεύουμε για να θυμηθούμε ότι μέχρι πριν από αρκετά χρόνια αναβίωνε το έθιμο του Μπέη στο χωριό μας.
Στο στιγμιότυπο μας, διακρίνονται οι... τζιαντιρμάδες(σωματοφύλακες του Μπέη), να έχουν περικυκλώσει τον γιατρό. Αυτός με την άσπρη ενδυμασία είναι ο Κωσταντίνος Αγγελούδης (Κώτσιους Παπαδάς), δεξιά του οι Γιαννούδης Δημήτριος(Τάταλης), Βουλγαρούδης Αθανάσιος(του Θανασούδ') και αριστερά του ο Χρήστος Διγγελούδης (Χρήστους τσ' Λαμπιρνόδινας)

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΛΟΓΩ ΧΙΟΝΙΟΥ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ

Οι έντονες χιονοπτώσεις που υπάρχουν στο νομό ΄Εβρου, είχαν ως αποτέλεσμα να αναβληθούν οι αγώνες όλων των τοπικών πρωταθλημάτων. ΄Ετσι το εντός έδρας ματς της Θύελλας στο γήπεδο Παλιουρίου με τον Πεντάλοφο που επρόκειτο να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο, θα διεξαχθεί μετά τις γιορτές.
Οπότε αγωνιστική δράση θα έχουμε μετά την Πρωτοχρονιά και έτσι ο προπονητής Μπούλης Γαβριλάκης και οι ποδοσφαιριστές θα ξεκουραστούν, θα πάρουν δυνάμεις για την συνέχεια και φυσικά θα περάσουν τις γιορτές με φίλους και γνωστούς.

ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ

Συγχωριανοί και συγχωριανές Ζητάω συγνώμη που το blog μας "σίγησε" για λίγες μέρες, αλλά επαγγελματικές υποχρεώσεις με ανάγκασαν να βρίσκομαι στο εξωτερικό.
Όσοι μένετε στο χωριό θα ξέρετε ότι τις τελευταίες μέρες το χωριό μας έχει σκεπαστεί από χιόνι και μάλιστα σήμερα είχε πέσει τόσο πολύ που ήταν αποκλεισμένο απ' το Διδυμότειχο. Όμορφες εικόνες και τυχεροί σίγουρα εκείνοι που τις απολαμβάνουν.

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Είχε και... καλαματιανό το γλέντι

Ο ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Ο νέος δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης όχι μόνο βρέθηκε στο προχθεσινό γλέντι των συγχωριανών μας της Αθήνας, αλλά γλέντησε με την ψυχή του. Εδώ τον βλέπουμε να... κλώθει τον ζωναράδικο, παρέα με Παλιουριώτες.

ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΟΡΕΨΟΥΝ ΤΟΝ... ΣΤΕΡΓΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ ΓΛΕΝΤΙ

Νάσος Μαγγίρας, Κώστας Γιαϊτζής και Μάκης Τασιούδης σέρνουν τον χορό στον... ύμνο της Θράκης, τον γνωστό μας Στέργιος πισμάνιψι

Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ

Ο νέος δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης΄με άψογο στυλ χορεύει τον ζωναράδικο, ανάμεσα στον Θανάση Μαγγίρα και τον Κώστα Γιαϊτζή




 
Ο  Κώστας Πιτιακούδης με τον γιο του Γιώργο, που ευτυχώς
έχει μοιάσει της μαμάς του Χριστίνας και είναι όμορφο παιδάκι


 
Ο Μάκης Τασιούδης (Μόσχους τ΄ Μήτη τ' Χαρίσ΄'), παρέα με έναν φίλο του


Ο Κώστας Τασιούδης (Νταντίκας), με τον φίλο και επί χρόνια γείτονα του Δημήτρη Συντελίδη
απ' το Μαυροκλήσσι, ο οποίος έχει το καφενείο στο Μεταξουργείο που συχνάζουν οι Παλιουριώτες





ΕΙΧΕ ΚΑΙ... ΣΥΓΚΑΘΙΣΤΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΞΕΣΗΚΩΣΕ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ

Ο ΜΠΟΥΖΟΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ... ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ

Στο χθεσινοβραδινό γλέντι και στην ορχήστρα που διασκέδασε τους συγχωριανούς μας της Αθήνας, υπήρχε και ένας Παλιουριώτης. Συγκεκριμένα, ο μπουζουξής κατάγεται από το χωριό μας, αφού είναι εγγονός του Θανάση Αραμπατζή (τ' Θανάσ' τσ' Λιμονίας) και μάλιστα έδειξε ότι είναι πολύ καλός στην δουλειά του.

ΟΙ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΣΣΕΣ ΧΟΡΕΨΑΝ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ... ΜΠΑΪΝΤΟΥΣΚΑ

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΞΑΝΑΣΜΙΞΑΝ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ


Τα φιλαράκια ξανάσμιξαν χθες βράδυ. Από αριστερά οι Κώστας Πιτιακούδης, Στέλιος Γκουδινούδης και Λάμπρος Νινούδης

Συμμαθήτριες από το Δημοτικό σχολείο Παλιουρίου, μένουν στην Αθήνα και δεν θα μπορούσαν να λείψουν από το γλέντι. Ελένη Ματσάγγα, Μαίρη Μπαϊκούδη και Ματούλα Λογαρνούδη, παίρνουν... ανάσα στην πίστα πριν ξαναρχίσουν τον χορό


ΖΩΝΑΡΑΔΙΚΟΣ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΤΟΝ... ΚΛΩΘΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΟ ΓΛΕΝΤΙ


Έτρεξαν πολύ εδώ και ένα μήνα προκειμένου να διοργανώσουν άψογα την χθεσινή βραδιά(και τους αξίζουν φυσικά συγχαρητήρια. Κάποια στιγμή δικαιούνταν και αυτοί να χορέψουν. Πίσω απ' τον  Μόσχο Τασιούδη που σέρνει το χορό βλέπουμε λοιπόν τον Χρήστο Μαγίρα(Κιτιάκς Κουρνταουλάδκους) και τον Δημήτρη Δαουτάκη(σύζυγος τσ' Ελένης τ' Μπαντιά) που μαζί με τον Χάρη Τασιούδη και τον Θανάση Ζαφειρούδη (το γιο τ' ΦουτουΓκουντί απ' το Κμάκ' )ήταν αυτοί που διοργάνωσαν το γλέντι, να τα δίνουν όλα.

ΗΤΑΝ... ΧΙΟΝΟΘΥΕΛΛΑ ΚΑΙ ΔΙΕΛΥΣΕ 5-0 ΤΟ ΟΡΜΕΝΙΟ

Τρία γκολ πέτυχε σήμερα ο Νικολαίδης
Οι θερμοκρασίες στο Παλιούρι είναι πολικές, έφτασαν και πέντε βαθμούς κάτω από το μηδέν αν και δεν χιόνισε, αλλά η Θύελλα ήταν πραγματική... χιονοθύελλα το απόγευμα στο γήπεδο του χωριού μας και διέλυσε με 5-0 το Ορμένιο στην τελευταία αγωνιστική του πρώτου γύρου.
Ο Νικολαίδης που επέστρεψε στην ενδεκάδα άρχισε να "πυροβολεί" και πέτυχε 3 γκολ, ενώ σκόραραν ακόμα οι Δημητρακάκης και Μπάτσιος. Αποδείχθηκε έτσι άλλη μια φορά πως μέσα στο Παλιούρι κανένας αντίπαλος δεν μπορεί να αντισταθεί και όλοι μας... προσκυνάνε.

ΛΕΙΠΕΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΑΛΛΑ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟ ΓΛΕΝΤΙ

Αποτέλεσε για όλους όσους βρέθηκαν στο γλέντι, μια ευχάριστη έκπληξη η παρουσία του. Οι περισσότεροι μάλιστα δεν τον γνώριζαν. Ο Νίκος Τασιούδης, γιος της... Γκίκινας(το σπίτι του είναι πίσω από αυτό του Νταντίκα), έφυγε από το χωριό πριν από περίπου 50 χρόνια και μένει μόνιμα στο νησί του Πόρου.
Έμαθε για το γλέντι από το blog μας και τηλεφώνησε στον Χάρη Τασίούδη. Ζήτησε να του κλείσουν τραπέζι και παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες βρέθηκε δίπλα στους συγχωριανούς μας. Η συγκίνηση του ήταν πολύ μεγάλη, όπως και του Κώστα Τασιούδη(Νταντίκα) που είδε μετά από πολλά χρόνια τον ξάδερφο και γείτονα του. Ήταν μια από τις καλύτερες στιγμές της βραδιάς.

ΟΙ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΤΟΥΣ

Ο Κώστας Γιαϊτζής, γιος τ' Σουτηράκ τ΄ Τσίντιντιλη, ήρθε από το
Παλιούρι για το γλέντι στην Αθήνα και ποζάρει εδώ με δυο φίλους του
Τρεις εκπρόσωποι της νέας γενιάς των Παλιουριωτών. Από αριστερά η κόρη του Σωτήρη Χρυσαφούδη(τ' Σουτήρ' τ' Τσιάφ'), ο Δημήτρης Μαγγίρας (γιος τ' Χριστάκ' τ' Κουρνταουλάδκου) και η Μαρία Μαγγίρα (κόρη τ' Αγγιλάκ' τ' Μαλαντουάδκου)

Ο Θανάσης Μαγγίρας(Νάσιους Ντουρβάδκους), τα λέει με μια συνάδερφο και φίλη του

Ο Χρήστος Καμάρας (τ' Γιώρ τ' Καμαράδκου), με την γυναίκα του
Λαμπρινή Κουκούδη (κόρη τ' Ανδρέα τ' Κουτάδκου)

Ο Σωτήρης Χρυσαφούδης (Σουτήρς Τσιάφ')με την όμορφη κόρη του