Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ(ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ) Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΤΟ ΘΟΥΡΙΟ.

Με τα ως τώρα δεδομένα, το παιχνίδι Κυπέλλου της ερχόμενης Τετάρτης με το Ασπρονέρι στο γήπεδο Παλιουρίου θα διεξαχθεί κανονικά.

Δεν διεξήχθη τελικά σήμερα το απόγευμα ο αγώνας πρωταθλήματος της Β' κατηγορίας με αντίπαλο το Θούριο στο γήπεδο Παλιουρίου. Η ΕΠΣ Έβρου αποφάσισε την αναβολή των τοπικών πρωταθλημάτων Α' και Β' κατηγορίας λόγω καιρικών συνθηκών.Κυρίως λόγω του υπερβολικού κρύου, αφού τα γήπεδα-όπως και του χωριού μας-δεν είχαν πρόβλημα από χιονόπτωση ή βροχή.
Έτσι το επόμενο προγραμματισμένο παιχνίδι για την Θύελλα είναι αυτό με το Ασπρονέρι για το Κύπελλο την ερχόμενη Τετάρτη και ώρα 3 στο γήπεδο Παλιουρίου. Βάση των μέχρι τώρα δεδομένων, θα διεξαχθεί κανονικά.

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑΕΙ" ΤΗΝ ΑΝΘΟΥΛΑ ΓΚΟΥΔΙΝΟΥΔΗ ΠΟΥ "ΕΦΥΓΕ" ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Στο πένθος βυθίστηκε το χωριό μας για άλλη μια φορά, αφού "έφυγε" από κοντά μας η Ανθούλα Γκουδινούδη. Η κηδεία της 74χρονης συγχωριανής μας, που άφησε την τελευταία της πνοή χθες μετά από σκληρή "μάχη" με την επάρατη νόσο, θα γίνει αύριο Κυριακή στο νεκροταφείο Παλιουρίου, ενώ η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου.
Η συγχωρεμένη Ανθούλα έζησε και εργάστηκε επί πολλά χρόνια μαζί με τον σύζυγο της στην Γερμανία, απ' όπου επέστρεψαν όταν βγήκαν στη σύνταξη. Στα παιδιά της, τον Σωτήρη που έρχεται εσπευσμένα από την Γερμανία και τον Κώστα (που ζει στο Διδυμότειχο), τον σύζυγο και τους συγγενείς εκφράζουμε τα θερμότατα συλλυπητήρια μας. Να ζήσουν και να την θυμούνται. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της παλιουριώτικκης γης που θα την σκεπάσει.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΝΙΚΕΣ ΘΕΛΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΘΟΥΡΙΟ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 3 μ.μ.
ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ - ΘΟΥΡΙΟ

ΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΤΗΣ... ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Το Παλιούρι είναι χωριό και έδρα του ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος στο Δήμο Παλλήνης του νομού Χαλκιδικής. Με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001 οι κάτοικοι είναι 788. Ανάμεσα στα άλλα υπάρχει νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο (Παλιουρίου/Αγ. Παρασκευής) , Γυμνάσιο, αγροτικό ιατρείο, ΚΑΠΗ, τοπική ομάδα που αγωνίζεται στο νότιο όμιλο στη Β΄ ερασιτεχνική κατηγορία, ενώ ο πολιτιστικός σύλλογος ονομάζεται "Θέραμβος". Κύριες ασχολίες είναι η μελισσοκομία, οι τουριστικές επιχειρήσεις (ειδικά στους γύρω οικισμούς) και η ελαιοκομία. Οι δρόμοι του έχουν παραδοσιακό χρώμα όπωςκαι γενικότερα η περιοχή. Στο χωριό υπάρχουν δάση από πεύκα.

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΑΣ ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ... ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Σε απόσταση 20 χλμ. από την Καρδίτσα βρίσκεται το Παλιούρι του νομού αυτού της Θεσσαλίας. Το σημαντικότερο μνημείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς είναι ο ναός του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Βρίσκεται σε απόσταση 4,5 χλμ. νότια του χωριού σε υψόμετρο 500 μέτρων. Πιθανολογείται ότι ο σημερινός ναός είναι το καθολικό Ι. Μονής του 13ου αι. με σπάνιο για το θεσσαλικό χώρο αρχιτεκτονικό τύπο.
Αξιόλογα είναι τα ευρήματα και στην πεδινή περιοχή του Παλιουρίου όπου αποκαλύφθηκε νεολιθικός οικισμός και μικροί χαμηλοί τύμβοι.

ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΜΑΛΑΙΣΙΑ ΕΧΟΥΜΕ 'ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ"

Το μόνο που δεν περιμέναμε, ήταν να υπάρχει κάποιος που θα έμπαινε στο blog μας από την... Μαλαισία. Δεν ξέρουμε αν είναι Παλιουριώτης, αλλά σίγουρα βλέποντας τα στατιστικά της χθεσινής μέρας που σας παρουσιάζουμε, μας έκανε εντύπωση
 

Ελλάδα 
184
Γερμανία
   3
Ισπανία
  2
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
   2
Μαλαισία
  1

Προβολές σελίδων ανά χώρα

ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟ ΑΣΠΡΟΝΕΡΙ ΣΤΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Ένας πολύ δυνατός αντίπαλος προέκυψε για την Θύελλα Παλιουρίου στο κύπελλο της ΕΠΣ Έβρου όπου και συνεχίζει.
Την ερχόμενη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, θα υποδεχθεί στο γήπεδο Παλιουρίου στις 3 το απόγευμα το Ασπρονέρι(Ακμπουνάρι). Με στόχο φυσικά την πρόκριση στην συνέχεια της διοργάνωσης.


Τα άλλα δυο παιχνίδια του Βορείου Έβρου για το Κύπελλο είναι: Μεταξάδες-Θούριο και ΑΕΔιδυμοτείχου-Ορέστης Ορεστιάδας

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΠΑΛΙΕΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΕΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

Όπως της έλεγε η συγχωρεμένη Σμαραγδή Γκακούδη (μπάμπου Θανάσινα)


- Του μισιάρκου του γκατζιόλ΄, του τρώει λύκους μέσα τσ'τράτα
- Τ'αμάξι άμα γυρίσ’ καβάκ' , στράτις πουλλές είνι ύστιρα
- Του σκλι στράτα του γυράζ’
- Σκλήκια έχ'ς στου κόλους κι δεν κάθισι σ'ένα μέρους
- Απού παλούκ’ σι παλούκ’,  για του κόλους για τα μάτιας

ΟΤΑΝ ΘΥΜΩΝΕ ΕΛΕΓΕ
- Στα ντζεντέμια να πάει κι να μη γυρήσ’
- Να του φάει ψόφους να του φάει
- Να φάει του κιφάλ’ τ να φάει

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΤΥΧΙΑ, ΔΟΚΑΡΙΑ ΚΑΙ...ΑΛΗΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΝΙΩΤΩΝ ΕΦΕΡΑΝ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΜΕ 2-1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ

Την προηγούμενη αγωνιστική με τον Πεντάλοφο, η διαιτησία προσπάθησε να σταματήσει την Θύελλα Παλιουρίου αποβάλλοντας τον Κισσούδη Χρήστο στο 20' χωρίς λόγο. Όμως η ομαδάρα μας κατάφερε και κέρδισε τελικά με 3-2.
Την Κυριακή όμως στον Κυπρίνο όλα ήρθαν μαζεμένα και στοίχισαν δυστυχώς την ήττα με 2-1. Παρ' ότι οι παίκτες μας βρέθηκαν να χάνουν με 2-0 στο ημίχρονο, ξεκίνησαν μια αντεπίθεση και στο 40' είχαν δοκάρι, αφού η τύχη τους γύρισε την πλάτη. Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου μείωσαν σε 2-1 με γκολ του Καμπουρούδη, αλλά ο ίδιος παίκτης έχασε την μεγάλη ευκαιρία να ισοφαρίσει μια και δεν κατάφερε να σκοράρει εκτελώντας πέναλτι λίγα λεπτά αργότερα.
Ο Μπάμπης Κισσούδης που
δέχθηκε την επίθεση των...
αληταράδων της Κυπρίνου
Οι παίκτες του Μπούλη Γαβριλάκη πάλεψαν ως το τέλος παρά την απουσία τουν πρώτου σκόρερ Νικολαίδη που ήταν τραυματίας. Τότε όμως άρχισαν οι ΑΛΗΤΕΙΕΣ ορισμένων φιλάθλων της Κυπρίνου οι οποίοι μπήκαν στο γήπεδο(Αστυνομία ως γνωστόν δεν υπάρχει σε αυτά τα παιχνίδια) και επιτέθηκαν σε παίκτες του Παλιουρίου. Χτύπησαν μάλιστα τον Μπάμπη Κισσούδη
Όλοι αυτοί οι ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ξεχνούν ότι θα ξαναβρεθούμε και αυτά είναι... δανεικά.

ΣΤΑ... ΛΕΥΚΑ ΝΤΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ


Τις"εικόνες" αυτές απολαμβάνουν από χθες οι κάτοικοι του χωριού μας, αφού χιόνισε αρκετά και έτσι ντύθηκε στα λευκά. Βέβαια αυτό δημιούργησε πρόβλημα με την συγκοινωνία, αφού όπως συμβαίνει συνήθως, διακόπησε η λεωφορειακή γραμμή με το Διδυμότειχο.

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ

Η πρώτη αντίδραση στην πρόταση μας για κινητοποίηση όλων των Παλιουριωτών, ήρθε-από ποιόν άλλον- από τον φίλο μας Θανάση Γκακούδη που μας λέει:

 
"ΠΕΣ ΤΑ ΦΙΛΕ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗ. ΠΡΕΠΕΙ, ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΑΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΗΜΟΙ, ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ - ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ - . ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΜΠΕΗ ΝΑ ΞΑΝΑΖΩΝΤΑΝΕΨΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΡΧΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ. ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΗ ΘΑ ΕΧΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΜΕ ΛΙΓΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΣΟΥ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ Σ' ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ!!!!! ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ

"Ο φίλος Θανάσης Γκακούδης αλλά και πολλοί ακόμα συγχωριανοί μας απ' όλα τα μέρη της Γης, με e-mail που μας έχουν στείλει ζητούν να κινητοποιηθούμε όσο μπορούμε όλοι μας, ώστε να ξεκινήσουμε κάποιες προσπάθειες για το Παλιούρι. Όπως για παράδειγμα:
1) Την έκδοση ενός Λευκώματος με σπάνιες φωτογραφίες που θα απεικονίζουν την ζωή του χωριού μας από τον προηγούμενο αιώνα μέχρι σήμερα.
2) Την διαφήμιση των αξιοθέατων που υπάρχουν, όπως η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα με τις σπάνιες τοιχογραφίες, τα σπίτια με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
3) Την αξιοποίηση των δύο φραγμάτων ως χώρων αναψυχής αρχικά και με την δημιουργία υποδομών(αναψυκτηρίων για παράδειγμα) στη συνέχεια
4) Την προβολή του έργου που κάνει ο Σύλλογος Γυναικών
5) Την δημιουργία-γιατί όχι-συνεταιρισμού παρασκευής παραδοσιακών προϊόντων από τις γυναίκες μέλη του.
Υπάρχουν πολλές ακόμα ιδέες που θα μπορούσε να προσθέσει κανείς. Υπάρχουν όμως και πολλές δυσκολίες, όσο καλή διάθεση και όρεξη να έχει κάποιος.
Εκείνο που θα πρέπει να καταλάβουμε όμως όλοι μας, είναι ένα. Από την στιγμή που το Παλιούρι έγινε ένα από τα δεκάδες Δημοτικά Διαμερίσματα ενός... αχανούς Δήμου Διδυμοτείχου, ότι κάνουμε, ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ. Γι' αυτό ας οργανωθούμε και ας σκεφθούμε τί μπορούμε να προχωρήσουμε, ώστε το χωριό μας να αναδειχθεί όσο και όπως του αξίζει.
Άλλωστε ένας από τους λόγους που αποφάσισα να δημιουργήσω το συγκεκριμένο blog το οποίο έχετε "αγκαλιάσει" με συγκινητική ανταπόκριση, ήταν και αυτός. Εδώ είμαστε λοιπόν να κουβεντιάσουμε και να αναδείξουμε όλες τις απόψεις και προτάσεις. Τις περιμένουμε στο e-mail μας".
Ο διαχειριστής του blog ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ
Υ.Γ. Οι συντοπίτες Κουφοβουνιώτες για παράδειγμα, μόνο τον τελευταίο καιρό οργάνωσαν την "Γιορτή της Μπάμπως", την "Ημέρα της Γυναίκας" και διοργάνωσαν τον Παραδοσιακό γάμο που μαγνητοσκόπησε η ΕΡΤ3 και θα προβάλλει την Κυριακή το μεσημέρι. Τους αξίζουν φυσικά πολλά μπράβο.
Δεν μπορεί όμως το Παλιούρι που κάποτε ήταν πρωτοπόρος σε όλα αυτά, τώρα να παρακολουθεί απλά ως απαθέστατος θεατής.

ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΝΟ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ


Ο τραυματίας Νικολαίδης δεν θα
παίξει την Κυριακή εναντίον της Κυπρίνου

Οπως αποδείχθηκε την περασμένη αγωνιστική, ούτε οι κομπλεξικοί διαιτητές μπορούν να σταματήσουν την Θύελλα Παλιουρίου. Μετά την παλλικαρίσια νίκη επί του Πενταλόφου με 3-2 αν και έπαιζε από το 20' με παίκτη λιγότερο, αυτή την Κυριακή αντιμετωπίζει στον Κυπρίνο την συνωνόματη Θύελλα του χωριού αυτού, με μοναδικό στόχο φυσικά μια ακόμα νίκη.
Ο τεχνικός Μπούλης Γαβριλάκης προβληματίζεται από την απουσία του πρώτου σκόρερ Νικολαίδη ο οποίος τραυματίστηκε στο προηγούμενο παιχνίδι. Δεν αποκλείεται όμως να κάνει την πρώτη του εμφάνιση ο Μυλωνάς, στρατιωτικός στο επάγγελμα που κατάγεται απ' την Βέροια και αποκτήθηκε από τους Μεταξάδες όπου αγωνιζόταν ως τον Δεκέμβρη.


Κυριακή στις 3:00 μ.μ.
ΓΗΠΕΔΟ ΚΥΠΡΙΝΟΥ

ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑΚΙΑ

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ ΜΕ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ


ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΣΣΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ... ΗΡΩΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και παρουσία πολύ κόσμου, έγινε σήμερα το πρωί η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, που είναι και  ο πολιούχος του χωριού μας. Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου Σωτήρης Κισσούδης, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Διδυμοτείχου όπου ανήκει πλέον το χωριό μας και άλλοι επίσημοι της περιοχής μας.
Μετά την λειτουργία παρατέθηκε δεξίωση στην ταβέρνα του Γιώργου Γιαϊτζή.
Ευχόμαστε Χρόνια Πολλά σε όλους τους Παλιουριώτες όπου και αν βρίσκονται.

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΝΕΟ "ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ" ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ... ΡΩΣΙΑ

Άλλος ένας  φίλος από μια χώρα που δεν περιμέναμε, μπήκε στην παρέα μας. Ο νέος "επισκέπτης" του blog μας προέρχεται από την Ρωσία και μπήκε σήμερα για να διαβάσει τις αναρτήσεις μας και να ενημερωθεί για το Παλιούρι.
Τον καλοσωρίζουμε και σας παραθέτουμε τις προβολές ανά χώρα, όπως τις έχει η αρμόδια υπηρεσία για τα blogs



Προβολές σελίδων σήμερα ανά χώρα
Ελλάδα
259
Γερμανία
13
Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής
4
Βέλγιο
2
Κύπρος
2
Ρωσία
1

ΤΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 45ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΧΡΟΝΙΑ


Τα δυο ξαδέρφια, ο Δημήτρης(του Μιτσιάν) και
ο Άγγελος (Γκιλίς) Πρωϊμούδης, σε σχολική
γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Παλιουρίου

ΒΟΛΤΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΜΕ ΤΟ... ΓΚΑΤΖΙΟΛ'

ΑΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ

ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΚΑΘΕ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στις 18 Ιανουαρίου κάθε χρόνο οι Παλιουριώτες το είχαν για καλό να διοργανώνουν το «Κουρμπάνι». Οι τσομπάνηδες και κτηνοτρόφοι αφιέρωναν ένα ζώο, μοσχάρι ή πρόβατα, στον Άγ. Αθανάσιο τον οποίο θεωρούσαν προστάτη τους.
 Μέρες πριν τη γιορτή του Αγ. Αθανασίου μια επιτροπή κατοίκων, γυρνούσε με το κάρο στο χωριό και μάζευε από κάθε σπίτι κρεμμύδια και σάλτσα. Ανήμερα του Αγ. Αθανασίου, στην αυλή της εκκλησίας άναβαν φωτιές και μαγείρευαν το κρέας και τα κρεμμύδια με τη σάλτσα, σε ξεχωριστά καζάνια. Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι περνούσαν και έπαιρναν ένα πιάτο ζουμί με κρεμμύδια και λόγο κρέας. Ύστερα όλοι μαζί τραγουδούσαν και χόρευαν.
Καλύτερος μάγειρας θεωρείτο ο Βαΐτσης Δοϊνούδης (Παππού Λόβαϊτς), ο οποίος χρημάτισε για πολλά χρόνια και μάγειρας στα συσσίτια του Δημοτικού σχολείου.
Το «Κουρμπάνι» διοργανώνονταν στο χωριό μας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 50. Μετά σταμάτησε, αφού ο τότε Μητροπολίτης Διδυμοτείχου το απαγόρευσε, επειδή το θεώρησε έθιμο ειδωλολατρικό.
Η Κυριακή Αραμπατζή (Νταβέρνα), η οποία ήταν από τους τελευταίους κατοίκους που δώρισε την αγελάδα της για το «Κουρμπάνι».
Πληροφορίες για το Κουρμπάνι του Παλιουρίου έδωσαν οι: 1) Χρήστος Μιργκούδης (Χρήστους του Μπιζικούδ’) και 2) Άγγελος Ζλατινούδης (Αγγιλάκς του Θιουφανούδ’).


ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ

ΦΑΙΝΕΤΑΙ Η ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΛΙΔΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

Νέο ρεκόρ "επισκέψεων" σε μια μέρα καταρρίψαμε χθες, αφού μπήκαν στο blog και μας διάβασαν 394 άτομα. Το προηγούμενο ρεκόρ μας ήταν 386 "επισκέψεις" σε μια μέρα. Προφανώς η επανέναρξη του πρωταθλήματος και η τσαμπουκαλίδικη νίκη της Θύελλας Παλιουρίου επί του Πεντάλοφου με 3-2 αν και έπαιζε από το 20' με 10 παίκτες λόγω της άδικης αποβολής του Χρήστου Κισσούδη από ένα απαράδεκτο διαιτητή, συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον.
Σας ευχαριστούμε και συνεχίζουμε. Ιδού τα στατιστικά στοιχεία που μας στέλνει η Google για τις καθημερινές "επισκέψεις". 

 

Προβολές σελίδων χτες
394
Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα
6.554

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΑΚΟΥΔΗΣ

Ο συγχωριανός και φίλος του blog  Θανάσης Γκακούδης, μας έστειλε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για τις περισσότερες φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.
"Οι πιο πολλές φωτογραφίσεις γιατί γινόταν κάτω στη στάση; Διότι εκεί ήταν το σπίτι του φωτογράφου του χωριού και δεν ήταν άλλος από τον Νάκο. Δεν θυμάμαι τ'όνομά του, αλλά αυτός είχε έρθει από την Πολωνία οικογενειακώς και είχε φέρει πολλά πράγματα πρωτοφανή για μας τους χωριανούς. Τα δυο του τα αγόρια, ο Κώστας και ο Μόσχος αν θυμάμαι σωστά τα ονόματά τους, ήταν τα μόνα που είχαν ποδήλατα στο χωριό. Ο νταή Νάκος που λές, κάλυψε για πολλά χρόνια, όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις του χωριού (χαρές και λύπες) με την φωτογραφική του μηχανή. Πιστεύω ότι διαθέτει ένα πάρα πολύ μεγάλο φωτογραφικό αρχείο, το οποίο αποτυπώνει τη νεότερη ιστορία του χωριού μας".

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ: Θανάση, αναφέρεσαι στον Χρήστο Νακούδη, το σπίτι του οποίου είναι το δεύτερο από αριστερά όταν μπαίνεις στο χωριό απ' την κεντρική είσοδο. Τα δυο παιδιά του είναι ο Μόσχος και ο Κώστας, μένουν μόνιμα στην Θεσσαλονίκη όπου έχουν επιχειρήσεις. Ο Κώστας έχει παντρευτεί με την συγχωριανή μας Ματούλα Μπακιρτζή. Η γυναίκα του Χρήστου Νακάδκου, η Σοφιά, ζει και μένει μαζί με τα παιδιά της. Δεν ξέρω αν αυτοί έχουν όντως τα σπάνια ντοκουμέντα που αναφέρεις. Μακάρι να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ: Πολλές φωτογραφίες έβγαλε στο Παλιούρι και ο συγχωρεμένος Κώστας Ζαφειρούδης (φουτου Γκουντής) που είναι από το χωριό μας (αδερφός τ' Μπουκούτσ'), αλλά είχε παντρευτεί στους Μεταξάδες και έμενε εκεί.

ΚΕΡΔΙΣΕ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΧΘΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Η ΘΥΕΛΛΑ ΜΕ 3-2

Ούτε οι κομπλεξικοί διαιτητές που προσπαθούν με αλήτικες αποφάσεις να σταματήσουν την εκπληκτική πορεία της Θύελλας Παλιουρίου, δεν μπορούν να το καταφέρουν. Ένας τέτοιος, ονόματι Τζαμαλίδης από την περιοχή της Ορεστιάδας, προσπάθησε να αδικήσει την ομάδα του χωριού μας, αποβάλλοντας στο 20' με ανύπαρκτη απευθείας κόκκινη κάρτα τον Χρήστο Κισσούδη (τον γιο τ' Γιώρ' Ντιμιρτζάδκου). Μόνο ο ανίκανος διαιτητής είδε μια τέτοια παράβαση, αλλά οι παίκτες του Μπούλη Γαβριλάκη με φοβερά ψυχικά αποθέματα δεν λύγισαν και επικράτησαν του Πενταλόφου με 3-2.
Ο Κώστας Ζλατινούδης πέτυχε το 1-0 για την
Θύελλα στο.. τσαμπουκαλίδικο 3-2 επί του Πεντάλοφου
Ο Κώστας Ζλατινούδης στο 1' έγραψε το 1-0 και ο μόνιμος σκόρερ Νικολαίδης πέτυχε το 2-0. Μείωσε στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Πεντάλοφος, αλλά ο Νικολαίδης έκανε το 3-1 και εκεί ουσιαστικά έληξε το ματς.
Παρ' ότι για 70' η Θύελλα έπαιζε με 10 παίκτες πήρε μια σπουδαία νίκη και συνεχίζει ακάθεκτη. Κανένας δεν μπορεί να την σταματήσει. Ούτε οι απαράδεκτοι και ανίκανοι διαιτητές, που αν τολμήσουν να ξανααδικήσουν την Θύελλα θα ξεσηκώσουν τους Παλιουριώτες σε όλα τα μέρη της Γης.

ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ... ΛΑΖΑΡ' ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ


Άλλες πέντε συγχωριανές μας φωτογραφίζονται κάτω στην... στάση(μπαίνοντας στο Παλιούρι) λίγο πριν ξεκινήσουν να γυρίζουν τα σπίτια του χωριού το Σάββατο του Λαζάρου. Από αριστερά οι Μαρία Μπαϊκούδη (Μαίρη τ' Μπουκαλούδ'), Γιαϊτζή Βασιλική (Κούλα τ' Σουτηρά), Μαγγίρα Βαίτσα (Βαίτσα τ' Μουτιόκα τ' Κουρνταουλάδκου), Λογαρνούδη Σταματία (τ' Θανάσ' τ' Κουρουτζή), Βασιλούδη Βασιλική (τ' Καράουλαν')

ΜΕ ΜΠΕΗ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤ' ΤΟΝ ΚΟΥΡΟΥΤΖΗ

Μια πιο πρόσφατη διοργάνωση του Μπέη, με τον αγροφύλακα Σταμάτη Χουδελούδη(τουν Κουρουτζή) να είναι ο Μπέης αυτή την χρονιά. Εδώ τον βλέπουμε να σέρνει τον χορό και ακολουθούν η γυναίκα του Μαρία, η Βέργω Μπακάλη (του Βιργούδ' τ' Μαμούτσα), η κυρία Κουτιανούδη(γναίκα τ' Τζιώνυ τ' Θιοχάρ') και Λεμονιά Σταμπολίδη

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ


Στιφανάκς Τζιβτζικάδκους

Η Ελένη Σταμπολίδη(του Λινούδ' του Σταμπουλάδκου), είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία κάτοικος του χωριού μας(94 χρόνων), όπως ήδη γράψαμε. Ακολουθούν τρεις άντρες, που είτε ξεπέρασαν τα 90 χρόνια, είτε τα πλησιάζουν.
Αν δεν είναι λάθος οι πληροφορίες που μας έδωσαν, μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας είναι ο Δημήτρης Δουλούδης(πάππου Δημητράκς του Γκουσκάκ') που είναι 91 χρόνων και ακολουθούν ο Στέφανος Χρυσαφούδης (Στηφανάκς Τζιβτζικάδκους) που είναι 90 και ο Θεοχάρης Κουτιανούδης (πάππου Θιοχάρς) που είναι 89. Μάλιστα των δύο πρώτων ζουν και οι γυναίκες που επίσης πλησιάζουν τα 90 χρόνια. Εμείς ευχόμαστε σε όλους όχι μόνο να τα... ΕΚΑΤΟΣΤΗΣΟΥΝ, αλλά και να τα ξεπεράσουν

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΕΣ ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΣΤΟΛΗ

Άντε να βάλουμε και καμιά πιο... σύγχρονη φωτογραφία. Οι τέσσερις συγχωριανές μας που βλέπετε να φορούν την παραδοσιακή στολή του Παλιουρίου, είναι συνομήλικες και προφανώς ποζάρουν σε κάποια γιορτή.
Από αριστερά είναι οι: Δήμητρα Αραμπατζή(Τούλα τ' Μέντη), Ματούλα Κουτιανούδη( του Ματούλ' τ' Τζιώνυ τ' Θιοχάρ'), Σουλτάνα Βασιλούδη (Σουλτανίτσα τ' Γιάνν' τ' Βασλούδ') και Δάφνη Μιργκούδη (τ΄Κουσταντή τ' Μιργκάδκου).

ΠΟΙΟΣ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΣ; ΠΑΜΕ ΜΩΡΗ ΘΥΕΛΛΑΡΑ ΓΙΑ ΝΕΑ... ΠΕΝΤΑΡΑ

Αύριο Κυριακή στις 3 το μεσημέρι και ο Πεντάλοφος θα προσκυνήσει την ομαδάρα μας.
Η Θύελλα ετοιμάζεται να ξεκινήσει με νέα εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη τον δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος Β' κατηγορίας Έβρου.

ΜΠΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΤΟΝ ΥΜΝΟ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

http://www.youtube.com/watch?v=0sa0I39DZ3o&feature=player_detailpage

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ

Όλες αυτές οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε από το παρελθόν, ακόμα δηλαδή και πριν από 50 ή 60 χρόνια, με έκαναν να ψάξω ποιός είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία Παλιουριώτης που βρίσκεται στην ζωή.
Απ' ότι έμαθα λοιπόν, είναι μια γυναίκα και συγκεκριμένα η Ελένη Σταμπολίδη. Αυτό βέβαια είναι το πατρικό της επίθετο, μια και τώρα έχει εκείνο του τελευταίου συζύγου της ο οποίος δεν βρίσκεται στην ζωή και δεν το γνωρίζω.
Του... Λινούδ' του Σταμπουλάδκου όπως την αποκαλούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγχωριανοί μας, είναι 94 χρόνων και μένει στο σπίτι που βρίσκεται απέναντι απ΄ το Νηπιαγωγείο, ανάμεσα σ' αυτά του Δημήτρη Τσιπούδη και Κώστα Δινούδη (Ντουράν'). Στο Παλιούρι μένει και η κόρη της, η οποία είναι παντρεμένη με τον Άγγελο Αραμπατζή(Αγγιλάκ΄ του Δρασιουτούδ') και έχουν επιστρέψει απ' την Αθήνα όπου ζούσαν και δούλευαν επί πολλά χρόνια, αλλά τώρα πήραν σύνταξη.

ΔΥΟ ΠΑΛΙΟΙ ΓΑΜΟΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Αναμνηστική φωτογραφία από τον γάμο του Δημήτρη Ζλατινούδη με την Ασπασία, η οποία είναι ως γνωστόν από την Σαύρα(Σουμπάσκιου). Δίπλα τους οι κουμπάροι Δημήτρης (δεν ζει πια) και Δέσποινα Αντωνακούδη, ενώ πίσω διακρίνεται ο συγχωρεμένος μπαμπάς του γαμπρού Κώτσιους Καμπακάδκους




Από τον γάμο του Δημήτρη Γιαϊτζή (του Ντραγκούδ'). Πίσω από αυτόν και την γυναίκα του διακρίνεται ο συγχωρεμένος Θόδωρος Ζλατινούδης(το σπίτι του είναι μπροστά από την Αγία Παρασκευή) και δίπλα στη νύφη ο Κώστας Γιαϊτζής (Τσίντιλης), ο μπαμπάς της Κώστας Ζλατινούδης (Αρβανίτς), η μάνα της και μπροστά τους ο αδερφός της Χρήστος που έχει την ψησταριά στο χωριό μας



Άλλο ενα ξυλουργειο του Παλιουρίου

Η φωτογραφία είναι από άλλο ένα ξυλουργείο του χωριού μας. Όλοι είχαν μάθει την τέχνη από τον Θανάση Δουλούδη και στη συνέχεια κάποιοι άνοιξαν δικά τους ξυλυργεία. Διακρίνονται από αριστερά οι Πρωιμούδης Άγγελος, Μαγγίρας Χριστόφορος (Μαρνταβάνς), Γιαννούδης Χρήστος (Πούπους), Πιτιακούδης Χρήστος (Κιτιάκς Γκουλντιουκάδκους).

ΤΟΥ ΜΑΤΕΝ' Τ' ΚΑΛΑΜ' ΜΕ ΤΟΥ ΜΟΥΤΙΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΥΛΑ

Η συγχωρεμένη Ματένια Γκαϊντατζή (του Ματέν'΄τ' Καλάμ'΄), με τα παιδιά της
Δημήτρη (Μουτιόν) και Βασιλική (Κούλα)

ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΝΥΦΗ ΜΕ ΤΗΝ "ΑΡΑΜΠΑΤΣΑ"

Τα παλιά χρόνια που στο χωριό μας δεν υπήρχαν αυτοκίνητα, μετέφεραν συνήθως τις νύφες στον γαμπρό ή την εκκλησία με τα ξλάμαξα που ονομάζονταν "αραμπάτσες". Αυτό βλέπουμε να γίνεται και στην φωτογραφία μας.

ΤΡΕΙΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ


Τρεις Παλιουριώτες στο πραύλιο της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου, που καμιά σχέση δεν έχει φυσικά όπως είναι σήμερα.

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΓΚΡΟΥΠ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΣΤΟΝ... ΛΑΖΑΡ'

Σουλτανα Μπακαλη,,Χρυσαφουδη Μαρια,Χουδελουδη Μαρια,Γκακουδη Σμαρω,Χρυσαφουδη Χρυσουλα

Δυο συγχωριανοί μας μεταφιεσμένοι τις Απόκριες


Ο Άγγελος Πρωϊμούδης (Γκιλίς) και ο Χρήστος Πιτιακούδης (Κιτιάκς Γκουλντιουκάδκους) μεταφιεσμένοι τις
Απόκριες στους δρόμους του Παλιουρίου


ΑΝΤΡΟΓΥΝΟ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥΣ

Άλλο ένα αντρόγυνο του χωριού μας και μάλιστα η γυναίκα κρατάει το παιδί τους στην αγκαλιά. Δεν γνωρίζω δυστυχώς ποιοί είναι, αλλά όποιος παρατηρήσει προσεκτικά την φωτογραφία, θα διαπιστώσει ότι πρόκειται για μοντάζ, αφού η γυναίκα με το παιδί προστέθηκαν μετά δίπλα στον σύζυγο της που φοράει στολή.