Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΗΝ ΤΗΝ ΔΩΣΩ

Αγαπητοί φίλοι
Από το ξεκίνημα του blog στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, απέφυγα να... αγγίξω και ν' αναφερθώ σε προβλήματα του χωριού ή να εκφράσω προσωπικές απόψεις, γιατί ήξερα καλά πως πολύ εύκολα θα... παρεξηγηθώ. Το έχουμε άλλωστε διαχρονικά αυτό το κουσούρι στο Παλιούρι. Να παρεξηγούμε πολύ εύκολα το παραμικρό.
Επειδή όμως κάποιοι συγχωριανοί μας, είτε μέσω e-mail, είτε απ' ευθείας χωρίς να γνωρίζουν πως είμαι ένας από τους διαχειριστές του blog, μου ζήτησαν να αρχίσουμε να ασχολούμαστε με τα πολλά προβλήματα του χωριού μας, το οποίο δυστυχώς όλο και συρρικνώνεται και σβήνει αργά-αργά.
 Αποφάσισα λοιπόν να καταπιαστώ με τα δύο θέματα που μου προτάθηκαν. Αυτό των νέων πολυελαίων της εκκλησίας που φυσικά το κόστος θα επωμιστούν οι Παλιουριώτες και την έλλειψη πλέον Γραμματέα στην Κοινότητα.
Ο Καλικράτης που προβλέπει την συνένωση των δήμων, καταργεί όντως την θέση που υπήρχε μέχρι τώρα και την κάλυπτε με πολύ επιτυχία η Ματούλα Γιαννούδη(κόρη τ' Χρήστου τ' Πούπου). Απλά θα έρχονται δυο φορές την βδομάδα απ' τον Δήμο Διδυμοτείχου δυο δημοτικοί υπάλληλοι και θα εξυπηρετούν τον κόσμο. Το κάνουν ήδη αυτούς τους μήνες και με πολύ μεγάλη διάθεση και όρεξη. Ο ένας μάλιστα είναι  συγχωριανός μας και από τα καλύτερα παιδιά του Παλιουρίου. Ο Δημήτρης Δουλούδης, με ανιδιοτελή προσφορά παντού και κυρίως στην Θύελλα Παλιουρίου.
Επειδή όμως υπάρχουν πολλοί μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι στο χωριό, γονείς μας, θείοι μας και συγγενείς μας, απλά ανέφερα την ιδέα ενός συγχωριανού μας. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αντί ενός ή δύο ευρώ το μήνα από κάθε οικογένεια, να πληρώνει το χωριό έναν Γραμματέα που θα βρίσκεται καθημερινά στο γραφείο της Κοινότητας.
Τώρα τί σχέση έχει αυτό με το σχόλιο του συγχωριανού μας που παραθέτω, καλύτερα να μην το σχολιάσω. Γράφει λοιπόν ο συγκεκριμένος Παλιουριώτης:  "Να πληρωσουν αυτοι που επαιρναν καποτε τα κονδυλια και επεκτειναν σχολεια ταχα για τα ματια του κοσμου. Υπηρχαν τοσα παιδια που δεν τα χωρουσε το εξαταξιο βλεπετε.!!!ισως ειχαν προνοησει οτι θα δημιουργηθει με χρονια με καιρους ο πολιτιστικος συλλογος για να χρησιμοποιησουν το οικημα.το κτιριο της κοινοτητας που εγινε τοσο ομορφο τι θα στεγασει αργοτερα? Τωρα ζητουν λεφτα απο τους συνταξιουχους του χωριου. το αισχος διαιωνιζεται ντροπη".
Σημείωση: Επειδή δεν έχω πάθει ακόμα... αλτσχάιμερ, θυμάμαι ότι η αίθουσα του σχολείου που τώρα στεγάζεται ο σύλλογος Γυναικών, χτίστηκε επί χούντας. Τότε το κυρίως σχολείο δεν χωρούσε τα περισσότερα από 100 παιδιά που υπήρχαν και κάναμε μάθημα είτε στο καφενείο του μπαρμπα Σταύρου, είτε στο καφενείο του Μήτη τσ' Ασήμους. Άρα, σωστά χτίστηκε η συγκεκριμένη επέκταση και δεν έκαναν μάθημα τα παιδιά σε καφενεία ή αποθήκες. Όπως αυτή η τάξη που ήταν απ' τις πρώτες που με την δασκάλα Τασούλα Μανάκα έφυγε απ' το καφενείο τ' Μήτη τσ' Ασήμους και στεγάστηκε εκεί. Αυτό έπρεπε να το γνωρίζει αυτός που έστειλε το σχόλιο ή τουλάχιστον να ρωτούσε. Εκτός αν δεν έχει ζήσει ποτέ στο χωριό.
Υ.Γ. Τάνια Βασιλούδη, τώρα καταλαβαίνεις γιατί ήμουν σίγουρος πως θα αρχίσουν τα... παλιουριώτικα κάποιοι και έτσι δεν ήθελα να πάρω πρωτοβουλία για κινητοποίηση των συγχωριανών μας, μήπως και αλλάξουμε λίγο τα πράγματα προς το καλύτερο και δεν σβήσει το αγαπημένο μας χωριό μαζί με τους γονείς μας που φεύγουν σιγά-σιγά.
Με πολύ ειλικρινή αγάπη και σεβασμό σε όλους τους Παλιουριώτες

Ο Διαχειριστής του blog
ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ!!! Με οικονομική συνεισφορά των Παλιουριωτών, να υπάρχει γραμματέας στην Κοινότητα

ΠΡΟΤΑΣΗ :  Τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η εφαρμογή του Καλλικράτη, έφεραν το Παλιούρι στον Δήμο Διδυμοτείχου. Έτσι η έδρα του Δήμου βρέθηκε απ' τα πέντε χιλιόμετρα των Μεταξάδων, στα 25 του Διδυμοτείχου. Η εξυπηρέτηση για όσους μένουν στο χωριό και κυρίως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, έγινε πραγματικός... γολγοθάς. 
Άλλωστε καταργήθηκε η θέση του Γραμματέα που υπήρχε στο κτίριο της Κοινότητας και εξυπηρετούσε τον κάθε συγχωριανό μας. Η ευγενική και πρόθυμη Ματούλα Γιαννούδη, έδινε λύσεις και έτσι αποφεύγονταν η ταλαιπωρία.
Τώρα πλέον έρχονται δυο φορές την εβδομάδα υπάλληλοι του Δήμου Διδυμοτείχου και ασχολούνται με τις υποθέσεις και τα θέματα του χωριού. Την Πέμπτη ο συγχωριανός μας Δημήτρης Δουλούδης που είναι παράλληλακαι ανταποκριτής του ΟΓΑ και άλλη μέρα υπάλληλος του Δήμου που κατάγεται απ' το Ασπρονέρι. Τα παιδιά, ιδιαίτερα ο Δημήτρης που βοηθάει παντού, κάνουν ότι μπορούν και εξυπηρετούν τον κόσμο.
Η παρουσία όμως μιας μόνιμης υπαλλήλου στο κτίριο της παλιάς Κοινότητας, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Να βρίσκεται δηλαδή πέντε μέρες ή και όλη την βδομάδα αν χρειαστεί, στην διάθεση των Παλιουριωτών για κάποιο έγγραφο ή διευκόλυνση.
Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, η πρόταση που έκανε ένας συγχωριανός μας είναι: Να αποφασίσουν όλες οι οικγένειες του χωριού και να δίνουν από 2 ή 3 ευρώ το μήνα, ώστε να πληρώνεται κάποιο παιδί που μένει στο Παλιούρι και μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του Γραμματέα. Αυτό φυσικά θα γίνει σε συννενόηση και συνεργασία με τον Δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη που δεν πιστεύουμε να έχει αντίρρηση και φυσικά πρώτα απ' όλα με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σωτήρη Κισσούδη.
Μπορεί να μην πρόκειται για... ορθόδοξο τρόπο και να χρειαστεί ρύθμιση κάποιων ζητημάτων, όπως για παράδειγμα πως θα δίνονται τα χρήματα(κάθε μήνα ή εφάπαξ για όλο το χρόνο 24 ή 35 ευρώ), αλλά μόνο αν αποφασίσουμε μόνοι μας οι Παλιουριώτες να βρούμε λύσεις, δεν θα σβήσει-και άλλο- το χωριό μας.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ!!!!!!

Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΑΛΛΑΞΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΕΛΑΙΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΡΩΤΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

Δεχθήκαμε αρκετές διαμαρτυρίες από συγχωριανούς μας, για την απόφαση του Μητροπολίτη Δαμασκηνού ν' αντικαταστήσει τους πολυελαίους του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, με καινούργιους. Αυτό έγινε με την δικαιολογία πως θα πρέπει να είναι ομοιόμορφοι και έτσι αφού αφαιρέθηκαν οι τέσσερις παλαιότεροι, που υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια και αποτελούσαν δωρεές κατοίκων του Παλιουρίου, τοποθετήθηκαν αυτοί που έφερε ο νέος Δεσπότης Διδυμοτείχου.
Όλα αυτά έγιναν χωρίς να ερωτηθεί κανένας Παλιουριώτης και δεν ξέρω αν ήταν ενήμερη η Εκκλησιαστική Επιτροπή ή ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου Σωτήρης Κισσούδης.
Δεν ξεκαθαρίστηκε ποιός θα καλύψει το κόστος της αγοράς και εγκατάστασης των νέων πολυελαίων(προφανώς θα το κάνουν οι Παλιουριώτες), αλλά και γιατί οι προηγούμενοι  που αποτελούσαν προσφορές και δωρεές συγχωριανών μας απ' το υστέρημα τους, θεωρήθηκαν... ντεμοντέ. 
Την περασμένη Παρασκευή ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου χωροστάτησε στην ακολουθία των Χαιρετισμών, αλλά δεν γνωρίζουμε αν βρέθηκε κάποιος συγχωριανός μας που του έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα.   

ΜΕ... ΤΡΙΑΡΑ ΦΙΛΟΔΩΡΗΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΗ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ


Εντυπωσιακή για μια ακόμη φορά η Θύελλα Παλιουρίου, κέρδισε εύκολα 3-0 την Παταγή στο γήπεδο του χωριού μας σήμερα το απόγευμα. Ο πρώτος σκόρερ της ομάδας αλλά και όλης της Β΄κατηγορίας, ο Νικολαίδης πέτυχε δύο γκολ και το άλλο ο Καμπουρούδης.
Η επικράτηση των παικτών του Μπούλη Γαβριλάκη ήταν απόλυτα δίκαιη και δεν συνάντησαν ιδιαίτερα προβλήματα από την συμπαθή ομάδα της Παταγής.΄Ετσι συνεχίζεται η... καταδίωξη των Λαβάρων, μήπως έρθει τελικά η άνοδος στην Α' κατηγορία.
Μπράβο για μια ακόμη φορά στα παιδιά μας για τη νεά τους επιτυχία.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΗ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Η ΘΥΕΛΛΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Την ομάδα της Παταγής υποδέχεται την Κυριακή στις 4 το απόγευμα η Θύελλα Παλιουρίου, με στόχο φυσικά να συνεχίσει τις επιτυχίες. Τα παιδιά του Μπούλη Γαβριλάκη είναι αποφασισμένα να πετύχουν άλλη μια νίκη και να κυνηγήσουν ως το τέλος την πρωτοπόρο ομάδα των Λαβάρων.


Κυριακή στις 4:00 μ.μ.
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΣΣΟΥΔΗΣ

Στο πένθος βυθίστηκε για άλλη μια φορά το Παλιούρι, αφού "έφυγε" χθες από κοντά μας ο Δημήτρης Κισσούδης(Μήτης Κισσάδκους) σε ηλικία 72 ετών. Ο εκκλιπών αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια αρκετά προβλήματα υγείας. Η κηδεία του έγινε σήμερα, παρουσία των δύο παιδιών του, του Κώστα που ζει στην Αλεξανδρούπολη και της Λαμπρινής η οποία ήρθε απ' την Λήμνο όπου εργάζεται, της συζύγου του, συγγενών, φίλων και πολλών συγχωριανών μας.
Στην γυναίκα του Κάλλιω, τα παιδιά του Κώστα και Λαμπρινή, εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια. Να ζήσουν να τον θυμούνται και να είναι ελαφρύ το χώμα της παλιουριώτικης γης που τον σκεπάζει.

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΗΣ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Ο προπονητής Μπούλης Γαβριλάκης και ο Πρόεδρος Σωτήρης
Δοϊνούδης από την περσινή κοπή της πίτας
Τα παιδιά της Θύελλας Παλιουρίου έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους. Τυχερός της βραδιάς που κέρδισε και το φλουρί, ήταν ο Δημήτρης Δουλούδης, παράγοντας αλλά και ποδοσφαιριστής της ομάδας μας τώρα που αδυνάτισε.
Η εκδήλωση έγινε στην Ψησταριά του Χρήστου Ζλατινούδη και παραβρέθηκαν οι ποδοσφαιριστές μας που εντυπωσιάζουν στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας. ο τεχνικός Μπούλης Γαβριλάκης και τα μέλη της διοίκησης, με επικεφαλής τον πρόεδρο Σωτήρη Δοϊνούδη.
ΠΡΟΣΕΧΩΣ μόλις έρθουν στην κατοχή μας θα αναρτήσουμε και φωτογραφίες απ' την εκδήλωση.

Παλιουριώτικη παρέα Κυριακή μεσημέρι στο Μεταξουργείο στην Αθήνα

Ωραία φωτογραφία μας έστειλε φίλος του blog απ' την Αθήνα. Στην παρέα που βλέπετε υπάρχουν τρεις Παλιουριώτες, οι οποίοι Κυριακή μεσημέρι πίνουν τα κρασάκια και τα τσίπουρα τους σε καφενείο  που βρίσκεται στο Μεταξουργείο.
Από αριστερά διακρίνεται ο Απόστολος Μαγγίρας (Πουστόλς τ' Αλατούδ'), δίπλα του (με τα γυαλιά στο κεφάλι)είναι ο Χρήστος Μαγγίρας (Χρηστάκς του Κουρνταουλούδ') και απέναντι τους ο Γιώργος Μαγγίρας (Γιώργους τ' Αλατούδ'). Οι άλλοι τρεις δεν είναι απ' το χωριό μας, αλλά πρόκειται για φίλους τους.
Οι συγχωριανοί μας συχνά βρίσκονται στο συγκεκριμένο καφενείο και τα πίνουν, θυμούνται τις όμορφες εποχές που ζούσαν στο Παλιούρι και αναπολούν εκείνα τα χρόνια. Πάντως οφείλω να πω ότι απ' την φωτογραφία λείπουν και άλλοι συγχωριανοί που επίσης βρίσκονται συχνά στην ίδια παρέα. Όπως ο Μπάμπης Νινούδης, ο Κώστας Πιτιακούδης (Κώτσιους τσ΄Γκουντίδινας), ο Στέλιος Γκουδινούδης (Στέλιους τ' Αϊούδ') και ο Θεοφάνης Ζλατινούδης (Θιοφάνς τ΄ Αγγιλάκ τ΄ Ζλατνάδκου)

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

To e=mail μας ήρθε από αυτή την κυπριακή εταιρεία παραγωγής αλατιού

Το e-mail με τις φωτογραφίες για τον συγχωριανό μας Κώστα Πιτιακούδη (τον ξάδερφο του Κατσούρη για τους μεγαλύτερους), μας ήρθε από ΄την Κύπρο και αποστολέας είναι η Μαρία. προφανώς κόρη του, αφού έχει το όνομα της μητέρας του, του Μαργούδ' του Μπλικάδκου.
 Η αποστολή έγινε από μια εταιρεία παραγωγής αλατιού της Κύπρου, η οποία έχει μάλιστα και πρωτότυπα προϊόντα, όπως αλάτι σε νυφάδες. Δεν ξέρω ποιός δουλεύει εκεί ή αν ανήκει στην γυναίκα του συγχωριανού μας, η οποία όπως τονίσαμε είναι Κύπρια. Απλά δημοσιεύουμε δυο φωτογραφίες της συγκεκριμένης επιχείρησης.

ΤΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1970

Η Βάσω και ο Κώστας Πιτιακούδης, στην φωτογραφία που βγήκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν ζούσαν στο Παλιούρι και πήγαιναν στο σχολείο. Η Βάσω ζει πλέον στην Κομοτηνή, είναι παντρεμένη με τον Παναγιώτη απ' τους Μεταξάδες, τον γιο τ' Βασίλ' του ταξιτζή για τους παλαιότερους και έχει έναν γιο και μια κόρη. Ο Κώστας βρίσκεται στην Κύπρο, είναι στρατιωτικός στο επάγγελμα, παντρεμένος με Κύπρια με την οποία έχουν αποκτήσει και δύο κόρες. Έχει και άλλη μία κόρη (τρεις συνολικά) από τον πρώτο του γάμο.

Ο ΓΑΜΟΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΡΙΑ ΖΛΑΤΙΝΟΥΔΗ

Η φωτογραφία είναι από την δεκαετία του 1950 και αφορά τον γάμο του συγχωρεμένου Σταύρου Πιτιακούδη και της Μαρίας Ζλατινούδη(απού τσ' Μπλικάδ'). Για όσους δεν τους ξέρουν, το σπίτι τους βρίσκεται δίπλα στου Γιώργου του Καραγιουργάδκου και του Μπουκούτσ'. Η νύφη φοράει στο πρόσωπο τον... μάλλινο, όπως λεγόταν το ύφασμα που έβαζαν τότε σε όσες παντρεύονταν. Κουμπάροι είναι ο επίσης συγχωρεμένος Γιώργος Καμάρας και η γυναίκα του Τασούλα, η οποία μετά από πολλά χρόνια στην Αθήνα ζει πλέον στο χωριό και το σπίτι της είναι στου... Μπασαμάκ'.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΤΟΥΚΜΑΚΙΟΤΔΟΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΔΟΜΝΑΣ ΣΑΜΙΟΥ

Από την σπουδαία εκπομπή της τεράστιας Δόμνας Σαμίου, είναι και ο καρσιλαμάς με την γκάιντα που χορεύουν κάτοικοι των γειτονικών μας Μεταξάδων, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Τσακιρούδη. Στην ίδια εκπομπή είχε τραγουδήσει και ο συγχωριανός μας Γιάννης Ζαφειρούδης, τον οποίο βλέπουμε μόνιμα στην δεξιά πλευρά του blog μας.

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Μόλις περάσαμε τις 30.000 "επισκέψεις.!!! Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ

Όταν πριν επτά μήνες αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το blog για το αγαπημένο μας χωριό, δεν περιμέναμε τόσο τεράστια ανταπόκριση.
Σήμερα και συγκεκριμένα πριν λίγη ώρα, σπάσαμε το φράγμα των 30.000 "επισκέψεων" και γι' αυτό σας ευχαριστούμε πολύ. Μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε.
Ιδού και ο πίνακας της Google με τις "επισκέψεις" των blogs που το επιβεβαιώνει.



Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα
10.019
Πλήρες ιστορικό προβολών σελίδων
30.001

"ΚΑΘΑΡΙΣΕ" ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΥΑΝΗ 2-0 Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Ο Νικολαίδης έδωσε την λύση στο 89'
πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ
Τρένο η Θύελλα Παλιουρίου, πέρασε και απ' το γήπεδο της Κυανής επικρατώντας με 2-0. Το παιχνίδι που έγινε σήμερα το πρωί κρίθηκε στα τελευταία λεπτά, αφού τα γκολ σημειώθηκαν από το Νικολαίδη στο 89' και τον Καμπουρούδη στο 92'.
Η νίκη πάντως της ομάδας μας ήταν απόλυτα δίκαη, αφού σε όλο το παιχνίδι ήταν καλύτερη και έχασε πάρα πολλές ευκαιρίες για γκολ. θα ήταν άδικο αν δεν έπαιρνε τη νίκη μέσα στην Κυανή. Οι... Τσιαουσλιώτες προσπάθησαν, αλλά ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΑΝ και αυτοί την ανώτερη Θυελλάρα.

Το απόγευμα τα Λάβαρα παίζουν στον Κυπρίνο και αν χάσουν τότε η Θύελλα μειώνει την διαφορά στους δύο βαθμούς, οπότε η άνοδος στην Α' κατηγορία παραμένει ¨ανοιχτή".

Γιώρ'ς γκαϊντατζής απ' τα Αγκμπουνάρ' τραγουδάει Τσ' παπαδιάς τα παραθύρια

Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΗΝ ΚΥΑΝΗ ΣΤΙΣ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Η ΘΥΕΛΛΑ

Την Κυανή αντιμετωπίζει η Θύελλα Παλιουρίου αύριο Κυριακή στις 11 το πρωί. Το παιχνίδι θα γίνει στο γήπεδο της Κυανής και οι παίκτες του Μπούλη Γαβριλάκη, θέλουν να προσθέσουν άλλη μια νίκη στο ενεργητικό τους, συνεχίζοντας την πετυχημένη τους πιορεία στο πρωτάθλημα της Β'΄κατηγορίας Έβρου.

ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Στην Κωνσταντινούπολη εθεάθη ένας συγχωριανός μας. Είναι ο Ζήσης Μαγγίρας (Ζήϊς Ντικάδκους) ο οποίος παρακολούθησε την ακολουθία των Χαιρετισμών στο Πατριαρχείο μαζί με άλλους κοντοχωριανούς μας Αλπουχουρνούς. Ο Ζήσης συνόδευσε ως συνοδηγός στο λεωφορείο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλεποχωρίου στην Κωνσταντινούπολη. Όπου και να πας, πάντα κάπου θα υπάρχει κι ένας Παλιουριώτης.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΜΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ


Η φωτογραφία είναι στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από εκδρομή του Δημοτικού Σχολείου Παλιουρίου στη Μάκρη Αλεξ/πολης. Η Αλεξ/πολη μαζί με τη Μάκρη ήταν ο αγαπημένος προορισμός των μαθητών του σχολείου μας για πολλά χρόνια.Πολλοί από αυτούς έβλεπαν θάλασσα για πρώτη φορά. Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά η συγχωρεμένη Αγγελούδη Αγγελική (τ' Θανάσ' τ' Μαμιρούδ'), ο Αντωνακούδης Αντώνης, η Πιτιακούδη Χρυσούλα (τ' Τσιαντή γναίκα), η Τασιούδη Ματούλα (τ' Κιτιάκ τ' Κουρνταουλούδ'), η Γκακούδη Χρυσούλα, η Γιουβανούδη Κούλα (Γιουργουσάδσα) και η Κισσούδη Λαμπρινή.

Κυριακή 13 Μαρτίου 2011

Εύκολη νίκη 3-1 η Θύελλα Παλιουρίου το Αλεποχώρι

Εντυπωσιακά συνέχισε η Θύελα Παλιουρίου την πορεία της στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας που ξανάρχισε μετά από διακοπή δύο εβδομάδων. Κέρδισε εύκολα 3-1 το Αλεποχώρι στο γήπεδο του χωριού μας, παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες που είχε, με αποτέλεσμα ο προπονητής Μπούλης Γαβριλάκης να παρατάξει ενδεκάδα ανάγκης.
Και τα τρία γκολ της ομάδας μας πέτυχε ο Καμπουρούδης, ενώ είχαμε και χαμένο πέναλτι με το Νικολαίδη. Μπράβο στα παιδιά μας που κέρδισαν και του... Αλπουχόρ'

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Μετά από διακοπή δύο εβδομάδων λόγω κακοκαιρίας και του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, ξαναρχίζει το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας Έβρου. Η Θύελλα υποδέχεται αύριο Κυριακή, στις 11 το πρωί στο γήπεδο του χωριού μας το Αλεποχώρι και οι παίκτες είναι αποφασισμένοι να πετύχουν άλλη μια νίκη. Η αγωνιστική απραξία άλλωστε έχει αυξήσει την όρεξη τους για ποδόσφαιρο και αυτό ευχόμαστε να μεταφραστεί σε πολλά γκολ.
 
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ
Κυριακή στις 11:00 π.μ.
 

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2011

Ποιος Παλιουριώτης δουλεύει στον ραδιοσταθμό ΡΥΘΜΟΣ Αργολίδας

Σε ένα από τα σχόλια που υπήρξαν στο blog μας, διαβάσαμε ότι υπάρχει ένας Παλιουριώτης που δουλεύει στον ραδιοφωνικό, μουσικό σταθμό ΡΥΘΜΟΣ Αργολίδας. Ποιός είναι, πολύ θέλαμε να μάθουμε, ώστε αν καμμιά φορά ο δρόμος μας βγάλει προς τα εκεί να τον συναντήσουμε.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πέρυσι ο Σύλλογος Γυναικών Παλιουρίου είχε πάει εκδρομή στο πανέμορφο Ναύπλιο.

ΚΑΤΑΡΡΙΨΑΜΕ ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ. Ξεπεράσαμε τις 500 "επισκέψεις" μέσα σε μια μέρα


Ακόμα και η πιο αισιόδοξη σκέψη που είχαμε όταν τον περασμένο Σεπτέμβριο ξεκινήσαμε την λειτουργία αυτού του blog, δεν μας επέτρεπε να σκεφθούμε αυτό που έγινε χθες.
Σπάσαμε για πρώτη φορά το φράγμα των 500 "επισκέψεων" μέσα σε μια μέρα. Κι αυτό οφείλεται στους συγχωριανούς μας Παλιουριώτες σε κάθε μέρος της Γης, αλλά και πολλούς ακόμα που αγαπούν το πανέμορφο χωριό μας και μας... επισκέπτονται συχνά μέσα από τις αναρτήσεις μας.
Μακάρι κάποια στιγμή όλοι όσοι δεν είναι Παλιουριώτες, να περάσουν και από το χωριό μας. Θα χαρούμε πολύ 

Προβολές σελίδων σήμερα
507
Προβολές σελίδων χτες
423

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΕΣ... ΛΑΓΓΙΤΕΣ

Του Θανάση Γκακούδη
Σήμερα 9 Μαρτίου και η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Αγίων 40 Μαρτύρων. Στο χωριό μας οι νοικοκυρές την ημέρα αυτή ετοίμαζαν, μακάρι να ετοιμάζουν και σήμερα τις νοστιμότατες «Λαγγίτες». Οι «Λαγγίτες» είναι ζυμαρικό που ψήνεται πάνω στο «Σατς». Υπήρχε μάλιστα κάποτε η καλή συνήθεια, η κάθε νοικοκυρά να μοιράζει «Λαγγίτες» και στην γειτονιά. Το μοίρασμα το αναλάμβαναν τα παιδιά και καθώς τις μετέφεραν από το ένα σπίτι στο άλλο, όλο και κάποιο κομμάτι θα έτρωγαν. Για τους μικρούς λοιπόν η ημέρα αυτή ήταν όλο απόλαυση και διασκέδαση.
Παρακάτω αναφέρω συνταγή για «Λαγγίτες», να τις φτιάξουν και οι Παλιουριώτισσες νοικοκυρές που μένουν εκτός Παλιουρίου.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ (Για 15-20 κομμάτια)
1)      Αλεύρι 500 gr.
2)      Νερό (χλιαρό) 3 μεγάλες φλιτζάνες

3)      Μαγιά 50 gr.
4)      Δυο κουταλάκια ζάχαρη
5)      ½  κουταλάκι αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ανακατεύω με το χέρι όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνει η ζύμη μας αραιή . Στη συνέχεια την αφήνω να φουσκώσει. Βάζω στη κουζίνα, αφού τώρα πλέον δεν υπάρχει «Σατς», ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο. Ρίχνω 1-2 κουταλιές ζύμη στο τηγάνι και την απλώνω. Μόλις στεγνώσει, ψηθεί, τη γυρίζω πλευρά. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη μας. Αφού τελειώσουμε βάζουμε λίγο βούτυρο πάνω στις «Λαγγίτες», οι οποίες είναι έτοιμες για κατανάλωση. Μερικοί τις τρώνε με ζάχαρη, με μέλι ή μαρμελάδα. Όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να τις απολαύσουν με τυρί ή Μερέντα.
Υ.Γ. Οι «Λαγγίτες» διαφέρουν από τις σημερινές Κρέπες. Είναι νηστίσιμες γιατί δεν περιέχουν ούτε αυγά, ούτε γάλα.

Η ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΗ ΜΑΣ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΛΑΖΑΔΣΑ

Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε, είναι από το site της επιχείρησης που έχει στην Γερμανία η συγχωριανή μας Λαμπρινή Λαζάδσα. Είναι η κυρία που βρίσκεται δεξιά στην φωτογραφία και μάλλον πρόκειται για εστιατόριο. Δεν ξέρω αν το αγόρι και το κορίτσι είναι τα παιδιά της και ο κύριος αριστερά ο άνδρας της. Ούτε αν ο ίδιος είναι ο NINTZA που με κάποια σχόλια του δημιούργησε προς στιγμήν αναστάτωση στο blog, αλλά ευτυχώς με την καλή διάθεση όλων ξεπεράστηκε.
Η Λαμπρινή Λαζούδα είναι κόρη της συγχωρεμένης Βαγγελιώς, αδερφής του Λάμπρου Πιτιακούδη(Λαζάκ') και το σπίτι της βρίσκεται κοντά στην Καλόγρα, πίσω απ' του Κουτιάνη. 

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

ΠΑΡΕΑ ΣΤΗΝ ΨΗΣΤΑΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΛΑΤΙΝΟΥΔΗ ΧΘΕΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ

Η παρέα του γαμπρού μας Δημήτρη Λουλουδάκη(έχει το πολύ πετυχημένο blog για το χωριό του, το Κουφόβουνο), που είναι παντρεμένος με την συγχωριανή μας κόρη του Άγγελου Πρωιμούδη (Γκιλί), στην ταβέρνα του Χρήστου Ζλατινούδη (Αρβανίτ')

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΤΥΧΗΜΑ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΔΗΣ(Βαγγέλς τ' Μακρή), ΑΛΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ

Τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα που είχε με το αγροτικό του αυτοκίνητο ο Βαγγέλης Γιαννούδης (Βαγγέλς τ. Μακρή), αλλά ευτυχώς είναι καλά. Ο άτυχος συγχωριανός μας τούμπαρε με το αυτοκίνητο κοντά στην καφετέρια του Άγγελου Αγγελούδη(Μπεκακά), μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται, αλλά η κατάσταση του βελτιώνεται. Περαστικά και σιδερένιος. Γρήγορα να γυρίσει στο σπίτι του ο άνθρωπος.

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Δεν παίζει ούτε αυτό το Σαββατοκύριακο η Θύελλα λόγω Καθαρής Δευτέρας

Λόγω του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, η ΕΠΣ Έβρου ανέβαλλε όλα τα παιχνίδια των πρωταθλημάτων Α' και Β' κατηγορίας. Κάτι που σημαίνει πως ούτε και η Θύελλα θα αγωνιστεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Έτσι το παιχνίδι στο γήπεδο Παλιουρίου με το Αλεποχώρι, θα διεξαχθεί έπειτα από μια βδομάδα.

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

ΟΠΟΙΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ή ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΘΑ ΚΟΒΟΝΤΑΙ

Προς συγχωριανό και φίλο Νίντζα
Όταν ξεκίνησε το blog, με μοναδικό σκοπό να προβάλλει το αγαπημένο μας χωριό και να φέρει κοντά τους Παλιουριώτες, αποφάσισα να αφήνουμε τα μηνύματα που στέλνει ο καθένας που "επισκέπτεται" το Paliouri-evrou.blogspot.com, γιατί έτσι μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους οι συγχωριανοί μας.
Θεωρούσα αυτονόητο, ότι δεν θα υπάρχουν υβριστικοί χαρακτηρισμοί, αλλά και δεν θα... ανακατεύει οποιοσδήποτε προσωπικά ή οικογενειακά θέματα, που μπορεί να θίξουν κάποιον άλλο.
Επειδή παρακολουθώ ότι μια-δυο φορές βγήκες... φάουλ, σε παρακαλώ πολύ να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μην ασχολείσαι με τα προσωπικά ή οικογενειακά θέματα άλλων. Διαφορετικά θα κόβονται τα μηνύματα, όχι μόνο τα δικά σου αλλά και όποιου κρίνουμε ότι μπορεί να δημιουργήσει παρεξηγήσεις.
Φιλικά
Ο διαχειριστής ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ

Στην Αλεξανδρούπολη όπου μένει μόνιμα ο γιος του Σταύρος, έγινε τελικά χθες η κηδεία του συγχωριανού μας Δημήτρη Πιτιακούδη (Μήτη τ' Σταυρίδινας), ο οποίος πέθανε στην Αθήνα την προηγούμενη βδομάδα. Στην... τελευταία του κατοικία τον συνόδεψαν συγγενείς, φίλοι και πολλοί Παλιουριώτες. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Ο Μάρτης τα παλιά χρόνια στο Παλιούρι

Δεν είναι λίγες οι φορές, που το μυαλό μας γυρίζει πίσω, στην εποχή των παιδικών μας χρόνων.
Τέτοιες μέρες μας έρχεται στο μυαλό το έθιμο του «Μάρτη». Σχεδόν όλα τα παιδιά του χωριού το μήνα Μάρτιο φορούσαν στο χέρι τους, μια κλωσμένη κλωστή, κόκκινου και άσπρου χρώματος. Αυτήν την κλωστή τη λέγαμε «Μάρτη». Οι γιαγιάδες μας, μας  λέγανε να τον φοράμε συνέχεια, γιατί αλλιώς θα μας κάψει ο ήλιος και θα μαυρίσουμε. Μόνο στο τέλος Μαρτίου, ή όταν βλέπαμε κάποιο χελιδόνι, τον βγάζαμε και τον αφήναμε πάνω στα κεραμίδια. Πιστεύαμε ότι το χελιδόνι θα βρει τον «Μάρτη», θα τον πάρει και θα φτιάξει τη φωλιά του.
Αξέχαστος βέβαια είναι και ο τρόπος που έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας τον «Μάρτη». Έβαζαν την κόκκινη και την άσπρη κλωστή μαζί πάνω από το δείκτη του χεριού μας ή το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού μας και με την παλάμη τους, καθώς ήταν τεντωμένη η κλωστή την έκλωθαν τόσο, όσο να γίνει μια κλωστή ενιαία.
Όλοι εμείς οι Παλιουριώτες δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ήθη και τα έθιμά μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ρίζες μας. Καλό είναι εκτός από τα ρολόγια και τα βραχιόλια που φοράμε στα παιδιά μας να τα φορέσουμε κι ένα «Μάρτη». Όχι τόσο για να μην τα κάψει ο ήλιος του Μαρτίου, αλλά όσο για να συνεχίσουμε αυτήν την όμορφη παράδοση που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ