Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

1) "Του κουρίτσ'μας θέλ' χουρό,
τα νταούλια δε'νει δω,
όποιους πάει να τα φέρει,
ένα τάληρου στου χέρι"


2)  "1,2,3, πήγα στην κυρία,
μού'δωσε ένα μήλο
ήταν δαγκωμένο,
τό'δωσα στην κόρη
κι'έκανε έν'αγόρι.
Τού'παν Γιάνν'
δε'νει για να γιάν',
του'παν Ζήσ'
δε'νει για να ζήσ',
του'παν Χρήστου
κόψτου κι ρίξτου,
ρίξτου στη θάλασσα
 να πιράσει Βασιλιάς
να ρουτήσει τι'ναυτό...
Της πιρδίκας του αυγό!!!"

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

ΓΑΜΟΣ ΔΙΑΚΙΔΗ ΔΗΜΗΤΡΗ

Ο Δημήτρης και η Αλένα απ' την Τσεχία, στην διάρκεια του μυστηρίου.
Αριστερά ο πατέρας με την μητέρα του 
Με τα Ιερά Δεσμά του Γάμου ενώθηκαν το Σάββατο το απόγευμα, 25-06-2011 στον Μητροπολιτικό Ναού Αγίου Νικολάου Αλεξανδρουπόλεως ο Δημήτρης (Δημητράκ΄ς) Διακίδης και η αγαπημένη του Αλένα Στρούντσοβα.
Για όσους δεν τον γνωρίζουν, να επαναλάβω ότι μεγάλωσε στο Παλιούρι μαζί την αδερφή του Χρυσούλα και τον αδερφό του Πασχάλη, στο χωριό μας πήγαν  σχολείο και ζούσαν με την θεία του Θεοδούλα και τον άνδρα της Κώστα, τον Γκντί Τιάκα και τον ξάδερφο τους Χαρίση, πίσω στα Μπαχτσέδια.
Ο ξάδερφος του γαμπρού, ο συγχωριανός μας Χαρίσης, δεν θα
μπορούσε φυσικά να λείψει απ' το γάμο του Δημήτρη

Πλήθος συγγενών και φίλων από το Παλιούρι, Κουφόβουνο, Γιαννούλη, Σουφλί, Αλεξ/πολη και Τσεχία, τίμησαν με την παρουσία τους το Ιερό Μυστήριο του Γάμου. Στην δεξίωση που ακολούθησε, σε γνωστό ξενοδοχείο της Αλεξ/πολης, οι καλεσμένοι χόρεψαν στους ρυθμούς της Λαϊκής, παραδοσιακής και Τσέχικης μουσικής. Μάλιστα ο γαμπρός ως καλός καθηγητής Φυσικής Αγωγής, χόρεψε εξαιρετικό Ζεϊμπέκικο, που τον συνόδευε ενίοτε ο αδερφός του Πασχάλης με την αδελφή του Χρυσούλα και φυσικά η νεόνυμφη Αλένα.
Η αδερφή του γαμπρού Χρυσούλα σέρνει το χορό, ενώ ακολουθούν
ο Δημήτρης με την Αλένα και νυν κυρία Διακίδη.

Ευχόμαστε για άλλη μια φορά στους νεόνυμφους κάθε ευτυχία και πολλούς απογόνους, στους δικούς τους να τους ζήσουν και στον κουμπάρο, ιατρό Ω.Ρ.Λ., Βαφειάδη Μαρίνο και Ευθαλία Βασιλείου, πάντα άξιοι.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Κινήσεις από τους εκτός χωριού Παλιουριώτες ΓΙΑ... ΑΝΤΑΜΩΜΑ στο ΠΑΝΗΓΥΡΙ στις 27 Ιουλίου

Αν και δεν καταφέραμε ακόμα να το επιβεβαιώσουμε, αρκετοί συγχωριανοί μας που ζουν εκτός χωριού και συγκεκριμένα σε Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα αλλά και πολλές ακόμα περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, δηλαδή Γερμανί,α Βέλγιο, Ολλανδία, ετοιμάζονται για... ΑΝΤΑΜΩΜΑ στο Παλιούρι.
Να μαζευτούν δηλαδή όλοι προγραμματίζοντας κατάλληλα μερικές μέρες των διακοπών τους, στο Πανηγύρι του χωριού που είναι στις 27 Ιουλίου. ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ κάτι τέτοιο και να ανταμώσουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι. 

Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Παντρεύεται το άλλο Σάββατο ένας ουσιαστικά Παλιουριώτης στην Αλεξανδρούπολη

Το Σάββατο 25 Ιουνίου 2011 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Αλεξ/πολης ο Δημήτρης ή Δημητράκς Διακίδης αφήνει την εργένικη ζωή και μπαίνει  στο κλαμπ των παντρεμένων. Η εκλεκτή της καρδιάς του λέγεται Αλένα και κατάγεται από την Τσεχία. Ο Δημήτρης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ζει και εργάζεται στην Γερμανία. Μπορεί να γεννήθηκε στο Γιαννούλη Σουφλίου, μεγάλωσε όμως στο χωριό μας γι’ αυτό και πάντα λέει ότι είναι Παλιουριώτης.





Μάζί με την αδερφή του Χρυσούλα και τον αδερφό του Πασχάλη, μεγάλωσαν με την θεία του Θεοδούλα, τον θείο του Κώστα ή πιο γνωστό ως Γκ'ντί Τιάκα και τον ξάδερφο του Χαρίσ' πίσω στα μπαχτσέδια.


Ευχόμαστε στο Δημήτρη και την Αλένα η ώρα η καλή, κάθε ευτυχία και καλούς απογόνους. Στους γονείς του Δημήτρη, Παύλο και Μαρία καθώς και στ’ αδέρφια του Χρυσούλα και Πασχάλη, να τους ζήσουν να είναι γεροί και να τους καμαρώσουν όπως επιθυμούν.
Εκτός από το προσκλητήριο, βάζουμε και μια φωτογραφία απ' τα παιδιά χρόνια του Δημήτρη για να τον θυμηθούν οι φίλοι του

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ (ΚΑΤΣΟΥΡΗΣ)

Η Κομοτηνή είναι η πόλη της Θράκης στην οποία διαμένουν ελάχιστοι Παλιουριώτες. Ένας από αυτούς είναι και ο Κώστας Πιτιακούδης , γνωστός σε όλους μας με το όνομα Κατσούρης.
Τον συναντήσαμε προχθές τυχαία στη πρωτεύουσα του Ν. Ροδόπης. Ενώ είχαμε να ειδωθούμε πολλά χρόνια, ήταν σαν να βλεπόμαστε κάθε μέρα. Ο Κώστας παραμένει πάντα αγνός και φιλότιμος όπως τον είχαμε ζήσει ως παιδί. Σήμερα συνταξιούχος πλέον της Πολεμικής Αεροπορίας ζει οικογενειακώς στην Κομοτηνή. Η γυναίκα του, η οποία κατάγεται από την Κρήτη, είναι κι αυτή συνταξιούχος. Έχουν δυο παιδιά, ο γιός τους 27 ετών σήμερα είναι Δικαστικός Επιμελητής και η κόρη τους 25 η οποία είναι Δικηγόρος. Μάλιστα πρόσφατα άνοιξε και δικό της Δικηγορικό Γραφείο. Όσοι Παλιουριώτες έχουν δικηγορικές υποθέσεις στην Κομοτηνή, καλό είναι να την προτιμήσουν. Το γραφείο της βρίσκεται στο Μαρώνειο Μέγαρο Κομοτηνής.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

1
- Μπάτη ! Σια πού πήϊτι ρα.
-Να, πήϊαμι κι σιΐρσαμι τουν γιουντζέ αψλά τ΄Τσιουπλάκ΄ τα μαντριά λιο.                                                               
-Άντι λιο έλα να βγάλουμι απ τ’ αμάξ΄ τα κανάτια κι να βάλουμι τα διματάνξα.
- Πρέπ΄ να κουσκουλαντίσουμι κι να φέρουμι τ’άχυρου, να του βάλουμι στ’ αχούρ΄, γιατί μι φαίνιτι ότι κιρός δα βρέξ΄.
- Μάνη, μουρή Μάνη, δεν ακούς που συ φουνάζου, σια πού τουν έβαλις τουν αχυρουφάη. Πώς δα του φουρτόσουμι τ’άχυρου άμα δεν τουν έχουμι μαζί μας.                      

2
= Ρα Αντάση΄ , αυτή γκιόλα που λες να πιούμι νιρό, είνι γιουμάτη, μι Νιρουκαψίδις, Ντζιαμπνάκια, Τζιάμπακοι έχει κι πουλλά σκούπιρα.
-Μη ανασκένισει  χιούτς Αντάση΄. Κι πάππουζουμ μι τα κατσίκια, κάθι μέρα απού δω πίναν νιρό.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Special Olympics στο Διδυμότειχο

ΔΗΜΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ                                               

Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε και να υποστηρίξετε το σημαντικό γεγονός της Άφιξης της Φλόγας της Ελπίδας των Special Olympics στο Διδυμότειχο την ΚΥΡΙΑΚΗ 19-6-2011.
Το πλήρες πρόγραμμα έχει ως εξής:
12:00 μμ  Έναρξη Λαμπαδηδρομίας.
 Διαδρομή: Γέφυρα μέσω Βασ. Γεωργίου – αριστερά Μανδαλίδου – αριστερά Βενιζέλου – Κάστρο.
12:15 μμ Έναρξη τελετής.
Τόπος συγκέντρωσης: στο χώρο του Κάστρου της Βασιλοπούλας.
13:15 μμ Λήξη τελετής
Αναχώρηση μέσω Βενιζέλου – έμπροσθεν Δημαρχείου – 25ης Μαΐου – κόμβος έμπροσθεν LIDL.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ
 ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ

Πληροφορίες κ. Κουδουμάκη Κων/να
Τηλ. 2553050612 - 2553050603

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΙΣ 50.000 "ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ"

Όταν στις 9 Σεπτεμβρίου έβγαινε για πρώτη φορά στον "αέρα" το Paliouri-evrou.blogspot.com, σίγουρα δεν περιμέναμε τόσο τεράστια ανταπόκριση. Υπήρχαν άλλωστε και άλλα παρόμοια blog για χωριά όχι μόνο του Έβρου αλλά και όλης της Ελλάδας, στα οποία όμως οι κάτοικοι τους αλλά και ξένοι προς αυτά, δεν έδειχναν μεγάλη ανταπόκριση.
Αυτό που συνέβη όμως με μας ήταν πρωτοφανές. Χθες, 12 Ιουνίου, σε λιγότερο από έναν χρόνο λειτουργίας δηλαδή, ξεπεράσαμε το "φράγμα" των 50.000 "επισκέψεων. Είναι μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή για όλους εμάς και επιβράβευση για την προσπάθεια που ξεκινήσαμε, έχοντας μοναδικό κίνητρο την αγάπη για το Παλιούρι και μεράκι να προβάλλουμε τόσο το χωριό όσο και τους ανθρώπους του.
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας. Περιμέναμε ότι θα έρχονταν αυτή η στιγμή, αλλά όχι τόσο γρήγορα. Όμως εσείς μας "αγκαλιάσατε" από την πρώτη στιγμή, Παλιουριώτες και μη από όλα τα μέρη της Γης.
Τα στοιχεία της Google η οποία μετράει τον αριθμό των ατόμων που μπαίνουν στο blog καθημερινά και συνολικά, είναι ενδεικτικά. Καθημερινά έχουμε κατά μέσο όρο 325 "επισκέψεις", ενώ σταθερά τα άτομα που διαβάζουν όσα γράφουμε, είναι πάνω από 200 κάθε μέρα.
Περιμένουμε να μας στέλνετε όλοι ειδήσεις, φωτογραφίες, ιστορίες και... αναμνήσεις, ώστε σύντομα να φτάσουμε και στις 100.000 "επισκέψεις".
Προβολές σελίδων σήμερα
102
Προβολές σελίδων χτες
486
Προβολές σελίδων τον προηγούμενο μήνα
6.153
Πλήρες ιστορικό προβολών σελίδων
50.134

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΣΤΟΛΗ "ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΑΜΑΛΙΑ"

Οι δυο συγχωριανές μας, φορούν στολή "Βασίλισσα Αμαλία" και φωτογραφίζονται, πριν από πολλά χρόνια, όταν ήταν μάλλον στο Γυμνάσιο. Αριστερά είναι η Σταματία Λογαρνούδη (Ματούλα τ' Θανάσ' τ' Κουρουτζή), που μένει στην Αθήνα και εργάζεται σε εταιρεία παραγωγής απορρυπαντικών.
Δεξιά είναι η Λεμονιά Γιαϊτζή (τ' Δημητράκ'  τ' Ντραγκούδ'), που μένει και εργάζεται ως δασκάλα στην Θεσσαλονίκη.

Έτοιμοι να "σπάσουμε" το... φράγμα και γι' αυτό σας ευχαριστούμε πολύ!!!

Είναι αλήθεια, πως όταν ξεκινούσαμε αρχές Σπεπτέμβρη του 2010, ούτε εμείς περιμέναμε να έρθει τόσο γρήγορα αυτή η στιγμή. Η εκπληκτική ανταπόκριση σας όμως, να που το έκανε πραγματικότητα....

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

ΣΑΚΗΣ ΜΑΓΓΙΡΑΣ (ΘΑΝΑΗΣ ΝΤΟΥΡΒΑΔΚΟΥΣ)

Δεν πρόκειται για κάποιον πιλότο ή υπάλληλο αεροδρομίου. Ο λόγος γίνεται για τον συγχωριανό μας Σάκη Μαγγίρα (Θανάης Ντουρβάδκους), ο οποίος φωτογραφήθηκε με χαρά εν ώρα υπηρεσίας. Ο Σάκης Μαγγίρας αφού εργάστηκε για περισσότερα από  26 χρόνια στη Γερμανία, επέστρεψε το 2009 στην πατρίδα, όπου ζει πλέον μόνιμα και  εργάζεται σήμερα ως υπεύθυνος ασφαλείας σε μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών στην Αλεξ/πολη. Είναι παντρεμένος με την Σοφία Γκότση από τη Δόξα (Τσιαμπάς) και έχει δυο κόρες, η μια είναι δασκάλα και εργάζεται στη Ρόδο και η άλλη τελειώνει φέτος τη Σχολή Νηπιαγωγών. Είναι πάντα γελαστός και πρόσχαρος και χαίρεται ιδιαίτερα όταν ανταμώνει με συγχωριανούς μας.

ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ 47ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ

















Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 19-11-1964 και διακρίνονται ο Αντώνης Αντωνακούδης , η αδερφή του Σοφία Αντωνακούδη-Ζλατινούδη και η ξαδέρφη τους Βάϊα ή Βαΐτσα Ζλατινούδη.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΣ


ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΑ ΜΑΣΑΛΙΑ

ΑΡΠΑΤΖΙΚΙ
Είχε πάει πριν από κάποια χρόνια στο χωριό μας ένας Μπουλγκαρκιώτς(από το Ελληνοχώρι δηλαδή) μι του DATSUN κι πλούσε αρπατζίκ΄. Καθώς ήταν σταματημένος στην Καλόγρα πήγι κι ένας νταής ικεί απού τ΄ γειτουνιά  για ν’ αγοράσει κάνα δυο κιλά γιατί χάλιβει να σπίρει στου γιουρτούδι’τ.
Παράδις αψλάτ δεν είχι όμους. Ρώτσι τουν Μπουλγκαρκιώτ΄ άμα δίνει μι πίστους΄ αρπατζίκ. Εντάξει είπι Μπουλγκαρκιώτς δα συυ δώσου κι τνάλιαν τ΄ βδομάδα που δα ξαναπιράσου μι του πληρώνς.
 Όμους τν’ άλιαν τ΄ βδουμάδα που ξαναπέρασι Μπαχτσιαβάνς , θκός μας σους - πους , δε φάνκι χιουτς εξαφανίσκι. 
Τέλος πάντων τνάλιαν τ’χρουνιά Μπουλγκαρκιώτς μι τ’αρπατζίκι ξαναπήγι πάλι στου χουριό αρχίνσι πάλι να φουνάζει, αρπατζίκι καλό αρπατζίκ έχου. Βήκι κόσμους κι αρχίνσι να ψνίζ. Βήκι κι μπάρμπας μι του μπόρτς.
Μόλις του είδγι μπαχτσιαβάνς τουν θυμήθκι. Τουν ρουτάει με τρόπου. Ρα συ πατριώτ, πέρσι ιδώ στ γειτουνιά σας είχι πάρει ένας δυο κιλά αρπατζίκ κι δε μη του πλήρουσι.
 Ρε του μπαταξή, λέει Παλιουργιώτς, κι πως ήταν αυτός ρα μπάτη μήπους τουν ξέρου.
Να συ πω τουν λέει. Αυτός ήταν ένας κουντός, χουντρός κι μαύρους α! να μην αστουχήσου είχι κι φαλάκρα.
 Ε! τέτοιουν, δείχνοντας με τα δυο του χέρια προς τα γεν…του όργανα,  τέτοιουν έχναν ούλνοι. Πού να βρούμι τώρα ποιος ήταν:
 Μετά από αυτήν την απάντηση κατάλαβε ο Μπουλγκαρκιώτς ότι δεν πρόκειται να βρει άκρη και δεν θα πληρωθεί για τ’  αρπατζίκι τ.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Αντουνακάδ' και Ζλατνάδ΄

Στην φωτογραφία που βλέπετε, διακρίνονται δυο οικογένειες που συνδέονται με συγγένεια. Από αριστερά είναι οι: Αντώνης Αντωνακούδης, μπάμπου Αντώνινα Αντουνακούδα, Σοφία Αντωνακούδη-Ζλατινούδη(τ' Χρήστου τ' Αρβανίτ'), Βάϊα ή Βαΐτσα Ζλατινούδη (στρατιωτικός, κόρη τ' σχουρμένου Θοδουρή Ζλατνάδκου (που το σπίτι τους βρίσκεται μπροστά απ' την παλιά εκλλησία, δίπλα στ' Γκουσκάκ') και η μητέρα της Μάλτα Ζλατινούδη

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

"ΕΦΥΓΕ" από την ζωή η ΜΑΡΙΑ ΧΟΥΔΕΛΟΥΔΗ

Στο πένθος βυθίστηκε και αυτή την βδομάδα το Παλιούρι, αφού την περασμένη Τρίτη "έφυγε" από κοντά μας η Μαρία Χουδελούδη(Καράντουμανούδα), σε ηλικία 72 χρόνων. Αντιμετώπιζε το τελευταίο δεκαήμερο σοβαρά προβλήματα με την υγεία της και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου άφησε την τελευταία της πνοή.
Η κηδεία της έγινε την Τετάρτη στο χωριό, παρουσία συγγενών, φίλων και πολλών συγχωριανών, αλλά και γνωστών της οικογένειας της από τα γύρω χωριά. Στα παιδιά της Μόσχο και Άγγελο, τις νύφες, τα εγγόνια και τους συγγενείς της, το Paliouri-evrou εκφράζει τα θερμά του συλληπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της παλιουριώτικης γης που την σκεπάζει. 

Και στου... Βελγίου τις στοές

Πως το τραγουδούσε ο αξεπέραστος και τεράστιος Στέλιος Καζαντζίδης; "Στις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές". Οι τέσσερις Παλιουριώτες μόλις έχουν τελειώσει την δουλειά τους στις στοές των ορυχείων του Eisden στο Βέλγιο και φυσικά από την μαυρίλα τα πρόσωπα τους δεν αναγνωρίζονται. Ποιοί είναι; Μπροστά ο Γιώργος Κουτσιανούδης, του Κουτσιανάκ' που αργότερα στο χωριό έγινε μανάβης και πουλούσε φρούτα μεγαλώνοντας τους γιους του Λάμπρο και Θανάση, αριστερά μπροστά του είναι ο Γιώργος Πιτιακούδης (Γιώρς τ'ς  Σταυρήδινας) που έχει τρία παιδιά τους Στέφανο, Σταύρο και Ζωή, είναι συνταξιούχος πλέον και ζει στο Παλιούρι, πίσω ο συγχωρεμένος Δημήτρης Γκακούδης (Μήτις Γκακάδκους) με τις δυο κόρες την Χρυσούλα και τη Νίτσα και δεξιά  ο  επίσης συγχωρεμένος Χρήστος Ζλατινούδης (Κιτιάκς Καμπακάδκους), με τις τρεις κόρες, την Μαρία, την Ασημίνα και την Δημητρούλα.
Κι αυτή την φωτογραφία (απαγορευμένη εκείνη την εποχή για να μην φαίνεται η ταλαιπωρία των ανθρακωρύχων) μας την έστειλε ο Λάμπρος Κουτσιανούδης, τον οποίο και ευχαριστούμε πάρα πολύ. Την αφιερώνω σε όλους μας, για να βλέπουν  οι σημερινοί μας νέοι... πως οι τότε νέοι του χωριού μας (την δεκαετία του 1960) κατάφεραν και έκτισαν τα σπίτια τους και χόρτασαν ψωμί τα παιδιά τους, τα μόρφωσαν και τα βοήθησαν όσο μπορούσαν. Αλλά και να θυμηθούμε όλοι εμείς, πως οι γονείς μας έγιναν μετανάστες για να μας μεγαλώσουν και να προσπαθούμε όσο μπορούμε να τους ανταποδίδουμε με την αγάπη μας και την προσοχή μας, ελάχιστα απ' όσα έκαναν εκείνοι για μας.

Ένας συγχωριανός μας απέναντι σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό

Το... ανακαλύψαμε στο ίντερνετ και συγκεκριμένα στο σάιτ trifilistas.gr που ασχολείται με τον Παναθηναϊκό. Ένας συγχωριανός μας, ο Γιώργος Πιτιακούδης, πήρε μέρος με την ομάδα του Α.Ε. Περιστερίου, σε τουρνουά με αντιπάλους τις ομάδες Τζούνιορ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού. Στην φωτογραφία που βγήκε πριν το ματς με τον Παναθηναϊκό, ο "πιτσιρικάς" που είναι γιος του Παλιουριώτη δημοσιογράφου Κώστα Πιτιακούδη(Κώτσιου τσ' Γκουντίδινας), διακρίνεται στον κύκλο που φτιάξαμε.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Τί έγραψε για το Παλιούρι ο Μόσχος Κούκος

Συγχωριανοί μας μετανάστες στο Βέλγιο την δεκαετία του 1962

Οι συγχωριανοί μας μπροστά σε ελληνικό καφενείο με την επωνυμία "ΓΚΛΑΒΑΡΗΣ" το 1962 στο Βέλγιο. Από αριστερά οι: Διμπινούδης Σωτήριος του Μόσχου(ζει ακόμα στο Βέλγιο), Κουτσιανούδης Γεώργιος του Λάμπρου(πατέρας του Λάμπρου που ζει στην Αλεξανδρούπολη)  Γκακούδης Κων/νος του Αθανασίου (έχει πεθάνει), Πιτιακούδης Γεώργιος του Σταύρου(ζει στο Παλιούρι), Καραφυλούδης Σωτήριος του Συμεών(ζει στην Αθήνα), Ζλατινούδης Χρήστος του Δημητρίου ή Κιτιάκς Καμπακάδκους (έχει πεθάνει)  και Γκακούδης Δημήτριος του Χρήστου (έχει πεθάνει) 
Ένα πολύ συγκινητικό e-mail πήραμε από τον συγχωριανό μας Λάμπρο Κουτσιανούδη, τον γιο τ' Κουτσιανάκ', που είναι αστυνομικός και λείπει πολλά χρόνια λόγω του επαγγέλματος από το χωριό μας. Όσοι τον γνωρίζουν όμως, ξέρουν πόσο αγαπάει το Παλιούρι και όποτε μπορεί το επισκέπτεται.
Τον ευχαριστούμε για τα καλά του λόγια όσον αφορά την προσπάθεια που κάνουμε και χαιρόμαστε που ανήκει και αυτός στην παρέα μας, παρακολουθώντας τις αναρτήσεις του Paliouri-evrou.
Μάλιστα μας έστειλε δυο φοβερές φωτογραφίες, από την ζωή των συγχωριανών μας μεταναστών στο Βέλγιο, την δεκαετία του 1960, τις οποίες φυσικά και θα δημοσιεύσουμε.
Ευχαριστούμε πολύ και να δώσει χαιρετισμούς στον πατέρα του Γιώργο(έναν από τους ανθρώπους που είχα την τύχη και την ευκαιρία να συζητάω μαζί του πολλές φορές τα παιδικά μου χρόνια) και την μητέρα του Στάμω.
Ο διαχειριστής του blog ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Μεγάλο αφιέρωμα του OnSports.gr στον Βάγιο Ελληνίδη

Την πρωτη του μεγαλη συνεντευξη ως ποδοσφαιριστης της SKODA Ξανθης παραχωρησε ο Βαγιος Ελληνιδης σε ενα απο τα κορυφαια αθηναϊκα αθλητικα σαιτ, το OnSports.gr

_________________________________________________

«Να καθιερωθώ στη Ξάνθη»


Αποφασισμένος να αρπάξει την ευκαιρία από τα.. μαλλιά στη Skoda Ξάνθη, είναι ο Βάϊος Ελληνίδης.
Ο 16χρονος μέσος του Εθνικού Αλεξανδρούπολης που πρόσφατα υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα της Ξάνθης, μίλησε στο Onsports και τόνισε ότι για την απόκτησή του είχαν ενδιαφερθεί Ολυμπιακός και ΑΕΚ, αλλά και ότι θέλει κάποτε να αγωνιστεί στο εξωτερικό.
«Έχω υπογράψει με την Skoda Ξάνθη και από τις 13 Ιουλίου που ξεκινάει η προετοιμασία θα είμαι εκεί. Ακόμη δεν γνωρίζω βέβαια αν θα πάρω μέρος στην προετοιμασία της μεγάλης ομάδας ή της Κ21, όμως ελπίζω να αγωνιστώ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στη Super League».
Αν είχαν δείξει ενδιαφέρον και άλλες ομάδες για την απόκτησή του: «Μου είχαν κάνει πρόταση και ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αλλά προτίμησα να πάω στη Ξάνθη γιατί πιστεύω ότι θα προωθηθώ πιο εύκολα, αλλά και επειδή είναι πιο κοντά στο σπίτι μου».
Πως σκέφτεται το μέλλον του:«Στόχος μου είναι να παίξω όσο πιο καλά μπορώ στην Ξάνθη, να καθιερωθώ και μετά όλα πιστεύω θα έρθουνε. Θέλω κάποτε να καταφέρω να αγωνιστώ στο εξωτερικό. Θα ήταν ένα όνειρο για μένα, αλλά πιστεύω και για κάθε Έλληνα ποδοσφαιριστή».
Για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης: «Τους ευχαριστώ πάρα πολύ. Ειλικρινά με βοήθησαν πάρα πολύ. Εκεί έκανα τα πρώτα μου ποδοσφαιρικά βήματα και εκεί πρώτα από όλα έμαθα ποδόσφαιρο. Θα τους είμαι ευγνώμων».

Ο Νταντίκας με τον... μπουγά

Ο Κώστας Τασιούδης (Νταντίκας) φωτογραφίζεται έξω από τον «ζένκο»(ήταν ο στάβλος και στα παλιά σπίτια βρισκόταν μέσα στο σπίτι) με τον μπουγά(αρσενικό γελάδι), τον οποίο μόλις πότισε στη βρύση με το «γυαλάκ». Οι βρύσες στα σπίτια μπήκαν μετά το 1966-67, αν θυμάμαι καλά και το νερό ερχόταν από το Ασπρονέρι (Καζαντζί). Έως τότε οι Παλιουριώτες κουβαλούσαν νερό πόσιμο με τις Λαΐνες από τον «Λάκο», ή από τον «Τσιουσμέ». Τα «πράματα» τα πήγαιναν πρωΐ και απόγευμα, για να πιουν νερό στην Αγ. Παρασκευή, στον «Τσιουσμούδ», στην τουλούμπα πέρα στο «Τσιαϊρούδ», ή στα πηγάδια που υπήρχαν σε διάφορους μαχαλάδες.
Μερικά από τα πηγάδια, όπως ο «Μπαχτσές» στην πλατεία, η «Καλογριά» στην Καλόγρα, καθώς και ο «Αη Δήμος» επάνω στην Ντρασιά, ευτυχώς ακόμα σώζονται.