Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΪΑΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Όπως κάθε φορά τα τελευταία χρόνια, έτσι και το βράδυ του Σαββάτου τα παλικάρια του χωριού μας, τα παιδιά της Θύελλας Παλιουρίου, γύρισαν τα σπίτια του χωριού και τραγούδησαν τα "Χριστόϊανα", μαζί με τα άλλα τραγούδια.
Μάλιστα τα χρήματα που συγκέντρωσαν ήταν αρκετά και έτσι θα μπορέσουν να καλύψουν κάποια απ' τα έξοδα που έχει η ομάδα στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας Έβρου.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και του χρόνου

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Το paliouri-evrou.blogspot.com
ΣΑΣ ΕΥΧΕΤΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΥΓΕΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ

Σαν σήμερα Παραμονή Χριστουγέννων, έσφαζαν τα γουρούνια

Χαμός γινόταν τα παλαιότερα χρόνια παραμονή Χριστουγέννων στο Παλιούρι. Σαν σήμερα, απ' το πρωί σε κάθε γειτονιά συγκροτούνταν παρέες που αναλάμβαναν να σφάξουν όλα τα γουρούνια που βρίσκονταν στην συγκεκριμένη γειτονιά. Ένας τα έσφαζε και οι υπόλοιποι βοηθούσαν να βγάλουν το γκουτσιουνούδ' απ' το κμασ' (μέρος όπου μεγάλωνε το γουρούνι) και να το κρατήσουν. 
Η νοικοκυρά κρατούσε κανάτα με ζεστό νερό και καθαρές πετσέτες για να πλύνουν τα χέρια τους και στη συνέχεια τους κερνούσε κρασί, τσίπουρο, κουραμπιέδες και μελομακάρονα.
Στη συνέχεια τα έγδερνε κάθε νοικοκύρης και έφτιαχνε τον καβουρμά, σουζντρουμά και φυσικά λουκάνικα σκέτα και με πράσο.  
Όλα αυτά βέβαια δυστυχώς έπαψαν να υπάρχουν πλέον στο χωριό μας. Τα περισσότερα γουρούνια τα σφάζει ο καθένας μόνος του. Άλλωστε οι περισσότεροι στέλνουν τα δέματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και στις άλλες πόλεις στα παιδιά και τους συγγενείς τους με το λεωφορείο.  

"¨ΕΦΥΓΕ" Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΩΪΜΟΥΔΗΣ

Ένας ακόμα συγχωριανός μας, ο Κώστας Πρωϊμούδης, "έφυγε" από κοντά μας σε ηλικία 81 χρόνων μέσα στην βδομάδα. Έζησε πολλά χρόνια στην Γερμανία όπου δούλεψε ως μετανάστης και όταν βγήκε στη σύνταξη επέστρεψε στο Παλιούρι.
Ταλαιπωρήθηκε τα τελευταία χρόνια από προβλήματα υγείας και πριν λίγους μήνες "έχασε" την σύζυγο του Μαρία. Τα θερμά μας συλληπητήρια στα παιδιά του Δημήτρη (Μιτσιάν'), Λαμπρινή, Στέφανο, τα εγγόνια και τους άλλους συγγενείς.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

ΑΠΟΨΕ ΓΥΡΝΟΥΣΑΜΕ ΣΤΑ... ΚΟΛΙΑΝΤΑ

Ξημερώνει Παραμονή Χριστουγέννων και από το βράδυ σαν σήμερα τα παλαιότερα χρόνια, όλα τα μικρά παιδιά στο Παλιούρι ετοιμάζονταν για τα... Κόλιαντα. Χωρισμένα σε ομάδες ξεχύνονταν στα θεοσκότεινα σοκάκια του χωριού, κρατώντας στα χέρια τους χοντρά και μακρυά ξύλα, τις «γκουτζιουμάκες». Τα ξύλα αυτά δεν ήταν μόνο σύμβολο της γιορτής, που συμβολίζανε τα ραβδιά των ποιμένων της Βίβλου, αλλά προστατευτικά για τις επιθέσεις των σκυλιών.
Μ’αυτές επίσης χτυπούσαν τις πόρτες των σπιτιών, για να τους ανοίξουν. Φώναζαν σε κάθε σπίτι: «Κόλιαντα μπάμπου-Κόλιαντα. Δος μας μια κλουρούδα-Ας είνι σταρίσια-Ας είνι καλαμποκίσια-Κόλιαντα μπάμπου». Η νοικοκυρά σηκωνόταν και έριχνε κάτω καρύδια, μήλα, πορτοκάλια, καραμέλες και αν είχε την δυνατότητα, έδινε και δραχμές.
Ωραίες εποχές. Φτωχές, αλλά γνήσιες, με αγάπη και αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Τώρα έτσι... σκατά που τα έκαναν οι πολιτικοί μας, που να βρεις την αισιοδοξία.
ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. Μην μας παίρνει από κάτω.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ-ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ένας Παλιουριώτης που ζει χρόνια στο εξωτερικό

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Η συγχωριανή μας Δήμητρα Σάλτου σε νέα διαφήμιση της NIVEA fof MEN

Η συγχωριανή μας Δήμητρα Σάλτου, κόρη της Παγώνας Μαγγίρα (τσ' Γκουντιόνινας), πρωταγωνιστεί στην καινούργια διαφήμιση του NIVEA For Men, μαζί με τους ποδοσφαιριστές Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Σηφάκη του Άρη, Γρηγόρη Μάκο της ΑΕΚ και Κλάους Αθανασιάδη του ΠΑΟΚ. Δείτε το βίντεο

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

EYXEΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΚΙΣΣΟΥΔΗ

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
"ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΥΤΥΧΙΑ"
ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΙΣΣΟΥΔΗΣ

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η ΜΑΡΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥΔΗ ΜΕ ΤΑ ΕΓΓΟΝΙΑ ΤΗΣ

Τέτοιες μέρες γιορτών, τα σπίτια στο Παλιούρι γεμίζουν. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες υποδέχονται παιδιά και εγγόνια που έρχονται απ' τις πόλεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.
Η φωτογραφία που δημοσιεύουμε αν και είναι τον Ιούλιο του 2010, θα μπορούσε να ισχύει και για τις γιορτινές μέρες που έρχονται.
Η γιαγιά Μαρία Πιτιακούδη(γυναίκα του συγχωρεμένου Σταυρή Πρασνάδκου) με τα τέσσερα εγγόνια της. Τα μεγαλύτερα που είναι παιδιά της κόρης της Βάσως η οποία είναι παντρεμένη με τον Τουκμακιώτη (Μεταξαδιώτη) Παναγιώτη Μιτιλούδη, η Μαρία και ο Βασίλης Μιτιλούδης, έχουν στην αγκαλιά τους την Μαριάννα και τη Σταυρούλα, παιδιά του Κώστα Πιτιακούδη που είναι στρατιωτικός και παντρεμένος στην Κύπρο.
Μακάρι όλα τα σπίτια του Παλιουρίου να ζήσουν τέτοιες όμορφες, οικογενειακές στιγμές τις μέρες που έρχονται.

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Δεν είχε αγώνα για το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο η Θύελλα Παλιουρίου, αφού διακόπηκε για τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Η ομάδα του χωριού μας όμως αναδείχθηκε ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΧΕΙΜΩΝΑ, αφού την προηγούμενη Κυριακή κέρδισε μέσα στον Πεντάλοφο 2-1 και την ίδια στιγμή η Λεπτή ήρθε ισόπαλη στην Κυανή. 
Έτσι η Θύελλα με 25 βαθμούς είναι πρώτη μαζί με την Καρωτή, αλλά έχει καλύτερο συντελεστή γκολ, αφού πέτυχε 30 και δέχθηκε μόνο 10, ενώ η Καρωτή έβαλε 21 και δέχθηκε 8.
Μπράβο στους παίκτες, τον προπονητή Γιώργο Κελεσίδη και την διοίκηση και ευχόμαστε στο τέλος του πρωταθλήματος να είμαστε ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ και να ανέβουμε στην Α' κατηγορία Έβρου.

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΑΓΩΝΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1920 ΣΤΟ ΣΟΥΦΛΙ με την τοπική διάλεκτο

Το βιντεάκι αυτό μας το έστειλε ο συγχωριανός μας Μαγγούδης Παναγιώτης, γιος του Στέφανου που μένει εδώ και δεκαετίες στην Αθήνα και ασχολείται με τις λαϊκές αγορές. Ο γιος του Παναγιώτης είναι σημαντικό στέλεχος σε ταξιδιωτικό γραφείο του Περιστερίου και συγκεκριμένα στο Imagination Travel.
Τον ευχαριστούμε πολύ για το φοβερό βιντεάκι

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΝΙΚΗ Η ΘΥΕΛΛΑ 2-1 ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟ

Ο Γιώργος Μυλωνάς ήταν και αυτός σκόρερ
για την Θύελλα στον Πεντάλοφο
Τίποτα-Τίποτα δεν την σταματά. Πρωτάθλημα θα πάρει με τον τσαμπουκά. Η εκπληκτική πορεία της Θύελλας Παλιουρίου συνεχίστηκε, αφού κέρδισε και μέσα στον Πεντάλοφο την τοπική ομάδα με 2-1. Τα γκολ της ομαδάρας μας πέτυχαν οι Βασίλης Καρέτσος και Γιώργος Μυλωνάς.

Ο Βασίλης Καρέτσος πέτυχε
γκολ στον Πεντάλοφο

Μπράβο στα παλικάρια μας. Όπως πάνε σίγουρα δεν θα τους ξεφύγει η άνοδος στην Α' κατηγορία Έβρου, αφού πέρασαν νικηφόρα μέσα από μια πολύ δύσκολη έδρα.


Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Το μήλο έπεσε κάτω απ' την μηλιά

Οι παλαιότεροι σίγουρα θυμούνται ότι ο Θανάσης Καραφυλλούδης (Θανάης τ' Σιμιόν') ήταν από τους καλύτερους παίκτες της Θύελλας Παλιουρίου. Έπαιζε βέβαια στην άμυνα και ξεχώριζε για το δυναμικό παίξιμο και την ταχύτητα του.
Ο 14χρονος γιος του Γιάννης ακολουθεί τα χνάρια του και παρ' ότι είναι αρκετά μικρός, παίζει ήδη στην Θύελλα και ξεχωρίζει στη θέση του αριστερού χαφ. Όλοι θεωρούν ότι πρόκειται για σπουδαίο ταλέντο που θα κάνει καριέρα και φυσικά ο μπαμπάς του τον καμαρώνει.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ της εφημερίδας DERBY NEWS ΓΙΑ ΤΗΝ Θύελλα Παλιουρίου

NEA NIKH ME 3-0 EΠΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ

Ο μόνιμος σκόρερ της Θύελλας
Νικολαίδης πέτυχε και πάλι γκολ
Συνεχίζει την εκπληκτική της πορεία η Θύελλα Παλιουρίου, αφού κέρδισε πανεύκολα σήμερα στο γήπεδο του χωριού μας και το Ελληνοχώρι με 3-0 και βρίσκεται στη δεύτερη θέση μόλις ένα βαθμό πίσω απ' τη Λεπτή. Το αφιέρωμα την Κυριακή της αθηναϊκής εφημερίδας DERBY NEWS ενίσχυσε ακόμα περισσότερο την ψυχολογία των παικτών.Δύο γκολ του Μπισκιτζή και ένα του Νικολαίδη, έφεραν μια ακόμα νίκη. Το Μπουλγκάρκιου δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα και υποτάχθηκε στην ανωτερότητα μας.

Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Αφιέρωμα της εφημερίδας DERBY NEWS στην Θύελλα Παλιουρίου την Κυριακή


Η καθημερινή αθλητική εφημερίδα DERBY NEWS της Αθήνας, όπου Αρχισυντάκτης είναι ο συγχωριανός μας Κώστας Πιτιακούδης, στο φύλλο της Κυριακής θα δημοσιεύσει αφιέρωμα στην ομάδα του χωριού μας, την Θύελλα. Στην στήλη ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ θα υπάρχει φωτογραφία της ομάδας μας που εντυπωσιάζει στο πρωτάθλημα. Μην την χάσετε.

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

ΑΝΑΜΙΚΤΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΟΣ... ΧΥΜΟΣ


Κράνα
 Δυο συγχωριανοί μας συναντήθηκαν σε σούπερ μάρκετ του Διδυμοτείχου. Ο ένας έψαχνε να βρει χυμό ανανά και αβοκάντο, γιατί του το ζήτησαν τα παιδιά του όπως έλεγε και επειδή δεν έβρισκε που είναι, ζήτησε τη βοήθεια του άλλου Παλιουριώτη.

Αυτός όμως που είναι γνωστός για τα αστεία του, δεν άντεξε και του είπε: "Γιατί δεν τους φτιάχνεις εσύ έναν ανάμικτο Παλιουριώτικο χυμό, με φρούτα που τρώγαμε εμείς όταν είμαστε μικροί";

Βατσιλόμπλα
 Στην ερώτηση τί φρούτα να χρησιμοποιήσει, η απάντηση ήταν άμεση: "Να βάλεις κράνα, τσάπουρνα, ζιμπλάκια, βατσιλόμπλα(βατόμουρα) και λίγα... γκλόκνα". Ακόμα γελάνε οι δυο τους.

ΓΙΑ ΝΕΟ ΘΡΙΑΜΒΟ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΓΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΧΩΡΙ

Να συνεχίσει την εντυπωσιακή της πορεία στο πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας Έβρου θέλει η Θύελλα Παλιουρίου, που υποδέχεται την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι το Ελληνοχώρι(Μπουλγκάρκιου) στο γήπεδο του χωριού μας.
Ο προπονητής Γιώργος Κελεσίδης έχει προτοιμάσει τους παίκτες ώστε να πετύχουν άλλη μια νίκη και σε συνδυασμό με "στραβοπάτημα" της πρωτοπόρου Λεπτής στον Πεντάλοφο, να περάσουν στην πρώτη θέση.