Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΪΣΤΡΟΥ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ


Άπό την επίσκεψη του συλλόγου γυναικών Μαίστρου στην παλιά εκκλησία μας

Την περασμένη Κυριακή 13 Μαίου, επισκέφθηκαν το χωριό μας τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μαίστρου "Η Αγία Μαρίνα". Βρέθηκαν μάλιστα στην παλιά εκκλησία του "Αγίου Παντελεήμονα" και στο blog που διατηρούν, έγραψαν τις εντυπώσεις τους για την εκδρομή που έκαναν στον κεντρικό Έβρο. Εκτός από το Παλιούρι, επισκέφθηκαν ακόμα τους Μεταξάδες και το Διδυμότειχο.
Γράφουν λοιπόν μεταξύ άλλων για την επίσκεψη τους στο Παλιούρι: "Τις καλύτερες εντυπώσεις, άφησε η ημερήσια εκδρομή του συλλόγου μας στον κεντρικό Έβρο. Μετά από μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους του Διδυμοτείχου, όλοι κατευθυνθήκαμε προς το Παλιούρι και τους Μεταξάδες. Ο Ναός του Αγ. Παντελεήμονα  στο Παλιούρι κριμένος μέσα σε μια ρεματιά,  ήταν το κρυφό σχολείο στα δύσκολα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς. Μας προκάλεσε όμως θλίψη το γεγονός ότι ένα τέτοιο σπάνιο μνημείο, έχει αφεθεί στην τύχη του και πάρα πολλές από τις σπάνιες τοιχογραφίες του έχουν πια καταστραφεί.
Συναντήσαμε όμως και ανθρώπους ευγενικούς και φιλότιμους, όπως τον κ. Αγγελάκη  Ζλατινούδη στο Παλιούρι που με μεγάλη χαρά μας περίμενε για να μας ξεναγήσει".
Να κάνω δυο επισημάνσεις. Πρώτον, προφανώς για να συμπεριλάβουν το χωριό μας στην εκδρομή τους τα μέλη του συλλόγου γυναικών Μαίστρου, θα έπαιξε ρόλο ο συγχωριανός μας γυμναστής Θανάσης Γκακούδης, που έχει γυναίκα απ' το προάστιο αυτό της Αλεξανδρούπολης.
Δεύτερον, έχουν δίκιο σε αυτό που τονίζουν για την εγκατάλειψη της εκκλησίας μας, η οποία δεν είναι τωρινή αλλά εδώ και δεκαετίες. Μια προσπάθεια που έγινε πριν λίγα χρόνια για συντήρηση της, δεν ήταν φυσικά αρκετή.  Κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί και να ψάξουμε λύσεις όλοι μαζί. Αντί φυσικά να βγάζουν κάποιοι τα κόμπλεξ τους κάνοντας κουτσομπολιά ακόμα και για τις κηδείες που δημοσιεύονται στο blog του χωριού μας.

4 σχόλια:

  1. Αγαπητοί φίλοι αν και δεν σας γνωρίζω προσωπικά είχα τη τιμή να ζήσω και να υπηρετήσω στα μέρη σας απο το 1984 -1987. Ήμουν τότε νεαρός Ανθυπολοχαγός σε μια μονάδα του Ε.Σ και είχα στρατιώτες απο τα μέρη σας, τον Πουργιάζη, τον Τσαλτζούδη, τον Δημούδη, τον Νινούδη, και πολλούς άλλους. Αν κάποιος απο αυτούς που υπηρέτησαν στην 11η ΕΜΑ Ορεστιάδα (1984-1987) δει το μήνυμα θα χαρώ πολύ να τα πούμε η διευθυνσή μου είναι maiopkyr@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ φίλε. Από αυτούς που αναφέρεις, μόνον ο Νινούδης πρέπει να είναι από το Παλιούρι. Δεν ξέρω βέβαια ποιόν από όλους ακριβώς εννοείς, αν δεν μας πεις το μικρό του όνομα να σε βοηθήσουμε. Πάντως ο Πουργιάζης απ' ότι ξέρω πρέπει να είναι από ένα διπλανό χωριό, το Αλεποχώρι, γιατί εκεί υπάρχει αυτό το επίθετο.

    Ο διαχειριστής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διαβάζω παραπάνω ότι εγινε μια καποια συντήρηση στον Αγ. Παντελεήμονα και γινεται αναφορά για περαιτέρω εργασιες που πιθανόν χρειάζονται, απλά εγώ πριν απο πολλα χρονια που πηγα (μιας και ήταν συνεχως κλειδωμένη)την θυμάμαι σε χειρότερη κατάσταση...οι φωτο δεν ειναι ενδεικτικές... αλλά την βλέπω ποιο προσεγμενη. Μακαρι να μπορουσε να αναδειχθεί καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να προσθεσω τα συγχαρητήρια μου στα άτομα που προσπαθούν να αναδείξουν το χωριό μας, στην προκειμένη το Θανάση Γκακούδη και τον Αγγελάκη Ζλατινούδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή