Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

O συγχωρεμένος Σωτήρης Γιαϊτζής (Σουτηράς) επί το... έργον

Από τους παλαιότερους κασάπηδες του χωριού μας, ήταν και ο Σωτήρης Γιαϊτζής (Σουτηράς). Ήταν δε και ένας από τους καλύτερους σφάχτες της περιοχής, αφού ήταν βασικό στέλεχος των σφαγείων Μεταξάδων και Κυπρίνου.  Την παραπάνω φωτογραφία εντοπίσαμε να κοσμεί μεγάλο κρεοπωλείο του Διδυμοτείχου, στην περιοχή του Νοσοκομείου. Ο Σωτήρης Γιαϊτζής διακρίνεται στη μέση, μαζί με τον Καπουλού, κασάπη από τη Δόξα (Τσιαμπάσ') και ακόμη έναν κρεοπώλη από τους Μεταξάδες, τον Τερζούδη. Ο Σωτήρης μπορεί να "έφυγε" νωρίς, τον Οκτώβριο του 2010, όμως  η παράδοση συνεχίζεται από το γιο του  Γιώργο Γιαϊτζή, ο οποίος έχει και το μοναδικό κρεοπωλείο στο χωριό μας, μαζί με την ταβέρνα που διατηρεί στο κέντρο του Παλιουρίου.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΑ ΜΑΣΑΛΙΑ

Τσ' Δημητρακούδινας τ’  αλώνι, η σημερινή πλατεία του χωριού μας δηλαδή, ήταν ο αγαπημένος τόπος όπου μαζεύονταν τα παιδιά και έπαιζαν ποδόσφαιρο τα παλαιότερα χρόνια. Φυσικά ξεσήκωναν τη γειτονιά και κανένας δεν μπορούσε να βρει λίγη ησυχία.
Κάποια μέρα ένας από τους γείτονες, ο συγχωρεμένος Κώστας Μπακάλης ή Διγενής μόλις είχε κλείσει το καφενείο του που βρίσκεται δίπλα και είχε ξαπλώσει για τον μεσημεριανό ύπν. Τότε άκουσε έναν δυνατό θόρυβο. Βγαίνει έξω «μι τα σώβρακα κι τ’ αρτσιουμένα τα μαλλιά» και τι να δει; Τα παιδιά είχαν σπάσει  ένα τζάμι από το καφενείο του. Άρχισε να τους φωνάζει και να τους μαλώνει και φυσικά αυτά σταμάτησαν το παιχνίδι. ΄Ομως  ο Βαγγέλης Ελληνίδης ( Βουλγαράδκους) συνέχισε να κλωτσάει τη μπάλα. Τότε ο Διγενής «γνιατώθκι κόμα πουλί» και του λέει:
Διγενής: Συ ούλου μπάλα παίηζ. Άμα προυϊβαστείς στου σκουλιό γω δα κάτσου να μη γαμ…αν.
Πέρασε ο καιρός ήρθε ο Ιούνιος, βγήκαν τα αποτελέσματα και ο Βαγγέλης πέρασε την τάξη. Τότε πάει ο Κώστας Πιτιακούδης (Κώτσιους τσ’ Γκουντίδινας) και βρίσκει τον Διγενή στην πλατεία, με αποτέλεσμα να έχουν τον παρακάτω διάλογο:
- Κώτσιους: Θείου Κώτσιου, ξέρς Βαγγιλάκους Βουργαράδκους, τ’ Σταυρή γιος, θυμάσει  που τσάκσι του τζιάμι στου καφεινίους;
- Διγενής: Πως δεν θυμούμι.
- Κώτσιους: Θείου Βαγγιλάκους προυϊβάσκι. Την πέρασι την τάξη.
- Διγενής: Κι συ γιατί ήρθεις να μι του πεις. Να μη χαλεύς να μη γαμ…αν

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΣΤΟ ΧΟΡΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΟ... ΓΥΝΑΙΚΟΧΩΡΙ

Πολύς ήταν ο κόσμος που παραβρέθηκε το περασμένο Σάββατο στον Αποκριάτικο Χορό των Λαδιωτών (Μπλινιώτδοι) Αλεξανδρούπολης. Μεταξύ αυτών και μερικοί συγχωριανοί μας, όπως ο φορτηγατζής Χρήστος Πρασινούδης (Του Δασαρχούδ), που γλέντησαν μέχρι αργά με τους κοντοχωριανούς μας. Να σημειώσουμε ότι η γυναίκα του Χρήστου ηΤασούλα κατάγεται από τη Λάδη, ενώ μένουν μαζί με τα τρία παιδιά τους (Δημήτρη, Σωτήρη, Μαρία) στην Αλεξανδρούπολη

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΞΕΦΩΝΤΩΜΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Σε ένα γνήσιο αποκριάτικο ξεφάντωμα, μας καλούν οι νέοι του Παλιουρίου για το ερχόμενο Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στο καφέ EDEM του χωριού μας. Φορέσετε τις στολές σας και ελάτε να διασκεδάσουμε με την ψυχή μας.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΤΣΑΪ ΑΠΟ «ΓΚΛΟΚΝΑ»

Μια πρωτότυπη συνταγή απ' τον Θανάση Γκακούδη

Σε όσους υποφέρουν αυτή την εποχή από βήχα και πονόλαιμο, συνιστούμε το τσάι από «Γκλόκνα» ή αλλιώς «Στουπόκουλα» ή επί το ελληνικότερον «Αγριοτριαντάφυλλα». Το τσάι από  «Γκλόκνα» είναι πλούσιο σε Βιταμίνη C, είναι ισχυρό αντισηπτικό για μολύνσεις των ματιών και των βλεφάρων. Επίσης βοηθάει πάρα πολύ σε δυσπεψίες και ανορεξίες. Οι Παλιουριώτες χρησιμοποιούσαν το τσάι από «Γκλόκνα» από πολύ παλιά, επειδή σίγουρα θα γνώριζαν τις ευεργετικές του ιδιότητες.
Τρία με τέσσερα «Γκλόκνα» τσιτσιανσμένα μέσα σι μάλλιανου (σπασμένα μέσα σε τούλι), αφού βράσουν για πέντε με έξι λεπτά, μας δίνουν ένα υπέροχο αφέψημα που μας προστατεύει από γρίπες και ιώσεις. Πολλές «Γκλοκνές» βρίσκουμε στο «Χαντάκουμα», στα «Μαράτια», στα «Μπαχτσέδια» και στο «Λάκο».

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

ΔΕΝ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Η ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ 2-1 ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΡΩΤΗ

Δυστυχώς η Θύελλα Παλιουρίου δεν τα κατάφερε. Έχασε 2-1 απ' την Καρωτή η οποία με τη νίκη της αυτή ξέφυγε πέντε βαθμούς και είναι πλέον φαβορί για την άνοδο στην Α' κατηγορία.
Αν και παίζαμε στο γήπεδο του χωριού μας, η πολύ μεγάλη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω του χιονιού και των άσχημων καιρικών συνθηκών, επηρέασε όπως φαίνεται περισσότερο τους δικούς μας παίκτες. Έτσι, αν και ισοφαρίσαμε 1-1 με τον Μπισκιτζή, δεχθήκαμε και δεύτερο γκολ που όπως και το πρώτο ήρθε από αδράνεια των ποδοσφαιριστών μας.
Δεν πειράζει όμως. Ψηλά το κεφάλι και συνεχίζουμε την προσπάθεια.

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Εκδρομή Δημοτικού σχολείου Παλιουρίου το 1970 στο αεροδρόμιο




Ημερήσια εκδρομή των μαθητών του Δημοτικού σχολείου Παλιουρίου στην Αλεξανδρούπολη το έτος 1970. Για τους περισσότερους από τους εικονιζόμενους η εμπειρία ήταν μοναδική, αφού έβλεπαν για πρώτη φορά αεροπλάνο στη ζωή τους. Η φωτογραφία είναι στο παλιό αεροδρόμιο, ενώ πίσω το αεροπλάνο φέρει την ονομασία, Νήσος Σαμοθράκη. Τί γρήγορα που περνούν τα χρόνια; Όλοι από από τους μαθητές, έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα πενήντα.
Στη φωτογραφία διακρίνονται, Μπροστά σειρά: Σωτήρης Κουτιανούδης (Μπόγρης), Μιχάλης Μαγγίρας (Αγρουτούδ), Βάιος Διοδιούδης (Βαΐτς Ντιουντιάδκους), Καμάρας Μόσχος (Μόκους τ' Καμάρα), Δημήτρης Πιτιακούδης (Του Τσιλικούδ), Χρήστος Χρυσαφούδης (Του Τσιαφούδ), Σωτήρης Αραμπατζής (Τζήκας), Μόσχος Αραμπατζής (Του Μουκούδ), Χρήστος Ζαφειρούδης (Χρήστους Γιαννακάδκους), Δημήτρης Βασιλούδης (του Βασλακούδ), Νίκος Ελληνίδης (Νίκους Βουλγαράδκους).
Πίσω σειρά: Μπαγδάρας Κώστας, Γκουδινούδης Κώστας (Κώτσιους του Ψαρούδ), Μόσχος Πιτιακούδης (Μόσκους τ'ς Ασήμους), Μιχάλης Αραμπατζής (Μηχάλς τ'ς Νταβέρνας), Ζλατινούδης Θεοφάνης (Θηουφάνς του θηουφανούδ), Γκακούδης Αθανάσιος (Θανάης Γκακάδκους), Πιτιακούδης Φώτιος (Φώτς Πιτιακάδκους), Χρήστος Πρασινούδης (τ΄Θιοφάν΄Πρασνάδκου), Γκαϊτατζής Αναστάσιος (Αναστάης Γκαϊντατζάδκους), Χρήστος Αραμπατζής (Κατσικίνους), Αγγελούδης Δημήτριος (Μαμηράδκους), Διμπινούδης Σωτήριος (Τιλάκης).Όρθιοι: Κουκούδης Παναγιώτης (Παναϊώτς Γκουριάδκους), Δημήτρης Ζλατινούδης (Εισπράκτορας του Λεωφορείου) και Σωτήρης

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΟΛΟΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΩΤΗ

Μετά από διακοπή πολλών ημερών λόγω του χιονιού και των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στον ΄Εβρο, ξαναρχίζει το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας αυτό το Σαββατοκύριακο.
Το καμάρι του χωριού μας, η Θύελλα Παλιουρίου, δίνει σπουδαίο παιχνίδι στο γήπεδο μας, όπου θα υποδεχθεί την Καρωτή, η οποία είναι πρώτη στην βαθμολογία. Αν τα παλικάρια του Γιώργου Κελεσίδη κερδίσουν, τότε θα περάσουν στην πρώτη θέση.
Γι' αυτό την Κυριακή στις 3.30 μ.μ. όλοι οι Παλιουριώτες απ' το χωριό, αλλά και ολόκληρο τον Έβρο, πρέπει να βρεθούν στο γήπεδο και να συμπαρασταθούν στην ομαδάρα μας.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Παλιουριώτες της Αθήνας παρακολούθησαν τον Βάγιο Ελληνίδη

Σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα και το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η ομάδα Νέων της SKODA Ξάνθης που παίζει ο συγχωριανός μας Βάγιος Ελληνίδης(γιος τ' Νίκου τ' Βουλγαράδκου), αντιμετώπισε για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας την αντίστοιχη ομάδα του Παναθηναϊκού.
Στις εξέδρες μαθαίνουμε ότι βρέθηκαν και Παλιουριώτες της Αθήνας, οι οποίοι παρακολούθησαν το 17χρονο Βάγιο να είναι απ' τους καλύτερους παίκτες της Ξάνθης. Δυστυχώς οι δικές του προσπάθειες δεν αρκούσαν και η ομάδα του έχασε 3-0. 
Η φωτογραφία είναι απ' το παιχνίδι αυτό, με τον Ελληνίδη που φοράει το νούμερο 16 στη φανέλα, να σουτάρει προς την εστία του Παναθηναϊκού. 

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Χιόνι μέχρι το γόνατο στο Παλιούρι


Κάπως έτσι είναι όλα τα σημεία στο χωριό μας, μετά τις
χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών

Το ένα μέτρο φτάνει το χιόνι σε πολλά σημεία του χωριού μας και οι Παλιουριώτες είναι αναγκασμένοι να κάθονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, με τις σόμπες φυσικά να καίνε στο φουλ. Συνεχίζει να είναι ντυμένο στα λευκά, οι θερμοκρασίες να είναι κάτω απ' το 0, αλλά φυσικά είμαστε συνηθισμένοι. Όχι σαν τους Αθηναίους, που μόλις δουν λίγο χιονόνερο και θερμοκρασία κοντά στο μηδέν, το κάνουν μεγάλο θέμα. 

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλη επιτυχία και παρουσίες έκπληξη στο γλέντι του συλλόγου "ΕΒΡΙΤΗΣ"

Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε το γλέντι που οργάνωσε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου στο κέντρο "ΑΜΑΝΤΕΟΥΣ" στο Ίλιον, ο σύλλογος "ΕΝΩΣΗ ΕΒΡΙΤΩΝ". Περίπου 250 άτομα γλέντησαν και χόρεψαν με την ψυχή τους υπό τους ήχους της γκάιντας, αφού ο νεαρός γκαϊτατζής απ' τη  Δράμα ήταν πολύ καλός. Φυσικά κυριάρχησαν τα θρακιώτικα τραγούδια και απ' τον Ντίσκ Τζόκεϊ που επίσης υπήρχε.
Πάνω από 100 Παλιουριώτες έδωσαν το παρόν, ανάμεσα τους και συγχωριανοί μας που μένουν χρόνια στην Αθήνα και σπάνια ή καθόλου ως τώρα εμφανίζονταν σε παρόμοιες εκδηλώσεις. Όπως ο Δημήτρης Βασιλούδης (Μουτιός Βασλάδκους), Μόσχος Ζαφειρούδης (Μπουκουτσούδ'), Χρήστος Γκουδινούδης(Κουτιάνης) και Βαγγέλης Βασιλούδης(του Βαγγιλούδ').
Δυστυχώς ο ανταποκριτής μας στην Αθήνα δεν μπόρεσε να παραβρεθεί λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Περιμένουμε πάντως από όποιον έχει φωτογραφίες και βίντεο να τα στείλει για να τα αναρτήσουμε. 

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

"Εφυγε" απ' τη ζωή ο Δημήτρης Πιτιακούδης(Κουτάδκους)

Το τελευταίο αντίο είπαν την περασμένη Τετάρτη η οικογένεια του, συγγενείς, φίλοι και όλοι οι Παλιουριώτες στον Δημήτρη Πιτιακούδη(Δημητράκ' Κουτάδκου) που "έφυγε" απ' την ζωή την περασμένη Τρίτη.
Ο συγχωριανός μας πέθανε σε ηλικία 70 χρόνων και αφού είχε ταλαιπωρηθεί χρόνια από σοβαρή ασθένεια, νοσηλευόμενος συχνά.
Δούλεψε πολλά χρόνια στην Γερμανία ως μετανάστης και επέστρεψε στο χωριό, αλλά τα προβλήματα υγείας δεν τον άφησαν να χαρεί τα εγγόνια που απέκτησε απ' την κόρη του Λίτσα(παντρεμένη με τον στρατιωτικό Απόστολο Πιτιακούδη). Στην γυναίκα, την κόρη, τον γαμπρό, τα εγγόνια και τους συγγενείς του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Προσλήψεις 30 ατόμων στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου

Το Κέντρο Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου ( πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Έβρου) ανακοινώνει την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την υλοποίηση προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα 30  ατόμων των παρακάτω ειδικοτήτων:
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΤΟΜΩΝ
Π. Ε.ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ
4
Τ.Ε ΕΡΓΑΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΏΝ
2
Π.Ε.η Τ.Ε. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
2
Δ.Ε ΒΟΗΘΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
2
Τ.Ε.ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
2
Π.Ε.ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
2
Π.Ε.ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
2
Δ.Ε.ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
2
Π.Ε.ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΏΝ
2
Π.Ε.ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΟΣ
1
Π.Ε.η Τ.Ε. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
1
Π.Ε.ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
2
Π.Ε.η Τ.Ε. ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
2
Δ.Ε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ
1
Δ.Ε. ΟΔΗΓΩΝ
2
Υ.Ε. ΕΡΓΑΤΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
1



Για τις προϋποθέσεις συμμετοχής τα απαραίτητα δικαιολογητικά και την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής:
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας
Αγίων Θεοδώρων 89
Τηλ:25520-22330
 68200-Ορεστιάδα
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι δέκα (10) ημέρες.