Κυριακή 29 Απριλίου 2012

ΠΗΡΕ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΑΝΕΥ ΑΓΩΝΟΣ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Τη νίκη και τους τρεις βαθμούς χωρίς να αγωνιστεί, πήρε η Θύελλα Παλιουρίου, αφού το Χειμώνιο που έπρεπε να αντιμετωπίσει το απόγευμα της Κυριάκής στο γήπεδο του χωριού μας "ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΓΙΡΑΣ", δεν ήρθε τελικά να παίξει. Κι αυτό γιατί είναι στην τελευταία θέση και δεν μπόρεσε να συμπληρώσει ενδεκάδα.
Έτσι η Θύελλα πήρε... ξεκούραστα και χωρίς να παίξει τους τρεις βαθμούς, παραμένοντας στην δεύτερη θέση και συνεχίζοντας το κυνηγητό της Καρωτής.  

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΟΙ... ΞΕΝΟΙ ΤΟΝ ΤΙΜΗΣΑΝ, ΕΜΕΙΣ (ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΥΤΥΧΩΣ) ΓΚΡΙΝΙΑΖΟΥΜΕ

Από τον συγχωριανό μας καθηγητή γυμναστικής και φανατικό φίλο του blog ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ, που μας στέλνει συχνά πολύτιμα στοιχεία, πήραμε το παρακάτω e-mail, με το οποίο το Paliouri-evrou συμφωνεί απόλυτα και αφορά την απόφαση των ανθρώπων της Θύελλας Παλιουρίου να ονομαστεί το γήπεδο του χωριού μας "ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΓΓΙΡΑΣ", προς τιμήν του αδικοχαμένου Χρηστάκου, που έφυγε στα 43 του χρόνια από κοντά μας "χτυπημένος" απ' την επάρατη νόσο.

"Παίρνοντας ως αφορμή κάποια σχόλια, που αφορούν την ονοματοδοσία του γηπέδου μας στο χωριό σε «ΜΑΓΓΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ», θέλω να σας κάνω γνωστό ότι και κάποιοι άλλοι έκαναν κάτι παρόμοιο.
Συγκεκριμένα πριν από έναν και πλέον χρόνο, το κλειστό Γυμναστήριο του 2ου ΕΠΑΛ (πρώην Τεχνικό Λύκειο) Αλεξ/πολης, σχολείο στο οποίο εργαζόταν ο «Χρηστάκος» ως καθηγητής Φυσικής Αγωγής, ονομάστηκε «ΜΑΓΓΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ » Ο αδαμάντινος χαρακτήρας και η άριστη παιδαγωγική και εκπαιδευτική ικανότητα του «Χρηστάκου» έκανε τους εκπαιδευτικούς του 2ου ΕΠΑΛ Αλεξ/πολης να πάρουν την παραπάνω απόφαση.
Εμείς συνεχίζουμε να ζούμε μέσα στην γκρίνια και τη μιζέρια. Γιατί το ένα, γιατί το άλλο, γιατί αυτός και όχι ο άλλος. Ξένοι άνθρωποι προς το χωριό μας δεν είχαν τέτοια προβλήματα.
Θα ήθελα να δώσω δημόσια τα συγχαρητήριά μου στο Δ.Σ. της Θύελλας για την απόφασή του να ονομάσει το γήπεδο του χωριού «ΜΑΓΓΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ». Ο «Χρηστάκος» τίμησε για πάρα πολλά χρόνια τη φανέλα της Θύελλας, παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Ήταν ο άνθρωπος του αθλητισμού και του πολιτισμού γενικότερα. Μετά από δυόμιση και πλέον χρόνια εξακολουθεί να μας λείπει πάρα πολύ. Όμως διαβάζοντας το όνομά του στο γήπεδο, θα είναι σαν να τον έχουμε κοντά μας, έστω και νοερά. Συγχαρητήρια και πάλι στο Δ.Σ. της Θύελλας.
Με εκτίμηση
Γκακούδης Αθανάσιος

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΠΗΡΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ Η ΜΑΓΔΑ ΜΑΓΓΙΡΑ

Την Τετάρτη 25-4-2012, έλαβε το πτυχίο της Οδοντιάτρου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,η Μάγδα Μαγγίρα. Η Μάγδα είναι η μεγαλύτερη κόρη του Μιχάλη Μαγγίρα (Αγρουτούδ') και της Νίτσας Γκακούδη.
Στην τελετή Ορκομοσίας παραβρέθηκαν, εκτός από του γονείς της Μάγδας, ο παππούς Δημήτρης, η γιαγιά Μαγδάλω καθώς και η Θεία της Βάσω με τις κόρες της Γεωργία και Δήμητρα.Τα συγχαρητήριά μας στη Μάγδα, να είναι σιδεροκέφαλη, καλή σταδιοδρομία.
Μιχάλη και Νίτσα να τη χαίρεστε, είναι τιμή για το Παλιούρι να βγάζει τέτοιους Επιστήμονες και είμαστε όλοι μαζί σας υπερήφανοι εδώ στο blog Paliouri-evrou που δικά μας παιδιά πετυχαίνουν στην ζωή τους. Συγχαρητήρια και σε σας τους γονείς για την επιτυχία της Μάγδας.

Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΕΧΑΣΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ Η ΘΥΕΛΛΑ 2-2 ΣΤΟ ΣΙΤΟΧΩΡΙ

Την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το "στραβοπάτημα" της πρωτοπόρου Καρωτής, η οποία ήρθε ισόπαλη με την Κυανή και να μειώσει έτσι την διαφορά στους δυο βαθμούς, έχασε η Θύελλα Παλιουρίου, που έφερε 2-2μέσα στο Σιτοχώρι με την τοπική ομάδα. Τα δυο γκολ που πέτυχε ο Καμπουρούδης, δεν στάθηκαν αρκετά για την ομάδα του χωριού μας να της δώσουν τη νίκη, αλλά τα παιδιά του Γιώργου Κελεσίδη συνεχίζουν την προσπάθεια τους.

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Μια και μπήκαμε ήδη επίσημα στην προεκλογική περίοδο, να θυμηθούμε ότι ένας από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, που μάλιστα με βάση τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις θα είναι πρώτο στις εκλογές της 6ης Μαίου, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, βρέθηκε πριν από 16 χρόνια στο Παλιούρι. 
Είχε έρθει τότε ως αρχηγός της "Πολιτικής Άνοιξης", επειδή υποψήφιος στις εκλογές του 1996 ήταν ο συγχωριανός μας δημοσιογράφος Κώστας Πιτιακούδης, που είναι δίπλα στον Σαμαρά, ενώ διακρίνονται ακόμα ο Σωτήρης Γιαϊτζής, τότε πρόεδρος του χωριού και ο ηθοποιός Χρήστος Πολίτης , ο γνωστός "Γιάγκος Δράκος" της τηλεοπτικής "Λάμψης"

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Ξεπεράσαμε τις 100.000 "επισκέψεις"

Όταν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2010, αποφάσισα να δημιουργήσω το BLOG αυτό για το αγαπημένο μου χωριό, το Παλιούρι, δεν περίμενα ότι ενάμιση χρόνο περίπου μετά, θα ερχόταν η στιγμή που θα ξεπερνούσε τις 100.000 "επισκέψεις". Γι' αυτό και σήμερα είμαι πολύ χαρούμενος και ιδιαίτερα συγκινημένος, γιατί στις 17 Απριλίου του 2012 φτάσαμε να πετύχουμε κάτι που θεωρείται τεράστιο επίτευγμα για ένα blog το οποίο απευθύνεται κυρίως στους κατοίκους ή όσους κατάγονται από ένα μόνο χωριό.
Όλα αυτά φυσικά τα καταφέραμε χάρη στην δική σας αγάπη, συμπαράσταση και ενδιαφέρον, αφού από την πρώτη στιγμή... αγκαλιάσατε αυτή την προσπάθεια. Ζητάω απ' όλους να στέλνετε όσο πιο συχνά μπορείτε, φωτογραφίες, ειδήσεις, βιντεάκια και οτιδήποτε άλλο υλικό έχετε, που αφορά το αγαπημένο μας χωριό και τους ανθρώπους του. Σε όποιο μέρος της Γης και αν μένουν αυτοί.

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου

Ο διαχειριστής του blog Paliouri-evrou.blogspot.com

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ

Για πρώτη φορά έπαιξε με τους παλαίμαχους και ο Λάμπρος Πιτιακούδης


Ο Λάμπρος Πιτιακούδης στο φιλικό τοιυ
Μεγάλου Σαββάτου. Αφιερωμένη στον
φίλο και συνομήλικο του Κώστα Τσιμπουκα

Ένα από τα καινούργια πρόσωπα για την ομάδα των παλαιμάχων, ήταν στο φετινό φιλικό ο Λάμπρος Πιτιακούδης.  Ο Μπάμπης Πιτιακάδκους, τ' Κιτιακούδ' γιος, μένει εδώ και πολλά χρόνια στην Σουηδία, όπου και παντρεύτηκε. Έχει δυο υπέροχες κόρες με τις οποίες ήρθε για τις γιορτές του Πάσχα στο Παλιούρι.
Για όσους δεν τον θυμούνται, ο Μπάμπης έπαιζε παλαιότερα στην Θύελλα και ήταν παικταράς. Μάλιστα όποτε γινόταν... τσαμπουκάς, ήταν μαζί με το Νίκου Βουλγαράδκου οι πρώτοι στο... πλάκωμα.
Πάντως αν συγκρίνουμε τις δυο φωτογραφίες, την μία με τη φανέλα της Θύελλας πριν από 30 χρόνια περίπου και την άλλη (με τη μπλε φανέλα) το περασμένο Σάββατο, είναι σαν να μην... πέρασε μια μέρα από πάνω του. Φαίνεται τώρα σαν να είναι μικρό παιδάκι και όχι πάνω από 50 χρόνων.

ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΑΣΑΝ, ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΠΥΡΕΣ ΗΤΑΝ ΝΙΚΗΤΕΣ

Στο φιλικό με την σημερινή ομάδα της Θύελλας οι παλαίμαχοι μπορεί να έχασαν, αλλά στα ψητά λουκάνικα και τις μπύρες ήταν αυτοί οι νικητές.
Την ώρα που διεξάγονταν ο αγώνας, ο Χρήστος Μαγγίρας (Χρηστάκς Κουρνταουλάδκους), είχε ανάψει την ψησταριά και έψηνε λουκάνικα. Στις φωτογραφίες τον βλέπετε μαζί με τον Σάκη Τσιπούδη και τον Σωτήρη Γιαϊτζή(Ντούρη), την ώρα του ψησίματος.





Φυσικά δεν έμεινε ψητό λουκάνικο ούτε για δείγμα, όπως και μπύρες στα κασόνια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Ντούρης έφυγε και πήγε στο ποτάμι όπου έπιασε ψάρια και τα πήγε στο γήπεδο. Τα έψησαν και τα έφαγαν και αυτά.
Αυτή είναι ζωή συγχωριανοί και αφήστε το Μνημόνιο και την τρόικα να κάνουν ότι θέλουν.

Τα χαμένα πέναλτι έφεραν την ήττα για τους παλαίμαχους της Θύελλας



(κ'άντε κλικ πάνω στη φωτογραφία για να μεγαλώσει)
Χαμός έγινε και φέτος το Μεγάλο Σάββατο, στο καθιερωμένο φιλικό που διεξάγεται κάθε χρόνο ανάμεσα στην σημερινή ομάδα της Θύελλας και τους παλαίμαχους. Στο γήπεδο Παλιουρίου "Χρήστος Μαγγίρας" (προς τιμήν του συγχωρεμένου Χρηστάκου που έφυγε τόσο νωρίς από κοντά μας), οι παλαίμαχοι αν και είχαν σημαντικές απουσίες, πάλεψαν στα ίσια το παιχνίδι και τελικά έχασαν με 6-4.
Το ματς κρίθηκε σε δυο χαμένα πέναλτι για τους παλαίμαχους, που εκτέλεσαν ο Μόσχος Ζλατινούδης (Μόσκους Καμπακάδκους) που βλέπετε στην φωτογραφία δεύτερο από αριστερά στην κάτω σειρά και Θανάσης Μαγγίρας (Νάσιους Ντουρβάδκους), οι οποίοι δεν μπόρεσαν να σκοράρουν και έτσι να ισοφαρίσουν. Ειδικά ο Σάκης Ντουρβάδκους δεν έμαθε τίποτα απ' τον γείτονα του Τάκη Αραμπατζή (τ' Γκντινη), που πέρυσι είχε σκοράρει με πέναλτι.
Πάντως ούτε αυτός ούτε ο αδερφός του Σωτήρης (Τζήκας) μπόρεσαν να έρθουν φέτος απ' τη Γερμανία για το Πάσχα. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι ο Νίκος Ελληνίδης (Βουλγαράδκους) άργησε να φτάσει στο γήπεδο και έπαιξε στο δεύτερο ημίχρονο.

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τσουρέκια και κόκκινα αυγά στο Παλιούρι την Μεγάλη Πέμπτη

Όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα συνηθίζεται να τηρείται αυστηρή Νηστεία. Μάλιστα οι γιαγιάδες μας δεν έτρωγαν ούτε λάδι. Τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε στο Παλιούρι τη συνήθεια να ψήνουμε τα τσουρέκια και να βάφουμε τα αυγά κόκκινα. Χρησιμοποιούσαμε πάντα φυσικά χρώματα, όπως το «ριζάρι» και τα «τσέφλια » από τα κρεμμύδια. Το «ριζάρι» φυτρώνει συνήθως στους φράχτες και στα όρια των χωραφιών. Αν κάποιος ψάχνει «ριζάρι», εύκολα θα βρει στον «πλουκό» του Κυριάκου, στο δρόμο που πηγαίνει για το σπίτι τ’ Χαρίση τ’ Τιάκα.

Οι παλαίμαχοι προετοιμάζονται για το καθιερωμένο φιλικό του Μεγάλου Σαββάτου

Δυο μέρες έμειναν για το καθιερωμένο φιλικό που διεξάγεται κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο στο γήπεδο Παλιουρίου, ανάμεσα στους παλαίμαχους και την σημερινή ομάδα της Θύελλας. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι παλαίμαχοι έκαναν εντατικές προπονήσεις στην Αλεξανδρούπολη, ενώ θα ενισχυθούν φέτος και με τον Σωτήρη Αραμπατζή (Τζήκας) που έρχεται απ' την Γερμανία για το φιλικό.
θα έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον και φέτος το παιχνίδι και ο νικητής φυσικά θα βγει με δυσκολία. Οι φωτογραφίες είναι απ' το περσινό ματς όπου οι παλαίμαχοι κέρδισαν με 4-3.

Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΝΙΚΗ 2-1 ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΝΟΥ


Άλλη μια εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη για την Θύελλα Παλιουρίου επί του Κυπρίνου με 2-1. Σκόρερ και των δύο γκολ που πέτυχαν στο γήπεδο του χωριού μας τα παιδιά του Γιώργου Κελεσίδη, ήταν ο... killer σέντερ φορ Νικολαίδης και έτσι η ομάδα μας ολοκλήρωσε πριν τις γιορτές με τον καλύτερο τρόπο τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις.
Φυσικά την ερχόμενη Κυριακή λόγω Πάσχα δεν υπάρχουν αγώνες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Μεγάλο Σάββατο θα διεξαχθεί το καθιερωμένο κάθε χρόνο φιλικό μεταξύ των παλαιμάχων και της σημερινής ομάδας της Θύελλας στο γήπεδο Παλιουρίου. Προσεχώς μάλιστα θα σας έχουμε και πολλές λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο ματς.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Όταν τα... κουρτσούδια γυρνούσαν στον... Λάζαρ' σαν σήμερα

Σάββατο του Λαζάρου σήμερα και το έθιμο θέλει τα μικρά κορίτσια ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές, να γυρούν σε όλα τα σπίτια και να τραγουδούν ανάλογα με την περίσταση και κάποιο τραγούδι.
Κρατούσαν καλάθια, όπου οι νοικοκυρές έβαζαν αυγά, τα οποία στη συνέχεια βάφονταν κόκκινα εν όψει του Πάσχα












1. Στα σπίτια που είχαν μετανάστες τραγουδούσαν:
"Ξενιτεμένο μου πουλί και παραπονεμένο
η ξενιτιά σε χαίρεται και εγώ έχει τον καημό σου"

2. Στα σπίτια με μοναχογιούς έλεγαν το:
"Μάνα που έχει τον υγιό, τον μονοκανακάρη
τον έλουζε, τον χτένιζε και στο σχολειό τον στέλνει"

Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Για τα Βρυσικά πάει το Κέντρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών

Νέα εξέλιξη υπήρξε τις τελευταίες μέρες στο θέμα του Κέντρου Φύλαξης Λαθρομεταναστών, που αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί στους Μεταξάδες. Οι πληροφορίες απ' το γραφείο του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη αναφέρουν ότι τελικά θα δημιουργηθεί στα Βρυσικά, στον χώρο του ανενεργού στρατοπέδου όπου ήταν παλαιότερα οι μονάδες Μηχανικού.
Κι αυτό γιατί υπήρχε εκεί παλαιότερα χώρος προσωρινής κράτησης. Πάντως η οριστική απόφαση πάει για μετά τις εκλογές, επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε να γίνει κάτι τέτοιο, προκειμένου το κόμμα να μην "εισπράξει" την αρνητική ψήφο και γι' αυτό το θέμα.

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

"ΕΦΥΓΕ" ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Η ΖΩΗ ΖΛΑΤΙΝΟΥΔΗ

Την τελευταία της πνοή άφησε την περασμένη Πέμπτη σε ηλικία 72 ετών, η συγχωριανή μας Ζωή Ζλατινούδη (Ζουίτς). Την Παρασκευή έγινε η κηδεία της, παρουσία συγγενών, φίλων, Παλιουριωτών αλλά και πολλών γνωστών της οικογένειας της απ' την περιοχή.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στην οικογένεια της, τα παιδιά της, τον Παναγιώτη και την Ασημίνα, τον γαμπρό της Ζήση, τη νύφη και τα εγγόνια της. Να ζήσουν να την θυμούνται.