Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

ΑΥΤΟΙ ΒΟΗΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ

Ο Σάκης Τσιπούδης και ο Ζήσης(ή Χριστόφορος δεν τους ξεχωρίζω) είχαν αναλάβει το ψήσιμο μαζί με τον Σωτήρη Γιαϊτζή (Ντούρη)                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         αναλάβει το 





Τα νεαρά παιδιά του Παλιουρίου, βοήθησαν ώστε το πανηγύρι να πετύχει

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ


Ζωναράδικος, με τον Θανάση Καραφυλλούδη(Θάνου τ' Συμιόν') να σέρνει τον χορό και τους Χρήστο Μιργκούδη (τσ' Λαμπιρνόδινας) και Μόσχο Ζλατινούδη(Καμπακάδκου) ν' ακολουθούν

Ο Θανάσης Βουλγαρούδης(του Θανασούδ'), ένας άκόμα απ' τους δεξιοτέχνες του ζωναράδικου, σέρνει τον χορό, ενώ ο Χρήστος Μιργκούδης ετοιμάζεται ν' ακολουθήσει






Οι γυναίκες γλέντησαν με την ψυχή τους στο πανηγύρι το χωριού μας και εδώ χορεύουν καλαματιανό κατακλύζοντας την πίστα στην πλατεία
 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Την Παρασκευή 27 Ιουλίου, ημέρα που είναι και το πανηγύρι του χωριού, έγινε μετά από 40 ολόκληρα χρόνια ξανά Λειτουργία στην Παλιά Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Χωριοστάτησε ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνός. Σας παρουσιάζουμε κάποιες απ' τις φωτογραφίες έξω και μέσα απ' το Ναό.



Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου
Δαμασκηνός χωριστατεί στην θεία Λειτουργία


Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Ύστερα από 40 και πλέον χρόνια θα ξαναλειτουργήσει και πάλι η παλιά εκκλησία (του Αγ. Παντελεήμονα). Η Εκκλησιαστική Επιτροπή , με τον Πατέρα Κωνσταντίνο έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε την Παρασκευή 27 Ιουλίου στις 7:00 το απόγευμα να ψαλλεί εκεί ο Εσπερινός, στον οποίο και θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Διδ/χου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.
Πριν από το γλέντι του πανηγυριού λοιπόν, όλοι στις 7:00 το απόγευμα, πρέπει να είμαστε στην παλιά εκκλησία για την Ακολουθία του Εσπερινού. Να είμαστε εκεί που λειτουργήθηκαν, βαφτίσθηκαν και στεφανώθηκαν γενεές – γενεών παππούδων και προπαππούδων μας. Θα είναι σίγουρα μια εξαιρετική εμπειρία και πρέπει να νοιώθουν τυχεροί όσοι μπορέσουν να παραβρεθούν.

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

ΓΛΕΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Παρασκευή 27 Ιουλίου που είναι το πανηγύρι του χωριού μας, η Θύελλα Παλιουρίου διοργανώνει το καθιερωμένο γλέντι στην πλατεία.
Φέτος θα υπάρχει και πάλι το "Λαϊκό Θρακιώτικο Συγκρότημα ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ", με το οποίο γλέντησαν πέρυσι όσοι βρέθηκαν στην πλατεία και έμειναν πολύ ευχαριστημένοι.
Όλοι οι δρόμοι λοιπόν την ερχόμενη Παρασκευή οδηγούν στο Παλιούρι, για ένα αυθεντικό, θρακιώτικο, παλιουριώτικο γλέντι, που παράλληλα θα ενισχύσει και οικονομικά την ομάδα του χωριού μας, η οποία είχε εντυπωσιακή πορεία στο πρωτάθλημα.


Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

"ΕΦΥΓΕ" Η ΣΤΑΜΩ ΠΙΤΙΑΚΑ

Μια ακόμα συγχωριανή μας , η Στάμω Πιτιάκα, "έφυγε" δυστυχώς από κοντά μας αυτές τις μέρες και μάλιστα σε νεαρή ηλικία. Μόλις 63 χρονών ήταν και πέθανε στην Γερμανία, όπου επί δεκαετίες ζούσε και δούλευε μαζί με τον άνδρα της Θανάση Πιτιάκα(το γιο τ' πάππου Μιχαλούδ' που είχε τον... γιαχανά).
Η κηδεία της έγινε εκτός Παλιουρίου και από την πλευρά μας εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια στον σύζυγο της Θανάση, τις δυο κόρες της Χρυσούλα και Βάσω και τον γιο της Μιχάλη. Να ζήσουν να την θυμούνται.

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

ΘΑ ΞΑΝΑΣΜΙΞΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Συνάντηση συμμαθητών 30 χρόνια μετά την αποφοίτηση τους απ' το Λύκειο Διδυμοτείχου, θα έχουμε το ερχόμενο Σάββατο 21 Ιουλίου. Τα αγόρια και κορίτσια που τελείωσαν το Λύκειο το 1982 και τώρα πλησιάσουν τα... πενήντα, θα βρεθούν και πάλι, 10 χρόνια μετά την προηγούμενη συνάντηση τους για την 20ετία.
Από εκείνο το σμίξιμο είναι και η φωτογραφία που δημοσιεύουμε και μεταξύ συμμαθητών και καθηγητών, διακρίνονται και τρεις Παλιουριώτες. Η Σταματία Λογαρνούδη, η Μαρία Μπαϊκούδη και ο Κώστας Πιτιακούδης.
Καλά να περάσουν όσοι μπορέσουν να παραβρεθούν και να θυμηθούν εκείνες τις πολύ όμρφες εποχές που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ζωή τους.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

"ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ" ΓΙΑΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

"Εφυγε" σήμερα το πρωί από κοντά μας η Αθανασία Δουλούδη

Ήταν 7.30 το πρωί, όταν η γιαγιά Αθανασία έκλεισε για πάντα τα μάτια της και "έφυγε" για το μεγάλο ταξίδι. Σε ηλικία 90 ετών, πλήρης ημερών και αφού απέκτησε τρία παιδιά, 6 εγγόνια και 9 δισέγγονα, άφησε την τελευταία της πνοή.
"Εσβησε" δίπλα στον αγαπημένο της σύζυγο, τον παππού Δημητράκη. Τον άνθρωπο που περπάτησαν μαζί για περίπου 70 χρόνια, με στερήσεις, φτώχεια, δυσκολίες, αλλά και πολλές χαρές. 
Απέκτησαν έναν γιο, τον Μόσχο και δυο κόρες, την μαμά μου Λαμπρινή και την Μαρία. Στη συνέχεια ήρθαν τα εγγόνια. Ο Κώστας και ο Δημήτρης Πιτιακούδης, η Μορφούλα και ο Χρήστος Πρασινούδης, ο Δημήτρης και ο Χρήστος Δουλούδης. 
Τα έβλεπαν με καμάρι να μεγαλώνουν, να πετυχαίνουν στην ζωή τους και να δημιουργούν τα πρώτα τέσσερα τις δικές τους οικογένειες.
Είδαν και πολλά δισέγγονα. Τον Γιώργο και τον Δημήτρη Γκαχτίδη, την Λαμπρινή και την Σταυρούλα Πιτιακούδη, τον Δημήτρη, τον Σωτήρη και την Μαρία Πρασινούδη, τον Γιώργο και την Ηλιάνα Πιτιακούδη.
Σήμερα το απόγευμα, τα τρία παιδιά της, τα εγγόνια και αρκετά απ' τα δισέγγονα της,  την οδήγησαν στην τελευταία της κατοικία. Μαζί με πολλούς συγγενείς και συγχωριανούς, που την... αποχαιρέτησαν, αλλά και την κουνιάδα της, γιαγιά Βενετία Δουλούδη που ήρθε επειγόντως εδώ και μέρες απ' την Αθήνα για να είναι κοντά της σ' αυτές τις τελευταίες στιγμές.
Δυστυχώς, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να βρίσκομαι στο Παλιούρι για να της πω από κοντά το τελευταίο αντίο. Την αποχαιρετώ μέσα απ' το φιλόξενο για όλους μας Paliouri-evrou.blogspot.com.
"ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ" γιαγιά Αθανασία και χαιρετισμούς στον μπαμπά μου τον Γιώργο, που θα συναντήσεις εκεί πάνω.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ


Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΑΣΗ ΘΗΡΤΗΣ ΚΙ ΗΡΘΗ ΑΛΟΥΝΤΗΣ

 Ο καύσωνας που πλήττει όλη την Ελλάδα... ψήνει και το Παλιουρι. Όπως έλεγαν άλλωστε και οι παλαιότεροι, άμα δεν καν ζέστ' κι τουν Αλουντή(Ιούλιος), πότε θα κάν';
Μια και είναι πάντως επίκαιρος ο αλωνισμός, αφού οι περισσότεροι συγχωριανοί μας σιγά-σιγά ολοκληρώνουν τ μάζεμα του σιταριού απ' τα χωράφια με τις θεριζοααλωνιστικές μηχανές (κουμπίνις) να θυμηθούμε πως γινόταν παλαιότερα ο θερισμός(τον Ιούνιο-Θηρτής) και ακολουθούσε το αλώνισμα τον Αλουντή-Ιούλιο.
Εδώ και πολλά χρόνια φυσικά, την δουλειά αυτή την έχουν αναλάβει οι μηχανές. ΄Ολοι θυμόμαστε ότι οι πρώτοι που απέκτησαν και έφεραν θεριζοαλωνιστικές στο χωριό, ήταν ο συγχωρεμένος Λάμπρος Χρυσαφούδης (Λιαμπάκ'), ο Χρήστος Πιτιάκας (Κιτιάκς τ' Καρακώτσιου) και ο Βαγγέλης Γκανιούδης (Γκάνιους).

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ (ΧΙΑΤΟΥΔ')

Άλλος ένας συγχωριανός μας δεν βρίσκεται πλέον κοντά μας απ' το περασμένο Σάββατο. Ο Αγγελούδης Αθανάσιος (Χιατούδ') "έφυγε" απ' την ζωή σε ηλικία 77 ετών και η κηδεία του έγινε την περασμένη Κυριακή, παρουσία της οικογένειας του, συγγενών, φίλων και πολλών Παλιουριωτών.
Στην σύζυγο του, τις δυο κόρες και τον γιο του, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Να ζήσουν να τον θυμούνται.