Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΧΑΜΕΝΕΣ

Αγαπητοί Παλιουριώτες σε κάθε μέρος της Γης, αλλά και συνδημότες του Δήμου Διδυμοτείχου:

Πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην έδρα του δήμου μας, το ιστορικό Διδυμότειχο, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα και αφού παρέμεινε για ένα Σαββατοκύριακο, μίλησε για τον συμπατριώτη του βασιλιά Κάρολο τον 12ο, ο οποίος ως γνωστό φυλακίστηκε από τους Τούρκους για έναν χρόνο στην πόλη και συγκεκριμένα στο κάστρο της. Από το 1713 ως το 1714 παρέμεινε δηλαδή στο Διδυμότειχο και επειδή φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από τότε που οι Τούρκοι αφού τον συνέλαβαν τον έφεραν εδώ, διοργανώθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση από τον δήμο της πόλης μας. Στον οποίο πλέον ανήκει και το χωριό μας, το Παλιούρι, όπιυ γεννήθηκα, μεγάλωσα, διατηρώ την οικογενειακή μου μερίδα και φυσικά σκέφτομαι συνέχεια παρ' ότι μένω στην Αθήνα.
Για την συμπλήρωση 300 χρόνων από την παρουσία του βασιλιά Καρόλου της Σουηδίας στο Διδυμότειχο, δεν ξέρω αν πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. Αποτελεί όμως το συγκεκριμένο γεγονός, μια τεράστια ευκαιρία για τον Δήμο Διδυμοτείχου, την πόλη και την περιοχή γενικότερα, ώστε να αξιοποιηθεί από πολλές πλευρές εκ μέρους του δημάρχου Παρασκευά Πατσουρίδη και των συνεργατών του. Γιατί για έναν χρόνο, μέχρι το 2014 δηλαδή, μπορεί να βγει ωφελημένο το Διδυμότειχο πολλαπλά. Κατ' αρχήν  επικοινωνιακά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της συγκεκριμένης... επετείου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και βασικά στην ΣΟΥΗΔΙΑ, αλλά και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ.
Πολύ θα ήθελα να ξέρω, αν ο δήμος της πόλης έκανε οποιαδήποτε κίνηση ή προσπάθεια, ώστε οι χιλιάδες Σουηδοί τουρίστες που θα επισκεφθούν και φέτος την χώρα μας και κυρίως τα νησιά μας, είναι ενήμεροι για το γεγονός της συμπλήρωσης 300 χρόνων από την φυλάκιση ενός πρώην βασιλιά τους στο Διδυμότειχο. Έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτούς να ενδιαφερθεί και να συμπεριλάβει την περιοχή μας ως τόπο επίσκεψης των διακοπών του, τα ωφέλη θα είναι πολλά. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και διαφήμισης σε συμπατριώτες του αυτού του πανέμορφου τόπου.
Καταλαβαίνω ότι αυτό προϋποθέτει κινητοποίηση, επαφές και αρκετή δουλειά ώστε να βρεθούν μέσω των κατάλληλων τρόπων οι σωστές επικοινωνίες με τουριστικούς πράκτορες και γραφεία ταξιδίων που δραστηριοποιούνται είτε από την Σουηδία προς την Ελλάδα, είτε στην χώρα μας με στόχο την προσέλκυση Σουηδών τουριστών. Αν πάντως θέλουμε να ξεφύγουμε από την... μιζέρια της σημερινής τραγικής οικονομικής κρίσης και την όλο και περισσότερο αυξανόμενη μαράζωση και συρρίκνωση της περιοχής μας, αυτές είναι κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν.
Θα χαιρόμουν πραγματικά πολύ αν η σημερινή δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής, του νομού ή της Περιφέρειας, έχουν κάνει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση.
Υ.Γ. Επειδή είναι επίκαιρη η επίσκεψη Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στο Διδυμότειχο και "ανοίγεται" η προοπτική ερχομού Τούρκων τουριστών στην πόλη μας, η οποία ως γνωστό διαθέτει το μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπως που έχτισε ο Βαγιαζίτ ο Β' και βρίσκεται στην πλατεία, μήπως είναι καιρός να αξιοποιηθεί επιτέλους το συγκεκριμένο μουσουλμανικό μνημείο; Ώστε να αποτελέσει "πόλη έλξης" φέρνοντας χιλιάδες τουρίστες από πολλές χώρες στο Διδυμότειχο, στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού;
 Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Κώστας Πιτιακούδης
Δημοσιογράφος
Δημότης Παλιουρίου και Διδυμοτείχου

2 σχόλια:

  1. exis apolito dikio kotsio makari na akoysti i foni soy kalo tha ine jia ton topo na zontanepsi apo toyristes para apo lathrometanastes kalo pasxa koystaks tsiboykas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για το Κάρολο της Σουηδίας και το πώς βρέθηκε στα μέρη μας, διαβάστε στη θέση http://sitalkisking.blogspot.gr/2009/11/blog-post_23.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή