Κυριακή, 11 Αυγούστου 2013

ΜΠΡΑΒΟ. Αξιες συγχαρητηρίων τέτοιες προσπάθειες

Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, με "ψυχή" τον φίλο Γιώργο Γκαϊλιάκα από το Ελληνοχώρι (είχε για πολλά χρόνια κατάστημα στο Διδυμότειχο για επισκευές ψυγείων και γενικά εργασίες ψύξης), υλοποίησε μια προσπάθεια για την οποία αξίζει τα μπράβο και τα συγχαρητήρια όλων μας. Κυκλοφόρησε ένα μουσικό άλμπουμ με ακούσματα του Ερυθροποτάμου, που περνάει ως γνωστό και από το χωριό μας. Υπάρχουν παράλληλα και φωτογραφίες από παλιούς οργανοπαίχτες ανάμεσα τους τρεις συγχωριανοί μας. Ο Θανάσης Αγγελούδης (Μαμιράδκους), ο Σταύρος Ελληνίδης (Βουλγαράδκους) και ο Γιάννης Ζαφειρούδης (Γιαννάκς). Μάλιστα μας είχε ζητήσει να του παραχωρήσουμε και εμείς από το blog αυτή και άλλες παλιές φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε για το χωριό μας. Κάτι που κάναμε με πολύ χαρά. Αξίζει να διαβάσετε και να προμηθευθείτε το συγκεκριμένο μουσικό άλμπουμ με χορευτικά τραγούδια της περιοχής μας

«Μνημοσύνης Απόσταγμα»
Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, φιλοδοξόντας να προσφέρει μια καινούργια άποψη για την μουσική του τόπου μας, έθεσε σε κυκλοφορία ένα μοναδικό μουσικό άλμπουμ, που αποκαλύπτει το απέραντο ιστορικό βάθος της μουσικής της περιοχής Διδυμοτείχου. Μια έκδοση που συνδυάζει, ανέκδοτα - πολύτιμα ακούσματα των χωριών της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου, με την έρευνα και με την ποιοτικά υψηλή τεχνολογία του ήχου.
Απαρτίζεται από ένα δίσκο που εμπεριέχει δεκαπέντε χορευτικά τραγούδια και ένα οργανικό χορό που προσφέρουν μια σπάνια απόλαυση όχι μόνο στους φίλους του παραδοσιακού τραγουδιού, αλλά και στους φίλους της καλής μουσικής.
Συνοδεύεται από ένα πολυσέλιδο ένθετο τεύχος, όπου αναπτύσσονται τα αποτελέσματα της εθνομουσικολογικής τους εργασίας σχετικής με το μουσικό περιβάλλον της περιοχής του Διδυμοτείχου, γλωσσολογικά, ιστορικά και λαογραφικά δοκίμια για την περιοχή, τα κείμενα και η ανάλυση των τραγουδιών.
Η προσπάθειά τους ξεκίνησε στα τέλη του 2010 σαν έρευνα πάνω στιςεπιδράσεις και στις παρεμβάσεις που υπέστησαν τον 20ο αιώνα τα μουσικά ακούσματα των ντόπιων κατοίκων της σημερινής Δυτικής Θράκης και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013.
Για την υλοποίηση της δράσης τους συνεργάσθηκαν:
α)Οι μουσικοί:
Στο τραγούδι: Ζαπάρτας Νίκος, Κατσουλίδης Βαγγέλης, Μπουζαμάνης Δημήτρης και οι οργανοπαίκτες: Βασιλειάδης Ντίνος (κλαρίνο), Δεδούσης Κων/νος (κλαρίνο), Ζαπάρτας Νίκος (βιολί), Ζαχαρίου Γιώργος (κλαρίνο - φλογέρα), Κατσουλίδης Βαγγέλης (ούτι), Κώστα Κατερίνα (λαούτο), Μπεζιριαννίδης Γιώργος (γκάϊντα), Μπουζαμάνης Δημήτρης (τραμπούκα – νταούλι), Παπαδημητρίου Κώστας (λαούτο), Παπαδημητρίου Νίκος (καβάλι), Ριζόπουλος Αλέξανδρος (νταούλι) και ο Σίντος Δημήτρης (λαούτο).
β) Ως επιστημονικοί συνεργάτες: Βουγιουκλή - Καμπάκη Πένη, Βραχιόλογλου Δημήτρης, Γλυκοπούλου Γιάννα, Γουρίδης Αθανάσιος, Ελευθεριάδου Σοφία και Δεδούσης Κώστας
γ) Ως ερευνητές: Φίλοι και μέλη του Συλλόγου
 Το έργο αποτελεί συμπαραγωγή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και του Σύλλογου Εβριτών Ξάνθης.
Πληρoφορίες:
τηλέφ: 6937219384 - 6947619138
e-mail: evritesxan@gmail.com
fax: 2541065881

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου