Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Κοινόχρηστα ποδήλατα στο Διδυμοτειχο και το πρόγραμμα για τα "Ελευθέρια"


 
Τα κοινόχρηστα ποδήλατα EasyBike του Δήμου Διδυμοτείχου έκαναν την επίσημη εμφάνιση τους στους σταθμούς που έχουν ήδη εγκατασταθεί στην πόλη από την Τετάρτη 22 Μαΐου στις 17.30 μμ όταν πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη της λειτουργίας του συστήματος από τον Δήμαρχο της πόλης Παρασκευά Πατσουρίδη στον σταθμό της κεντρικής πλατείας Διδυμοτείχου

Στο Διδυμότειχο έχουν εγκατασταθεί 7 σταθμοί αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων του πιο διαδεδομένου συστήματος ποδηλάτων EasyBike, που θα φιλοξενήσουν 100 ποδήλατα ειδικής κατασκευής. Ωστόσο, στην πρώτη φάση λειτουργίας ο Δήμος θα διαθέσει τα πρώτα 50 ποδήλατα.

Κατά το διάστημα πιλοτικής λειτουργίας που θα διαρκέσει περίπου 1 μήνα, τα
ποδήλατα θα διατίθενται δωρεάν σε εγγεγραμμένους χρήστες που συμμετέχουν στην πιλοτική λειτουργία του συστήματος προκειμένου να υπάρξει ομαλή γνωριμία των χρηστών με το σύστημα. Στην συνέχεια το σύστημα θα είναι διαθέσιμο σε όλους, κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν και να το επιστρέψουν στην συνέχεια σε κάποιον από τους σταθμούς. Η χρήση του συστήματος θα γίνεται με ειδική ηλεκτρονική κάρτα που θα προμηθεύονται οι πολίτες από τον Δήμο ή με πιστωτική κάρτα. Το σύστημα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν όλοι αρκεί να έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους.

Το ενδιαφέρον των κατοίκων για τα κοινόχρηστα ποδήλατα είναι μεγάλο και η έναρξη του συστήματος αναμένεται να προσελκύσει μεγάλη μερίδα πολιτών.

Πρόγραμμα Ελευθερίων 2013 στον Δήμο Διδυμοτείχου


Κυριακή 19 Μαΐου 2013
7:00 π.μ. -10:30 π.μ.: Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Ελευθερώτριας , ιεραργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνού.
10:30 π.μ Mνημόσυνο επί τη γενοκτονία των Ποντίων
11:00 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο των Ηρώων , Κατάθεση Στεφάνων


11:00 π.μ.  – 2:00 μ.μ.: «Θυμόμαστε και Παίζουμε»,  παιχνίδια για παιδιά στο άλσος της Τσίγγλας από τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό Σύλλογο τα «Δίδυμα Τείχη»
8: 00 μ.μ  Θεατρική Παιδική  Παράσταση: « Το Όνειρο του σκιάχτρου » του Ευγένιου Τριβιζά από τον Εκπολιτιστικό Λαογραφικό  Σύλλογο τα «Δίδυμα Τείχη»
Χώρος Διεξαγωγής: Δημοτικό αμφιθέατρο Διδυμοτείχου
Δευτέρα 20 Μαΐου 2013
5:30μ.μ -8:30 μ.μ Εθελοντική Αιμοδοσία στην είσοδο του Δημοτικού καταστήματος
8:00μ.μ  Ομιλία από την Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του  Νοσοκομείου Διδυμοτείχου  κα Τσιτσάνη Πελαγία «Kατάχρηση υπολογιστών και εθισμός στο Διαδίκτυο στην παιδική και εφηβική ηλικία».
Χώρος Διεξαγωγής :Κέντρο Θρακικών Μελετών
Τρίτη 21 Μαΐου 2013
6:00 μ.μ  Αθλοπαιδιές στο Εθνικό στάδιο Διδυμοτείχου
8:00 μ.μ  Χορωδία με τον Μουσικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Απόλλων» Ν. Ορεστιάδας. Αφιέρωμα στον Γιώργο Ζαμπέτα 
Χώρος Διεξαγωγής :Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου
Τετάρτη 22 Μαΐου 2013
5:30 μ.μ  Εγκαίνια πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Διδυμοτείχου
Στίβος δεξιοτεχνίας για τους μικρούς και μεγάλους ποδηλάτες της πόλης μας με τη συμμετοχή του ΠΑΣ Ορεστιάδας. Θα ακολουθήσει ποδηλατικός γύρος. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα διεξαχθεί  κλήρωση ενός (1) ποδηλάτου και  άλλων δώρων .
Χώρος Διεξαγωγής: Κεντρική  Πλατεία Διδυμοτείχου
8:00 μ.μ : Ομιλία με θέματα :
 «Δωρεά Οργάνων και σημασία της συγγενικής συναίνεσης» από τον Πνευματικό Ιωάννη, (καθ. Εντατικής θεραπείας Δ.Π.Θ)
«Οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος» από τον Μπούρο Δημοσθένη , (καθ. Πνευμονολογίας) Δ.Π.Θ
«Ομφάλιο αίμα, το θαύμα της ιατρικής επιστήμης στην προσπάθεια ίασης των ασθενών με αιματολογικές παθήσεις» από την κ. Χριστοφορίδου Άννα, ιατρός Αιματολόγος Π.Γ.Ν.Α.
Ακολουθεί μουσική βραδιά με  τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ερμηνεύει  η κα Αμαλία Δούκα ,  στο πιάνο ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπίδης
Χώρος Διεξαγωγής :Δημοτικό Αμφιθέατρο Διδυμοτείχου
Πέμπτη 23 Μαΐου 2013
8:30 μ.μ  Θεατρική Παράσταση : «Κοινός λόγος» από τον ΘΕΑ.ΣΥ Διδυμοτείχου
Χώρος Διεξαγωγής : Θέατρο «Ορφέας»
Παρασκευή 24 Μαΐου 2013
7:00 μ.μ Βράβευση μαθητών που πρώτευσαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
Θα λειτουργεί έκθεση ζωγραφικής παιδιών του εικαστικού εργαστηρίου «Ηδύ Τεχνών»
Χώρος Διεξαγωγής :Κέντρο Θρακικών Μελετών
9: 00μ.μ  Συναυλία αφιέρωμα στον Βασίλη  Τσιτσάνη με το συγκρότημα «Πριγκιπέσσα»
Χώρος Διεξαγωγής : Κεντρική Πλατεία Διδυμοτείχου
Σάββατο 25 Μαΐου 2013
11:00 π.μ.  Τουρνουά σκάκι Blitz από το Γ.Α.Σ. Σπάρτακο Διδυμοτείχου
Χώρος Διεξαγωγής :Κεντρική  Πλατεία Διδυμοτείχου  
6:30μ.μ  Ομιλία με θέμα : Κυβερνοεκφοβισμός στην εφηβεία: «Η νέα πρόκληση για τους μαθητές , τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς» από τον κ. Τσορμπατζούδη Χαράλαμπο,  καθηγητή  αθλητικής Ψυχολογίας ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης
Χώρος Διεξαγωγής :Κέντρο Θρακικών Μελετών
Κυριακή 26 Μαΐου 2013
11:00π.μ -13:00 μ.μ : Ομιλία από την  Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Έβρου  με θέμα:  «Γνωρίζω τα δικαιώματα μου, ενώνω τις δυνάμεις μου, προστατεύω την οικογένεια μου, στηρίζω το τόπο μου»
Ομιλητές:
Ταλιατζή Σοφία, δικηγόρος, πρόεδρος ΕΠΚΕ
Κακαλης Χρήστος, χημικός, Αντιπρόεδρος ΕΠΚΕ
Φυδανάκη Χριστίνα , δικηγόρος , μέλος Δ.Σ ΕΠΚΕ
Χώρος Διεξαγωγής :Κέντρο Θρακικών Μελετών
9:00 μ.μ Συναυλία με  τους  los mujeros
Χώρος Διεξαγωγής : Κεντρική  Πλατεία Διδυμοτείχου  
Από την  Δευτέρα 20 Μαΐου έως την Πέμπτη  23 Μαΐου  θα λειτουργεί έκθεση χειροτεχνίας στο ΚΑΠΗ  Διδυμοτείχου από τις 9:00π.μ. - 4:00 μ.μ και 7:00 μ.μ- 9:00 μ.μ

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΓΛΕΝΤΙ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Την ευκαιρία να διασκεδάσουν με την ψυχή τους είχαν οι Παλιουριώτες το βράδυ του Πάσχα, στην χοροεσπερίδα που διοργάνωσε η Θύελλα Παλιουρίου το βράδυ της Κυριακής στην "ΡΕΜΒΗ" των Μεταξάδων.
Σκοπός ήταν η οικονομική ενίσχυση της ομλάδας και στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλοί συγχωριανοί μας, οι οποίοι γλέντησαν με τους ήχους της θρακιώτικης ορχήστρας μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες. Πάντα τέτοια...

Τρίτη 7 Μαΐου 2013

ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ. Αυτή είναι ζωή συγχωριανοί !!!

Οι... τυχεροί συγχωριανοί μας που έστησαν αμέσως το αυτοσχέδιο γλέντι στην Αγία Τριάδα με την ευκαιρία του καθιερωμένου κάθε χρόνο εορτασμού αλλά και της Πρωτομαγιας
Εμείς οι Παλιουριώτες έχουμε αποδείξει πολλές φορές, ότι ξέρουμε να γλεντάμε, να διασκεδάζουμε και να ξεπερνάμε τις όποιες δυσκολίες. Με ψητά, κοψίδια διαφόρων ειδών, κρασί, τσίπουρο, μπύρες, χαμόγελα, καλή διάθεση και μερικά... αχμάκα(αστεία και ανέκδοτα).
Ο Σάκης Τσιπούδης και ο Σουτηράκς Γιαϊτζής ή Σαμάλας, επί το... έργον
Αυτό έγινε και σήμερα στην Αγία Τριάδα, μετά την Θεία Λειτουργία στο όμορφο ξωκλήσσι και το "πανηγυράκι"με το... καρέτσ'. Πάνω από 50 Παλιουριώτες όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, μια και αυτή την Τρίτη γιορτάστηκε και η Πρωτομαγιά(επειδή συνέπεσε Μεγάλη Τετάρτη) έστησαν γλέντι και αρνιά, κεφτέδες και άφθονο κρασί ή μπύρες. Φυσικά τραγούδι, χορό και διασκέδαση.
Οι Σωτήρης Γιαϊτζής και Χρήστος Μαγγίρας μοιράζουν τα... κοψίδια
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΙ. Όσες δυσκολίες και αν μας τυχαίνουν, οι Παλιουριώτες ξέρουν να τις ξεπερνούν. Τυχεροί όσοι βρέθηκαν και στο σημερινό γλέντι, μετά από αυτό το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα στη "ΡΕΜΒΗ" για το οποίο θα έχουμε σύντομα φωτογραφίες και ρεπορτάζ.

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ... ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ

Στην Αγία Τριάδα θα βρεθεί σήμερα Τρίτη του Πάσχα όλο το Παλιούρι, για την Θεία Λειτουργία, το... καρέτσ' (πλειστηριασμός των ειδών που προσφέρουν οι συγχωριανοί μας για την ενίσχυση της εκκλησίας) και για να απολαύσουν το όμορφο μέρος και την ατμόσφαιρα. 
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και πάλι σε όλους και ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Οι Νέοι πήραν ρεβάνς και κέρδισαν τους παλαίμαχους της Θύελλας 6-3 το Μεγάλο Σάββατο

Το καθιερωμένο φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην σημερινή ομάδα της Θύελλας και τους παλαίμαχους έγινε και αυτό το Μεγάλο Σάββατο στο γήπεδο Παλιουρίου. Αυτή την φορά πάντως οι Νέοι κέρδισαν με 6-3 παίρνοντας ρεβάνς για την περσινή ήττα. Φυσικά το αποτέλεσμα δεν έχει καμιά σημασία, αφού κυριάρχησαν στο γήπεδο του χωριού μας τα γέλια, τα πειράγματα, τα αστεία και η όμορφη ατμόσφαιρα.
Οι παλαίμαχοι αν και ενισχύθηκαν με τον Λάμπρο Πιτιακούδη που ήρθε και φέτος απ' την Σουηδία για το Πάσχα(στις φωτογραφίες φαίνεται με την μαύρη φόρμα), τους αδερφούς Αραμπατζή(Τζήκα και Τάκη που ήρθαν απ' τη Γερμανία) και φαίνονται στις φωτογραφίες αφού δεν έχει μείνει... τρίχα στο κεφάλι, το Νίκο Ελληνίδη(ο ασπρομάλλης), τους αδερφούς Τασιούδη(Χάρη και Μάκη) που ήρθαν από την Αθήνα), δεν τα κατάφεραν. Ίσως αν είχαν παίξει ο Δημήτρης Βασιλούδης(Βασλακούδ') και Στέλιος Γκουδινούδης που ήταν στο χωριό αλλά δεν αγωνίστηκαν, το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.
Ο Χρήστος Μαγγίρας(Κουρνταουλούδ') φυσικά και ήταν στο γήπεδο, αλλά... έπαιξε μπάλα εκτός γηπέδου, ψήνοντας λουκάνικα. Διαιτητής ήταν φυσικά και πάλι ο Σωτήρης Γιαϊτζής (Σαμάλας).

Παρασκευή 3 Μαΐου 2013

Φιλικό Θύελλα-Παλαίμαχοι το Μεγάλο Σάββατο και ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

Όπως κάθε χρόνο το Μεγάλο Σάββατο έτσι και φέτος, θα διεξαχθεί αύριο το απόγευμα στο γήπεδο του Παλιουρίου, το καθιερωμένο φιλικό μεταξύ της σημερινής ομάδας της Θύελλας και των παλαιμάχων. Μάλιστα οι δεύτεροι ήδη οργανώνονται για να κερδίσουν και θα ενισχυθούν με τους Τασιούδη Χάρη και Μόσχο, Γκουδινούδη Στέλιο, Μαγίρα Χρήστο
(Κουρνταουλούδ') που ήρθαν από την Αθήνα για τις γιορτές, Βασιλούδη Δημήτριο (Βασλακούδ') και τ' αδέρφια Τάκη και Σωτήρη Αραμπατζή(Τζήκα), οι οποίοι επίσης ήρθαν για τις γιορτές από την Γερμανία.
Χοροεσπερίδα Κυριακή για οικονομική ενίσχυση της ομάδας
Την Κυριακή το βράδυ τα παιδιά της Θύελλας Παλιουρίου διοργανώνουν χοροεσπερίδα με θρακιώτικο γλέντι για οικονομική ενίσχυση της ομάδας. Θα γίνει στους Μεταξάδες, στο κέντρο "ΡΕΜΒΗ". Θα υπάρχει ορχήστρα που θα παίζει θρακιώτικα και λαϊκά και πιστεύουμε πως όλοι οι Παλιουριώτες, παρά την οικονομική κρίση θα βρουν την ευκαιρία και την διάθεση να διασκεδάσουν με την ψυχή τους για το Πάσχα και παράλληλα θα συμπαρασταθούν με τον τρόπο αυτό στην προσπάθεια των παιδιών της ομάδας μας.
Τυχεροί όσοι θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν μέρος και στα δύο και πάνω απ' όλα να βρεθούν στο αγαπημένο μας χωριό αυτές τις Άγιες Μέρες

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ-ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
σε όλους τους Παλιουριώτες όπου Γης.

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΧΑΜΕΝΕΣ

Αγαπητοί Παλιουριώτες σε κάθε μέρος της Γης, αλλά και συνδημότες του Δήμου Διδυμοτείχου:

Πριν λίγες μέρες βρέθηκε στην έδρα του δήμου μας, το ιστορικό Διδυμότειχο, ο πρέσβης της Σουηδίας στην Ελλάδα και αφού παρέμεινε για ένα Σαββατοκύριακο, μίλησε για τον συμπατριώτη του βασιλιά Κάρολο τον 12ο, ο οποίος ως γνωστό φυλακίστηκε από τους Τούρκους για έναν χρόνο στην πόλη και συγκεκριμένα στο κάστρο της. Από το 1713 ως το 1714 παρέμεινε δηλαδή στο Διδυμότειχο και επειδή φέτος συμπληρώνονται 300 χρόνια από τότε που οι Τούρκοι αφού τον συνέλαβαν τον έφεραν εδώ, διοργανώθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση από τον δήμο της πόλης μας. Στον οποίο πλέον ανήκει και το χωριό μας, το Παλιούρι, όπιυ γεννήθηκα, μεγάλωσα, διατηρώ την οικογενειακή μου μερίδα και φυσικά σκέφτομαι συνέχεια παρ' ότι μένω στην Αθήνα.
Για την συμπλήρωση 300 χρόνων από την παρουσία του βασιλιά Καρόλου της Σουηδίας στο Διδυμότειχο, δεν ξέρω αν πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. Αποτελεί όμως το συγκεκριμένο γεγονός, μια τεράστια ευκαιρία για τον Δήμο Διδυμοτείχου, την πόλη και την περιοχή γενικότερα, ώστε να αξιοποιηθεί από πολλές πλευρές εκ μέρους του δημάρχου Παρασκευά Πατσουρίδη και των συνεργατών του. Γιατί για έναν χρόνο, μέχρι το 2014 δηλαδή, μπορεί να βγει ωφελημένο το Διδυμότειχο πολλαπλά. Κατ' αρχήν  επικοινωνιακά, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προβολή της συγκεκριμένης... επετείου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και βασικά στην ΣΟΥΗΔΙΑ, αλλά και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ.
Πολύ θα ήθελα να ξέρω, αν ο δήμος της πόλης έκανε οποιαδήποτε κίνηση ή προσπάθεια, ώστε οι χιλιάδες Σουηδοί τουρίστες που θα επισκεφθούν και φέτος την χώρα μας και κυρίως τα νησιά μας, είναι ενήμεροι για το γεγονός της συμπλήρωσης 300 χρόνων από την φυλάκιση ενός πρώην βασιλιά τους στο Διδυμότειχο. Έστω και ένα μικρό ποσοστό από αυτούς να ενδιαφερθεί και να συμπεριλάβει την περιοχή μας ως τόπο επίσκεψης των διακοπών του, τα ωφέλη θα είναι πολλά. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και διαφήμισης σε συμπατριώτες του αυτού του πανέμορφου τόπου.
Καταλαβαίνω ότι αυτό προϋποθέτει κινητοποίηση, επαφές και αρκετή δουλειά ώστε να βρεθούν μέσω των κατάλληλων τρόπων οι σωστές επικοινωνίες με τουριστικούς πράκτορες και γραφεία ταξιδίων που δραστηριοποιούνται είτε από την Σουηδία προς την Ελλάδα, είτε στην χώρα μας με στόχο την προσέλκυση Σουηδών τουριστών. Αν πάντως θέλουμε να ξεφύγουμε από την... μιζέρια της σημερινής τραγικής οικονομικής κρίσης και την όλο και περισσότερο αυξανόμενη μαράζωση και συρρίκνωση της περιοχής μας, αυτές είναι κινήσεις που μπορούν να βοηθήσουν.
Θα χαιρόμουν πραγματικά πολύ αν η σημερινή δημοτική αρχή σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς της περιοχής, του νομού ή της Περιφέρειας, έχουν κάνει το παραμικρό προς αυτή την κατεύθυνση.
Υ.Γ. Επειδή είναι επίκαιρη η επίσκεψη Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στο Διδυμότειχο και "ανοίγεται" η προοπτική ερχομού Τούρκων τουριστών στην πόλη μας, η οποία ως γνωστό διαθέτει το μεγαλύτερο τζαμί της Ευρώπως που έχτισε ο Βαγιαζίτ ο Β' και βρίσκεται στην πλατεία, μήπως είναι καιρός να αξιοποιηθεί επιτέλους το συγκεκριμένο μουσουλμανικό μνημείο; Ώστε να αποτελέσει "πόλη έλξης" φέρνοντας χιλιάδες τουρίστες από πολλές χώρες στο Διδυμότειχο, στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού;
 Ευχαριστώ για την φιλοξενία
Κώστας Πιτιακούδης
Δημοσιογράφος
Δημότης Παλιουρίου και Διδυμοτείχου