Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΓΑΜΟΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Με τα δεσμά του γάμου ενώθηκαν την Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013 στον Ιερό Ναό Αγ. Τριάδας στη Ν. Κηφισιά, ο συγχωριανός μας Ζλατινούδης Χαράλαμπος (γιος του Θειοφάν Θειουφανούδ και τς Τριάδας απού του Σουμπάσκιου) και η Μαρία Κοντού με καταγωγή από την Εύβοια.
Μετά το μυστήριο του Γάμου ακολούθησε μεγάλο γλέντι σε
κέντρο της Λ. Τατοΐου, στο οποίο παραβρέθηκαν πολλοί συγγενείς και φίλοι των νεονύμφων. Μάλιστα οι Παλιουριώτες που βρέθηκαν στον γάμο δεν έχασαν την ευκαιρία να τον... κλώσναν καμπόσο.
Να πούμε για όσους δεν το γνωρίζουν ότι οι νεόνυμφοι, Μπάμπης και Μαρία είναι γιατροί και αυτή την περίοδο κάνουν την ειδικότητά τους στη Αγγλία. Ο Μπάμπης γίνεται Γαστρεντερολόγος και η Μαρία Παιδίατρος.
Η γιαγιά του γαμπρού Μάλτα σέρνει τον χορό και ακολουθούν ο θείος του Θανάσης Γκακούδης, ο παππούς του Άγγελος, η θεία του Βάσω και άλλοι καλεσμένοι

Ευχόμαστε στους νιόπαντρους Βίον Ανθόσπαρτον και στους Γονείς τους Φάνη και Τριάδα, Γιώργο και Χρυσούλα να τους ζήσουν και να τους καμαρώσουν όπως επιθυμούν. Όπως επίσης στον παππού του γαμπρού Αγγιλάκ' και την γιαγιά του Μάλτα, ενώ στους κουμπάρους πάντα άξιοι.
Με δεύτερο τον Θεοφάνη, τον μπαμπά του γαμπρού και οι άλλοι Παλιουριώτες (Μαγγίρας Χρήστος, Στέλιος Γκουδινούδης) δεν θα μπορούσαν να μην... κλώσουν τον ζουναράδκου
 

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΔΟΥΛΗΣ ΚΙΣΣΟΥΔΗΣ

Το Παλιούρι... αποχαιρέτησε χθες τον Δούλη Κισσούδη (Ντιμιρτζάδκου), ο οποίος "έφυγε" από κοντά μας σε ηλικία 78 χρόνων. Ο γιος του Γιώργος και η κόρη του, τα εγγόνια του, η οικογένεια, συγγενείς, φίλοι και όλο το χωριό τον συνόδεψε την Παρασκευή στην τελευταία του κατοικία.
Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του. Να ζήσουν να τον θυμούνται και ας είναι ελαφρύ το χώμα της παλιουριώτικης γης που τον σκεπάζει.

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωσε επίσημα Ελληνίδη η Κέρκυρα με αναφορά και στο... Παλιούρι

Την απόκτηση του συγχωριανού μας Βάγιου Ελληνίδη ανακοίνωσε χθες και επίσημα η ΠΑΕ Κέρκυρα. Μάλιστα στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά και στο χωριό μας, ότι δηλαδή κατάγεται από το Παλιούρι Έβρου.

Ιδού η ανακοίνωση: 
«H ΠΑΕ Κέρκυρα ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον ποδοσφαιριστή, Βάιο Ελληνίδη. Η διάρκεια της συμφωνίας είναι διετής. Ο Ελληνίδης γεννήθηκε στις 16/2/1994 και τις τελευταίες δύο σεζόν ήταν εκ των κορυφαίων -και αρχηγός- της ομάδας Νέων της Skoda Ξάνθης (τρίτη στο περσινό Πρωτάθλημα της Super League). Με καταγωγή από το Παλιούρι Έβρου, ξεκίνησε την καριέρα του από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ενώ, παράλληλα, ήταν σταθερά βασικό στέλεχος των Μικτών ομάδων της ΕΠΣ Έβρου (συμπαίκτης, μεταξύ άλλων, με τον Σιώπη, του Ολυμπιακού). Εκεί τον εντόπισε προ διετίας ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της Skoda, Βασίλης Δανιήλ και τον πήγε στα Πηγάδια.
Με το τέλος της περσινής σεζόν, ήταν μεταξύ των προτεινόμενων ονομάτων για άνοδο από τους Νέους της Ξάνθης, στους ''μεγάλους''. Μετά, ωστόσο, από ένα οικονομικής φύσεων ζήτημα, που προέκυψε, σε σχέση με την ομάδα του, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, επέλεξε να μείνει ελεύθερος. Εντέλει, αν και για κάποιο διάστημα ''έπαιξε'' το ενδεχόμενο δοκιμής του στη Γερμανία, παρέμεινε στην Ελλάδα κι εντάχθηκε στην προετοιμασία της Κέρκυρας. Με τις εξαιρετικές του εντυπώσεις να πείθουν τον Μιχάλη Γρηγορίου για την υπογραφή συμβολαίου. Αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή».

Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΜΠΡΑΒΟ. Αξιες συγχαρητηρίων τέτοιες προσπάθειες

Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, με "ψυχή" τον φίλο Γιώργο Γκαϊλιάκα από το Ελληνοχώρι (είχε για πολλά χρόνια κατάστημα στο Διδυμότειχο για επισκευές ψυγείων και γενικά εργασίες ψύξης), υλοποίησε μια προσπάθεια για την οποία αξίζει τα μπράβο και τα συγχαρητήρια όλων μας. Κυκλοφόρησε ένα μουσικό άλμπουμ με ακούσματα του Ερυθροποτάμου, που περνάει ως γνωστό και από το χωριό μας. Υπάρχουν παράλληλα και φωτογραφίες από παλιούς οργανοπαίχτες ανάμεσα τους τρεις συγχωριανοί μας. Ο Θανάσης Αγγελούδης (Μαμιράδκους), ο Σταύρος Ελληνίδης (Βουλγαράδκους) και ο Γιάννης Ζαφειρούδης (Γιαννάκς). Μάλιστα μας είχε ζητήσει να του παραχωρήσουμε και εμείς από το blog αυτή και άλλες παλιές φωτογραφίες που δημοσιεύσαμε για το χωριό μας. Κάτι που κάναμε με πολύ χαρά. Αξίζει να διαβάσετε και να προμηθευθείτε το συγκεκριμένο μουσικό άλμπουμ με χορευτικά τραγούδια της περιοχής μας

«Μνημοσύνης Απόσταγμα»
Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης, φιλοδοξόντας να προσφέρει μια καινούργια άποψη για την μουσική του τόπου μας, έθεσε σε κυκλοφορία ένα μοναδικό μουσικό άλμπουμ, που αποκαλύπτει το απέραντο ιστορικό βάθος της μουσικής της περιοχής Διδυμοτείχου. Μια έκδοση που συνδυάζει, ανέκδοτα - πολύτιμα ακούσματα των χωριών της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου, με την έρευνα και με την ποιοτικά υψηλή τεχνολογία του ήχου.
Απαρτίζεται από ένα δίσκο που εμπεριέχει δεκαπέντε χορευτικά τραγούδια και ένα οργανικό χορό που προσφέρουν μια σπάνια απόλαυση όχι μόνο στους φίλους του παραδοσιακού τραγουδιού, αλλά και στους φίλους της καλής μουσικής.
Συνοδεύεται από ένα πολυσέλιδο ένθετο τεύχος, όπου αναπτύσσονται τα αποτελέσματα της εθνομουσικολογικής τους εργασίας σχετικής με το μουσικό περιβάλλον της περιοχής του Διδυμοτείχου, γλωσσολογικά, ιστορικά και λαογραφικά δοκίμια για την περιοχή, τα κείμενα και η ανάλυση των τραγουδιών.
Η προσπάθειά τους ξεκίνησε στα τέλη του 2010 σαν έρευνα πάνω στιςεπιδράσεις και στις παρεμβάσεις που υπέστησαν τον 20ο αιώνα τα μουσικά ακούσματα των ντόπιων κατοίκων της σημερινής Δυτικής Θράκης και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013.
Για την υλοποίηση της δράσης τους συνεργάσθηκαν:
α)Οι μουσικοί:
Στο τραγούδι: Ζαπάρτας Νίκος, Κατσουλίδης Βαγγέλης, Μπουζαμάνης Δημήτρης και οι οργανοπαίκτες: Βασιλειάδης Ντίνος (κλαρίνο), Δεδούσης Κων/νος (κλαρίνο), Ζαπάρτας Νίκος (βιολί), Ζαχαρίου Γιώργος (κλαρίνο - φλογέρα), Κατσουλίδης Βαγγέλης (ούτι), Κώστα Κατερίνα (λαούτο), Μπεζιριαννίδης Γιώργος (γκάϊντα), Μπουζαμάνης Δημήτρης (τραμπούκα – νταούλι), Παπαδημητρίου Κώστας (λαούτο), Παπαδημητρίου Νίκος (καβάλι), Ριζόπουλος Αλέξανδρος (νταούλι) και ο Σίντος Δημήτρης (λαούτο).
β) Ως επιστημονικοί συνεργάτες: Βουγιουκλή - Καμπάκη Πένη, Βραχιόλογλου Δημήτρης, Γλυκοπούλου Γιάννα, Γουρίδης Αθανάσιος, Ελευθεριάδου Σοφία και Δεδούσης Κώστας
γ) Ως ερευνητές: Φίλοι και μέλη του Συλλόγου
 



Το έργο αποτελεί συμπαραγωγή της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και του Σύλλογου Εβριτών Ξάνθης.
Πληρoφορίες:
τηλέφ: 6937219384 - 6947619138
e-mail: evritesxan@gmail.com
fax: 2541065881

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ Ο ΒΑΓΙΟΣ ΕΛΛΗΝΙΔΗΣ

Την φανέλα της Κέρκυρας θα φοράει τα 3 επόμενα χρόνια ο Βάγιος Ελληνίδης. Ο συγχωριανός μας 19χρονος μέσος, που τα
δυο τελευταία χρόνια αγωνιζόταν στην ομάδα Κ-20 της SKODA Ξάνθης (πήγε εκεί από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης) και μάλιστα φέτος ήταν και αρχηγός της, υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα του "νησιού των Φαιάκων" και ήδη μεττέχει στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας που διεξάγεται στο Καρπενήσι.
Ο Βάγιος έπαιξε την περίοδο 2011-12 σε 24 ματς με την SKODA Ξάνθη και πέτυχε 1 γκολ, ενώ φέτος (2012-13) είχε 25 συμμετοχές και σκόραρε δυο φορές. Αν και ήταν από τους καλύτερους παίκτες σε όλο το πρωτάθλημα και ο Βασίλης Δανιήλ εισηγήθηκε να γίνει επαγγελματίας, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Κι όχι μόνο αυτό, ενώ συμφώνησε με την ομάδα της Καλλονής που ανέβηκε φέτος στην Σούπερ Λίγκα να υπογράψει εκεί, μόλις... μαθεύτηκε, εντελώς ξαφνικά και περιέργως ο τεχνικός της Γιάννης Ματζουράκης ζήτησε να δοκιμαστεί πρώτα και μετά να προχωρήσει η μεταγραφή.
Έτσι ο Βάγιος πήγε στην Κέρκυρα, με την οποία θα παίζει φέτος στο πρωτάθλημα της Football League(παλιά Β΄' εθνική) και θα διεκδικήσει μαζί της την άνοδο στην Σούπερ Λίγκα. Μάλιστα εκεί μπορεί να τον παρακολουθεί στα εντός έδρας ματς και η συγχωριανή μας Μαρία Πιτιακούδη (κόρη του Αναστάσ' Πιτιακάδκου) που μένει μόνιμα στην Κέρκυρα με τις δυο κόρες της και είναι στο χωριό μας γειτόνισσα με τον Βάγιο Ελληνίδη (Βουλγαράδκου) αφού τα σπίτια τους βρίσκονται κοντά-κοντά ποάνω απ' το Μπασαμάκ'.
Ευχόμαστε ολόψυχα στον Βάγιο καλή επιτυχία και σπουδαία καριέρα και στους γονείς του Νίκο και Θεοπούλα Κισσούδη που τόσο αγχώθηκαν τον τελευταίο καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί η μεταγραφή του, να τον καμαρώνουν και στη νέα του ομάδα.

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗΣ (ΚΙΤΙΑΚΣ ΓΚΟΥΛΝΤΙΟΥΚΑΔΚΟΥΣ)

Πληροφορηθήκαμε καθυστερημένα τον... χαμό του Χρήστου Πιτιακούδη (Κιτιάκ' Γκουλντιουκάδκου), ο οποίος "έφυγε" από κοντά μας πριν αρκετές μέρες.
Ο Χρηστάκης ζούσε εδώ και δεκαετίες με την οικογένεια του στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Μενίδι. Εκεί δούλευε και μαζί με την σύζυγο του μεγάλωσαν τα δυο παιδιά τους. Τον Κώστα και την κόρη του, που είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Νινούδη και ζουν στην Γερμανία. 
Ο χαμογελαστός και καλαμπουρτζής Κιτιάκς Γκουλντιουκάδκους όπως τον ήξεραν όλοι οι φίλοι και συγχωριανοί, δεν κατάφερε να κερδίσει την άνιση "μάχη" που έδωσε και πέθανε πριν λίγο καιρό στην Αθήνα όπου έγινε και η κηδεία του. Στην γυναίκα, τα παιδιά του και τους συγγενείς και φίλους εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Να ζήσουν να τον θυμούνται.

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μερικές φωτογραφίες ακόμα από το Πανηγύρι του χωριού μας

Χρόνια φίλοι όλοι τους, μπορεί να μην μένουν στο χωριό αλλά δίνουν το παρόν σε κάθε πανηγύρι. Ο Κώστας Κισσούδης(Ντιαντίψυχους), ο Δημήτρης Βασιλούδης (Βασλακούδ'), ο Χρήστος Γιαννούδης και ο Χρήστος Αραμπατζής (Κατσικίνους). Απέναντι τους η Σουλτάνα Βασιλούδη με τον σύζυγο της Χριστόδουλο


Ο Δημήτρης Δουλούδης, χρόνια στην ομάδα και από τους βασικούς διοργανωτές μαζί με τα άλλα παιδιά της Θύελλας Παλιουρίου, του πανηγυριού κάθε χρόνο
Ένας από τους πάγκους με τα παιχνίδια για τα πιτσιρίκια. Πολύ παλιά βέβαια είχαμε τον... Ιμπίζ' με την καμπούρα και αγοράζαμε(όσοι είχαμε καμιά δραχμή) κανένα... ντουζουνούδ' (παιχνιδάκι)

Ο Γιώργος Μαγγίρας (Αλατούδ΄) με την γυναίκα και τα παιδιά του και φίλους τους, διασκεδάζουν και αυτοί

Ο Σταύρος Ελληνίδης έχοντας δίπλα τον συμπέθερο του Βαίτση Κισσούδη από τους Μεταξάδες και τις γυναίκες τους, ενώ στο βάθος φαίνονται ο Θανάσης Βουλγαρούδης (Θανασούδ΄) που και πάλι φυσικά... έκλωσε τον ζωναράδικο και ο Θανάσης Δουλούδης, μαζί με ένα ακόμα ζευγάρι που μάλλον είναι από τους Μεταξάδες