Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ένα αισιόδοξο μήνυμα από το Παλιούρι μετά από... 25 χρόνια

Η ζωή έχει όλες τις όψεις και φυσικά δεν μπορεί παρά να συνεχίζεται με πίκρες, χαρές, απογοητεύσεις, ελπίδες, χαμόγελα, κλάματα.
Ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα μάθαμε αυτό το καλοκαίρι. Μετά από 25 χρόνια, φέτος θα υπάρχουν στο Παλιούρι 10 παιδιά τα οποία θα μπορούν να πάνε στο Νηπιαγωγείο κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς που θα ξεκινήσει. 
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κάποιοι νεαροί συγχωριανοί μας που είναι στρατιωτικοί ή συνοριοφύλακες και έχουν παντρευτεί μένουν στο χωριό με τις οικογένειες τους και έτσι υπάρχουν δέκα πιτσιρίκια.
Γι' αυτό μάλιστα θα λειτουργήσει και πάλι το Νηπιαγωγείο των Μεταξάδων, το οποίο είχε κλείσει λόγω έλλειψης παιδιών. Θα μπορούσε βέβαια υπό άλλες συνθήκες και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών είναι από το χωριό μας να λειτουργούσε ο Εθνικός Παιδικός Σταθμός Παλιουρίου, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάποιοι απαράδεκτοι φρόντισαν να τον καταστρέψουν προκαλώντας σοβαρές ζημιές τα τελευταία χρόνια. Έτσι απαιτούνται πολλές χιλιάδες ευρώ για να γίνει λειτουργικός και πάλι (θα έχουμε σύντομα και σχετικό ρεπορτάζ για την κατάσταση που έχει περιέλθει).


ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΒΡΑΔΙΑ 
Ήταν πάντως πολύ όμορφες οι εικόνες τα καλοκαιρινά βράδια στην πλατεία του χωριού μας, με τα μικρά παιδιά να παίζουν, τις μάμαδες και τις γιαγιάδες τους να τα προσέχουν και τους άνδρες να τα καμαρώνουν από την καφετέρια και την ψησταριά. Μακάρι όλο τον χρόνο να ήταν έτσι το χωριό και η πλατεία.

Δείτε για να πάρετε μια... γεύση ένα βίντεο με τα πιτσιρίκια του χωριού να παίζουν.

5 σχόλια:

  1. Kanena reportaz gia ta xalia ths plateias?? Gia ta etoimoropa epikindina gyro spitia?gia tin arxaia pleon paidiki xara?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το έκανες εσύ το ρεπορτάζ αγαπητέ φίλε ή φίλη, αναφέροντας αυτά που διαπίστωσες. Για να είμαστε ακριβείς πάντως, η πλατεία δεν έχει χάλια, είναι μια χαρά με το συντριβάνι, το κιόσκι, αλλά και τις πλάκες όπου μπορούν να παίζουν μικρά και μεγάλα παιδιάί.
    Άλλο αυτό και εντελώς διαφορετικό ζήτημα και σίγουρα σοβαρό πρόβλημα, τα ετοιμόροπα γύρω σπίτια που αναφέρεις. Προφανώς εννοείς αυτό του συγχωρεμένου Λάμπου της Τσιτσέλους που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Όσο για την παιδική χαρά που την χαρακτηρίζεις αρχαία, συμφωνώ επίσης απόλυτα.
    Δεν μας λες όμως τί προτείνεις ότι πρέπει να γίνει. Το ετοιμόρροπο σπίτι δεν μπορεί να το γκρεμίσει κανένας παρά μόνο οι δυο γιοι κληρονόμοι. Ο δήμος δεν έχει την δυνατότητα απ' ότι ξέρω, εκτός αν γίνει επώνυμη καταγγελία ότι υπάρχει δημόσιος κίνδυνος. Γιατί λοιπόν δεν πας εσύ να κάνεις την καταγγελία;
    Όσο για την παιδική χαρά, τραυματίστηκε πριν λίγο καιρό ένα μικρό παιδί, γιατί κάποιος έκανε το εγκληματικό λάθος και έδεσε μια κούνια με σύρμα που έσπασε. Χρειάστηκε ο συγχωριανός μας Σωτήρης Γιαϊτζής (Σαμάλας) να την διορθώσει εθελοντικά και να βάλει ένα απαραίτητο σίδερο. Αφού λοιπόν διαπιστώνεις ότι είναι αρχαία η παιδική χαρά και αυτό είναι όντως αλήθεια, να ενημερώσεις όπως μπορείς είτε τη νέα Πρόεδρο Πόλυ Αραμπατζή για να ενημερώσει από την πλευρά της τον Δήμο Διδυμοτείχου για να την βελτιώσει ή (το ιδανικό) βα φτιάξει μια καινούργια, είτε απ' ευθείας κάποιον από τον δήμο.
    Γιατί δεν αρκεί να καταγγέλουμε απλά, αλλά να κάνουμε ότι μπορούμε προκειμένου να δίνονται λύσεις. Από την στιγμή μάλιστα που το Παλιούρι ανήκει πλέον σε έναν δήμο με 34 χωριά, όσοι μπορούμε ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ να προσφέρουμε κάτι στο χωριό, ας το κάνουμε. Επαναλαμβάνω, ΟΣΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ. Γιατί με την κριτική δεν πρόκειται να βγει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κώστας Πιτιακούδης27 Αυγούστου 2014 στις 11:24 μ.μ.

    Δεν ξέρω αν το σχόλιο του φίλου ή της φίλης είναι ειρωνικό. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε σίγουρα έχει άδικο και μάλιστα τεράστιο. Γιατί ο Σωτήρης (Σαμάλας)μαζί με κάποους ακόμα συγχωριανούς μας που μένουν στο χωριό, όπως ο Δημήτρης Χουδελούδης (Μουτιόνας Τζανάδκους), τα παιδιά της Θύελλας και κάποιοι ακόμα, προσφέρουν εθελοντικά και βοηθούν να δίνονται λύσεις σε παρόμοια προβλήματα. Όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό, δεν έχει αίσθηση της πραγματικότητας.

    Κώστας Πιτιακούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το μήνυμα ότι ξαναζωντανεύει το χωριό είναι το καλύτερο. Τα άλλα μπορούν να φτιαχτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή