Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΕ ΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΕ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ Το Διδυμότειχο και όλη η περιοχή μας, υποδέχθηκε πριν από λίγο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος πραγματοποιεί από το πρωί επίσημη επίσκεψη στην Θράκη. Να αναφερθεί πως την τελευταία φορά που επισκέφθηκε Οικουμενικός Πατριάρχης το Διδυμότειχο ήταν το 1963.
Το Παλιούρι υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με επικεφαλής την Πρόεδρο του Πόλυ Αραμπατζή και τις γυναίκες του συλλόγου γυναικών που έραναν με άνθη τον Παναγιώτατο

Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης του Γένους από την κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Ήλθαμε στο ιστορικό Διδυμότειχο, ένα τόπο στον οποίο, όπως και στην Βασιλεύουσα, έπαλλε κάποτε η καρδιά του βυζαντινού πολιτισμού και μεγαλείου."

"Η χαρά μας είναι λοιπόν διπλή: όχι μόνο γιατί επισκεπτόμεθα την έδρα της καθ΄υμάς Μητροπόλεως, αλλά και διότι επισκεπτόμεθα μια πόλη συνδεόμενη στενώς προς την Βασιλεύουσα, καθ΄ότι διετέλεσε επί βασιλείας Ιωάννου Καντακουζηνού και Ανδρονίκου Γ΄ Παλαιολόγου πρωτεύουσα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας", πρόσθεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Επίσης ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Παρασκευά Πατσουρίδη αναφέρθηκε στην καταγωγή του Αγίου Ιωάννη του Βατατζή, καθώς και στην προσφορά του στην προστασία των πτωχών και των αδυνάτων.
"Τα σωζόμενα βυζαντινά μνημεία, οι εκκλησίες και τα κάστρα της πόλεως σας, προκαλούν τον θαυμασμό του επισκέπτη, μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν της και ακτινοβολούν το φως του Βυζαντίου, για το οποίο δικαίως και εσείς, οι σύγχρονοι κάτοικοι σεμνύεσθε και καυχάσθε", υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Ο ιερέας του Παλιουρίου, ο πατήρ Δαμασκηνός υποδέχεται μαζί με άλλους ιερείς της Μητρόπολης Διδυμοτείχου  τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στον μακαριστό Μητροπολίτη Διδυμοτείχου κυρό Νικηφόρο, ο οποίος ανήγειρε το δεσπόζοντα της πόλεως περικαλλή και μεγαλοπρεπή ναό της Παναγίας Ελευθερώτριας.
Για ακόμη μια φορά ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην πίστη των προγόνων, τονίζοντας ότι "το παράδειγμα των προγόνων μας είναι οδοδείκτης για να κρατήσουμε υψηλό φρόνημα και κατά την παρούσα περίοδο της κρίσεως, στην οποίαν η ελευθερία μας δοκιμάζεται και φαίνεται δεσμευομένη υπό των οικονομικών χρεών και των ποικίλων στενώσεων."

"Κλείνοντας πατρικώς ευχόμεθα να μιμήσθε τον Οσιομάρτυρα Ιακωβο και τους μαθητάς του, εις την μέχρι θανάτου προσήλωση τους εις την προς τον Χριστόν πίστη και ευσέβεια, και τον Άγιο Ιωάννη τον Βατατζή στην ελεημοσύνη και την ηθική και υλική στήριξη των αδυνάτων αδελφών μας", ανέφερε ο Πατριάρχης 
Βαρθολομαίος.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου