Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

ΣΟΒΑΡΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Πολύ σοβαρές είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί εδώ και χρόνια από κάποιους ανεγκέφαλους συγχωριανούς μας στον Παιδικό σταθμό του Παλιουρίου. Μπορεί να μην λειτουργεί λόγω έλλειψης παιδιών εδώ και πάρα πολλά χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως έπρεπε μερικοί ηλίθιοι να δημιουργήσουν τόσες ζημιές.
Έτσι τώρα που βρέθηκαν 10 παιδιά για να πάνε στο Νηπιαγωγείο, αν η κατάσταση του δεν ήταν τόσο τραγική, θα μπορούσε να διεκδικηθεί η βελτίωση του και να λειτουργήσει στο χωριό μας ο Βρεφονηπιακός σταθμός για όλα τα μικρά παιδιά της περιοχής. Τώρα όμως θα ξανανοίξει ο σταθμός των Μεταξάδων. 

Με αφορμή αυτη την απογοητευτική εικόνα, καλό είναι να σκεφθούμε όλοι πως θα μάθουμε στα παιδιά μας να σκέφτονται... δημιουργικά. Πως θα προσφέρουν δηλαδή στον τόπο που ζουν, ιδιαίτερα τώρα που ο Δήμος Διδυμοτείχου είναι τεράστιος και χρειάζεται η ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ για να γίνουν κάποια πράγματα στα χωριά και φυσικά στο δικό μας, το Παλιούρι.

 

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Ένα αισιόδοξο μήνυμα από το Παλιούρι μετά από... 25 χρόνια

Η ζωή έχει όλες τις όψεις και φυσικά δεν μπορεί παρά να συνεχίζεται με πίκρες, χαρές, απογοητεύσεις, ελπίδες, χαμόγελα, κλάματα.
Ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα μάθαμε αυτό το καλοκαίρι. Μετά από 25 χρόνια, φέτος θα υπάρχουν στο Παλιούρι 10 παιδιά τα οποία θα μπορούν να πάνε στο Νηπιαγωγείο κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς που θα ξεκινήσει. 
Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι κάποιοι νεαροί συγχωριανοί μας που είναι στρατιωτικοί ή συνοριοφύλακες και έχουν παντρευτεί μένουν στο χωριό με τις οικογένειες τους και έτσι υπάρχουν δέκα πιτσιρίκια.
Γι' αυτό μάλιστα θα λειτουργήσει και πάλι το Νηπιαγωγείο των Μεταξάδων, το οποίο είχε κλείσει λόγω έλλειψης παιδιών. Θα μπορούσε βέβαια υπό άλλες συνθήκες και επειδή η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών είναι από το χωριό μας να λειτουργούσε ο Εθνικός Παιδικός Σταθμός Παλιουρίου, αλλά ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάποιοι απαράδεκτοι φρόντισαν να τον καταστρέψουν προκαλώντας σοβαρές ζημιές τα τελευταία χρόνια. Έτσι απαιτούνται πολλές χιλιάδες ευρώ για να γίνει λειτουργικός και πάλι (θα έχουμε σύντομα και σχετικό ρεπορτάζ για την κατάσταση που έχει περιέλθει).


ΟΜΟΡΦΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΒΡΑΔΙΑ 
Ήταν πάντως πολύ όμορφες οι εικόνες τα καλοκαιρινά βράδια στην πλατεία του χωριού μας, με τα μικρά παιδιά να παίζουν, τις μάμαδες και τις γιαγιάδες τους να τα προσέχουν και τους άνδρες να τα καμαρώνουν από την καφετέρια και την ψησταριά. Μακάρι όλο τον χρόνο να ήταν έτσι το χωριό και η πλατεία.

Δείτε για να πάρετε μια... γεύση ένα βίντεο με τα πιτσιρίκια του χωριού να παίζουν.

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΔΑΜΟΥΔΗ

Θρήνος για τον ξαφνικό χαμό ενός ακόμα νέου συγχωριανού μας, του Δημήτρη Αδαμούδη, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 53 χρόνων το μεσημέρι της Δευτέρας.
Ο Δημήτρης της Ζαχάρως όπως τον ξέραμε πολλοί, άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στον Μαίστρο Αλεξανδρούπολης, όπου έμενε εδώ και χρόνια με την γυναίκα και τα παιδιά του. Ως γνωστόν ήταν ιδιοκτήτης φορτηγού, ενώ τα τελευταία χρόνια στον Μαίστρο έμεναν τον χειμώνα και οι γονείς του που επέστρεψαν ως συνταξιούχοι από την Γερμανία και τα καλοκαίρια ήταν στο Παλιούρι. 
Η κηδεία του γίνεται αυτή την ώρα στην εκκλησία του Μαΐστρου - Αλεξανδρούπολης, παρουσία πάρα πολλών συγχωριανών μας, οι οποίοι τον συνοδεύουν στην τελευταία του κατοικία.
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην σύζυγο του Μάγδα που πριν από 40 μέρες "έχασε" με τον ίδιο τρόπο και τον αδερφό της, τα δυο παιδιά του, τον πατέρα και την μητέρα του, αλλά και όλους τους συγγενείς και φίλους.
Ιδιαίτερα στους δυο χαροκαμένους γονείς του, μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας ευχόμαστε να βρουν την δύναμη και το κουράγιο να ξεπεράσουν και αυτό το νέο "χτύπημα", αφού ως γνωστό πριν από χρόνια "έχασαν" και την κόρη τους Ζαχαρούλα σε τροχαίο.

Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Ξεκίνησε την προετοιμασία της η Θύελλα Παλιουρίου για τη νέα χρονιά

Με όνειρα και φιλοδοξίες για μια εξίσου πετυχημένη σεζόν όπως ήταν η φετινή και... κρυφό όνειρο την άνοδο στην Α΄ κατηγορία Έβρου, ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα η Θύελλα Παλιουρίου την προετοιμασία της.
Οι προπονήσεις γίνονται σε δυο γκρουπ. Στο Ισαάκιο για όσους μένουν στο Διδυμότειχο και την ευρύτερη περιοχή και το Παλιούρι για εκείνους που βρίσκονται στο χωριό. Προπονητής παρέμεινε ο Χρήστος Δουλούδης, που θα είναι παράλληλα και παίκτης, μια και η παρουσία του στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς όπου διεκδικήθηκε ως το τέλος η άνοδος, κρίθηκε απόλυτα πετυχημένη απ' τη διοίκηση.
Επικεφαλής οι δυο... νιόπαντροι 
Πρώτοι και καλύτεροι στις προπονήσεις είναι οι δυο νιόπαντροι της ομάδας μας, που... χόρεψαν τον Ησαία μέσα στον Ιούλιο. Ο προπονητής Χρήστος Δουλούδης ο οποίος παντρεύτηκε την αγαπημένη του Βάσω από τις Καστανιές και ο Χρήστος Κισσούδης, ο οποίος παντρεύτημε με την εκλεκτή της καρδιάς του Αθηνά, η οποία έχει το σούπερ μάρκετ στην στάση του χωριού μας. Μάλιστα βάφτισαν και το αγοράκι τους την ίδια μέρα στην Αγία Τριάδα. Αφού λοιπόν ξεκουράστηκαν με ολιγοήμερες διακοπές, πρώτοι απ΄ όλους ξεκίνησαν τις προπονήσεις.
Ο πρόεδρος Σωτήρης Δοϊνούδης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας, προσπαθούν να ενισχύσουν την Θύελλα και ψάχνουν για ποδοσφαιριστές ικανούς να προσφέρουν. Αποκτήθηκαν κάποιοι νεαροί ως "δανεικοί" από την Α.Ε.Διδυμοτείχου, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα βγάλει δελτίο και ο Σταμάτης Χουδελούδης (εγγονός τ' Σταμάτη τ' κουρουτζή) από το χωριό μας. Καλή πορεία και κάθε επιτυχία να ευχηθούμε στην ομαδάρα μας για τη νέα χρονιά.

Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014

ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΠΑΡΑΦΩΝΙΑ ΣΤΟ ΓΙΟΡΤΙΝΟ ΚΛΙΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ ΜΑΣ

Ένα απαράδεκτο γεγονός αποτέλεσε... παραφωνία στο γιορτινό κλίμα του φετινού πανηγυριού του χωριού μας, το οποίο κατά γενική ομολογία όλης της περιοχής ήταν το καλύτερο απ΄όσα διοργανώνονται αυτές τις μέρες στα διάφορα χωριά.
Είναι αλήθεια ότι το σκεφτόμασταν μέρες εδώ στο blog αν πρέπει να το επισημάνουμε, αλλά τελικά αποφασίσαμε να το δημοσιοποιήσουμε για όσους δεν το γνωρίζουν. Αφορά ένα περιστατικό που έγινε την βραδιά του πανηγυριού, με τον συγχωριανό μας Μόσχο Καμάρα.

Συγκεκριμένα, κάποια στιγμή ο Μάκης όπως τον αποκαλούμε όλοι, έστησε έναν μικρό πάγκο και πουλούσε διάφορα μπιζού. Αυτό κάνει άλλωστε και στην Αθήνα όπου μένει, έχοντας επίσημη άδεια μικροπωλητή από το υπουργείο Ανάπτυξης. Σκέφθηκε λοιπόν με την ευκαιρία της παρουσίας του στο χωριό για διακοπές, να πουλήσει κάποια πράγματα στο πανηγύρι. Όπως έκαναν και άλλοι μικροπωλητές στο ίδιο σημείο, οι οποίοι δεν είναι από το χωριό αλλά κάνουν επίσης αυτή την δουλειά.
Μισή ώρα όμως μετά το στήσιμο του πάγκου στο σημείο όπου βρίσκεται η στάση του λεωφορείου κάτω από την πλατεία, εμφανίστηκαν δυο αστυνομικοί, οι οποίοι ζήτησαν ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ να μαζέψει τα πράγματα και να φύγει, γιατί αλλιώς θα προχωρούσαν στην σύλληψη του.
Ακόμα τον ενημέρωσαν ότι υπήρξε τηλεφωνική καταγγελία για την παρουσία του,  χωρίς να τον ενημερώσουν από ποιόν έγινε. Τους απάντησε πως διαθέτει νόμιμη άδεια μικροπωλητή, αλλά εκείνοι επέμειναν ότι θα έπρεπε να είχε πάρει ξεχωριστή άδεια από τον δήμο Διδυμοτείχου, γιατί καταλάμβανε χώρο που ανήκει σε αυτόν και τέτοιο έγγραφο είναι αλήθεια ότι δεν διέθετε. Έπρεπε δηλαδή στο χωριό του, το χωριό του συγχωρεμένου πατέρα του Γιώργου Καμάρα και της μάνας του, για μερικά εκατοστά πάγκου να έχει άδεια του δήμου Διδυμοτείχου όπου πλέον ανήκει το Παλιούρι.
Ο Μάκης συμμορφώθηκε και μάζεψε τα πράγματα, χωρίς να μπορέσει να δουλέψει παρά μόνο μισή ώρα. ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ. Γιατί πολλά ακούγονται που σε καμιά περίπτωση φυσικά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε. Ελπίζουμε να ήταν κάποιος από τους άλλους μικροπωλητές, αν και εκείνοι δεν επηρεάζονταν μια και δεν πουλούσαν μπιζού, αλλά παιχνίδια για τα πιτσιρίκια και δεν είχαν λόγο να τον καταγγείλουν. Αν πάντως ήταν συγχωριανός μας, πρόκειται για κομπλεξικό και τεράστιο καραγκιόζη.

Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

"'Εφυγε" από την ζωή ο επί δεκαετίες Γραμματέας της Κοινότητας Παλιουρίου Δημήτρης Τερζής

"Εφυγε" από την ζωή και την περασμένη Κυριακή έγινε η κηδεία του, ο επί δεκαετίες Γραμματέας της Κοινότητας Παλιουρίου Δημήτρης Τερζής.
Ένας συγχωριανός μας ουσιαστικά, αφού έζησε επί πολλά χρόνια στο Παλιούρι με την σύζυγο και τις δυο κόρες του Νίτσα και Ελένη, στο σπίτι που βρισκόταν κοντά στο... Μπασαμάκ', πίσω από την "Ταβέρνας" και δίπλα στου Θανάση Βουλγαρούδη και Σταύρου Ελληνίδη.
Οι περισσότεροι από μας τον γνωρίζαμε, αφού όλο και για κάποιο θέμα που μας αφορούσε του ζητούσαμε την βοήθεια και εξυπηρέτηση στο κοινοτικό κατάστημα.
Τα τελευταία χρόνια και μετά την συνταξιοδότηση του, ο Δημήτρης Τερζής που καταγόταν από την Μάνη Διδυμοτείχου, ζούσε στο Διδυμότειχο και εδώ και αρκετό καιρό αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. 
Εκφράζουμε όλοι οιι Παλιουριώτες τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην σύζυγο, τις δυο κόρες του, τους συγγενείς και φίλους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει.

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Για ψάρεμα στα Κόμαρα όπως κάθε χρόνο μετά το πανηγύρι

Έχει πλέον καθιερωθεί από κάποιους Παλιουριώτες, να πηγαίνουν για ψάρεμα τα τελευταία χρόνια μετά το πανηγύρι του χωριού μας.
Έτσι και την περασμένη Τρίτη τήρησαν την... συνήθεια αυτή και αφού έπιασαν ψάρια στοποτάμι, τα... κατανάλωσαν στην  ταβέρνα του Γιάννη, που πλέον έχει γίνει και αυτός... Παλιουριώτης.



Μετά το ψάρεμα πήραν φωτιά τα... πηρούνια. Από αριστερά οι Κώστας Πιτιακούδης(Κατσούρης), Φάνης Ζλατινούδης, Μιχάλης Μαγγίρας, Κώστας Γιαϊτζής, Τάκης Αραμπατζής, Σωτήρης Γιαϊτζής, Χρήστος Μαγγίρας, Κώστας Πιτιακούδης(τσ' Γκουντίδινας)