Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

"ΕΦΥΓΕ" Η ΣΤΑΜΩ ΓΚΑΝΙΟΥΔΗ

Το Παλιούρι αποχαιρέτησε σήμερα το μεσημέρι την Στάμω Γκανιούδη, η οποία "έφυγε" χθες από την ζωή.

Στην τελευταία της κατοικία μαζί με τον σύζυγο της Βαγγέλη, τον γιο της Θανάση, τις δυο κόρες της και τα εγγόνια της, την συνόδεψαν συγγενείς και φίλοι όχι μόνο από το Παλιούρι, αλλά και από όλη την περιοχή. Τόσο η ίδια όσο και η οικογένεια της, είναι άλλωστε ιδιαίτερα αγαπητοί στο χωριό μας και ολόκληρο το νομό Έβρου.
Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της και ας είναι ελαφρύ το χώμα της παλιουριώτικης γης που την σκεπάζει.

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015

Πάλι πρώτη η Νέα Δημοκρατία στο Παλιούρι

Η Νέα Δημοκρατία πήρε την πρώτη θέση στο Παλιούρι στις χθεσινές εκλογές. Συγκεκριμένα συγκέντρωσε 182 ψήφους, εκατό περισσότερους από τον πρώτο πανελλαδικά ΣΥΡΙΖΑ που πήρε 82 ψήφους. Στην τρίτη θέση ισοβάθμισαν ΠΑΣΟΚ και Χρυσή Αυγή με 40 ψήφους.


Στα δυο εκλογικά τμήματα ψήφισαν συνολικά 413 άτομα. Υπήρχαν αρκετά άκυρα και λευκά και τα κόμματα έλαβαν: 

181 εκλογικό τμήμα
Ψήφισαν 235 και πήραν

97 Νέα Δημοκρατία
48 ΣΥΡΙΖΑ
25 Χρυσή Αυγή
23 ΠΑΣΟΚ
9  ΑΝΕΛ
5  Ένωση Κεντρώων
5 Ποτάμι
4 Λαϊκή Ενότητα
2 ΚΚΕ
2 ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Από μία ψήφο πήραν άλλα μικρότερα κόμματα

178 εκλογικό τμήμα
Ψήφισαν 178 και πήραν

85  Νέα Δημοκρατία
34  ΣΥΡΙΖΑ
17  ΠΑΣΟΚ
15 Χρυσή Αυγή
8 Ένωση Κεντρώων
4 ΚΚΕ
3 ΑΝΕΛ

Η ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ


Εκλογές χθες, αλλά η κινητικότητα στο χωριό μας ήταν πολύ μικρή. Δεν θύμιζε σε τίποτα τις παλιές καλές ημέρες που γέμιζε με κόσμο. Το σχολείο μας άνοιξε για να υποδεχθεί τους ψηφοφόρους. 

Μια παρέα συγχωριανών μας με επικεφαλής την Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου Πόλυ Αραμπατζή, δροσιζόταν με μπύρα και αναψυκτικό, μπροστά στον σύλλογο Γυναικών. 

Στις φωτογραφίες από την σημερινή ημέρα των εκλογών το... Μπασαμάκι, η Αγία Παρασκευή και ένα από τα σπίτια του 

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

"ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ" Βούλγαρων κλεφτών στο Παλιούρι

Τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό έχουν αποθρασυνθεί και τα κρούσματα είναι πάρα πολλά

Ένα ανησυχητικό φαινόμενο παρατηρείται τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, με συνεχή κρούσματα κλοπών στο Παλιούρι.

Το τελευταίο περιστατικό συνέβη χθες βράδυ, όταν έγινε απόπειρα να κλέψουν το αυτοκίνητο(τζιπ) του συγχωριανού μας Χρήστου Μαγγίρα (Κουρνταουλούδ') ο οποίος ήρθε στο χωριό για τις εκλογές. Δυο άτομα επιχείρησαν να το κλέψουν έξω από το σπίτι του, αλλά ευτυχώς χτύπησε ο συναγερμός και μόλις βγήκε έξω τράπηκαν σε φυγή.
Προηγήθηκαν κλοπή του αυτοκινήτου του συγχωρεμένου Μόσχου Χουδελούδη (Καραντουμανούδ'), αλλά και κλέψιμο πετελαίου από ρεζερβουάρ τρακτέρ, ακόμα και γάλα έκλεψαν από το δοχείο συγκέντρωσης που έχουν συγχωριανοί μας κτηνοτρόφοι.
Όπως λένε στο χωριό μας, πρόκειται για Βούλγαρους, αφού κάποιοι έγιναν αντιληπτοί άσχετα αν διέφυγαν. Φαίνεται ότι βλέποντας το ξέφραγο αμπέλι που έχει γίνει η χώρα μας με τις χιλιάδες προσφύγων και λαθρομεταναστών που κυκλοφορούν ελεύθερα, άσχετα αν αυτοί λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να κινούνται όπου θέλουν, έχουν αποθρασυνθεί. 
Ήδη πάντως ενημερώθηκε η αστυνομία, τόσο στο τμήμα συνοριοφυλάκων Μεταξάδων όσο και το τμήμα του Διδυμοτείχου, αφού στο Παλιούρι επικρατεί έντονη ανησυχία και ο κόσμος άρχισε να φοβάται ακόμα και να κυκλοφορεί.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ στους συγχωριανούς μας μαθητές Δημοτικού-,Γυμνασίου και Λυκείου

Από σήμερα ξεκίνησε ουσιαστικά η νέα σχολική χρονιά για όλους τους μαθητές. Μπορεί εδώ και πολλά χρόνια στο Παλιούρι να μην λειτουργεί το Δημοτικό σχολείο λόγω έλλειψης παιδιών, αλλά υπάρχουν πολλά Παλιουριωτόπουλα που πηγαίνουν στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Είτε όσα μένουν ακόμα στο χωριό μας, αλλά και όσα κατοικούν στις άλλες πόλεις του Έβρου και της Ελλάδος.

Σε όλους τους μαθητές λοιπόν που μένουν ή κατάγονται από το Παλιούρι, ευχόμαστε ολόψυχα Καλή σχολική χρονιά, δύναμη και κουράγιο για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και να μην ξεχνούν ότι η μόρφωση και η γνώση κάνουν τους ανθρώπους πολύ καλύτερους.

Υ.Γ: Οι δυο φωτογραφίες είναι από τον προηγούμενο... αιώνα,

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Επιστροφή στην Αθήνα και την αγαπημένη του ΑΕΚ για τον Ντάνι αλλά και την Μαρία

Την απόφαση να γυρίσουν στην Αθήνα, απ' όπου λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν επιστρέψει στο Παλιούρι πριν πέντε χρόνια και παρέμειναν μέχρι πριν λίγες μέρες, πήραν η συγχωριανή μας Μαρία Μαγγίρα και ο σύζυγος της Ντάνι μαζί με τον γιο και την κόρη τους.
Καθοριστικό ρόλο έπαιξε ασφαλώς η επιστροφή του Ντάνι στην αγαπημένη του ΑΕΚ, όπου θα εργάζεται και πάλι ως δημιουργός των εκδόσεων της ΠΑΕ. Είναι άλλωστε από τους κορυφαίους γραφίστες και παλαιότερα πάλι επιμελούνταν τεχνικά όλες τις εκδόσεις της "κιτρινόμαυρης" ΠΑΕ. Παράλληλα, η σύζυγος του Μαρία, από τις πιο γνωστές ενδυματολόγους, θα ξαναρχίσει και πάλι την δουλειά στα σήριαλ που γυρίζονται για τα τηλεοπτικά κανάλια.
Να τους ευχηθούμε να είναι πάντα καλά και καλή επιτυχία στο καινούργιο τους ξεκίνημα. 

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

ΘΡΗΝΟΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ. "'Εφυγε" σε ηλικία 32 χρόνων ο Λευτέρης Χρυσαφούδης

Στο πένθος βυθίστηκε άλλη μια φορά το Παλιούρι, που... αποχαιρέτησε σήμερα το απόγευμα ένα νέο παιδί. Τον Λευτέρη Χρυσαφούδη, ο οποίος "έφυγε" από κοντά μας σε ηλικία μόλις 32 χρόνων, αφήνοντας πίσω του ορφανά τα δυο μικρά παιδιά του.
Ο πόνος της συζύγου και των δυο παιδιών του, του πατέρα του Δημήτρη και της μητέρας του, του αδερφού του, των συγγενών και φίλων, αλλά και του παππού του Στέφανου που σε ηλικία 95 χρόνων είδε τον εγγονό του να "φεύγει" τόσο πρόωρα και άδικα, αβάσταχτος. Τον "αποχαιρέτησαν" σήμερα μαζί με όλο το χωριό με θρήνο και οδυρμό.
Ο Λευτέρης ζούσε τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία, όπου είναι και εργάζονται εδώ και χρόνια οι γονείς του. Εκεί πήγε αποχωρώντας από τον στρατό όπου ήταν μόνιμος οπλίτης. "Χτυπημένος" τελευταία από την επάρατο νόσο, έδωσε σκληρή "μάχη" αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να νικήσει.
Από εκεί μεταφέρθηκε σήμερα στο χωριό και έγινε η κηδεία του. Παρόντες και πολλοί συνάδερφοι του από τον στρατό, αλλά και συγγενείς του από την Λάδη, χωριό απ' όπου κατάγεται η μητέρα του.
 Τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και ας είναι ελαφρύ το χώμα της παλιουριώτικης γης που τον σκεπάζει.

Ο συγχωριανός μας Λάμπρος Πιτιακούδης, γνωρίζει στους Σουηδούς τις ελληνικές γεύσεις στο μακρινό Νόρκεπινγκ της σκανδιναβικής χώρας

Ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Αθηνά" στο μακρινό Νόρκεπινγκ της Σουηδίας, είναι ο συγχωριανός μας Λάμπρος Πιτιακούδης που κοντά στα 30 χρόνια μένει μόνιμα στην σκανδιναβική χώρα.




Ο Λάμπρος, που συχνά έρχεται στην Ελλάδα και φυσικά στο Παλιούρι και κάθε Πάσχα παίρνει μέρος στον αγώνα των παλαιμάχων της Θύελλας με την σημερινή ομάδα(έπαιζε φοβερή μπάλα και είχε το παρατσούκλι "Αγιάλα"), γνωρίζει και βοηθάει εδώ και χρόνια με πολύ επιτυχία στους Σουηδούς να μάθουν τις αξεπέραστες ελληνικές γεύσεις.


Όπως αναφέρει στην σελίδα που έχει το εστιατόριο "Αθηνά" του οποίου είναι ιδιοκτήτης: "Μια γεύση από ΕΛΛΑΔΑ.
Καλώς ήλθατε στο εστιατόριο Αθηνά στο Norrköping. Προσφέρουμε ουράνιες γεύσεις της ελληνικής κουζίνας και τραγανές πίτσες με φρέσκα υλικά. Η αγάπη μας για τα τρόφιμα και το κρασί σε συνδυασμό με την καλή εξυπηρέτηση και μια χαλαρή ατμόσφαιρα κάνει τους επισκέπτες μας έρχονται ξανά και ξανά - από το 1987".

Με το αστείρευτο κέφι που όσοι τον γνωρίζουμε καλά ξέρουμε ότι διαθέτει, διοργανώνει και ελληνικές βραδιές και όποτε βρίσκει την ευκαιρία... ρίχνει τις βόλτες του με τα ελληνικά τραγούδια όπως φαίνεται και στο βιντεάκι που ακολουθεί:


Athena
Οι Παλιουριώτες και ιδιαίτερα εμείς οι φίλοι του, χαιρόμαστε που ο Λάμπρος έχει από το 1987 μια τόσο πετυχημένη επιχείρηση στο Νόρκεπινγκ της Σουηδίας και διαφημίζει την Ελλάδα, κάνοντας περήφανη τη χώρα μας αλλά και όλους εμάς τους συγχωριανούς

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ας γνωρίσουμε το ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ μέσα από ένα βίντεο

Στο νομό Καρδίτσας υπάρχει επίσης χωριό Παλιούρι, που είναι μικρότερο από το δικό μας, αλλά το ίδιο γραφικό και όμορφο. 


Ας το γνωρίσουμε λοιπόν μέσα από το βίντεο διάρκειας πέντε λεπτών που βρήκαμε στο youtube. Πάντως μια καλή ιδέα για τον Σύλλογο Γυναικών, θα ήταν η οργάνωση κάποιας εκδρομής στα υπόλοιπα Παλιούρια που υπάρχουν στην Ελλάδα και η δημιουργία

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Ένα σημαντικό αφιέρωμα του blog ΒΟΡΕΑΣ Magazin στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα του Παλιουρίου

Ένα σημαντικό και πολύ τιμητικό φωτογραφικό αφιέρωμα στην εκκλησία του χωριού μας, τον Άγιο Παντελεήμονα, έκανε το εβρίτικο blog που ασχολείται ιδιαίτερα με πολιτιστικά θέματα, το ΒΟΡΕΑΣ Magazin 

AΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ - ΕΝΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ18ου ΑΙΩΝΑ ΣΤΟ ΒΟΡΕΙΟ ΕΒΡΟ