Κυριακή 29 Μαΐου 2016

"ΕΦΥΓΕ" Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΗΣ, ο Δημήτρης Δουλούδης

"Καλό Ταξίδι παππού Δημήτρη"


"Όταν πριν δυο μέρες υπάρχει ο τραγικός χαμός μιας νέας κοπέλας μόλις 31 χρόνων, της Βούλας Παρουσούδη που μας συγκλόνισε όλους όχι μόνο στο Παλιούρι και την περιοχή του Διδυμοτείχου αλλά σε όλο τον Έβρο, όταν από την αρχή του 2016 έχουν "φύγει" από την ζωή δυστυχώς τέσσερις νέοι συγχωριανοί μας (Ματούλα Τριανταφυλλούδη, Γιώργος Μαγγίρας, Σωτήρης Κουκούδης, Βούλα Παρουσούδη), τότε ο θάνατος του μεγαλύτερου εν ζωή Παλιουριώτη είναι φυσικό να αντιμετωπίζεται εντελώς διαφορετικά. 
Για τους δικούς του ανθρώπους όμως, δεν παύει να είναι ο χαμός ενός αγαπημένου τους προσώπου που "φεύγει" από την ζωή. Γι' αυτό και πήρα την απόφαση, εγώ, ένα από τα  έξι του εγγόνια, να γράψω αυτά τα λόγια για να αποχαιρετίσω τον παππού μου Δημήτρη Δουλούδη, που στα 96 του χρόνια, πλήρης ημερών, άφησε χθες την τελευταία του πνοή και κηδεύτηκε σήμερα στο χωριό μας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο... μπήκε στα 96 και μαζί με τον Στέφανο Χρυσαφούδη (Στιφανάκ' Τζιβτζικάδκου) ήταν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στο Παλιούρι. Είχε πλήρη διαύγεια πνεύματος, παρά τα γεράματα δεν έμεινε ούτε μια μέρα καθηλωμένος στο κρεβάτι και ακόμα και λίγες ώρες πριν "φύγει" ρωτούσε να ενημερωθεί για τα δισέγγονα του.
Τα τρία παιδιά του, τα έξι εγγόνια του(ένα από αυτά είμαι και εγώ) και τα 10 δισέγγονα του, τον "αποχαιρετούμε" και θα θυμόμαστε με συγκίνηση και αγάπη πως τόσο εμάς όταν είμαστε μικροί όσο και τα δισέγγονα του στη συνέχεια, μας... ταλαιπωρούσε με ερωτήσεις σχολικού και εγκυκλοπαιδικού περιεχομένου, κάθε φορά που τον συναντούσαμε. Ούτε θα ξεχάσουμε ποτέ την αγαπημένη του φράση, ότι: "το μεγαλύτερο προσόν ενός ανθρώπου είναι η μόρφωση". Γιατί ο ίδιος ακόμα και μέχρι το τέλος, δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να διαβάζει βιβλία ή να παρακολουθεί στην τηλεόραση ενημερωτικές εκπομπές.
ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΠΑΠΠΟΥ από όλους μας"
Κώστας Πιτιακούδης



Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Μια συγχωριανή μας ψυχολόγος, η Μαρία Πιτιακούδη, στον μακρινό Καναδά

Μια συγχωριανή μας Ψυχολόγος ζει και εργάζεται στον μακρινό Καναδά και συγκεκριμένα στο Τορόντο. Πρόκειται για την δόκτωρ Μαρία Πιτιακούδη, η οποία κατάγεται από το Παλιούρι. 
Για τους παλαιότερους να θυμηθούν, αλλά και τους νεότερους να μάθουν, είναι εγγονή του Δημήτρη Πιτιακούδη, ο οποίος έχει πεθάνει και ήταν αδερφός του Θεοφάνη και του Τζιότζιου Πρασινούδη. Έμενε μαζί με την γυναίκα του Μαρία στην Θεσσαλονίκη. Όλη η συγκεκριμένη οικογένεια λεγόταν Πιτιακούδη, αλλά επειδή ως γνωστόν υπήρχαν πολλοί στο χωριό με αυτό το επώνυμο, ο Θεοφάνης, ο Τζιότζιος και τα άλλα αδέρφια αποφάσισαν να αλλάξουν το επίθετο σε Πρασινούδης.
Ο Δημήτρης κράτησε το Πιτιακούδης και ο γιος του Λάμπρος, πρώτος ξάδερφος του συνεπώνυμου Λάμπρου που μένει στο χωριό, του Χρήστου που είναι στην Καβάλα, αλλά και του Δημήτρη (Αμούτζια), έφυγε στον Καναδά. Κόρη του είναι λοιπόν η Μαρία, ενώ έχει και ένα γιο, τον Δημήτρη που πήρε το όνομα του παππού του.
Ο επίσης συγχωριανός μας(και αδερφός της Μαρίας) Δημήτρης Πιτιακούδης
που έχει το όνομα του παππού του και μένει και αυτός στον Καναδά. 
 Η Μαρία και ο Δημήτρης είναι δηλαδή δεύτερα ξαδέρφια με τον αστυνομικό Γιώργο Πρασινούδη, τον γιο του Αμούτζια αλλά και τα παιδιά του Λάμπρου και του Χρήστου Πρασινούδη.
Το πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό της Παλιουριώτισσας Μαρίας Πιτιακούδη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: "Σπούδασε Ψχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Οντάριο. Έχει πτυχίο στην Κλινική Ψυχολογία και μεταπτυχιακό. στη Συμβουλευτική Ψυχολογία από το Σχολή Adler της Επαγγελματικής Ψυχολογίας του Σικάγο. Ολοκλήρωσε τηην πρακτική της στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Μιλάει άπταιστα αγγλικά και ελληνικά.
Δουλεύει με τους ενήλικες σε αγχώδεις διαταραχές, όπως Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή, γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, διαταραχή μετατραυματικού στρες, διαταραχή πανικού, Ειδική Φοβία και Κοινωνική φοβία. Βοηθάει ακόμα τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν με διαταραχές προσωπικότητας, προβλήματα σχέσεων, ζητήματα ταυτότητας και ρύθμιση της ζωής, διαχείριση του στρες, το πένθος, και τις δυσκολίες με την αυτοεκτίμηση.
Βοηθάει επίσης ασθενείς με προβλήματα που σχετίζονται με τα θέματα εθισμού και έλεγχο των παρορμήσεων, όπως τα τυχερά παιχνίδια, κλεπτομανία, και τη διαχείριση θυμού. Επιπλέον, έχει εμπειρία σε ομαδική θεραπεία και ζευγάρια. 
Χαιρόμαστε που μια Παλιουριώτισσα, διαπρέπει στον μακρινό Καναδά και συγχαίρουμε τόσο αυτή όσο και τους γονείς της.

Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΦΙΛΙΚΟ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος διεξήχθη κανονικά το Μεγάλο Σάββατο το φιλικό ανάμεσα στην Θύελλα Παλιουρίου και τους παλαιμάχους της. 

Μπορεί πλέον η ομάδα επίσημα να μην υφίσταται, αφού συγχωνεύθηκε με τους Μεταξάδες και είναι άγνωστο τί θα γίνει με την Ένωση Μεταξάδων-Παλιουρίου που υποβιβάστηκε φέτος από την Α' στην Β' κατηγορία Έβρου, αλλά οι συγχωριανοί μας τήρησαν άλλη μια χρονιά το... έθιμο και έπαιξαν μπάλα.

Ο Λάμπρος Πιτιακούδης ήρθε και πάλι από την Σουηδία και πήρε μέρος, ο ακούραστος Μόσχος Ζλατινούδης που πέρασε τα 70 χρόνια αλλά ως νέος... Δομάζος εξακολουθεί να θυμίζει τις στιγμές του ποδοσφαιρικού του μεγαλαίου, ο φανατικός οπαδός της ομάδας Δημήτρης Χουδελούδης(Μουτιόνς Τζιανάδκους) με γιο κορυφαίο μάνατζερ παικτών στην Γερμανία(τον Πάρη), ο Μάκης Τασιούδης που ήρθε από την Αθήνα για τις γιορτές και φυσικά ο διαιτητής Σωτήρης Γιαϊτζής μαζί με όλους τους υπόλοιπους, πέρασαν δυο ώρες ευχάριστα και γέλασαν με την ψυχή τους.

 Ήταν μια ανάπαυλα στις δύσκολες στιγμές που δυστυχώς ακολούθησαν στο Παλιούρι με τον θάνατο δυο νέων ανθρώπων. Όσο για το σκορ, δεν έχει σημασία, αν και θα πρέπει να πούμε ότι η Θύελλα κέρδισε με δυσκολία. 





Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ένας ακόμα νέος Παλιουριώτης, ο Σωτήρης Κουκούδης, "έφυγε" από την ζωή

Ο πόνος και η θλίψη δεν έχουν τελειωμό δυστυχώς στο χωριό μας. Χθες "έφυγε" ένας ακόμα νέος σε ηλικία Παλιουριώτης και συγκεκριμένα ο Σωτήρης Κουκούδης σε ηλικία 55 χρόνων και την Παρασκευή θα γίνει η κηδεία του.
Ο Σωτήρης (ή Αρδάς όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του), ζούσε μόνιμα στην Αθήνα με την γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του. Δυο γιους και δυο κόρες. Τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και πέθανε την Τετάρτη, λίγες μέρες μετά τον ξαφνικό και αναπάντεχο χαμό του Γιώργου Μαγγίρα. 
Στην μητέρα του, την γυναίκα του, τα τέσσερια παιδιά του, στους συγγενείς και φίλους, εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια. 

Κυριακή 1 Μαΐου 2016

ΣΟΚ στο Παλιούρι: "ΕΦΥΓΕ" ο Γιώργος Μαγγίρας ανήμερα του Πάσχα

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΓΙΩΡΓΟ
Στο πένθος βυθίστηκε άλλη μια φορά το Παλιούρι, αφού ανήμερα του Πάσχα "έφυγε" από κοντά μας ο Γιώργος Μαγγίρας (Αλατούδ' ή Νιφαδόπουλος).
Ο συνταξιούχος στρατιωτικός της αεροπορίας, πέθανε σε ηλικία 57 χρόνων τα ξημερώματα της Κυριακής, λίγο μετά την Ανάσταση από ανακοπή, ενώ κοιμόταν στο σπίτι του στο χωριό. 
Ο Γιώργος που μένει μόνιμα στην Αθήνα, είχε έρθει εδώ και λίγο καιρό στο Παλιούρι και του παρουσιάστηκε πρόβλημα με την καρδιά του. Εισήχθη στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης όπου έκανε "μπαλονάκι". Την Μεγάλη Παρασκευή πήρε εξιτήριο για τις γιορτές και θα πήγαινε στην Αθήνα για να υποβληθεί σε νέα επέμβαση. Δυστυχώς δεν πρόλαβε.
Η κηδεία του θα γίνει την Δευτέρα το απόγευμα(τι ειρωνεία ημέρα της ονομαστικής του εορτής), στο Παλιούρι. Στην μητέρα του Βαγγέλω, την σύζυγο του Παγωνίτσα, τις δυο κόρες του (η μία ετοιμαζόταν σε λίγες μέρες να παντρευτεί στην Κύπρο όπου μένει), τον αδερφό του Αποστόλη, στους συγγενείς και φίλους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.