Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Ένας κοντοχωριανός... γκαϊντατζής

Η Δόμνα Σαμίου το 1977, εκτός από τους μουσικούς και ογανοπαίκτες του χωριού μας, επισκέφθηκε και το Ασπρονέρι. Εκεί κατέγραψε έναν σπουδαίο γκαϊντατζή και τραγουδιστή, τον Γιώργο Δεμερτζή ή κατσιαπλιά, όπως ήταν το παρατσούκλι του. Ο Γιώργος Δεμερτζής δεν ζει πια. Έφυγε από τη ζωή και φαίνεται πήγε να ξανανταμώσει τη Δόμνα, όπως είχε γίνει και το 1977.

Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Γεροντόπουλος: Ο Έβρος έχει πληρώσει ήδη ακριβά το τίμημα της λαθρομετανάστευσης

Από τον πρώην βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας και υποψήφιο στις επερχόμενες εκλογές Άκη Γεροντόπουλο, λάβαμε το παρακάτω e-mail για την απόφαση του Υπουργού προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη να δημιουργηθεί Κέντρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών στους Μεταξάδες, αλλά και σε άλλα μέρη του Έβρου.
"Ο νομός Έβρου χρόνια τώρα έχει προσφέρει πολλά στο συγκεκριμένο θέμα και έχει ήδη πληρώσει ακριβά το τίμημα της λαθρομετανάστευσης. Δεν χρειάζεται να κάνει τίποτε άλλο. Με πυροτεχνήματα τέτοιου είδους από την πλευρά του κ.Χρυσοχοίδη δεν λύνεται το πρόβλημα".

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Η Δέσποινα Ζλατινούδη έφερε στον κόσμο κοριτσάκι

Η συγχωριανή μας Δέσποινα Ζλατινούδη(τ' Χρήστου τ' Αρβανιτ' που είναι παντρεμένη στην Κατερίνη, έφερε στον κόσμο την περασμένη Κυριακή  25 Μαρτιου ένα υγιέστατο κοριτσάκι.
Ευχόμαστε ολόψυχα σ' αυτήν, τον σύζυγο της για την κόρη και φυσικά στον... παππού Χρήστο και την... γιαγιά Σοφία για την εγγονή να τους ζήσει, να είναι γερή και να την καμαρώσουν όπως επιθυμούν.

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΝΤΡΟΠΗ. Κέντρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών στους Μεταξάδες

Δεν φτάνει που χρόνια τώρα οι πολιτικοί μας δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να μην "σβήνουν" το Παλιούρι και τα άλλα χωριά αλλά μας έχουν εγκαταλείψει εντελώς, έρχεται η απόφαση του Μιχάλη Χρυσοχοίδη να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιοχή μας.
Σύμφωνα λοιπόν με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη(;) ένα από τα 3 Κέντρα Φύλαξης Λαθρομεταναστών θα γίνει στους Μεταξάδες και θα φιλοξενηθεί στο στρατόπεδο που υπάρχει. Τα άλλα δύο θα γίνουν σε Καρωτή και Καστανιές.
Δηλαδή ο Δήμος Διδυμοτείχου θα έχει στα όρια του δυο τέτοια κέντρα. Θα μαζεύει η αστυνομία απ' τις Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα Παικστανούς, Αφγανούς, Αφρικανούς και όλες τις άλλες φυλές και θα τους φέρνουν λίγα μέτρα απ' το Παλιούρι.
Φυσικά  θεωρώ δεδομένο ότι ΠΡΕΠΕΙ να ξεσηκωθούμε όλοι για την συγκεκριμένη εξέλιξη. Σε περίπτωση που τελικά αυτή επιβληθεί, Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ, θα πρέπει να απαιτήσει η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ των εργαζομένων που θα προσληφθούν, να είναι τουλάχιστον από την περιοχή και αρκετοί Παλιουριώτες να βρουν δουλειά στο Κέντρο Φύλαξης των Μεταξάδων.

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Μάνα: - Μι μαύρισεις του ντζιέρι, μι μαύρισεις. Απού τα πότει συ λέου ρα να πα να κουριφτείς κι δεν κουρεύεσαι. Θαν τουν Τσιαπράζη απού του Κμάκι έγινεις.

Γιος: - Καλά μουρή Μάνη, αφού συ είπα ότι χαλέβου να έχου πιρτσιά, χιουτς δεν απκάϊζ συ.
Μάνα: - Δεν αντρέπισει λιούτσκου ρα. Πασκαλιά έριτι, πως δα πας στ’ εκκλησιά μι τι’ αυτά τα πουρτσιουμαλιασμένα τα μαλλιά, ούλνοι δα συ γιαλούν.

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απομάκρυνση του ΙΚΑ Διδυμοτείχου

   Στο Διδυμότειχο πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και ώρα 13.00΄ , συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στο χώρο του ΙΚΑ Διδυμοτείχου , από τον Δήμο Διδυμοτείχου , τους Συλλόγους , Σωματεία , εκπροσώπους κομμάτων και φορείς της ευρύτερης περιοχής μας (Διδ/χου , Ορεστιάδας και Σουφλίου) , με τις ευλογίες του σεβασμιωτά-του Μητροπολίτη Διδ/χου , Ορ/δος και Σουφλίου κ. κ. ΔΑΜΑ-ΣΚΗΝΟΥ , παρουσία βουλευτών και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμων του Κεντρικού και Βορείου Έβρου και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης).Εκδθηκε μάλιστα και ψήφισμα που αναφέρει:
ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
Ο Νομός Έβρου είναι ο μοναδικός Νομός της χώρας με τέτοια γεωγραφική ιδιαιτερότητα και έκταση – μήκος. Όμως είναι και Νομός μείζονος εθνικής σημασίας , κι ως τέτοιος πρέπει να αντιμετωπίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
   Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις:
αντί να ενδυναμώσουν και ισχυροποιήσουν τις υπάρχουσες κρατικές – δημοσιονομικές δομές του Έβρου , προσφέροντας έτσι την αυτονόητη παροχή δημοσίων υπηρεσιών στους ακρίτες της περιοχής μας (ειδικά του Κεντρικού και Βόρειου Έβρου) ,
αντί να μειώσουν το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων ,
αντί να αναβαθμίσουν την παρεχόμενη δημόσια Υγεία και Παιδεία ,
λειτουργούν ως ΕΒΡΟΚΤΟΝΟΙ καταργώντας και το τελευταίο ίχνος κρατικών φορέων στον Κεντρικό και Βόρειο Έβρο.
   Οι προσπάθειες των κυβερνόντων , όλα αυτά τα χρόνια , έφεραν «ουσιαστικό» αποτέλεσμα: τη μείωση του πληθυσμού , στην πρόσφατη απογραφή , στους Δήμους Διδυμοτείχου , Ορεστιάδας και Σουφλίου κατά 8.000 κατοίκους.
   Αν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει ο Νομός μας και παίρνουν αψήφιστα (παρότι ψηφίζονται κι απ’ τους Εβρίτες και τις Εβρίτισσες) τέτοιες αποφάσεις που στόχο έχουν την ερημο-ποίηση της περιοχής μας , να είναι σίγουροι πως συνεχίζο-ντας την τακτική του κλεισίματος των Δημοσίων Υπηρεσιών απ’ τους Δήμους μας (Διδυμοτείχου , Ορεστιάδας και Σουφλίου) στην επόμενη απογραφή η μείωση του πλη-θυσμού απ’ τους τρεις Δήμους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.
   Να μη φτάσουμε στο σημείο: η χώρα μας να είναι γεωγρα-φικά μέχρι το Ορμένιο , αλλά πληθυσμιακά μόνο μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Ζ  Η  Τ  Α  Μ  Ε:
Να μην κλείσει και να μην υποβιβαστεί ή συγχωνευθεί καμιά Δημόσια Υπηρεσία από το Διδυμότειχο , το Σουφλί και την Ορεστιάδα.
   Δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας , ούτε είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να μας καταντήσετε έτσι.
   Αν η ΠΟΛΗ αλώθηκε από τους Τούρκους το 1453 , δε θ’- αφήσουμε να αλωθεί ο Κεντρικός και Βόρειος Έβρος το 2012 από «σύγχρονους – εσωτερικούς πορθητές».

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Έλληνες διεθνείς μαθαίνουν ποδόσφαιρο στη συγχωριανή μας Δήμτρα Σαλτού

Η πανέμορφη συγχωριανή μας Δήμητρα Σαλτού που είναι μανεκέν, κόρη της Παγώνας Μαγγίρα (τσ' Γκουντιόνινας) πρωταγωνιστεί στην διαφήμιση του NIVEA For MEN.
Δείτε ένα βίντεο όπου οι διεθνείς ποδοσφαιριστές Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος (Παναθηναϊκού), Γρηγόρης Μάκος(ΑΕΚ), Μιχάλης Σηφάκης (Άρη) και Κλάους Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ) της μαθαίνουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου

ΝΙΚΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΛΕΠΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Με γκολ του μόνιμου σκόρερ της ΓιάννηΝικολαίδη, η Θύελλα Παλιουρίου πέρασε νικηφόρα απ' τηνΛεπτή κερδίζοντας με 1-0. Έτσι επανήλθε στις συνεχόμενες νίκες η ομάδα του χωριού μας, δείχνοντας πως ξεπέρασε την αγωνιστική καθίζηση που είχε μετά την διακοπή του πρωταθλήματος.
Μπράβο παιδιά, συνεχίστε έτσι.

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

"ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ" ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΔΟΜΝΑ ΣΑΜΙΟΥ

Η κυρά Δόμνα δεν είναι πια ανάμεσά μας. Έφυγε το βράδυ του Σαββάτου για το μεγάλο ταξίδι. Όμως θα συνεχίσει να μιλά, να πετά και ν΄αγγίζει τις ψυχές όλων εκείνων που την αγάπησαν για τη φωτεινή τέχνη της και την πολύτιμη προσφορά της.
Η κηδεία της θα γίνει την Τρίτη 13 Μαρτίου στις 15:00, στο νεκροταφείο της Νέας Σμύρνης.Παράκληση σε αυτούς που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της, αντί για στεφάνι, τα χρήματα να δοθούν στο Σύλλογο Βοήθειας Παιδιών Αιθιοπίας - Lalibela και στο Κοσμέτειο Ίδρυμα για τις ανάγκες των απόρων Κωνσταντινοπολιτών.
Το 1977 η Δόμνα Σαμίου είχε επισκεφθεί το χωριό μας και ηχογράφησε δυο τραγούδια. Με τον συγχωρεμένο παππού Χρηστάκη Ζαφειρούδη και ένα σε βίντεο με τον γιο του Γιαννάκη, τον βιολιτζή. Αυτά προβλήθηκαν στην εκπομπή της που είχε στην ΕΡΤ το "Μουσικό Οδοιπορικό" και ακούστηκε παντού το Παλιούρι.
Καλό ταξίδι κυρα Δόμνα. Σ' ευχαριστούμε για όσα προσέφερες στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και τον πολιτισμό της.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ 3-1 ΤΗΝ ΟΙΝΟΗ

Επέστρεψε στις επιτυχίες η Θύελλα Παλιουρίου, αφού κέρδισε την Οινόη στο γήπεδο του χωριού μας με 3-1. Οι παίκτες του Γιώργου Κελεσίδη χάρη σε 2 γκολ του μόνιμου σκόρερ μας Νικολαίδη και 1 του Μπισκιτζή, κέρδισαν την ομάδα της Ορεστιάδας και επανήλθαν στα πετυχημένα αποτελέσματα. Ελπίζουμε και στη συνέχεια να έχουμε όλο νίκες.

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΣΕ ΚΑΜΗΛΑ


Τα τέλη της δεκαετίας του 1960 η μετανάστευση στα χωριό μας είχε φτάσει στο απόγειό της. Οι περισσότεροι συγχωριανοί μας είχαν μεταναστεύσει στη Δ. Γερμανία. Μερικοί όμως προτίμησαν να βρουν καλύτερες συνθήκες ζωής στην Αθήνα.
Ένας από αυτούς ήταν και ο Αγγελάκης Ζλατινούδης, ο οποίος για πάρα πολλά χρόνια εργάστηκε ως μάστορας  στις οικοδομές. Η φωτογραφία είναι από τα πρώτα χρόνια στην ξενιτιά. Διακρίνεται επάνω σε καμήλα να κάνει βόλτα σε δρόμο του Πειραιά, κατά τη διάρκεια της Αποκριάς. Σήμερα ο Αγγελάκης είναι συνταξιούχος και ζει με τη γυναίκα του Μάλτα στο χωριό.

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΔΕΝ ΜΠΗΚΕ ΚΑΛΑ ΤΟ 2012 ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ

Η μεγάλη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω γιορτών και κακοκαιρίας φαίνεται ότι επηρέασε αρνητικά την Θύελλα Παλιουρίου, που έχασε και πάλι την Κυριακή.



Αυτή την φορά στο Θούριο απ' την τοπική ομάδα με 4-3. Τα τρία γκολ που πέτυχε ο πρώτος σκόρερ μας Νικολαίδης δεν στάθηκαν δυστυχώς αρκετά και έτσι η ομάδα του χωριού μας έχασε δεύτερη συνεχόμενη φορά.

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

"ΕΦΥΓΕ" ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ Η ΦΑΝΗ ΧΡΥΣΑΦΟΥΔΗ

Στο πένθος βυθίστηκε στα μέσα του Φλεβάρη το Παλιούρι, αφού "έφυγε" από κοντά μας η Φανή Χρυσαφούδη Φανή του Σωτηρίου σε ηλικία 76 χρόνων. Ο σύζυγος της Χρηστάκης, η κόρη και ο γιος της, τα εγγόνια της, συγγενείς, φίλοι και πολλοί Παλιουριώτες την συνόδεψαν στην τελευταία της κατοικία στις 17 Φεβρουαρίου.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπητήρια σε όλους. Να ζήσουν και να την θυμούνται και ιδιαίτερα στον φίλο Δημήτρη Λουλουδάκη που έχει το πετυχημένο blog για το Κουφόβουνο και την σύζυγο του, που είναι εγγονής της συγχωρεμένης κρυά Φανιώς όπως την ξέραμε οι περισσότεροι. Για όσους δεν το γνωρίζουν, το σπίτι της είναι το δεύτερο δεξιά μόλις μπαίνουμε σο χωριό απ' την Στάση.