Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Δυο μικρές... Λαζαρίνες χθες Σάββατο στο Παλιούρι

Κάθε χρόνο το Σάββατο του Λαζάρου, στο Παλιούρι οι νεαρές κοππέλες κρατώντας καλάθια γυρνούσαν στα σπίτια φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές και τραγουδούσαν σε κάθε σπίτι και το ανάλογο τραγούδι.
Το έθιμο αυτό ευτυχώς το διατηρούν στο χωριό μας ακόμα και σήμερα, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Οι δυο μικρές... Λαζαρίνες χθες το Σάββατο είναι η Μαρίνα Χατζηχαραλάμπου αριστερά (κόρη της Ματίνας Γιαϊτζή (εγγονή του Σουτηράκ τ' Τσίντιλη) και η
Δέσπω Σγουρού( κόρη της Μαρίας Μαγγίρα και εγγονή του Αγγιλάκ' Μαλαντουάδκου).

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Πριν από 40 χρόνια είναι αυτή η φωτογραφία. Από αριστερά ο Αντώνης Αντωνακούδης, η γιαγιά του, η αδερφή του Σοφούλα (γυναίκα του Χρήστου Ζλατινούδη που έχει την ψησταριά, η ξαδέρφη τους Βάγια Ζλατινούδη με την μάνα της Μάλτα.







Τέτοιες μέρες η Βαίτσα Ζλατινούδη το Σάββατο του Λαζάρου
 με την καλάθα για τα αυγά γυρίζει στον... Λάζαρ.

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ο Σουηδός Πρέσβης στο Διδυμότειχο αυτό το Σαββατοκύριακο

Ο Σουηδός Πρέσβης Greger Widgren ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του δημάρχου Διδυμοτείχο Παρασκευά Πατσουρίδη, επισκέπτεται την πόλη των Κάστρων το Σάββατο 20 Απριλίου και την Κυριακή 21 Απριλίου με την ιδιότητα του μέλους της επιστημονικής επιτροπής του Σουηδικού Μουσείου «Royal Swedish Armoury» της Στοκχόλμης για την ζωή και το έργο του Καρόλου XII Βασιλέα της Σουηδίας.
Κατά την διήμερη παραμονή του θα ξεναγηθεί στα μνημεία της πόλης μας και την Κυριακή, 21 Απριλίου στις 19:30 θα ομιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Διδυμοτείχου στο Κέντρο Θρακικών Μελετών, με θέμα
Ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος ο 12ος
«Βασιλεύς Κάρολος XII της Σουηδίας – Ένας χρόνος διαμονής στο Διδυμότειχο», μαζί με τον Πολιτικό Μηχανικό – Αρχαιολόγο, δρ. Αθανάσιο Γουρίδη.

Ως γνωστό, ο Βασιλιάς Κάρολος  ο 12ος της Σουηδίας συνελήφθη το 1713 και φυλακίστηκε από τους Τούρκους στο Διδυμότειχο ως το 1714, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει το μέρος στο κάστρο της πόλης που τον είχαν υπό επιτήρηση.

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Ο επί χρόνια Γραμματέας στην Κοινότητα Παλιουρίου

Ο Γραμματέας της Κοινότητας για πολλά χρόνια στο χωριό μας Δημήτρης Τερζής, όπως τον αποθανάτισε η φωτογραφική μας μηχανή σε καφενείο του Διδυμοτείχου, εκεί όπου ζει μόνιμα με την γυναίκα του Δήμητρα και τις κόρες του Νίτσα και Ελένη. Χαίρεται ιδιαίτερα όταν ανταμώνει με κάποιον συγχωριανό μας.

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ 1-0 ΤΟ ΘΟΥΡΙΟ

Με γκολ του παίκτη-προπονητή της Γιώργου Μυλωνά, η Θύελλα Παλιουρίου κέρδισε 1-0 το Θούριο το απόγευμα της Κυριακής στο γήπεδο του χωριού μας.
Η εμφάνιση ήταν καλή και η νέα νίκη δημιούργησε ικανοποίηση σε όλους μας. 

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Η ΘΥΕΛΛΑ ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟ ΘΟΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Ένα ακόμα δύσκολο παιχνίδι δίνει σήμερα Κυριακή η Θύελλα Παλιουρίου για το πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας Έβρου.
Υποδέχεται στο γήπεδο του χωριού μας στις 5 το απόγευμα το Θούριο, με στόχο φυσικά τη νίκη.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Το Σάββατο αρχίζει η εκπομπή μαγειρικής με την συγχωριανή μας Δήμητρα Σαλτού

Αυτό το Σάββατο αρχίζει τελικά στο MEGA η εκπομπή μαγειρικής με τον γνωστό σεφ Γιάννη Λουκάκο σε ρόλο εκπαιδευτή και με συμμετοχή της συγχωριανής μας Δήμητρας Σαλτού.
Η Παλιουριώτισσα Δήμητρα, κόρη της Παγώνας Μαγγίρα (Νίτσα τσ' Γκουντινόνινας), μαζί με τους άλλους συμμετέχοντες, θα μαθαίνουν να μαγειρεύουν. Δεν ρωτάει την μαμά της να τις μάθει κάποια παλιουριώτικα φαγητά και να τα δείξει; Όπως για παράδειγμα... ρουσνίτσια, γκιζλεμέδες, ταρατόρη, κάσια και άλλα.

 

Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Παλιουριώτισσες με παραδοσιακές φορεσιές χορεύουν στην Αγία Τριάδα

Πανέμορφη και εντυπωσιακή φωτογραφία με τις συγχωριανές μας φορώντας τις παραδοσιακές φορεσιές να χορεύουν στην Αγία Τριάδα. Τις συνοδεύει ο γκαϊντατζής Σιδέρης Βλάχος από την Μεγάλη Δόξιπάρα.