Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕ Ο ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ

Λάβαμε ένα δεύτερο email από τον συγχωριανό μας Θανάση Γκακούδη, ο οποίος παίρνει θέση υπέρ της πρότασης μας να συμπεριληφθεί η παλιά Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο πρόγραμμα επισκέψεων του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, το οποίο αναμένεται να αρχίσει την λειτουργία του μέσα στο 2011.
Παράλληλα, ο Θανάσης (του οποίου το πρώτο email και η φωτογραφία είχε εκατοντάδες "επισκέψεις" από συγχωριανούς μας προφανώς της Ελλάδας αλλά και χωρών του εξωτερικού) που όπως είπαμε μένει στην Αλεξανδρούπολη, μας θύμισε και φαγητά που τρώγαμε αλλά και τρώμε ακόμα στο Παλιούρι τον Χειμώνα, στον οποίο έχουμε μπει άσχετα αν ακόμα οι θερμοκρασίες είναι... καλοκαιρινές. Τον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τόσο για τα καλά του λόγια που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε.

"   Φίλε Παλιουριώτη διαχειριστή. Ξαναπαίρνω το θάρρος να σου γράψω και να σου δώσω τα συγχαρητήριά μου για την ιδέα που είχες να προτείνεις να ενταχθεί η παλιά εκκλησία μας, στο πρόγραμμα του νέου Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου. Θα μπορούσε να γίνει δηλαδή ένα βυζαντινό πάρκο, μαζί με τις άλλες δυο εκκλησίες της περιοχής Μεταξάδων και Αλεποχωρίου, όπως έγιναν άλλα αρχαιολογικά πάρκα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.
             Μακάρι να παραμείνουν και οι τελευταίοι οι βυζαντινοί θησαυροί στο χωριό μας και να μην φύγουν όπως έγινε κάποτε. Φυσικά αν γίνει κάτι τέτοιο που προτείνεις, θα υπάρξει και κάποια συντήρηση στο όλο συγκρότημα (εξωτερικό χώρο και πηγή της Αγ. Παρασκευής).Μόνο έτσι πιστεύω ότι θα μπορέσει να μείνει στους αιώνες αυτό το καμάρι μας και να υπάρξει και κάποια τουριστική κίνηση καιανάπτυξη στο χωριό μας, κάτι το οποίο τώρα μοιάζει με ανέκδοτο.
Αλλάζουμε θέμα, γιατί για άλλα ξεκίνησα να σου γράψω και άλλα έγραψα. Μια που μπαίνουμε στην εποχή του Χειμώνα, σου θυμίζω μερικά από τα φαγητά που τρώγαμε κάποτε στο χωριό κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.:

Πράσα
Αρμιά
Τουρσιού (Ντουματούδις,Πιπέρια, Ξλάγκουρα, Καρπουζούδια κ. ά.)
Τουρσουζούμι
Τσιουρβάδις (Πρασότσιουρβα, Σαμότσιουρβα, Μπλιγουρότσιουρβα, Τραχανότσιουρβα κ. ά.)
Τραχανά (Πάντα να είναι ξυνός κι λίγο καυτερός)
Τραχανά μι Πέτνου (μόνον σε καμιά μεγάλη γιορτή)
Μπλιγούρι
Φασόλια
Φακές
Ρεβύθια
Κουκιά φάβα
Ρουσνίτσια
Καβρουμά- Σουζντρουμά- Λουκάνικα και Παστό ( Μόνον τα Χριστούγεννα)
Αρτσιάκ( ι )  (Όποιος είχε ζώα)
Ψυχούδις
Λίγδα στου Φιλί (στου ψουμί)  και άλλα τα οποία τώρα μου διαφεύγουν.
Σε χαιρετώ, καλό κουράγιο, καλή δύναμη και στο επαναγράψειν (κατά το επανιδείν).
Γκακούδης Αθανάσιος".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου