Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Παλιουριώτικη συνταγή για να φτιάξετε... βαρβάρα


________________________________________________
Του συγχωριανού μας ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
________________________________
Φίλε Παλιουριώτη Διαχειριστή να μην ξεχνάμε την καταγωγή καθώς επίσης τα ήθη και τα έθιμά μας.
Είναι ήδη αρχές Δεκεμβρίου (Αντράς στα Παλιουριώτικα) και πλησιάζουμε προς την γιορτή της Αγ. Βαρβάρας.
Τέτοιες μέρες στο χωριό όλες οι γυναίκες ετοίμαζαν, ελπίζω να ετοιμάζουν και τώρα, τη βαρβάρα. Το σιτάρι, που είναι και το βασικό υλικό, έπρεπε να είναι σκληρό, στουμπισμένο στο γουδί, ξεφλουδισμένο και πλυμένο. Φυσικά για να γίνει πιο η νόστιμη βαρβάρα, έπρεπε να προστεθεί και σουσάμι στουμπισμένο ή ταχίνι, ζάχαρη, μήλα, σταφίδες ή καρύδια τριμμένα. Θυμάμαι πολύ καλά που μας έστελναν οι για γιάδες μας με ένα πνακούδ (ι) - πιάτο - να μοιράσουμε τη βαρβάρα μας στους  γείτονες και να μας δώσουν κι' αυτοί φυσικά τη δικιά τους. Εμείς εκεί στη γειτονιά μας, το Μπασαμάκι, είχαμε το προνόμιο να έχουμε κοντά μας τον γιαχανά του παππού του Μιχάλη του Πιτιακούδη. Αυτός πάντα μας τροφοδοτούσε με φρέσκο ταχίνι.
Σου στέλνω συνταγή για μια καλή βαρβάρα, για να την φτιάξουν και όσες νύφες Παλιουρώτισσες δεν είναι από τη Θράκη και δεν ξέρουν τι είναι η Βαρβάρα.Πληροφορίες για τη συνταγή μου έδωσαν οι : Λεμονιά Κισσούδη, Σούλα Γκακούδη και Λίτσα Δουκαρά (νύφη Παλιουριώτισσα).

Πως φτιάχνουμε την βαρβάρα

ΥΛΙΚΑ
Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)
Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτι, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη.
Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι. Δυαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι' αυτό μέσα. Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη.
Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.
Καλή επιτυχία.
Χρόνια Πολλά στις Βαρβάρες, στους Νίκους, στις Νίκες και Νικολέτες, καλή δύναμη και υγεία.

Υ.Γ: Θανάση, απ'ότι μου είπαν κάτι... γείτονες σου στο Μπασαμάκι, τα... Μπουκουτσούδια κι Θανασάκς Καμπακάδκους, ήταν οι πρώτοι που έμπαιναν στον γιαχανά τ' Πάππου τ' Μιχαλούδ' και έτρωγαν του ταχίνι

6 σχόλια:

  1. πολυ ωραια η ιδεα για βαρβαρα και του χρονου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαιρετισμους στο παλιουρι απο τη χιο!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευγε.....πολυ το χαρηκα!!!! Πιτιακουδς που την κατ' τ'γειτουνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε μέχρι και οι χιώτες μας διαβάζουν!!!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΦΙΛΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ!!!

    Κορφιάς Στέφανος καθηγητής φυσικής αγωγής Κάλυμνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή