Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΣΑΡΑΓΛΙ. ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ

Ένα από τα πιο συνηθισμένα γλυκά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στο Παλιούρι τα παλαιότερα χρόνια(αρκετές εξακολουθούν να το φτιάχνουν ακόμα) τέτοιες μέρες, δηλαδή γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, είναι το Σαραγλί. Πρόκειται για πανεύκολο, αλλά πολύ νόστιμο και εύγευστο γλυκό, που ήταν μάλιστα και ένα από τα "9 φαϊά" που έτρωγαν την παραμονή των Χριστουγέννων.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ

Υλικά
Αλεύρι
Νερό
Αλάτι
Λάδι
Σουσάμι (ψημένο και στουμπιγμένο)
Ζάχαρη

Εκτέλεση
1. Με το αλεύρι, το νερό και το αλάτι φτιάχνουμε το ζυμάρι
2. Όταν είναι έτοιμο, αρχίζουμε να... ανοίγουμε φύλλα, ίδια με αυτά που φτιάχνουμε την πίτα
3. Κόβουμε το φύλλο που ανοίξαμε στην μέση, οπότε έχουμε δυο μέρη
4. Αφού αλείφουμε το μισό φύλλο με λάδι, το γεμίζουμε με το στουμπιγμένο σουσάμι και αρχίζουμε να το τυλίγουμε σε ρολό
5. Φτιάχνουμε τόσα ρολά όσα χωρούν στο ταψί που έχουμε και τα τοποθετούμε κυλινδρικά
6. Το ψήνουμε μέχρι να αρχίσει το φύλλο να ροδίζει
7. Όταν βγάζουμε το ταψί, το περιχύνουμε με σιρόπι, ώστε να μαλακώσει αρκετά και να είναι... μπουκιά και συγχώριο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου