Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ ΓΥΡΙΖΑΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ... ΣΟΥΡΒΑ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και συγκεκριμένα τα ξημερώματα(περίπου αυτή την ώρα που κάνουμε την ανάρτηση που διαβάζετε, δηλαδή μετά τις 2 το πρωί), γυρνούσαν τα παιδιά στα... Σούρβα. Ακόμα και τώρα βέβαια όσα μικρά παιδάκια έχουν απομείνει στο Παλιούρι και ζουν εδώ με τους γονείς τους, εξακολουθούν να τηρούν το έθιμο.
Για όσους το ξέχασαν αλλά και εκείνους που δεν το ξέρουν, τα παιδιά συγκεντρώνονταν σε παρέες, έπαιρναν τις... δεκανίκες, δηλαδή ξύλινες βέργες που ήταν σουβλερές στην μία άκρη και γυρνούσαν σε όλα τα σπίτια φωνάζοντας "Σούρβα-Σούρβα". Οι νοικοκυρές έβγαιναν και τους έδιναν από ένα κομμάτι λουκάνικο και ένα κομμάτι κρέας (συνήθως με αρκετό παστό πάνω), από τα γουρούνια που είχαν σφάξει πριν τα Χριστούγεννα. Τα περνούσαν στην σούβλα και συνέχιζαν για τα άλλα σπίτια. τα χρόνια που διανύουμε, εκτός από λουκάνικο δίνουν και φρούτα εποχής, δηλαδή πορτοκάλια, μήλα, μανταρίνια και φιρίκια.

Σημείωση διαχειριστή του blog Παλιουριώτη:  Ε, ρε και τι δεν θα έδινα να γυρνούσαν πίσω εκείνα τα αγνά και πανέμορφα χρόνια που με τα φιλαράκια μου γυρνούσαμε στα... Σούρβα διαβαίνοντας τους δρόμους του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου