Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΑ... ΤΣΑΚΝΟΥΔΙΑ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΑ ΣΠΙΤΙΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΤΑ
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες μαζί με την Πρωτοχρονιά, αμέσως το μυαλό μας πάει στην Βασιλόπιτα. Για έναν Παλιουριώτη βέβαια η βασιλόπιτα δεν είναι ένα τσουρέκι σαν κι’ αυτό που πουλάνε στους φούρνους και στα Super Market, αλλά μια πίτα με χειροποίητο φύλλο και γέμιση από αυγά και τυρί.
Η Βασιλόπιτα η Παλιουρώτικη έχει μέσα σημάδια, το καθένα από τα οποία συμβολίζει και κάτι. Ο τυχερός με το κομμάτι της κρανιάς θα έχει καλή γηροσύνη τη νέα χρονιά. Αυτός που θα πάρει το κομμάτι με την «ντουνταλιά» (μουριά) θα φυλάει τα κουκούλια. Σε εκείνον που θα τύχει η σουσαμιά, θα πρέπει να σκάβει τα σουσάμια. Το άχυρο είναι γι’ αυτόν που θα πάρει τα βόδια.  Η αμπελόβεργα γι’ αυτόν που θα φροντίζει το αμπέλι και το κρασί. Σε όποιον πέσει η «μισιά» (βελανιδιά) θα έχει μεγάλη ευτυχία. Τέλος ο τυχερός με τη δραχμή θα πρέπει να πάει στην εκκλησία και να ανάψει ένα κερί για να τον βοηθάει ο Χριστός.

Πριν το κόψιμο της Βασιλόπιτας ο νοικοκύρης θα πρέπει να  την σταυρώσει και να την στριφογυρίσει τρεις φορές. Όλοι θα πάρουν το κομμάτι τους. Πρώτα ο Αι Βασίλης  και στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αρχίζοντας πάντα από τον μεγαλύτερο.
Επειδή όπως πάμε στο τέλος θα βγάλουμε και βιβλίο με συνταγές Παλιουριώτικες, σου γράφω συνταγή για  Βασιλόπιτα Παλιουριώτικη. Πληροφορίες μου έδωσε η Λεμονιά Κισσούδη(Καραγιουργούδα).
ΥΛΙΚΑ:
1.       1 Κιλό Αλεύρι
2.       1 Ποτήρι νερό
        3.       1 Κουταλάκι αλάτι
                   4.       2 φορές 2 Κουταλιές λάδι
5.       6 Αυγά
6.       ½ Κιλού τυρί
7.       ½ Κιλό γάλα
8.       ½ Σουρωτή
ΑΚΟΜΑ
1.       1 κομματάκι κρανιάς
2.       1 κομματάκι μουριάς
    3.       1 κομματάκι σουσαμιάς
4.       1 κομματάκι άχυρο
           5.       1 κομματάκι αμπελόβεργας
     6.       1 κομματάκι βελανιδιάς
7.       1 νόμισμα
         ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το αλάτι, τις δυο κουταλιές λάδι και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το ζυμάρι μαλακό. Κάνουμε 10 μικρές μπαλίτσες από ζυμάρι και στη συνέχεια την κάθε μπαλίτσα την κάνουμε φύλλο. Τα 10 φύλλα που πλάσαμε τα προψήνουμε στη μασίνα ή στο μάτι της κουζίνας.
Σε μια κατσαρόλα κάνουμε τη γέμιση. Βάζουμε τα 6 αυγά, το γάλα, τη σουρωτή, τις 2 κουταλιές  λάδι και ανακατεύουμε. Σε μια δεύτερη κατσαρόλα ή πιάτο τρίβουμε το τυρί.
Αφού λαδώσουμε το ταψί, απλώνουμε ένα φύλλο και βάζουμε από πάνω τη γέμιση με τα αυγά και πασπαλίζουμε από πάνω λίγο τυρί. Στη συνέχεια απλώνουμε δεύτερο φύλλο, βάζουμε πάλι γέμιση με αυγό και γάλα και από πάνω πάλι τυρί. Αυτό γίνεται μέχρι το 5ο φύλλο. Αφού απλώσουμε το 5ο φύλλο και βάλλουμε τη γέμιση, βάζουμε γύρω γύρω τα κομμάτια της κρανιάς, σουσαμιάς, μουριάς, άχυρου, αμπελόβεργας, βελανιδιάς καθώς επίσης και το νόμισμα. Συνεχίζουμε να στρώνουμε τα φύλλα και τη γέμιση μέχρι να τελειώσουν.
Στο τέλος με ένα πιρούνι κάνουμε στη μέση της πίτας ένα Σταυρό.
Ψήνουμε στη μασίνα, ή στην κουζίνα στους 180ο για 50 λεπτά περίπου.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Σημείωση Παλιουριώτη: Κι αυτή η συνταγή είναι του Θανάση Γκακούδη. Αν και ζήτησε να μην αναφέρω το όνομα του, δεν θα μπορούσα να μην του αποδώσω τα εύσημα, γιατί είναι από τους Παλιουριώτες που δεν ξεχνούν τις ρίζες τους. Άλλωστε οι συνταγές του σπάνε ρεκόρ "επισκέψεων" και μάλιστα από Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ και άλλες χώρες όπου προφανώς υπάρχουν Παλιουριώτες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου