Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

ΤΟ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ ΚΑΘΕ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Στις 18 Ιανουαρίου κάθε χρόνο οι Παλιουριώτες το είχαν για καλό να διοργανώνουν το «Κουρμπάνι». Οι τσομπάνηδες και κτηνοτρόφοι αφιέρωναν ένα ζώο, μοσχάρι ή πρόβατα, στον Άγ. Αθανάσιο τον οποίο θεωρούσαν προστάτη τους.
 Μέρες πριν τη γιορτή του Αγ. Αθανασίου μια επιτροπή κατοίκων, γυρνούσε με το κάρο στο χωριό και μάζευε από κάθε σπίτι κρεμμύδια και σάλτσα. Ανήμερα του Αγ. Αθανασίου, στην αυλή της εκκλησίας άναβαν φωτιές και μαγείρευαν το κρέας και τα κρεμμύδια με τη σάλτσα, σε ξεχωριστά καζάνια. Μετά τη Θεία Λειτουργία όλοι περνούσαν και έπαιρναν ένα πιάτο ζουμί με κρεμμύδια και λόγο κρέας. Ύστερα όλοι μαζί τραγουδούσαν και χόρευαν.
Καλύτερος μάγειρας θεωρείτο ο Βαΐτσης Δοϊνούδης (Παππού Λόβαϊτς), ο οποίος χρημάτισε για πολλά χρόνια και μάγειρας στα συσσίτια του Δημοτικού σχολείου.
Το «Κουρμπάνι» διοργανώνονταν στο χωριό μας μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 50. Μετά σταμάτησε, αφού ο τότε Μητροπολίτης Διδυμοτείχου το απαγόρευσε, επειδή το θεώρησε έθιμο ειδωλολατρικό.
Η Κυριακή Αραμπατζή (Νταβέρνα), η οποία ήταν από τους τελευταίους κατοίκους που δώρισε την αγελάδα της για το «Κουρμπάνι».
Πληροφορίες για το Κουρμπάνι του Παλιουρίου έδωσαν οι: 1) Χρήστος Μιργκούδης (Χρήστους του Μπιζικούδ’) και 2) Άγγελος Ζλατινούδης (Αγγιλάκς του Θιουφανούδ’).


ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου