Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΥΝ

Τα παλαιότερα χρόνια, τέτοια εποχή περίπου, διοργανώνονταν στο Παλιούρι το έθιμο του Μπέη. Δεκάδες συγχωριανοί μας ένωναν τις δυνάμεις εντελώς εθελοντικά για την επιτυχία των εκδηλώσεων και το αποτέλεσμα όπως θυμόμαστε όλοι ήταν σπουδαίο. Γιατί εκατοντάδες άνθρωποι από τα γύρω χωριά αλλά και το Διδυμότειχο ερχόταν για να παρακολουθήσουν τα δρώμενα.
Τέτοιες εκδηλώσεις αποτελούν δυστυχώς παρελθόν και είναι πολύ δύσκολο-αν όχι αδύνατο-να επαναληφθούν. Οι αιτίες πολλές. Πολλοί από εκείνους τους συγχωριανούς μας που συμμετείχαν, έχουν πεθάνει. Άλλοι κουράστηκαν όχι τόσο σωματικά αλλά... ψυχικά από την αντιμετώπιση που είχε αυτή η διάθεση τους για προσφορά και δεν έχουν πλέον όρεξη και μεράκι να καθοδηγήσουν τα νέα παιδιά που μένουν στο χωριό, να επαναλάβουν κάτι παρόμοιο.
Ένας από τους μπροστάρηδες και με σημαντική συνεισφορά σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ο Σωτήρης Γιαϊτζής. Αντικειμενικά, ο  πρώην πρόεδρος του χωριού έχει προσφέρει πάρα πολλά, αλλά είναι φυσικό κάπου να απογοητεύθηκε από την αντιμετώπιση ορισμένων, κυρίως όταν ασχολούνταν με τα δημοτικά τεκταινόμενα. Σίγουρα ακόμα και τώρα που τα χρόνια περνούν, αν είχε δίπλα του εκείνους τους φίλους με τους οποίους έστηναν σε χρόνο ρεκόρ παρόμοια πράγματα, μπορεί και πάλι να δραστηριοποιούνταν. Είτε όμως αρκετοί από αυτούς δεν μένουν πλέον στο χωριό, είτε "έφυγαν από την ζωή" και μάλιστα σε νεαρή ηλικία.
Κι επειδή δεν θέλω να τα βλέπω όλα μαύρα, πιστεύω πως υπάρχουν στο χωριό πολλά ικανά και δραστήρια νέα παιδιά. Απλά θέλουν κάποιον να τα... εμπνεύσει, να τα καθοδηγήσει και να τα ξεσηκώσει, ώστε να αναβιώσουν οι παλιές καλές εποχές στο Παλιούρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου