Σάββατο 28 Μαΐου 2011

«ΜΠΙΡΓΙΟΛΙ» ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ

Βλέποντας τ’ ανθισμένα τριαντάφυλλα μέσα στον κήπο, το μυαλό μου γύρισε πολλά χρόνια πίσω. Θυμήθηκα τις πανέμορφες τριανταφυλλιές που στόλιζαν την κοινότητά μας. Μαζί μ’ αυτές ήρθαν στο νου μου και τα «Μπιργιόλια». Τα οποία  έφτιαχναν, κυρίως τα κορίτσια, με τα τριαντάφυλλα που μοσχοβολούσαν.
Τα «Μπιργιόλια» ήταν τα αρώματα της εποχής. Ο τρόπος παρασκευής τους ήταν πολύ εύκολος και εντελώς βιολογικός, χωρίς χημικά ή άλλα πρόσθετα. Αφού μάζευαν τα πιο αρωματικά τριαντάφυλλα στη συνέχεια τα έβαζαν μέσα σ’ ένα γυάλινο μπουκάλι μαζί με νερό και τα άφηναν στον ήλιο. Μετά από διάστημα ενός περίπου μήνα στράγγιζαν το υγρό του μπουκαλιού, που λεγόταν «Μπιργιόλι» και το οποίο είχε τη θέση των σημερινών αρωμάτων.
Τα σημερινά τριαντάφυλλα δυστυχώς δεν μυρίζουν, παρ’ όλη την ομορφιά τους. Τα συγκεκριμένα όμως της φωτογραφίας είναι πολύ αρωματικά, γι’ αυτό και μου θύμισαν για λίγο παλιές μυρωδιές. Κάνω μια υπόθεση, ότι ίσως τα συγκεκριμένα να είναι από εκείνες τις ποικιλίες τις παλιές και αρωματικές. Άλλωστε την συγκεκριμένη ποικιλία την καλλιεργεί πάρα πολύ ο Αγγελάκης Ζλατινούδης (Αγγιλάκ’ς του Θειουφανούδ), καθώς επίσης και όλη η γειτονιά του.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου