Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Και στου... Βελγίου τις στοές

Πως το τραγουδούσε ο αξεπέραστος και τεράστιος Στέλιος Καζαντζίδης; "Στις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές". Οι τέσσερις Παλιουριώτες μόλις έχουν τελειώσει την δουλειά τους στις στοές των ορυχείων του Eisden στο Βέλγιο και φυσικά από την μαυρίλα τα πρόσωπα τους δεν αναγνωρίζονται. Ποιοί είναι; Μπροστά ο Γιώργος Κουτσιανούδης, του Κουτσιανάκ' που αργότερα στο χωριό έγινε μανάβης και πουλούσε φρούτα μεγαλώνοντας τους γιους του Λάμπρο και Θανάση, αριστερά μπροστά του είναι ο Γιώργος Πιτιακούδης (Γιώρς τ'ς  Σταυρήδινας) που έχει τρία παιδιά τους Στέφανο, Σταύρο και Ζωή, είναι συνταξιούχος πλέον και ζει στο Παλιούρι, πίσω ο συγχωρεμένος Δημήτρης Γκακούδης (Μήτις Γκακάδκους) με τις δυο κόρες την Χρυσούλα και τη Νίτσα και δεξιά  ο  επίσης συγχωρεμένος Χρήστος Ζλατινούδης (Κιτιάκς Καμπακάδκους), με τις τρεις κόρες, την Μαρία, την Ασημίνα και την Δημητρούλα.
Κι αυτή την φωτογραφία (απαγορευμένη εκείνη την εποχή για να μην φαίνεται η ταλαιπωρία των ανθρακωρύχων) μας την έστειλε ο Λάμπρος Κουτσιανούδης, τον οποίο και ευχαριστούμε πάρα πολύ. Την αφιερώνω σε όλους μας, για να βλέπουν  οι σημερινοί μας νέοι... πως οι τότε νέοι του χωριού μας (την δεκαετία του 1960) κατάφεραν και έκτισαν τα σπίτια τους και χόρτασαν ψωμί τα παιδιά τους, τα μόρφωσαν και τα βοήθησαν όσο μπορούσαν. Αλλά και να θυμηθούμε όλοι εμείς, πως οι γονείς μας έγιναν μετανάστες για να μας μεγαλώσουν και να προσπαθούμε όσο μπορούμε να τους ανταποδίδουμε με την αγάπη μας και την προσοχή μας, ελάχιστα απ' όσα έκαναν εκείνοι για μας.

4 σχόλια:

  1. ΜΕΝΕΙΣ ΑΦΩΝΟΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ. ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΧΗ. ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΡΩΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Diskola stin ksenitia alla as eine kala aftos pou epetrpse na figi o kosmakis alios tha itan h ellada poli pio xalia apo tora

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ Ο ΤΕΜΠΕΛΗΣ ΔΕΝ ΧΩΡΤΑΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΟΤΕ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΟΠΙΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΗΚΟΤΗΤΑΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΗΡΙΑ ΚΑΙ ΦΘΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ Η ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΨΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιος πρόκοψε από αυτούς κάνεις όλοι τους είναι άρρωστη αργά αλλά σταθερά θα τους βρει ο καρκίνος του πνεύμονα όπως πέρσι τον πάτερα μου που δούλευε στο winterslag

    ΑπάντησηΔιαγραφή