Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Πυλώνες τουριστικής ανάπτυξης Βυζαντινό Μουσείο και... Τζαμί για την περιοχή μας


Το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου
Mε αφορμή τις ανακοινώσεις για τον ερχομό περίπου 17,5 εκατομμυρίων ξένων τουριστών στην Ελλάδα αυτό τον χρόνο. Πόσοι από αυτούς θα επισκεφθούν την περιοχή μας και ειδικότερα τον δήμο Διδυμοτείχου όπως έχει πλέον διευρυνθεί; Θα είναι μερικές χιλιάδες; 
Εντάξει, μπορεί να μην διαθέτουμε θάλασσα, αφού απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα, αλλά υπάρχουν "πόλοι έλξης" που μπορούν να αξιοποιηθούν, για θρησκευτικό, αγροτουριστικό και πολιτιστικό τουρισμό. Το Βυζαντινό Μουσείο και το Τζαμί της πόλης, μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας, αρκεί φυσικά να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά, λειτουργικά και αφού μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί να ξεκινήσει η έντονη προβολή τους.
Δυστυχώς το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαθέτει την Πλωτινούπολη και υπήρξε κάποια στιγμή πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους(ελάχιστοι το γνωρίζουν στην Ελλάδα), είναι έτοιμο από το 2009 και δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Μόνο για μια μέρα, τον Μάιο, δόθηκε στο κοινό να το επισκεφθεί.
Το Τζαμί του Βαγιαζήτ του Β', το σπουδαιότερο μουσουλμανικό
μνημείο στην Ευρώπη όπως έχει χαρακτηριστεί, γίνονται προσπάθειες από το 2010 να αναστηλωθεί, να μπορεί να ανοίξει και να δέχεται επισκέπτες, αλλά ακόμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Χιλιάδες μουσουλμάνοι θα ήθελαν να το επισκεφθούν αν ήταν έτοιμο και μάθαιναν ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Πρέπει λοιπόν ο δήμαρχος και οι τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς αυτή την κατεύθυνση. γιατί Βυζαντινό Μουσείο και Τζαμί μπορούν να δώσουν σημαντική τουριστική, οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και να την βγάλουν από την αφάνεια, προβάλλοντας την επικοινωνιακά. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που μπορούν να βοηθήσουν από διάφορα πόστα. Αρκεί να τους ζητηθεί και να αξιοποιηθούν.
Διαφορετικά θα μένουμε με τα... χέρια σταυρωμένα, θα γκρινιάζουμε και θα παρακολουθούμε απλά να μαραζώνει ο τόπος με την συρρίκνωση ή το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών ή παραρτημάτων τους στην περιοχή.
Μόνο με... όραμα, όρεξη, διάθεση και συστράτευση όσων μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση που προανέφερα, μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική κατάσταση, την "εικόνα" μιζέριας και εγκατάλειψης.

19 σχόλια:

  1. μπραβο που λυσατε ολα τα αλλα προβληματα του τοπου μας ολα ειναι τελεια τωρα φτιαξτε και τον τουρισμο αυτο θα μας σωσει!!!ε ρε κρεμαλα που θελουν οσοι κυβερνησαν τα μεροι μας στον εβρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παλιουριοτης ειμαι και δεν ειναι μιζερια που αγαπω το χωριο μου το παλιουρι και ολο τον εβρο αλλα οπως ειπε και ο προηγουμενοσ πολυ σωστα ασ φτιαξουν πρωτα τουσς δρομους οι τεστω τις γραμμεσ του τραινου 2 πιο πολυ με εξοργιζει απο το μουσειο που σε τρωει τοσο πολυ το οτι θελουν να κλεισουν το νοσοκομειο και το ικα και θα αφεισουν τοσουσ ανθρωπους χωρις περιθαλψη το οτι κλεισαν την εφορια δεν σε ενιαξε το οτι ολοι οι νεοι δεν μπορουν να βρουν δουλεια ουτε αυτο ειναι προβλημα¨και κατι ακομα δηλαδη το μονο που εχει να δειξει ο τοποσ μας στουσ τουριστες ςιναι το βρομοτζαμι δηλαδη δικα μας ελληνικα μνηνια δεν εχουμε η αλλεσ φυσικεσ ομορφιες να αξιοποιησουμε μην σωσει ποτε και φτιαχτει το βρομοτζαμι τουσ με δικα μασ εξοδα!βαλτε!α το οτι καθε κυριακη δεν υπαρχει λεωφοριο στο χωριο μας ουτε αυτο σε ενιαξε γιατι απλα πας εκει 1,2 φορεσ το χρονο για διακοπες!αλλα τωρα με τον γεροντοπουλο ερχετε αναπτυξη ολα θα λυθουνε ντροπη που στην σελιδα του χωριου μας διαφημηστικε πολιτικος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τοσο στα μηνυματα τα 2 που εγραψα τοσο εγω οσο και ο αλλος ανωνημος δεν διαπιστοσα καποια επιθεση στο προσωπο σας γιατι στιν τελικη ουτε που σας ξερω εκτος απο φατσικα και σαν ονομα,οποτε δεν εχω καποιο λογο να σας κανω επιθεση οπως λετε και μαλιστα αλητικη! και δεν θα θελα να πεσω στο επιπεδο σας με αναφορες σε παντελονια και αφου οπως αποφασισατε και διαταξατε μερικη απο εμας δεν δικαιουμαστε να κανουμε υποδειξεις κρατιστε το μπλοκ για εσας και οσους εκφραζουν τα γραφομενα σας εγω προσωπικα δεν θα ξαναμπω στον κοπο να κανω κλικ στην σελιδα του χωριου μου!γιατι οπως φαινετε σε μερικους πρεπει να λες παντα ναι για να μην το παρουν στραβα και παρεξηγηθουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. afiste ta mposka .o kostas ekane to plog gia na mathenume kanena neo kai esis ton katigorite ,les kai gia ola ftei o kostas.christos stuttgart.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. για μια ακομη φορα....ακομη μια φορα δειξατε ολοι σας ποσο παλιουριωτες ειστε!!! χαχαχαχα...χα νεα του παλιουριου σου λεει ο αλλος.... τι κανει ο σιαμαλας αν εφαγε αν ξυθηκε και αν πηγε βαρκαδα!!! ελεος!!! πολυ καλο το μπλοκ αλλα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνω μαζι σου στο γεγονος οτι εχουμε ανακυκλωση θεματατων ,αλλα ο διαχειριστης ειμαι σιγουρη ότι αν του στελνατε όσοι μπορείτε ιδέεες, φωτο απο προσωπα , στιγμές και γεγονοτα ή προβληματα και προτασεις, θα τα αναδειξει και θα τα προβαλλει. Αλλωστε ο ιδιος δεν μενει στο χωριο οποτε το υλικο διαθετει ειναι περιορισμενο....Βρε παιδια βαλτε ολοι ενα 'χερακι' με υλικο....

      Διαγραφή
  6. Μάλλον εσύ φίλε μου δείχνεις πόσο... Παλιουριώτης είσαι. Μιζέρια, γκρίνια και κακομοιριά βγάζεις με όσα γράφεις. Γιατί σε ενοχλεί που δημοσιεύουμε κια φωτογραφία με δυο κοριτσάκια που πήγαν στο ποτάμι με μια βάρκα. Αν έστελνες και εσύ κάποια φωτογραφία για οτιδήποτε έγινε στο χωριό, θα την δημοσιεύαμε αμέσως. Είναι δυνατόν να σε πειράζει; Εκτός αν έχεις κανένα κόμπλεξ ή μίσος με τον Σωτήρη (Σαμάλα). Εξάλλου το συγκεκριμένο γεγονός στο χωριό έγινε και ο Γιαϊτζής Παλιουριώτης είναι αν δεν κάνω λάθος. Όσο για την λέξη... έλεος που αναφέρεις, μόνο σε αυτή συμφωνώ. ΈΛΕΟΣ πραγματικά με κάποιους κομπλεξικούς, μικρόψυχους που δεν εννοούν να καταλάβουν ότι βρισκόμαστε στο 2013 και όχι στο 1950 με τα μυαλά που κουβαλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ απλά θα ήθελα να πώ σε αυτόν τον "Παλιουριώτη" που δεν του αρέσανε οι φωτογραφίες μας,ας στείλει δικές του να μας δείξει πως διασκεδάζει ο ίδιος στο Παλιούρι και πως παρουσιάζει μέσα απο διάφορες φωτογραφίες τον τόπο μας!!!Εμείς πήγαμε για βαρκάδα με τα παιδιά και μου ήρθε η ιδέα να βγάλω φωτογραφίες απο το ποτάμι μας!Τώρα αν η φωτογραφία είναι τόσο άσχημη που είναι και ο πατέρας μου μέσα,ξαναλέω ας μας στείλει ο ίδιος δικές του φωτογραφίες(που αμφιβάλλω αν έχει)για να τις δούμε!

      Στέλνω φωτογραφίες στο blog εδώ και 2 χρόνια.
      Θέλω να δείξω το χωριό μου που τόσο αγαπώ.
      Θα συνεχίσω να στέλνω φωτογραφίες για όσο μπορώ.Και όποιος δεν θέλει να τις βλέπει απλά ας αλλάξει σελίδα.
      Κοντεύει και το πανηγύρι μας και θα έχω πλούσιο υλικό και πολλούς Παλιουριώτες μέσα...μήπως θα σε πειράξει και αυτό "αγαπητέ" συγχωριανέ???

      Κώστα εσύ συνέχισε την καλή δουλειά που κάνεις και μην δίνεις σημασία σε άξεστους ανθρώπους που δεν έχουν τα κότσια να στείλουν μια απάντηση με το όνομα τους!!!

      Με εκτίμηση και αγάπη για τον τόπο μου.....

      Διαγραφή
    2. Λοιπον Ματινα....δεν κανεις σωστη δουλεια φωτογραφου!!! Πρεπει, για να δουμε φωτο και απ τους άλλους συγχωριανους μας, να εισαι παπαράτσι!! Απου δω κει μπρος να ριχνισει απ τσ πλουκωδις μες στα γιουρτια, να φουρλαντας στα τζιαμια κι τσ αυλες , να πχιαλας μες στ τουζεκια που σκαλιζναν κι οπ χαρα κι παναιρ συ να εισι εμ μπρουστα....

      Διαγραφή
    3. χριστινα γελασα με το μηνυμα σου και να σαι καλα....
      οτι αφορα το "κοριτσακι" που απαντησε να της πω λοιπον οτι δεν εχω τιποτα με τον πατερα της αλλα ουτε και μ αυτην...αλλωστε δεν την γνωριζω καν!!! εκεινο που ηθελα απλα να πω ειναι οτι βλεπουμε μονο αυτον...δεν εχουμε κανεναν αλλον στο χωριο?? δηλαδη αυτοι που δεν εχουν προσβαση εδω?? στιγμες του χωριου μας ζηταμε ... κυριακη πρωι απο εκκλησια, γιαγιαδες που καθονται στις αυλες, παπουδες στα καφενεια κτλ....συγγνωμη κιολας αλλα το παλιουρι δεν ειναι μονο ο σιαμαλας!!! και επειδη κοριτσακι μου εσυ εχεις μια φωτογραφικη δεν σημαινει οτι θα σας βλεπουμε ολη την ωρα και στην τελικη δεν ειστε και τα νεα του παλιουριου!! και τ οτι δεν βαζω τ ονομα μου ειναι δικαιωμα μου οπως δικαιωμα σας ειναι να στελνετε μονο δικες σας φωτογραφιες...αν έμενα και εγω στο χωριο θα εβαζα και δικες μου...απο την στιγμη που λειπω ομως δεν εχει καποιο νοημα να στειλω....και ναι περιμενουμε να δουμε και αλλους απο το πανηγυρι εκτος βεβαια απο εσας για μια ακομη φορα αλλωστε...και ασε τους χαρακτηρισμους γιατι σε προσβαλουν σαν ανθρωπο και δειχνουν το επιπεδο σου...

      Διαγραφή
    4. φαινεται ποσο κυριος και δικαιος εισαι!!!! τα δικα σου "κοπλιμεντα" τα αφησες να βλεπουν ολοι οτι εισαι καποιος αλλα τα δικα μου τα εσβησες??????

      Διαγραφή
  7. giasou kotsio mine statheros se ayto poy kanis giati to kanis poli kala oso gia tin fotografia toy samala me tin egonoyla toy ine mia apo tis kaliteres giayto min stamatas ke sinexise na kanis ayto poy kanis giati merikoi den katalavenoun poso megalo koinoniko ergo kanis naste oloi kala kotsioys tsiboykas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. akousti xouriani irema min malonete .... o anonimos pio pano eixe dikio oso afora gia tous politikous giati oi politikoi mas exoun gramenous apo xronia kai emis tous diafimizoume kiolas to blog afto nomizo eine mono gia to xorio mas oxi gia politikous .....eine gia na vazoume fotografies apo to xorio mas ta nea tou xoriou mas ti egine ti den egine....as vgali kai kapios kamia fotografia tis tripes sto xorio na doume tous dromous kai as afisoume tous politikous aftoi den exoun kamia 8esi edo sto blok ... oso mporite vasete fotografies apo xorianous kai apo to xorio oxi alles px ..tzami klp....siga min to kanoume kai mousio .... me megali platia tha itan oti prepi gia to Didimotixo ..(katalavenete ti enoo)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. megali girtzila epese gia mia fotografia enos palioyrioti poy etixe na perna omorfes stigmes me tin egonoyla toy makari i epomeni fotografia na ine o samalas sto potami me ola ta pitsirikia toy xorioy kotsioys tsiboykas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλημερα στους συγχωριανους μου. Τα νεα δυσκολα βγαινουν απο το στομα του παλιουριωτη,και επειδη ημουνα στο χωριο αυτες τις ημερες θα σας τα γραψω εγω που δεν ειναι καιευχαριστα.ειχαμε δυο κηδειες σε μια ημερα .εφυγαν απο την ζωη του μιχαλη πατσιωρα η μαμα και του χουδελουδη παρουση η μαμα.Ο Μιχαλης φροντισε την μαμά του 20 χρονια που ηταν κατακοιτη.Θα μεριμνησει η προνοια για τον ανθρωπο αυτον η θα μεινει στο ελεος του θεου χωρις καμμια συνταξη;Ενα ερωτημα ειναι αυτό!!δευτερον διπλα απο τον ταφο της μαμας του υπαρχουν δυο ταφοι με το ιδιο επιθετο εσπασε ενα δενδρο λογω του αερα και ειναι το μισο επανω στους ταφους δεν ξερω αν προξενησε ζημιες δεν θα πρεπει να επιληφθουν οι αρμοδιοι να πανε να κοψουν τα κλαδια για να μην δημιουργηθουν και αλλες ζημιες;ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΚΟΥΤΙΑΝΟΥΔΗ Φιλια και καλές διακοπες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άστο καλύτερα Χριστίνα ,να μη βγούν τίποτα άπλυτα στη φόρα και ποιός με σώζει μετά χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δυστυχως οι ριζες ειναι σαπιες και θα περασουν χρονια για να ξαναβγουν καινουρια κλαδια.... αν δεν πεσει το δενδρο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλή φασαρία για το τίποτα!.... Θα συμβούλευα στον διαχειριστή να μή δίνει μακροσκελείς απαντήσεις σε αγνώστους..... Άφησέ τους στην κρίση των συγχωριανών μας που επισκέπτονται το blog, (έχουν δοθεί ήδη καλές απαντήσεις...).- Δεκτή κάθε άποψη, αλλά όχι σίγουρα καί αποδεκτή!....
    Επίσης δεν χρειάζονται ιδιαίτερες αναφορές σε πολιτικές κινήσεις καί πολιτικούς, (αυτός εξ άλλου ήταν βασικός όρος λειτουργίας του blog μας). Αυτά
    τα μαθαίνουμε από τα άλλα Μέσα Μαζικού Ελέγχου (ΜΜΕ).... Ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, που ο κοσμάκης άρχισε να αντιλαμβάνεται πλέον, πόσο τον κορόϊδεψαν όλοι τους!... Είδαμε καί την ΄΄Αποκέντρωση΄΄ (3 παπούδες καί 5 γιαγιάδες έμειναν στο χωριό μας!...), είδαμε καί τα έργα τους..., όπως το... ΄΄γεφύρι της Άρτας΄΄ (κάθετος άξωνας Εγνατίας, τμήμα Μάνδρας-Διδυμοτείχου), που κατασκευάζεται επί είκοσι χρόνια καί δεν τελειώνει!.... Ως προς την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής Διδυμοτείχου, συμφωνώ ότι κάτι μπορεί καί πρέπει να γίνει, αλλά βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι σ' αυτή την περιοχή καί να αξιοποιηθεί ο κάμπος της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου (καί όχι μόνον, διότι κανένα σημείο της περιοχής μας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ορεινό, σε σύγκριση μέ άλλα μέρη της Πατρίδος μας...)...- Δεν είναι δυνατόν, οι Βέλγοι καί οι Ολλάνδοί, εκτός από γαλακτοκομικά καί κρέατα,(απαράδεκτον!...), να μας πουλάνε αγγούρια καί ντομάτες (Αίσχος!...)..... Μήπως το κλίμα τους είναι πιό ευνοϊκό, ή το έδαφός τους είναι καλύτερο καί περισσότερο;!!... Κατά τα άλλα, συμφωνώ με τη σειρά μου, τον Κώστα (΄΄Τσιμπουκά΄΄, όπως αυτοαποκαλείται, εγώ τον προτιμώ ΄΄Χουδελούδη΄΄), που έχω τουλάχιστον 40 χρόνια να τον 'δώ καί εύχομαι να είναι καλά!.... Παράκληση προς όλους, να μην παρασύρονται καί γράφουν greeklish!!!... δεν είναι μοντερνισμός!..., γράφοντας έτσι, παίζουμε το παιχνίδι των εχθρών της ιδιαιτερότητος της Φυλής μας!.... Χαιρετισμούς στους απανταχού της γής συγωριανούς μας καί ευχές να είναι όλοι καλά!...... Λάμπρος Γ. Κουτσιανούδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. GIASOY LAMBRO SIRA OLA KALA MONO POY GERASAME LIGO PISTEVO NA ANTAMOSOYME GRIGORA GIATI TORA BORO NA ERTHO STO XORIO KATHARISA ME TIS MA.......S POY EKANA NASE KALA ESI KE OLOI OI XORIANOI KOYSTAKS TSIBOYKAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή