Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Ξανάσμιξαν στο γήπεδο του Παλιουρίου τα παλιά... φιλαράκια

 Με καθυστέρηση βρήκαμε αυτές τις δυο φωτογραφίες από το φετινό Πάσχα και συγκεκριμένα το Μεγάλο Σάββατο, όπου στο γήπεδο του χωριού μας έγινε ο καθιερωμένος κάθε χρόνο φιλικός αγώνας ανάμεσα στην σημερινή ομάδα της Θύελλας και τους παλαίμαχους.
Διακρίνονται τρεις παλιοί φίλοι, που παλαιότερα έπαιζαν στην ομάδα του χωριού μας και ήταν μάλιστα από τους καλύτερους παίκτες της. Στην μία είναι ο Λάμπρος Πιτιακούδης που ζει πλέον στην Σουηδία, αλλά τα τελευταία χρόνια κάθε Πάσχα έρχεται στο Παλιούρι και δίπλα του ο Νίκος Ελληνίδης (γειτονάκια και φίλοι από παιδιά). Μακάρι μαζί τους να ήταν και το παλιό φιλαράκι τους, ο Κώστας Τσιμπουκάς(Τσιμπουκούδ") που απ' ότι μαθαίνουμε μέσω του blog μας βρίσκεται στην Γερμανία.
Στην άλλη φωτογραφία πάλι ο Λάμπρος Πιτιακούδης με τον Δημήτρη Βασιλούδη (Βασλακούδ'), ο οποίος ζει και εργάζεται ως δικηγόρος στην Μυτιλήνη

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Ένα σπουδαίο βιβλίο από τον εξ Ασημένιου φίλο Κώστα Τριανταφυλλάκη

 Ένα σπουδαίο βιβλίο που έχει κυκλοφορήσει εδώ και μήνες από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, αξίζει τον κόπο να το διαβάσουμε όλοι. Το έγραψε ο φίλος Κώστας Τριανταφυλλάκης που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ασημένιο και σπούδασε στην Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Στην δική του θέση θα μπορούσαμε να είμαστε πολλοί Παλιουριώτες που ακολουθήσαμε παρόμοιες διαδρομές στην ζωή μας σε άλλους τομείς.
Το βιβλίο "ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ" είναι μια μυθιστορηματική αφήγηση πάνω στη σύγχρονη πραγματικότητα. Ο Ορέστης και η Μαριάννα, ξεκινάνε το ταξίδι της ζωής με όνειρα πολλά και μεγάλα σχέδια, από ένα μικρό χωριό στον Έβρο τη δεκαετία του 1960. Το ταξίδι περνά από την Αθήνα, συνεχίζει στη Νέα Υόρκη, επιστρέφει στην Αθήνα και καταλήγει πάλι στον Έβρο.
Το βιβλίο δεν μένει στις ατομικές διαδρομές και στα αδιέξοδα των ηρώων του. Αντιθέτως τα χρησιμοποιεί για να αποτυπώσει μια ευρύτερη κοινωνική πραγματικότητα. Περιγράφει μικρές και μεγάλες ιστορίες οικονομικής και πολιτικής διαπλοκής στην Ελλάδα και στον κόσμο. Οικονομικά, επιχειρηματικά, εκδοτικά, δικαστικά συμφέροντα, συγκρούονται συνθλίβοντας ζωές και καταδικάζοντας υπάρξεις. Ανάμεσα στα μεγάλα γεγονότα ξεχωρίζει το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, η φούσκα της μεγάλης ευφορίας του ευρώ, η κατάρρευση της Lehman Brothers και η έλευση της πρώτης κρίσης. Οι ήρωες κινούνται αναζητώντας μέσα από το προσωπικό τους δράμα μια διαδρομή πέρα από τα όρια της νίκης ή της ήττας. Μια διαδρομή, ανάμεσα στην τύχη και την ανάγκη, η οποία τους οδηγεί μακριά από τα παλιά όνειρα και τα αρχικά σχέδια…
Στο τέλος, αντιλαμβάνονται πως η ζωή δεν εξελίσσεται, όπως τη σχεδιάζεις.
Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης που συχνά όπως λέει διαβάζει το blog του Παλιουρίου, γεννήθηκε στο Ασημένιο Έβρου. Τελείωσε το Γυμνάσιο Διδυμοτείχου. Το 1975 βρέθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στην Πάντειο. Το 1979 μετέβη στη Νέα Υόρκη για μεταπτυχιακές σπουδές στα οικονομικά και πολιτικές επιστήμες (Μaster) και Διεθνείς Σχέσεις (Διδακτορικό). Στην Ελλάδα επέστρεψε το 1990. Εργάζεται ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων σε θέματα marketing και επικοινωνίας. Το "Αλλιώς τα είχαμε σχεδιάσει" είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ένας φίλος του Παλιουρίου ανέλαβε Υφυπουργός Εξωτερικών

"Μετά από 20 χρόνια, ο νομός Έβρου αποκτά και πάλι εκπρόσωπο του σε Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφού ο Άκης Γεροντόπουλος, γνωστός σε όλους φίλος του Παλιουρίου στο οποίο έχει έρθει χιλιάδες φορές, ανέλαβε Υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο Άκης για όσους θυμούνται, έκανε την πρώτη του πολιτική ομιλία στο χωριό μας, το 1985, όταν ως Ευρωβουλευτής τότε, μίλησε σε εκδήλωση της Ν.Δ στο καφενείο του Καρακότσιου.
Από τότε πάντα ερχόταν στο Παλιούρι, είτε ήταν βουλευτής είτε όχι. Μάλιστα το χωριό μας πάντα τον τιμούσε δίνοντας του πολλές ψήφους, ακόμα και όταν ήταν υποψήφιος με την Πολιτική Άνοιξη.
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς(που ως γνωστό είχε επισκεφθεί το Παλιούρι το 1996) τον επέλεξε για Υφυπουργό Εξωτερικών, στο κορυφαίο Υπουργείο, όπου επικεφαλής θα έχει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και δεύτερο υφυπουργό τον επίσης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κούρκουλα. Σε Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας είχε να υπάρξει Υπουργός ή Υφυπουργός από το 1993, όταν ήταν ο Παναγιώτης Χατζηνικολάου(πατέρας του γνωστού δημοσιογράφου), αφού στη συνέχεια μόνο το ΠΑΣΟΚ είχε βάλει(Φωτιάδη, Ντόλιο), στελέχη σε κυβερνήσεις.
Ως φίλος του από το 1985, θέλω να συγχαρώ θερμά τον Άκη Γεροντόπουλο και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο του. Έστω και με καθυστέρηση χρόνων επιβραβεύθηκαν η διαδρομή, το ήθος και οι προσπάθειες του".
Κώστας Πιτιακούδης  
Δημοσιογράφος

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Πυλώνες τουριστικής ανάπτυξης Βυζαντινό Μουσείο και... Τζαμί για την περιοχή μας


Το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου
Mε αφορμή τις ανακοινώσεις για τον ερχομό περίπου 17,5 εκατομμυρίων ξένων τουριστών στην Ελλάδα αυτό τον χρόνο. Πόσοι από αυτούς θα επισκεφθούν την περιοχή μας και ειδικότερα τον δήμο Διδυμοτείχου όπως έχει πλέον διευρυνθεί; Θα είναι μερικές χιλιάδες; 
Εντάξει, μπορεί να μην διαθέτουμε θάλασσα, αφού απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα, αλλά υπάρχουν "πόλοι έλξης" που μπορούν να αξιοποιηθούν, για θρησκευτικό, αγροτουριστικό και πολιτιστικό τουρισμό. Το Βυζαντινό Μουσείο και το Τζαμί της πόλης, μπορούν να αποτελέσουν τους πυλώνες της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή μας, αρκεί φυσικά να γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις και να αξιοποιηθούν επικοινωνιακά, λειτουργικά και αφού μπορεί κάποιος να τα επισκεφθεί να ξεκινήσει η έντονη προβολή τους.
Δυστυχώς το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι διαθέτει την Πλωτινούπολη και υπήρξε κάποια στιγμή πρωτεύουσα του Βυζαντινού Κράτους(ελάχιστοι το γνωρίζουν στην Ελλάδα), είναι έτοιμο από το 2009 και δεν έχει ακόμα λειτουργήσει. Μόνο για μια μέρα, τον Μάιο, δόθηκε στο κοινό να το επισκεφθεί.
Το Τζαμί του Βαγιαζήτ του Β', το σπουδαιότερο μουσουλμανικό
μνημείο στην Ευρώπη όπως έχει χαρακτηριστεί, γίνονται προσπάθειες από το 2010 να αναστηλωθεί, να μπορεί να ανοίξει και να δέχεται επισκέπτες, αλλά ακόμα δεν μπορεί να λειτουργήσει. Χιλιάδες μουσουλμάνοι θα ήθελαν να το επισκεφθούν αν ήταν έτοιμο και μάθαιναν ότι υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Πρέπει λοιπόν ο δήμαρχος και οι τοπικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους προς αυτή την κατεύθυνση. γιατί Βυζαντινό Μουσείο και Τζαμί μπορούν να δώσουν σημαντική τουριστική, οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και να την βγάλουν από την αφάνεια, προβάλλοντας την επικοινωνιακά. Προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν πολλοί συμπατριώτες μας που μπορούν να βοηθήσουν από διάφορα πόστα. Αρκεί να τους ζητηθεί και να αξιοποιηθούν.
Διαφορετικά θα μένουμε με τα... χέρια σταυρωμένα, θα γκρινιάζουμε και θα παρακολουθούμε απλά να μαραζώνει ο τόπος με την συρρίκνωση ή το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών ή παραρτημάτων τους στην περιοχή.
Μόνο με... όραμα, όρεξη, διάθεση και συστράτευση όσων μπορούν να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση που προανέφερα, μπορούμε να αλλάξουμε την αρνητική κατάσταση, την "εικόνα" μιζέριας και εγκατάλειψης.

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

ΒΑΡΚΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΣΤΑ ΝΕΡΑ ΤΟΥ ΕΡΥΘΡΟΠΟΤΑΜΟΥ

Ο παππούς πλέον Σωτήρης Γιαϊτζής (Σαμάλας) πήγε για... βαρκάδα στο ποτάμι μας στον κάμπο την εγγονή του Μαρίνα(κόρη της Ματίνας) και την Δέσπω Μαγγίρα (κόρη του Ντάνυ και της Μαρίας (Μαλαντουάδσας). Οι δυο πιτσιρίκες απόλαυσαν την βαρκάδα στον Ερυθροπόταμο.

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Γάμος και βαφτίσια χθες στο Παλιούρι. Να ζήσουν ευτυχισμένοι και να χαίρονται το παιδάκι τους

Επιτέλους χαμόγελα, χαρά και γλέντια στο χωριό μας. Χθες Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου Παλιουρίου παντρεύτηκε ο Γιάννης Λογαρνούδης(γιος του Κώστα Παγκαλούδ' για τους μεγαλύτερους), με την εκλεκτή της καρδιάς του που είναι από την Δόξα. Τόσο ο γαμπρός όσο και η νύφη εργάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις ως ΕΠΟΠ και μαζί με τον γάμο βάφτισαν και το 10 μηνών παιδάκι τους.

Πλήθος κόσμου από το χωριό μας, την Δόξα (Τσιαμπάσ') αλλά και όλη την περιοχή και το νομό, γνωστοί των νιόπαντρων αλλά και των οικογενειών τουςέδωσαν το παρόν στ ην εκκλησία, ενώ ακολούθησε γλέντι σε κέντρο διασκέδασης της Ορεστιάδας.
Στους δυο νεόνυμφους ευχόμαστε ολόψυχα να ζήσουν, να ευτυχήσουν και να χαίρονται το παιδάκι τους, ενώ στους παππούδες και τις γιαγιάδες να τους χαίρονται.