Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου Παλιουρίου πριν απο 60 χρόνια

Εδώ και αρκετά χρόνια το Δημοτικό Σχολείο του χωριού μας είναι κλειστό λόγω έλλειψης μαθητών. Παλαιότερα όμως είχε πάρα πολλούς μαθητές και αρκετοί από αυτούς ήταν μάλιστα και αριστούχοι.
Όπως η μαθήτρια που πήρε Απολυτήριο πριν από 60 χρόνια, το 1957 και αποφοίτησε με άριστα 10. Δεν συνέχισε πάντως στο Γυμνάσιο γιατί οι εποχές ήταν δύσκολες τότε και λεφτά δεν υπήρχαν.

Τα αξιοσημείωτα που παρατηρούμε είναι το γεγονός ότι η μαθήτρια πήγε σχολείο σε ηλικία 8 ετών, το 1951 και τελείωσε στα 14 της. Κι αυτό γιατί λόγω του εμφυλίου προφανώς μέχρι το 1950 δεν λειτουργούσε το σχολείο στο χωριό.
Ακόμα, από τον αριθμό ενδεκτικού που είναι 137 αποδεικνύεται πως οι μαθητές εκείνης της χρονιάς ήταν πολύ περισσότεροι από τον αριθμό αυτό. Ακόμα, η αναφορά ότι η μαθήτρια "εδαμαλίσθη το 1957" σημαίνει ότι εκείνη την χρονιά εμβολιάσθηκε για την ευλογιά. Αυτό έπρεπε να αναφέρεται στο ενδεικτικό και το απολυτήριο.
Τέλος, διευθυντής του σχολείου ήταν ο δάσκαλος Γιάννης Γιαλαμάς από το Σουφλί, ένας πολύ αυστηρός εκπαιδευτικός που όμως βοήθησε τους τότε μαθητές να μάθουν γράμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου