Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Η... Σχολή εκμάθησης ξυλουργών στο Παλιούρι

Ο Θανάσης Δουλούδης όπως είναι σήμερα
Το ξυλουργείο του Θανάση Δουλούδη ήταν, όπως γράψαμε και παλαιότερα, μια σχολή εκμάθησης της ξυλουργικής τέχνης. Εδώ μαθήτευσαν πολλοί νέοι του χωριού μας εκείνης της εποχής και άνοιξαν αργότερα το δικό τους ξυλουργείο. 

Ένας από αυτούς ήταν και ο Μόσχος Δουλούδης ο οποίος αφού τελείωσε  την στρατιωτική του θητεία, παλικάρι είκοσι δυο ετών είχε την δική του επιχείρηση. Πόρτες, παράθυρα, ταβάνια και οτιδήποτε αφορούσε το ξύλο ήταν ικανός να το φτιάξει και εξακολουθεί ακόμα και σήμερα.
Δουλειές έκανε όχι μόνο μέσα στο χωριό μας, αλλά και στην γύρω περιοχή όπως τους Γιατράδες, Σαύρα, Λάδη, Χιονάδες και Διδυμότειχο. Δίπλα του είχε αρχίσει ήδη να μαθητεύει και ο ανιψιός του Θεοφάνης Ζλατινούδης που αργότερα βέβαια δεν έγινε ξυλουργός, αλλά εργάστηκε για πάνω από τριάντα χρόνια στην ΣΟΦΤΕΞ.
Η φωτογραφία είναι του 1972 ή 1973 στο πρώτο ξυλουργείο που είχε πριν μετακομίσει στο καινούργιο μαγαζί που είναι κάτω από το σπίτι του.

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Πριν από κάποια χρόνια, το μαγαζί του συγχωρεμένου Κώστα Μπακάλη (Διγενή) ήταν γεμάτο με τραπεζάκια και καρέκλες και την χαρακτηριστική μορφή του ιδιοκτήτη του καφενείου, με τις φοβερές ατάκες του.

Σήμερα δυστυχώς μόνο οι πελαργοί κάνουν βόλτες ψάχνοντας για τροφή.

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ο συγχωριανός μας Δούλης Κισσούδης στο τηλεπαιχνίδι του ALPHA "ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑΝ" με τον Χρήστο Φερεντίνο

'Ενας συγχωριανός μας, ο Δούλης Κισσούδης, γιος του Γιώργου Ντιμιρτζάδκου, εμφανίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου στο γνωστό τηλεπαιχνίδι της τηλεόρασης του ALPHA που παρουσιάζει ο Χρήστος Φερεντίνος, το "ΑΚΟΥ ΤΙ ΕΙΠΑΝ". 
Μαζί με άλλους τέσσερις συντοπίτες μας από το Διδυμότειχο, πήραν μέρος ως "Διδυμο-φιλέστεροι", αλλά δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό και να διεκδικήσουν τα 5.000 ευρώ που είναι το έπαθλο, αν και ξεκίνησαν πολύ καλά.  
Ο Δούλης και οι συμπαίκτες του προσπάθησαν πολύ αλλά δεν κατάφεραν να κερδίσουν. Χαρήκαμε πάντως που τον είδαμε και τον καμαρώσαμε όσοι Παλιουριώτες παρακολουθήσαμε την εκπομπή. 
Ιδού και το βίντεο της εκπομπής για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να δουν τον συγχωριανό μας. 






Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΟΥΛΑ

Έγινε χθες στην Αλεξανδρούπολη η κηδεία της συγχωριανής μας Σταματούλας Τριανταφυλλούδη, που τόσο πρόωρα, άδικα και με τραγικό τρόπο "έφυγε" από κοντά μας.  
Τραγικές φυγούες ο σύζυγος της, οι δυο κόρες της, η μητέρα της Λαμπρινή, η αδερφή της Ουρανία, συγγενείς και φίλοι. Στην τελευταία της κατοικία την συνόδεψαν και αρκετοί Παλιουριώτες που είτε μένουν στην Αλεξανδρούπολη, είτε πήγαν από το χωριό για να την... αποχαιρετήσουν και να συμπαρασταθούν στην οικογένεια της. 
Η αδικοχαμένη Ματούλα, όπως την ήξεραν οι περισσότεροι στο χωριό, που χάθηκε στα 47 της χρόνια βυθίζοντας στο πένθος όλους μας, βρίσκεται πλέον στον ουρανό, κοντά στον πατέρα της Κώστα, το γνωστό σε όλους μας Γιμούδ'.
Κουράγιο και τα θερμά συλλυπητήρια όλων μας στην οικογένεια της.

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2016

ΣΟΚ. ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ. 'Έφυγε" από την ζωή με τραγικό τρόπο συγχωριανή μας

Σοκαρισμένοι είναι όλοι οι Παλιουριώτες αλλά και η κοινωνία της Αλεξανδρούπολης, από τον χαμό της συγχωριανής μας Σ.Τ. η οποία "έφυγε" από την ζωή σήμερα με τραγικό τρόπο. 
Η 47χρονη συγχωριανή μας, μητέρα δύο παιδιών, έθεσε δραματικό τέλος στη ζωής της, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, αυτοπυρπολήθηκε με οινόπνευμα λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι της και ενώ είχε αφήσει πίσω στο αυτοκίνητο του συζύγου της ένα σημείωμα, με το οποίο τον ενημέρωνε για την απόφασή της αυτή και τον καλούσε να μην πιστέψει τίποτα από όσα θα ακούσει. 
Σε κατάσταση σοκ βρίσκονται ο σύζυγος, τα παιδιά της, η μητέρα, η αδερφή της, οι συγγενείς και φίλοι αλλά και όλοι οι συγχωριανοί μας με την τραγική κατάληξη. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει την τεράστια απώλεια και τον χαμό της. Μια πρόσχαρη, καλόκαρδη κοπέλα, με μια πετυχημένη και αγαπημένη οικογένεια, η οποία συμπαραστεκόταν και βοηθούσε στην εργασία της κάθε Παλιουριώτη που είχε ανάγκη, έφυγε τόσο πρόωρα και άδικα από την ζωή. Η μοίρα δυστυχώς στάθηκε σκληρή για άλλη μια φορά στην οικογένεια των συγχωριανών μας, αφού λίγο χρόνια νωρίτερα είχε "χτυπήσει" άσχημα και την αδερφή της αδικοχαμένης 47χρονης κοπέλας.
Μέσα από την καρδιά μας εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της. Κουράγιο στον σύζυγο, τα δυο αγγελούδια της, την μητέρα της, την αδερφή της και τους συγγενείς της. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει.