Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Παλιουριώτισσες Λαζαρίνες στα παλαιότερα χρόνια

Το Σάββατο του Λαζάρου είχαμε χθες και φυσικά το μυαλό μας πηγαίνει στο έθιμο ποπυ εξακολουθεί ευτυχώς να διατηρείται στο Παλιούρι ως τις μέρες μας. 

Με τα νεαρά κορίτσια δηλαδή (κορτσούδια) ντυμένα με τις παραδοσιακές φορεσιές και κρατώντας το καλάθι για να μαζεύουν τα αυγά, να πηγαίνουν και να τραγουδούν σε κάθε σπίτι του χωριού.

Ας θυμηθούμε λοιπόν εκείνες τις παρέες των νεανικών μας χρόνων με συγκίνηση και νοσταλγία. 




Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Ο συγχωριανός μας ΤΑΣΟΣ ΓΑΤΟΥΔΗΣ κορυφαίος παίκτης φέτος στην Ένωση Μεταξάδων Παλιουρίου

Μετά από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν παίκτες,προπονητής και διοίκηση της Ένωσης Μεταξάδων Παλιουρίου, κορυφαίος παίκτης της ομάδος στην φετινή σεζόν που πήρε μέρος στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας ΕΠΣ 'Έβρου, αναδείχθηκε ο συγχωριανός μας Τάσος Γατούδης. 


Ο γιος του Χρήστου Γατάδκου, που και αυτός είχε αγωνιστεί παλαιότερα στην Θύελλα Παλιουρίου ως ακραίος αμυντικός,
 ξεχώρισε την φετινή σεζόν και ιδιαίτερα στα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια,κέρδισε με οριακή διαφορά τον τίτλο του κολύτερου. Συγχαρητήρια Τάσο!!

Η Ένωση Μεταξάδων Παλιουρίου τελικά πάντως δεν τα κατάφερε στο φετινό πρωτάθλημα και υποβιβάστηκε στην Β' κατηγορία Έβρου. Δεν επιβεβαιώθηκε δηλαδή το "η ισχύς εν τη ενώσει" που υιοθέτησαν πέρυσι το καλοκαίρι κάποιοι από το Παλιούρι και αποφάσισαν να ενωθούν η Θύελλα Παλιουρίου και η Αναγέννηση Μεταξάδων προκειμένου να φτιάξουν  μια ομάδα η οποία θα διακριθεί στο κορυφαίο πρωτάθλημα του νομού.

Άγνωστο είναι τί θα γίνει του χρόνου. Αν δηλαδή παραμείνει η Ένωση Μεταξάδων Παλιουρίου ή ξαναχωρίσουν οι ομάδες των δύο χωριών. Και φυσικά αφού Θύελλα επίσημα πλέον δεν υπάρχει, δεν ξέρουμε αν θα διεξαχθεί και φέτος το Μεγάλο Σάββατο το καθιερωμένιο φιλικό μεταξύ Θύελλας και παλαιμάχων της. Μακάρι να διεξαχθεί.

Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Αφιέρωμα στο χωριό μας από το blog ellinika-xwria.blogspot.com

Παλιούρι Έβρου

Το Παλιούρι απέχει 3 χλμ. από τους Μεταξάδες στα ανατολικά και είναι ένα από τα πιο γραφικά
χωριά του Βορειοανατολικού Έβρου. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν τα σπίτια που χτίστηκαν επί Τουρκοκρατίας. Είναι πέτρινα με πολλά παράθυρα μπρος και πίσω, με μια μόνο είσοδο. Μπροστά ή πίσω από το σπίτι υπάρχει ένας φούρνος, όπου οι γυναίκες έψηναν ψωμί ή διάφορα παραδοσιακά φαγητά στις μεγάλες γιορτές και στους γάμους.


Το Παλιούρι είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του ΒΑ Έβρου. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν σπίτια τα οποία χτίστηκαν επί Τουρκοκρατίας. Τα σπίτια αυτά είναι πέτρινα με πολλά παράθυρα μπρος και πίσω. Και με μια μόνο είσοδο. Μπροστά ή πίσω από το σπίτι υπάρχει ένας φούρνος, όπου οι γυναίκες έψηναν ψωμί ή διάφορα παραδοσιακά φαγητά στις μεγάλες γιορτές και στους γάμους.