Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Αυθεντική συνταγή για τη φημισμένη εβρίτικη «βαρβάρα» από το Παλιούρι


Του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ
Καθηγητή Φυσικής Αγωγής


Τέτοια μέρα, παραμονή της εορτής της Αγίας Βαρβάρας, στο χωριό μας, το Παλιούρι Διδυμοτείχου, όπως και σε όλα τα χωριά του Έβρου, παλαιότερα οι γυναίκες ετοίμαζαν και ελπίζω να ετοιμάζουν και τώρα, τη βαρβάρα.

Το σιτάρι, που είναι και το βασικό υλικό, έπρεπε να είναι σκληρό, στουμπισμένο στο γουδί, ξεφλουδισμένο και πλυμένο.
Φυσικά για να γίνει πιο η νόστιμη βαρβάρα, έπρεπε να προστεθεί και σουσάμι στουμπισμένο ή ταχίνι, ζάχαρη, μήλα, σταφίδες ή καρύδια τριμμένα
Πως φτιάχνουμε την βαρβάρα

ΥΛΙΚΑ
Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)
Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη.
Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι.
Δυαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι’ αυτό μέσα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη.
Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.
Καλή επιτυχία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου