Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

ΜΠΡΑΒΟ: Ο συγχωριανός μας Δημήτρης Γιαϊτζής στα 74 του χρόνια, ανέβηκε στην κορυφή του Ολύμπου

 Ο συγχωριανός μας Δημήτρης Γιαϊτζής, “κατέκτησε” τον Όλυμπο, αφού κατάφερε να ανέβει στην κορυφή του στις 28 Αυγούστου 2019, αν και είναι 74 χρόνων. 


Συμμετείχε στην προσπάθεια παρέας νεαρών και βρέθηκε μαζί τους μετά από 7 ώρες σκληρής και φοβερά δύσκολης προσπάθειας, στην κορυφή του “βουνού των Θεών”, όπου και διανυκτέρευσε.

Για το τολμηρό του εγχείρημα που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, ο εγγονός του Γιάννης Τόδας (γιος της κόρης του Λεμονιάς) έγραψε ένα συγκινητικό κείμενο, όπου εκθειάζει την δύναμη ψυχής (και σώματος φυσικά) του παππού του Δημήτρη Γιαϊτζή.
Μια ιδιαίτερη ανάβαση στην κορυφή του Ολύμπου
Στη ζωή κάθε άνθρωπος θέτει στόχους από τη στιγμή που γεννιέται και κάθε μέρα που ξυπνάει προσπαθεί να τους εκπληρώσει. Όμως τι γίνεται με τα όνειρα κάθε ανθρώπου? Τι γίνεται με τη συνεχή αναζήτηση για νέες εμπειρίες και τον διαρκή πόθο για περιπέτεια? Πρέπει να σταματάει ποτέ και αν ναι πότε?
Με βάση την ταπεινή μου άποψη, μέσα σε μια ζωή γεμάτη στόχους και υποχρεώσεις, η περιπέτεια και τα όνειρα είναι αυτά που μας κρατάνε ζωντανούς. Καμία ηλικία δεν είναι απαγορευτική και όποιος θέλει να διαφωνήσει με την άποψη μου είναι ελεύθερος να το κάνει, αλλά πρώτα τον προκαλώ να διαβάσει το παρακάτω επίτευγμα ενός ανθρώπου 74 ετών.
Επί πολλά έτη ο Γιαϊτζής Δημήτριος, γέννημα του Παλιουρίου  Έβρου και μόνιμος κάτοικος της Γερμανίας, είχε σαν όνειρο ζωής να γυρίσει την Ελλάδα και να γεμίσει τη  ζωή του με νέες εμπειρίες και εικόνες. Πολλοί στην ηλικία του θα το είχαν παρατήσει αυτό το όνειρο, θα βολεύονταν στο χωριό τους ή σε μία παραλία και θα ξεχνούσαν όσα ήθελαν να κάνουν όταν εργάζονταν και οι υποχρεώσεις της ζωής τους είχαν καταπλακώσει. Ο παππούς μου όμως μόνο αυτό δεν έκανε. Μετά από ένα τραγικό γεγονός στη ζωή του αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ζήσει όσα δεν μπόρεσε να ζήσει τα προηγούμενα 74 χρόνια της ζωής του.
Αρχικά αποφάσισε να κατακτήσει τις κορυφές των Μετεώρων και να μην αφήσει ούτε ένα μοναστήρι χωρίς να το επισκεφτεί. Έπειτα πήραν σειρά τα αρχαία μνημεία της Αθήνας και της Πελοποννήσου, που μόνο στο άκουσμα της διαδρομής που πρέπει να διανύσεις για να τα θαυμάσεις, φοβίζουν μέχρι και τη νεολαία. Όμως όλα αυτά δεν ήταν τίποτα μπροστά στο επίτευγμα που θα ακολουθούσε.

Κάνοντας τις καθιερωμένες πλέον διακοπές του στην Θεσσαλονίκη, άκουσε ότι μια παρέα φίλων 24 ετών, θα ανέβαινε στην κορυφή του Ολύμπου. Στο άκουσμα και μόνο της ιδέας αυτής αποφάσισε ότι έπρεπε να πάει μαζί τους. Παρά τις επιφυλάξεις της υπόλοιπης οικογένειας και τις προτροπές τους για την ακύρωση του ταξιδιού, ο Δημήτριος Γιαϊτζής πήρε την απόφαση του. Θα κατακτούσε την κορυφή του Ολύμπου.
Το εγχείρημα τελικώς ξεκίνησε στις 28 Αυγούστου 2019. Με την άφιξη της πενταμελούς, πλέον, παρέας στην τοποθεσία Γκορτσιά ξεκίνησε η ανάβαση. Το μονοπάτι αν και εμφανές, συχνά ήταν απότομο και ανηφορικό και δύσβατο σε αρκετά σημεία. Αυτό όμως δεν πτόησε κανέναν και έτσι μετά από 7 περίπου ώρες η πενταμελής ομάδα κατάφερε να ανέβει στο ψηλότερο καταφύγιο του Ολύμπου. Κατά τη διάρκεια της ανάβασης ο εν λόγο 74χρονος, όχι απλά δεν παραπονέθηκε για εξάντληση ή πόνο, αλλά προπορευόταν στο μεγαλύτερο κομμάτι της.
Μετά τη διανυκτέρευση στο καταφύγιο ακριβώς κάτω από την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδος ξεκίνησε η κατάβαση του όρους. Μέσα σε 5 ώρες είχε ολοκληρωθεί το εγχείρημα του 74χρονου. Πλέον είχε κατακτήσει τον Όλυμπο και είχε βάλει  ένα ακόμα λιθαράκι στην γεμάτη περιπέτειες και εικόνες ζωή του.
Σε αυτό τον άνθρωπο που κυνηγάει τα όνειρα του και δεν σταματάει ποτέ να προσπαθεί για το καλύτερο, αξίζουν μόνο πολλά συγχαρητήρια. Αν και εγγονός του νιώθω ότι ποτέ δε θα μπορέσω να κατανοήσω το ψυχικό σθένος και την ακούραστη θέλησή του για ζωή, αν και θέλω κάποια μέρα να τα αποκτήσω και εγώ.
Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας και ελπίζω αυτή η ιστορία να σας δίδαξε ότι ποτέ στην ζωή δεν είναι αργά να κάνεις νέα όνειρα και να τα πραγματοποιείς.
Ο περήφανος εγγονός,
Τόδας Ιωάννης.

Για το τολμηρό του εγχείρημα έκανε ΑΦΙΕΡΩΜΑ το κορυφαίο σάιτ του νομού Έβρου, το Evros-news.gr. Κάντε κλικ να το διαβάσετε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου