Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ, ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΣΦΑΞΙΜΟ ΤΩΝ ΓΟΥΡΟΥΝΙΩΝ

Γδάρσιμο γουρουνιού στο Παλιούρι
Με χιόνια και τον καιρό να είναι καθαρά χριστουγεννιάτικος, μπήκαμε στην εβδομάδα των Χριστουγέννων. Παλαιότερα βέβαια τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά και κάποια έθιμα έχουν πλέον ξεχαστεί και δεν αναβιώνουν πλέον αυτές τις μέρες.
Ένα από αυτά ήταν και το σφάξιμο των γουρουνιών. Πριν λίγα χρόνια αυτό γινόταν παραμονή Χριστουγέννων. Σε κάθε γειτονιά μαζεύονταν οι άντρες και με επικεφαλής αυτόν που θα αναλάμβανε την σφαγή, γυρνούσαν στα σπίτια και όλοι μαζί βοηθούσαν να σφάξει κάθε νοικοκύρης το γουρούνι που έτρεφε από το καλοκαίρι μέσα στο... κμάσι (ειδικός χώρος με ξύλο που ζούσε το γουρούνι).
Οι γυναίκες των σπιτιών περίμεναν με κανάτες που είχαν ζεστό νερό για να πλύνουν  τα αίματακαι πετσέτες να σκουπιστούν, ενώ προσέφεραν σε όλους κρασί, ούζο και τσίπουρο. Ωραίες εποχές, όμορφες, αγνές, αν και σχετικά φτωχές, αλλά χωρίς άγχος.
Στη συνέχεια κάθε νοικοκύρης έγδερνε το γουρούνι και έφτιαχνε με το κρέας είτε λουκάνικα(χρησιμοποιώντας μάλιστα τα έντερα τλου γουρουνιού), είτε καβουρμά, που είναι και εβρίτικο φαγητό.
Είναι αλήθεια ότι τώ τα το σφάξιμο γίνεται πολύ νωρίτερα, γιατί αρκετοί θέλουν να στείλουν δέματα με κρέας σε συγγενείς και φίλους σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας που μένουν Παλιουριώτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου