Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

«Ινιά φαϊά»
Ένα απ’ τα πολλά έθιμα που είχαμε τα Χριστούγεννα στο Παλιούρι, ήταν και τα «ινιά φαϊά», εννέα φαγητά.
Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων η νοικοκυρά του σπιτιού έστρωνε το σοφρά και έβαζε επάνω εννέα νηστίσιμα φαγητά.
Για τη συγκέντρωση των εννέα φαγητών συνήθιζαν να έχουν φασόλια, ελιές, πράσο, κρεμμύδι, ή τουρσί. Μάλιστα η γιαγιά μου η Σμαραγδή, επειδή τα οικονομικά μας ήταν πολύ περιορισμένα, έκανε μια πονηριά. Για να συγκεντρώσει εννέα φαγητά έβαζε χωριστά το λάχανο, χωριστά τις πιπεριές, χωριστά τις ντομάτες, χωριστά και τον «τουρσόζουμου». Επίσης κάποιες φορές έβαζε σ’ ένα πιατάκι αλάτι και σ’ άλλο πιπέρι οπότε είχε δυο επιπλέον φαγητά. Σε πολλά σπίτια υπήρχε και το χειμωνιάτικο  καρπούζι, ειδική ποικιλία που το φύλαγαν μέσα στο άχυρο ή στ’ αμπάρια.
Αφού λοιπόν συγκεντρώνονταν εννέα φαγητά πάνω στο σοφρά, ο παππούς και αρχηγός της οικογένειας, θυμιάτιζε με μια κεραμίδα ή ένα υνί το σοφρά με τα φαγητά, θυμιάτιζε τα «πράματα» στο «ζένκο» στάβλο, τ’ αμπάρια με τα σιτάρια καθώς και όλα τα μέλη της οικογένειας, κάθονταν όλοι μαζί για να φάνε. Απαραίτητο ήταν να πούμε και το Χριστόψωμο, (λειψή μπουγάτσα με νερό, αλάτι, αλεύρι, λίγη σόδα και χωρίς λάδι). Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να γευματίσουν όλοι μαζί και να ευχηθούν ο ένας τον άλλο τα Χρόνια Πολλά.
Σήμερα δυστυχώς το έθιμο αυτό τείνει να εξαφανιστεί. Μόνο από κάποιους Πολιτιστικούς Συλλόγους και ανθρώπους με αγάπη και μεράκι για την παράδοση συνεχίζει να πραγματοποιείται.
Όλοι εμείς οι Παλιουριώτες την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, ας μαζευτούμε στο σπίτι με τους δικούς μας ανθρώπους και ας απολαύσουμε τα εννέα φαγητά, όπως έκαναν πάντα οι Παλιουριώτες. Είναι μια ευκαιρία να ξαναζωντανέψουμε ένα έθιμο του χωριού μας και να πούμε. Δεν ξεχνούμε την καταγωγή μας, δεν ξεχνούμε τις ρίζες μας. Συνεχίζουμε την πλούσια παράδοσή μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, δεν φοβόμαστε καμιά παγκοσμιοποίηση, εμείς είμαστε Παλιουριώτες.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ – ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  και ΚΑΛΗ ΓΗΡΟΣΥΝΗ


του ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ

1 σχόλιο: