Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

ΜΕ... ΤΣΙΒΡΙΜΕ, ΣΟΥΖΝΤΡΟΥΜΑ ΚΑΙ ΨΗΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Ξημερώνει Χριστούγεννα και απόψε οι νέοι του χωριού μας τα παλιά χρόνια(αλλά και τώρα κυρίως οι ποδοσφαιριστές της Θύελλας για την οικονομική της ενίσχυση), γυρνούσαν στα σπίτια του χωριού και τραγουδούσαν τα Χριστόϊαννα. Τα θρακιώτικα κάλαντα δηλαδή που σας έχουμε ήδη γράψει τους στίχους.
Το μεσημέρι των Χριστουγέννων και αφού οι Παλιουριώτες παρακολουθούσαν την λειτουργία στον Άγιο Αθανάσιο, η οικογένεια μαζεύονταν αλλά εξακολουθεί και μαζεύεται πάλι γύρω απ' το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φυσικά εκτός από τις σαλάτες, το κρασί και το τσίπουρο, κυριαρχούσε το ψητό χοιρινό κρέας, αλλά και δυο καθαρά θρακιώτικα-για να μην πω εβρίτικα εδέσματα-των Χριστουγέννων. Ο "τσιβριμές" και ο "σουζντρουμάς".
ΤΣΙΒΡΙΜΕΣ
Είναι μικρά κομματάκια χοιρινό κρέας, κυρίως ψαχνό από τον λαιμό, που το μαγειρεύουν οι νοικοκυρές σε ταψί με αλάτι, πιπέρι και λεμόνι. Το βράζουν με λίγο νεράκι και γίνεται... λουκούμι.
ΣΟΥΖΝΤΡΟΥΜΑΣ

Τα συκώτια του γουρουνιού και τα πνευμόνια αφού τα βράσουν τα τσιγαρίζουν μαζί με πράσο και μετά τα αφήνουν να κρυώσουν. Όπως και τον καβουρμά ο σουζντρουμάς μπαίνει σε συσκευασία νάυλον και όποτε θέλουν κόβουν ένα κομμάτι, το ζεσταίνουν και είναι πεντανόστιμο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου