Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΕΣ... ΛΑΓΓΙΤΕΣ

Του Θανάση Γκακούδη
Σήμερα 9 Μαρτίου και η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη των Αγίων 40 Μαρτύρων. Στο χωριό μας οι νοικοκυρές την ημέρα αυτή ετοίμαζαν, μακάρι να ετοιμάζουν και σήμερα τις νοστιμότατες «Λαγγίτες». Οι «Λαγγίτες» είναι ζυμαρικό που ψήνεται πάνω στο «Σατς». Υπήρχε μάλιστα κάποτε η καλή συνήθεια, η κάθε νοικοκυρά να μοιράζει «Λαγγίτες» και στην γειτονιά. Το μοίρασμα το αναλάμβαναν τα παιδιά και καθώς τις μετέφεραν από το ένα σπίτι στο άλλο, όλο και κάποιο κομμάτι θα έτρωγαν. Για τους μικρούς λοιπόν η ημέρα αυτή ήταν όλο απόλαυση και διασκέδαση.
Παρακάτω αναφέρω συνταγή για «Λαγγίτες», να τις φτιάξουν και οι Παλιουριώτισσες νοικοκυρές που μένουν εκτός Παλιουρίου.

Η ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ (Για 15-20 κομμάτια)
1)      Αλεύρι 500 gr.
2)      Νερό (χλιαρό) 3 μεγάλες φλιτζάνες

3)      Μαγιά 50 gr.
4)      Δυο κουταλάκια ζάχαρη
5)      ½  κουταλάκι αλάτι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ανακατεύω με το χέρι όλα μαζί τα υλικά μέχρι να γίνει η ζύμη μας αραιή . Στη συνέχεια την αφήνω να φουσκώσει. Βάζω στη κουζίνα, αφού τώρα πλέον δεν υπάρχει «Σατς», ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο βούτυρο. Ρίχνω 1-2 κουταλιές ζύμη στο τηγάνι και την απλώνω. Μόλις στεγνώσει, ψηθεί, τη γυρίζω πλευρά. Αυτό επαναλαμβάνεται μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη μας. Αφού τελειώσουμε βάζουμε λίγο βούτυρο πάνω στις «Λαγγίτες», οι οποίες είναι έτοιμες για κατανάλωση. Μερικοί τις τρώνε με ζάχαρη, με μέλι ή μαρμελάδα. Όσοι δεν νηστεύουν μπορούν να τις απολαύσουν με τυρί ή Μερέντα.
Υ.Γ. Οι «Λαγγίτες» διαφέρουν από τις σημερινές Κρέπες. Είναι νηστίσιμες γιατί δεν περιέχουν ούτε αυγά, ούτε γάλα.

13 σχόλια:

  1. Mιαμ...μιαμ....μας ανοιξες την όρεξη Θανάση!! Όσο για το έθιμο που μας ανάφερες ήταν κάτι που το είχα ξεχάσει εντελώς... να΄σαι καλά....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι αυτά τώρα βρε παιδιά!!!Αύριο θα φτιάξω,αλλά μου λείπει το σάτσι.

    Χριστίνα μήπως σου περισσεύει κανένα???

    xixixixixi!!!

    :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πηγαινε στη μάνα μου!!!! Έχει!!! Σοβαρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και ξέρεις εε!!! οταν φτιάξεις δεχόμαστε με κούριερ!...και με αντικαταβολή!! χαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οκ τώρα τις παραγγέλνω,μια που είμαι τεμπέλα να τις φτιάξω,θα πω τη γιαγιά Τιάμω,κάνει τις καλύτερες.
    Δευτέρα πρωϊ-πρωϊ περίμενε θα έρθουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξαδέρφη και σε μένα μερικές!!! Χρόνια έχω να φάω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΚ!Πρέπει να ετοιμάσω μεγάλη παραγγελία.Κανείς άλλος για λαγγίτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπαμπης τ καραγιουργουδ'10 Μαρτίου 2011 στις 4:41 μ.μ.

    εγω κουμπαρα εφαγα λαγγιτες ιχτε!αλλα αμα καμς παρει κανενα τηλεφωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τελικά μόνο η Σόνια , κράτησε την παράδοση και έκανε λαγγίτες.. Μπράβο Σόνια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλα βρε κουμπάρου έφκιασι κουμπάρα'μ λαγγίτις κι δεν σφύριξεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έψαχνα καιρό την δοσολογία,ευχαριστώ πολύ.ψαχνω ακομα μια συνταγή που κάνε η γιαγιά μου που ήρθαν απ' τη Θράκη.ισως το κάνετε κι εσείς.κουτσουπιτι,η ψωμενια σπανακόπιτα αν γνωρίζεται σας είμαι ευγνώμων.δυστυχως δεν εγραψα τις συνταγές όσο ζούσε η γιαγιά μου και τώρα τις ψάχνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι καλύτερη και ακριβέστερη συνταγή....ευχαριστούμε που τη μοιραστηκες μαζί μας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. μπράβο σας να ακούγεται το Παλιούρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή