Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Πως να φτιάξετε λαχταριστούς Γκιουζλεμέδες εύκολα και γρήγορα

Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο και λαχταριστό πιάτο, είναι οι γνωστοί σε όλους τους Παλιουριώτες αλλά και Θρακιώτες, οι Γκιουζλεμέδες. Τους έφτιαχναν οι μανάδες μας και εξακολουθούν να τους φτιάχνουν, συνήθως όταν ζύμωναν ψωμί και περίσσευε ζυμάρι ή ακόμα από τα φύλλα που έφτιαχναν για την πίτα, αφού οι γκιουζλεμέδες είναι πίτα στο τηγάνι.
Όποια λοιπόν θέλ' να τσ' φκιάσ', πρέπει να ξέρει τα εξής:  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χλιαρό νερό περίπου
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φακελάκι μαγιά
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 αβγά
1½ κιλό τυρί φέτα
πιπέρι

ΠΩΣ ΤΣ' ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΙ
Ανακατώνουμι σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι με τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό, το αλάτι και το λάδι.
-Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και τα ζυμώνουμε με το χέρι σε ένα ελαστικό, μέτριο ζμάρι.
-Αφήνουμε του ζμάρ'  για περίπου 2 ώρες σκεπασμένη με πετσέτα να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει ελαφρά.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη φέτα. Σε μπολ ανακατεύουμε μαζί τα υλικά της γέμισης με πιρούνι.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πλάστη. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση και διπλώνουμε τους γκιουζλεμέδες στα τέσσερα.
- Τους τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι και μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τους βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι και τους αφήνουμε με στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου