Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Η συγχωριανή μας Δ'ημητρα Σαλτού εντυπωσιακή σε μια ακόμα διαφήμιση

Μια ακόμα διαφήμιση για την συγχωριανή μας Δήμητρα Σαλτού, κόρη της Νίτσας Μαγγίρα (τσ' Γκουντιόνινας). 


Η πανέμορφη Δήμητρα που κάνει καριέρα μανεκέν εδώ και χρόνια με πολύ μεγάλη επιτυχία, διαφημίζει το σαμπουάν Organics και κάνει περήφανους εμάς τους Παλιουριώτες.
Φυσικά την ομορφιά την πήρε από την μητέρα της στην οποία και μοιάζει(συγνώμη Χρήστο αλλά η αλήθεια πρέπει να

Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

ΦΤΙΑΞΤΕ... ΒΑΡΒΑΡΑ αύριο με την ευκαιρία της γιορτής

Επειδή αύριο Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου είναι η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας, ας θυμηθούμε πως φτιάχνουν στο χωριό μας την βαρβάρα αυτή την μέρα οι νοικοκυρές.
Μας την έστειλε πριν 5 χρόνια ο συγχωριανός μας γυμναστής Θανάσης Γκακούδης και είμαι σίγουρος ότι πολλοί συγχωριανοί μας που μένουν μακριά από το Παλιούρι, θα δείξουν στις γυναίκες τους, κυρίως αυτές που δεν κατάγονται από το χωριό, την παρακάτω συνταγή για να τους φτιάξουν αυτό το πεντανόστιμο γλυκό αύριο.



Πως φτιάχνουμε την βαρβάρα

ΥΛΙΚΑ
Σιτάρι
Σουσάμι (ψημένο και σπασμένο)
Σταφίδες
Σύκα
Καρύδια (κοπανισμένα)
Ζάχαρη
Κανέλα
Αλεύρι (καβουρδισμένο)
Νερό















ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε το σιτάρι σε σιγανή φωτιά, ώσπου να ανοίξει και να χυλώσει. Προσθέτουμε κατά διαστήματα νερό. 
-Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βράζουμε τις σταφίδες & τα σύκα με λίγη ζάχαρη.
-Όταν βράσουν τα ρίχνουμε στο βρασμένο σιτάρι. 
-Δυαλύουμε το καβουρδισμένο αλεύρι με λίγο νερό και το ρίχνουμε κι' αυτό μέσα. -Στη συνέχεια προσθέτουμε σουσάμι και ζάχαρη.
Σερβίρουμε, αφού γαρνίρουμε με καρύδια και κανέλα.
Καλή επιτυχία.

Πως να φτιάξετε λαχταριστούς Γκιουζλεμέδες εύκολα και γρήγορα

Μια πολύ εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο και λαχταριστό πιάτο, είναι οι γνωστοί σε όλους τους Παλιουριώτες αλλά και Θρακιώτες, οι Γκιουζλεμέδες. Τους έφτιαχναν οι μανάδες μας και εξακολουθούν να τους φτιάχνουν, συνήθως όταν ζύμωναν ψωμί και περίσσευε ζυμάρι ή ακόμα από τα φύλλα που έφτιαχναν για την πίτα, αφού οι γκιουζλεμέδες είναι πίτα στο τηγάνι.
Όποια λοιπόν θέλ' να τσ' φκιάσ', πρέπει να ξέρει τα εξής:  

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι χλιαρό νερό περίπου
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1 κ.γ. αλάτι
1/2 φακελάκι μαγιά
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 αβγά
1½ κιλό τυρί φέτα
πιπέρι

ΠΩΣ ΤΣ' ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΙ
Ανακατώνουμι σε μεγάλη λεκάνη το αλεύρι με τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο νερό, το αλάτι και το λάδι.
-Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και τα ζυμώνουμε με το χέρι σε ένα ελαστικό, μέτριο ζμάρι.
-Αφήνουμε του ζμάρ'  για περίπου 2 ώρες σκεπασμένη με πετσέτα να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει ελαφρά.
- Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τη φέτα. Σε μπολ ανακατεύουμε μαζί τα υλικά της γέμισης με πιρούνι.
- Μοιράζουμε τη ζύμη σε μπαλίτσες και πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια, τις ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο με πλάστη. Βάζουμε λίγη από τη γέμιση και διπλώνουμε τους γκιουζλεμέδες στα τέσσερα.
- Τους τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι και μόλις ροδίσουν και από τις δύο πλευρές, τους βγάζουμε προσεκτικά από το τηγάνι και τους αφήνουμε με στραγγίσουν σε απορροφητικό χαρτί.