Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Πόσο παλιό είναι άραγε το χωριό μας;

Κανείς  δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα πότε ακριβώς δημιουργήθηκε το Παλιούρι και πόσο παλιό είναι το αγαπημένο μας χωριό. 
Σίγουρα πάντως κατοικείται πριν από το 1800 μ.Χ, αν κρίνουμε από μια επιτύμβια πλάκα που βρίσκεται σε τάφο πίσω από την παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.
Αν παρατηρήσετε όμως πιο προσεκτικά την φωτογραφία που μας έστειλε ο συγχωριανός μας Θανάσης Γκακούδης ο οποίος και την τράβηξε, φαίνεται καθαρά να γράφει ότι αυτός που βρίσκεται στον τάφο πέθανε εν "ΕΤΗ 1831". Δηλαδή πριν από 185 χρόνια. Κάτι που σημαίνει ότι γεννήθηκε πολύ πριν το 1.800. 
Όπως αναφέρει πάντως η ιστοσελίδα greece.terrabook.com το Παλιούρι είναι ένα από τα πιο γραφικά χωριά του Βορειοανατολικού Έβρου. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν τα σπίτια που χτίστηκαν επί Τουρκοκρατίας. Είναι πέτρινα με πολλά παράθυρα μπρος και πίσω, με μια μόνο είσοδο. Μπροστά ή πίσω από το σπίτι υπάρχει ένας φούρνος, όπου οι γυναίκες έψηναν ψωμί ή διάφορα παραδοσιακά φαγητά στις μεγάλες γιορτές και στους γάμους.
Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στο Παλιούρι ανήκει στις πρώτες εκκλησίες που χτίστηκαν στο χωριό. Πίσω από το μικρό ναό υπάρχουν δεκαοκτώ τάφοι αγωνιστών που έσφαξαν οι Τούρκοι. Στο Παλιούρι βρίσκεται και  το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Ο Άγιος Παντελεήμονας και η Αγία Παρασκευή τιμώνται από τους κατοίκους στις 26 και 27 Ιουλίου με πανηγύρια στην πλατεία του χωριού.
Το Παλιούρι, σύμφωνα με την παράδοση πήρε το σημερινό του όνομα από μια Βυζαντινή Αυτοκράτειρα που το επισκέφθηκε και το ονόμασε έτσι επειδή στην περιοχή αφθονούσαν τα παλιούρια (αγκαθωτοί θάμνοι).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου