Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ: Ρουσνίτσια και Ταρατόρ-ι

Δυο Παλιουριώτικες συνταγές από το παρελθόν αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε, ώστε και οι νεότεροι να μάθουν(όσοι δεν ξέρουν από τους παλαιότερους), πόσο απλά αλλά και πεντανόστιμα ήταν τα φαγητά στο χωριό μας αλλά και την ευρύτερη περιοχή τον προηγούμενο αιώνα.
                                      ΤΑΡΑΤΟΡΙ                                          
Λόγω ζέστης και καλοκαιριού θα ξεκινήσουμε αναφερόμενοι στο Ταρατόρι. Ήταν πολύ εύκολο να παρασκευαστεί και θεωρούνταν δροσιστικό, υγιεινό και εύπεπτο. 
Πως παρασκευάζεται: 
1) Παίρνουμε ένα ή και δυο αγγούρια και τα τρίβουμε στον τρίφτη. 

2) Ρίχνουμε σε μια βαθιά πιατέλα πολύ κρύο νερό και προσθέτουμε σε αυτό το τριμμένο αγγούρι. Βάζουμε αλάτι ανάλογα πως το θέλουμε και ανακατεύουμε. 
3) Στη συνέχεια προσθέτουμε μια ή δυο σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στο τέλος βάζουμε και ξύδι και αφού ανακατέψουμε για λίγο ακόμα, το Ταρατόρι είναι έτοιμο να το απολαύσουμε.
Υ.Γ1: Επειδή όλοι ξέρουμε πως στις μέρες μας κάποιοι δεν αντέχουν την μυρουδιά του σκόρδου, όποιος θέλει μπορεί να απολαύσει το αγαπημένο του Ταρατόρι και στη συνέχεια για να μην μυρίζει η αναπνοή του μπορεί να φάει ένα μήλο ή να μασουλήσει κομμάτια φρέσκου μαϊντανού.
Υ.Γ2: Σε κάποιες περιοχές βάζουν και γιαούρτι μαζί με το νερό και άνηθο. Έτσι όμως γίνεται ουσιαστικά ένα αραιωμένο τζατζίκι και δεν έχει φυσικά ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με το Ταρατόρι που έφτιαχναν και εξακολουθούν να φτιάχνουν στο Παλιούρι.

                              ΡΟΥΣΝΙΤΣΙΑ
Ένα επίσης πολύ απλό αλλά εύγευστο και νόστιμο φαγητό που έφτιαχναν παλαιότερα στο χωριό μας.

ΤΑ ΥΛΙΚΑ που χρειαζόμαστε
5 ποτήρια αλεύρι 
2 ½ ποτήρια νερό 
1 μέτριο κρεμμύδι 
Λίγο κόκκινο πιπέρι 
Λίγο λάδι 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
1) Σε ένα σκαφίδι ή μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και το πασπαλίζουμε με νερό. Στη συνέχεια το ανακατεύουμε μέχρι να γίνεται μικρά κομμάτια. Κατόπιν το περνάμε από μια σήτα πασπαλισμένη με αλεύρι. 
2) Σε ένα τέντζερη, κατσαρόλα δηλαδή με νερό που βράζει ρίχνουμε τα κομματάκια και συγχρόνως σε έναν άλλον τέντζερη τσιγαρίζουμε το λάδι, το κρεμμύδι και το κόκκινο πιπέρι 

3) Όταν είναι έτοιμα τα προσθέτουμε στο μείγμα που έβρασε. 
Αυτό ήταν ένα από τα φαγητά που παλαιότερα έτρωγαν για πρωινό. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου