Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ....

Απ' το συγχωριανό μας δημοσιογράφο Κώστα Πιτιακούδη, πήραμε το παρακάτω e-mail για τις μέρες του Πάσχα και το δημοσιεύουμε όπως το έστειλε:
"Αγαπητό Paliouri-evrou
Αυτές τις Άγιες Μέρες του Πάσχα, οι αναμνήσεις είναι φυσικό να ξαναγυρίζουν. Εκεί στα παλιά, αγνά, παιδικά μας χρόνια. Τότε που οι περισσότεροι δεν είχαμε πάρει τον δρόμο για τα... τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Τότε που περιμέναμε όλες οι οικογένειες με πολύ μεγάλη αγωνία τις γιορτές. Για να βρεθούμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον. Να έρθουν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και φυσικά την Γερμανία γονείς, συγγενείς και φίλοι.
Να σμίξουμε όλοι μαζί. Να πάμε στην εκκλησία, να συναντηθούμε, να κουβεντιάσουμε, να χαμογελάσουμε, να κλάψουμε ίσως, αλλά ν' αποτελεί όλη αυτή η διαδικασία μια... λύτρωση για τον καθένα μας.
Τέτοια μέρα, Μεγάλη Παρασκευή, θυμάμαι ότι παλικαράκια και μεγαλύτεροι άνδρες, συναγωνίζονταν ποιός θα κρατάει τον Επιτάφιο, ποιός τις εικόνες και ποιός τα εξαπτέρυγα. Προσφέραμε ακόμα και δώρα στην εκκλησία, λάδι, κερί ή χρήματα, που μας αξίωσε ο Θεός να είμαστε εμείς εκείνοι που επέλεξε ο παπάς για την συγκεκριμένη αποστολή.
Και μετά την περιφορά, για ουζάκι ή ρετσίνα με καλαμαράκια στον Χρήστο τ' Αρβανίτ' ή τον συγχωρεμένο τουν Σουτηρά. 
Το μυαλό μου γυρνάει σ' εκείνες τις πανέμορφες στιγμές και όσο σκέφτομαι ότι τώρα μπορεί και να ψάχνει ο ιερέας άτομα να κρατήσουν τον Επιτάφιο και να μην βρίσκει, η πομπή που ξεκινάει απ' τον Άγιο Αθανάσιο και κάνει στάση στην Καλόγρα, μετά στ' Μπακιρτζάκ' το σπίτι μπροστά, ύστερα στην Κοινότητα και καταλήγει γύρω απ' την εκκλησία μέσα στο ναό, να μην έχει πολύ κόσμο, η συγκίνηση έστω και αν βρίσκομαι 1.000 χιλιόμετρα μακριά, με κυριεύει.
Εύχομαι εκείνες οι όμορφες εικόνες και στιγμές, να υπάρχουν και απόψε στην περιφορά του Επιταφίου μας. Να βρεθούν εκατοντάδες Παλιουριώτες από όλα τα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού ξανά στο αγαπημένο μας χωριό και να περάσουν όμορφα και ευτυχισμένα.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. Με υγεία πρώτα και πάνω απ' όλα σε όλους τους Παλιουριώτες σε όλα τα σημεία της Γης". 
Κώστας Πιτιακούδης
ή Κώτσιους τσ' Γκουντίδινας"  

5 σχόλια:

  1. ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΙΑΚΟΥΔΗ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ.ΤΟ ΣΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΟΥ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ[ ΖΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ] ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ, ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ ΜΑΣ. ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΣΕ ΣΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ . ΜΙΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Ανάσταση στον Κώστα και σ ολους τους Παλιουριωτες. Καλά να περασετε στο Παναιρούδ' και ριξτε και κανένα στεργιου και για μας που λειπουμε. Φιλια....καλό Πάσχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους.

    Δυστυχώς απ'ότι πληροφορήθηκα Παναηρούδ' φέτος δεν έχει.
    Πάντως άν σταμάτησε και αυτό το έθιμο,σημαίνει ότι το χωριό μας σιγά σιγά θα γίνει σαν τους Γιατράδες(νεκρό).
    Κρίμα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η περιφορά Κώστα έγινε όπως την περιέγραψες με λιγότερο κόσμο από πέρυσι . Είναι μία πραγματικότητα που θα πρέπει μάλλον να την δεχτούμε . Ας είμαστε όσο μπορούμε ο καθένας μας κοντά στο χωριό μας και να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες . Να ευχήθώ σε όλους τους Παλιουριώτες όπου και να βρίσκονται Χρόνια Πολλά και η Ανάσταση του Χριστού να φέρει γαλήνη στις καρδιές μας.Βασιλούδη Τάνια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. χρονια πολλα και στουσ γιωργηδες και γεωργιες βρε παιδια που εχουν την τιμητικη τους σημερα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή