Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ. ΟΙ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ

Στον σύλλογο "Πολιτιστική Ένωση Αττικής Ο ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΗΣ" μεττέχουν ήδη αρκετοί συγχωριανοί μας

Όπως μάθαμε, στο περιθώριο του Παλιουρώτικου γλεντιού που θα γίνει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο κέντρο "Κορτσόπον" με την θρακιώτικη ορχήστρα του Βαγγέλη Δημούδη, θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου στον σύλλογο "Πολιτιστική Ένωση Αττικής Ο ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΗΣ".
Ο συγκεκριμένος σύλλογος έχει ήδη αναγνωριστεί επίσημα, έχουν ήδη εγγραφεί μέλη πολλοί συγχωριανοί μας αλλά και συντοπίτες μας από τα γύρω χωριά. Αποφασίστηκε λοιπόν όποιος θέλει να εγγραφεί μέλος(χωρίς να καταβάλλει χρήματα γι' αυτό), ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ πριν, κατά την διάρκεια ή μετά το Παλιουρώτικο γλέντι της 10ης Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ΟΣΟΙ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΘΕΣΟΥΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ για να εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο, μπορούν να το κάνουν μέχρι ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, τηλεφωνώντας στους 3 συμπατριώτες μας που είναι υπεύθυνοι για το γλέντι.

Δηλαδή στους:

Χάρης Τασιούδης Τηλ. 6974536975

Δημήτρης Δαουτάκης Τηλ. 6937074182

Χρήστος Μαγγίρας Τηλ. 6955690424

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΕΣΥΡΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ Η ΘΥΕΛΛΑ ΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΣ ΕΥΚΟΛΑ ΜΕ 3-0

Εκπληκτική για μια ακόμη φορά η Θύελλα Παλιουρίου, διέσυρε το πρωί στο γήπεδο του χωριού μας και τους Ασβεστάδες στο ντέρμπι κορυφής κερδίζοντας με 3-0. Έτσι βρέθηκε αυτή στην δεύτερη θέση του ομίλου της Β' κατηγορίας ξεπερνώντας τον σημερινό της αντίπαλο και πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής από τα πρωτοπόρα Λάβαρα, τα οποία όμως στη συνέχεια θα υποδεχθεί στο Παλιούρι.
Ο Νικολαίδης(αριστερά) με τον Καμπουρούδη (δεξιά), πέτυχαν τα δυο απ' τα τρία γκολ
Παρουσία πολλών φιλάθλων από το χωριό, τους Ασβεστάδες αλλά και όλη την περιοχή, οι παίκτες του Μπούλη Γαβριλάκη επέβαλλαν πλήρως τον ρυθμό τους και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αντίδρασης στους αντιπάλους τους. Με σκόρερ τους Καμπουρούδη, Νικολαίδη και Ξενάκη πήραν τους τρεις πολύτιμους βαθμούς και αποθεώθηκαν από τους φιλάθλους.
Επόμενο ματς εκτός έδρας στο Σιτοχώρι.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

ΘΑ... ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗΝ ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΙ Η ΔΟΞΑ ΑΣΒΕΣΤΑΔΩΝ

Η μεγάλη στιγμή για το ντέρμπι κορυφής του ομίλου μας έφτασε. Η Θύελλα Παλιουρίου υποδέχεται την Κυριακή στις 11 το πρωί στο γήπεδο του χωριού μας την Δόξα Ασβεστάδων, με στόχο όχι απλά να πετύχει μια ακόμα νίκη, αλλά να βρεθεί στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.
Ο Βούλης Γαβριλάκης και οι παίκτες του είναι πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να πάρουν πάση θυσία τους τρεις βαθμούς, ενώ στο Παλιούρι επικρατεί ξεσηκωμός και όλος ο κόσμοςαναμένεται να βρεθεί στο γήπεδο το πρωί της Κυριακής για να βοηθήσει την Θύελλα να κερδίσει.

ΠΑΜΕ ΘΥΕΛΛΑΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΓΚΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΣΒΕΣΤΑΔΕΣ ΝΑ ΥΠΟΚΛΙΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ ΣΟΥ 

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΔΗΜΟΥΔΗ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ

Τεράστιο το ενδιαφέρον των Παλιουριωτών της Αθήνας για το γλέντι που ετοιμάζεται στο κέντρο "Κορτσόπον" την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.
Πολύ μεγάλη είναι η ανταπόκριση των Παλιουριωτών της Αθήνας αλλά και εβριτών από τα γειτονικά χωριά, για το Θρακιώτικο-Παλιουριώτικο ξεφάντωμα που προετοιμάζεται για την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο κέντρο "Κορτσόπον".
Όπως μας ενημέρωσαν σήμερα με νέο e-mail, το γλέντι θα γίνει με την θρακιώτικη ορχήστρα του καταξιωμένου εβρίτη τραγουδιστή Βαγγέλη Δημούδη. Στο κλαρίνο θα βρίσκεται ο βιρτουόζος συνεργάτης του Παπαναστασίου και φυσικά η παρουσία και των δύο μαζί με τους υπόλοιπους, εγγυώνται μια θαυμάσια βραδιά, με χορό, τραγούδι και κέφι.
Ήδη τα τηλέφωνα των τριών υπεύθυνων της εκδήλωσης που δημοσιεύουμε στο blog μας έχουν πάρει "φωτιά". Στόχος των διοργανωτών είναι να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι συγχωριανοί μας στην βραδιά αυτή του Παλιουριώτη και ιδίως εκείνοι που δεν είχαν παραβρεθεί σε παρόμοιες εκδηλώσεις παλαιότερα. 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ. ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΗΔΗ ΤΙΣ 10.000 "ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ"

Όταν ξεκινούσαμε αυτή την προσπάθεια, ειλικρινά δεν είχαμε σκεφθεί και πολύ περισσότερο δεν περιμέναμε, αυτή την τεράστια ανταπόκριση από τους συγχωριανούς μας σε όλο τον κόσμο. Μέσα σε δυο μήνες έχουμε ξεπεράσει ήδη τις 10.000 "επισκέψεις", κάτι που ακόμα και πολύ μεγαλύτερα και πιο γνωστά ή... δικτυωμένα blogs δεν έχουν καταφέρει.
Κι αυτό οφείλεται στους Παλιουριώτες που βρίσκονται σε κάθε μέρος της Γης. Οι "επισκέψεις" μας μάλιστα προέρχονται από την Ελλάδα, την Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, ΗΠΑ, Καναδά, Κύπρο, Γαλλία, Αγγλία, Βουλγαρία, Πορτογαλία. Αυτό σημαίνει ότι παντού υπάρχει ένας... Παλιουριώτης.
Το blog Paliouri-evrou μαζί με τις αντίστοιχες σελίδες στο Facebook για το χωριό μας και την Θύελλα Παλιουρίου, σίγουρα μπορούν να παίξουν ρόλο στην προβολή του αγαπημένου μας τόπου, αλλά και την επίλυση των προβλημάτων του. Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος γιατί όπως έμαθα, τόσο η "διαφήμιση" της Κάρτας Διαρκείας της Θύελλας προκάλεσε πολλά τηλεφωνήματα στους υπεύθυνους της ομάδας από συγχωριανούς μας εκτός χωριού, οι οποίοι θέλουν να την αγοράσουν ενισχύοντας την ομάδα, αλλά και γιατί η ανακοίνωση για την βραδιά του Παλιουριώτη που διοργανώνουν οι συγχωριανοί μας στην Αθήνα, επίσης προβλήθηκε από το blog και έφερε πολλά τηλεφωνήματα στους υπεύθυνους της εκδήλωσης.
Γι' αυτό όσοι μπορείτε μέσω facebook και τηλεφώνου, διαδώστε το Paliouri-evrou.blogspot.com σε κάθε Παλιουριώτη όπου Γης.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Πανηγυρική πρόκριση στο Κύπελλο η Θύελλα που κέρδισε 3-1 μέσα στο Σιτοχώρι

Ασταμάτητη η Θύελλα Παλιουρίου και στο Κύπελλο Έβρου, πέρασε επιβλητικά και απ' το Σιτοχώρι κερδίζοντας την τοπική ομάδα με 3-1 και πήρε την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Τα γκολ πέτυχαν οι μόνιμοι σκόρερ Νικολαίδης, Ξενάκης και Μπάτζιος, ενώ πλέον όλη η ομάδα αφοσιώνεται στο ντέρμπι κορυφής του ομίλου με την Δόξα Ασβεστάδων την ερχόμενη Κυριακή μέσα στο Παλιούρι.

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΟ ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου στο χορευτικό κέντρο "Κορτσόπον" με θρακιώτικη ορχήστρα

Οι Παλιουριώτες της Αθήνας θα συναντηθούν την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και ώρα 9 το βράδυ σε ένα αυθεντικό, εβρίτικο, θρακιώτικο γλέντι. Το Θρακιώτικο Ξεφάντωμα θα γίνει στο χορευτικό κέντρο Κορτσόπον που βρίσκεται στην Πειραιώς 68, στο Μοσχάτο. Έχει ήδη μάλιστα "κλειστεί" και θρακιώτικη ορχήστρα.
Όπως μας ενημέρωσαν οι συγχωριανοί μας που ξεκίνησαν την συγκεκριμένη προσπάθεια και τρέχουν ήδη για να ρυθμίσουν τα πάντα για την συγκεκριμένη εκδήλωση, προβλέπεται να συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός συγχωριανών μας, με τους οποίους έχουν ήδη άμεση τηλεφωνική επικοινωνία.
Καλούν λοιπόν όλους τους Παλιουρώτες της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και προσκλήσεις στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας:
Χάρης Τασιούδης (γιος του Μήτη τ' Χαρίσ') Τηλέφωνο  6974536975
Δημητρης Δαουτάκης
(άντρας της Ελένης Τ' Μπαντιά από τους Γιατράδες). Τηλ.  6937074182
Χρήστος Μαγγίρας
 (Χρηστάκς του Κουρνταουλούδ') Τηλέφωνο: 6955690424

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Ευχαριστούμε τον συγχωριανό μας Θανάση Γκακούδη και για τις φωτογραφίες που μας έστειλε από το εσωτερικό της Παλιάς Εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα, τις οποίες και σας παρουσιάζουμε αποκλειστικά από το blog μας.




Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕ Ο ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΣ ΜΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΑΚΟΥΔΗΣ

Λάβαμε ένα δεύτερο email από τον συγχωριανό μας Θανάση Γκακούδη, ο οποίος παίρνει θέση υπέρ της πρότασης μας να συμπεριληφθεί η παλιά Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στο πρόγραμμα επισκέψεων του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου, το οποίο αναμένεται να αρχίσει την λειτουργία του μέσα στο 2011.
Παράλληλα, ο Θανάσης (του οποίου το πρώτο email και η φωτογραφία είχε εκατοντάδες "επισκέψεις" από συγχωριανούς μας προφανώς της Ελλάδας αλλά και χωρών του εξωτερικού) που όπως είπαμε μένει στην Αλεξανδρούπολη, μας θύμισε και φαγητά που τρώγαμε αλλά και τρώμε ακόμα στο Παλιούρι τον Χειμώνα, στον οποίο έχουμε μπει άσχετα αν ακόμα οι θερμοκρασίες είναι... καλοκαιρινές. Τον ευχαριστούμε για άλλη μια φορά τόσο για τα καλά του λόγια που μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε.

"   Φίλε Παλιουριώτη διαχειριστή. Ξαναπαίρνω το θάρρος να σου γράψω και να σου δώσω τα συγχαρητήριά μου για την ιδέα που είχες να προτείνεις να ενταχθεί η παλιά εκκλησία μας, στο πρόγραμμα του νέου Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου. Θα μπορούσε να γίνει δηλαδή ένα βυζαντινό πάρκο, μαζί με τις άλλες δυο εκκλησίες της περιοχής Μεταξάδων και Αλεποχωρίου, όπως έγιναν άλλα αρχαιολογικά πάρκα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδος.
             Μακάρι να παραμείνουν και οι τελευταίοι οι βυζαντινοί θησαυροί στο χωριό μας και να μην φύγουν όπως έγινε κάποτε. Φυσικά αν γίνει κάτι τέτοιο που προτείνεις, θα υπάρξει και κάποια συντήρηση στο όλο συγκρότημα (εξωτερικό χώρο και πηγή της Αγ. Παρασκευής).Μόνο έτσι πιστεύω ότι θα μπορέσει να μείνει στους αιώνες αυτό το καμάρι μας και να υπάρξει και κάποια τουριστική κίνηση καιανάπτυξη στο χωριό μας, κάτι το οποίο τώρα μοιάζει με ανέκδοτο.
Αλλάζουμε θέμα, γιατί για άλλα ξεκίνησα να σου γράψω και άλλα έγραψα. Μια που μπαίνουμε στην εποχή του Χειμώνα, σου θυμίζω μερικά από τα φαγητά που τρώγαμε κάποτε στο χωριό κατά τη διάρκεια του Χειμώνα.:

Πράσα
Αρμιά
Τουρσιού (Ντουματούδις,Πιπέρια, Ξλάγκουρα, Καρπουζούδια κ. ά.)
Τουρσουζούμι
Τσιουρβάδις (Πρασότσιουρβα, Σαμότσιουρβα, Μπλιγουρότσιουρβα, Τραχανότσιουρβα κ. ά.)
Τραχανά (Πάντα να είναι ξυνός κι λίγο καυτερός)
Τραχανά μι Πέτνου (μόνον σε καμιά μεγάλη γιορτή)
Μπλιγούρι
Φασόλια
Φακές
Ρεβύθια
Κουκιά φάβα
Ρουσνίτσια
Καβρουμά- Σουζντρουμά- Λουκάνικα και Παστό ( Μόνον τα Χριστούγεννα)
Αρτσιάκ( ι )  (Όποιος είχε ζώα)
Ψυχούδις
Λίγδα στου Φιλί (στου ψουμί)  και άλλα τα οποία τώρα μου διαφεύγουν.
Σε χαιρετώ, καλό κουράγιο, καλή δύναμη και στο επαναγράψειν (κατά το επανιδείν).
Γκακούδης Αθανάσιος".

Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει

Ο Νίκος Ελληνίδης ήταν από τους καλύτερους και πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το Παλιούρι. Αγωνίστηκε στην Θύελλα αλλά και την γειτονική Αναγέννηση Μεταξάδων.
Τώρα ο γιος του Βάγιος παίζει στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και παρά τα 16 του χρόνια είναι βασικός στο πρωτάθλημα της Δ' εθνικής. Παράλληλα αποτελεί στέλεχος της Μικτής Έβρου. Μάλιστα πολλές ομάδες της Σούπερ Λίγκας, με πρώτη και καλύτερη την Ξάνθη, ενδιαφέρονται να τον αποκτήσουν.
Αυτό είναι που λέμε, το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει. Ο Ελληνίδης τζούνιορ βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΑΥΡΙΟ Η ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΟ ΣΙΤΟΧΩΡΙ

ΓΗΠΕΔΟ ΣΙΤΟΧΩΡΙΟΥ
Τετάρτη στις 3:00 μ.μ.
 
Μετά τις εντυπωσιακές εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, η Θύελλα Παλιουρίου θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το "εισιτήριο" στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Έβρου. Αντίπαλος της στο Σιτοχώρι θα είναι η συνωνόματη Θύελλα του συγκεκριμένου χωριού και οι παίκτες του Βούλη Γαβριλάκη θα τα δώσουν όλα για τη νίκη-πρόκριση.
 

Να ενταχθεί η Παλιά Εκκλησία μας στο πρόγραμμα επισκέψεων του Βυζαντινού Μουσείου Διδυμοτείχου

Ύστερα από μία περιπέτεια 15 ολόκληρων ετών, η Θράκη ετοιμάζεται να αποκτήσει το πρώτο βυζαντινό μουσείο της. Το κτίριο που θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου είναι έτοιμο και δε μένει παρά το τελευταίο και πιο ουσιαστικό βήμα: η οργάνωση και η παρουσίαση στο κοινό των θησαυρών του. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το ολοκαίνουργιο μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του μέσα στο 2011.
Κι επειδή το Παλιούρι είναι πλέον χωριό που ανήκει στον διευρυμένο Δήμο Διδυμοτείχου και μάλιστα έδωσε την δεύτερη Κυριακή σημαντικά ποσοστά στο νέο δήμαρχο Παρασκευά Πατσουρίδη, θα πρέπει να μπει στο Πρόγραμμα Επισκέψεων του νέου Βυζαντινού Μουσείου. Όταν άλλωστε θα λειτουργεί, είναι σίγουρο ότι χιλιάδες επισκέπτες θα το επισκέπτονται, οπότε θα πρέπει και η Παλιά Εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα που έχουμε να... συνδεθεί με τα προγράμματα ξενάγησης των τουριστών και επισκεπτών από την  Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπάρχουν άλλωστε οι εκπληκτικές τοιχογραφίες της αλλά και οι εικόνες που διαθέτει, συν την αρχιτεκτονική της, που παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον.













Κι αυτό θα πρέπει να το ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ (για να μην πω να το ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ) όλοι οι Παλιουριώτες

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

ΚΑΝΕΝΑΝ ΜΟΝΙΜΟ ΚΑΤΟΙΚΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ-ΔΥΣΤΥΧΩΣ-ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ

Δεν φτάνει που το χωριό μας μετά την κατάργηση του Δήμου Μεταξάδων και την συγχώνευση του με τον Δήμο Διδυμοτείχου θα απέχει 25 χιλιόμετρα από εκεί, ήρθε και το γεγονός ότι τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην Τοπική Επιτροπή, δεν υπάρχει κάποιος μόνιμος κάτοικος Παλιουρίου.
Ο Σωτήρης Κισσούδης που εκλέχθηκε την πρώτη Κυριακή απ' τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου Χρήστου Τοκαμάνη ως Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, μένει ως γνωστόν μόνιμα στο Διδυμότειχο όπου εργάζεται στην ΔΟΥ (εφορία). 
Η συγχωριανή μας Βασιλούδη Αποστολιά(κόρη του δάσκαλου Μήτσιου Βασιλούδη), εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος από τον συνδυασμό του Σιναπίδη, αλλά και αυτή γεννήθηκε, μεγάλωσε και μένει μόνιμα στο Διδυμότειχο. Είναι ζήτημα αν έχει έρθει κάποιες φορές στο Παλιούρι.
Υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Κώστας Γκουδινούδης που για λίγους ψήφους δεν εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος, να αναλάβει Σύμβουλος του νέου δημάρχου Παρασκευά Πατσουρίδη. Αλλά καιο αυτός ως γνωστόν επίσης δεν μένει στο χωριό αλλά στο

ΤΟ ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΟ email ΤΟΥ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥ ΜΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΚΟΥΔΗ

Λάβαμε ένα πολύ συγκινητικό email του συγχωριανού μας Θανάση Γκακούδη, ο οποίος μένει μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη. Για όσους δεν τον γνωρίζουν, είναι γυμναστής στο επάγγελμα και έχει παντρευτεί με την Λίτσα από τον Μαίστρο Αλεξανδρούπολης. Μας έστειλε παράλληλα μια εκπληκτική φωτογραφία την οποία και δημοσιεύουμε. Είναι η ομάδα του... Μπασαμάκι. Για τους νεότερους, το Μπασαμάκ' βρίσκεται πάνω από την Κοινότητα Παλιουρίου, εκεί που κάποτε βρισκόταν το σπίτι (έχει γκρεμίσει τώρα) που έμενε μια οικογένεια Κατσίβελων, του Ντουράν' που είχε παιδιά τον Σαλατίν, την Εμνέ και την Ταρίφ'. Εκεί είχε γήπεδο η συγκεκριμένη ομάδα που βλέπετε στην φωτογραφία.

"Συγχαρητήρια για την προσπάθειά σου και καλό κουράγιο.Πραγματικά δεν μπορείς να φανταστείς την χαρά και συγκίνηση που ένοιωσα βλέποντας τους συγχωριανούς των παιδικών μου χρόνων.Πρέπει να θυμηθείς ότι εκτός από την μεγάλη ομάδα (επαγγελματική) τη ΘΥΕΛΛΑ, υπήρχαν και άλλες ομάδες μέσα στο χωριό, που ήταν κατά κάποιο τρόπο το φυτώριο της ΘΥΕΛΛΑΣ. Σου θυμίζω την ομάδα του Ψαρούδι, την ομάδα την δρασιώτικη, την ομάδα του Παναγιώτη τ' Κουρουτζή, την ομάδα του Μπαγδάρα και φυσικά την μεγαλύτερη όλων την Μπασαμακίσια ομάδα. Φυσικά η κάθε ομάδα είχε και το δικό της γήπεδο. Είχαμε λοιπόν εμείς στην Μπασαμακίσια ομάδα για έδρα το μπασαμάκι, άλλοι είχαν την Ντρασιά, άλλοι το Πλάϊ και μερικοί τα Μπαχτσέδια. Σου στέλνω μια φωτογραφία για του λόγου το αληθές για να δεις πόσοι από αυτούς έπαιξαν αργότερα όχι μόνο στη ΘΥΕΛΛΑ, αλλά και σε άλλες ομάδες.Συγχαρητήρια και πάλι για την προσπάθειά σου και πάντα στη διάθεσή σου. Γκακούδης Αθανάσιος (Θανάης Γκακάδκους).

Στη Φωτογραφία είναι:
Όρθιοι από αριστερά. Αναστάης Γκαϊντατζάδικους, Βαίτς Ντιουντιάδκους, Νίκους Βουλγαράδκους, Λάμπους Πιτιακάδκους, Γιώργους Νιφαδόπουλης κι Θανάης Γκακάδκους
Καθιστοί. Θανάης Καμπακάδκους, Μόσκους τ' Καμάρα, Θηοφάνς τ' Αγγγιλάκι τ΄Θηοφανούδ κι Φώτς τ' Δημητράκη τ΄ Πιτιακάδκου".


Σημείωση bloger Paliouri-evrou: Θανάση σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και την εκπληκτική-συλλεκτική φωτογραφία σου. Μας δίνουν κουράγιο να συνεχίσουμε και χαιρόμαστε που όλο και περισσότεροι συγχωριανοί μας-και όχι μόνο-"επισκέπτονται" το blog μας.
Απλά για να μαθαίνουν οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι, παραθέτουμε τα κανονικά ονόματα όσων είναι στην φωτογραφία που μας έστειλες και που βρίσκονται σήμερα.
Όρθιοι: Αναστάσιος Γκαϊτατζής (ασφαλιστής στο Διδυμότειχο), Βάγιος Διουδιούδης(παντρεμένος στα Σελλιανίτικα Αιγίου), Νίκος Ελληνίδης(στην Αλεξανδρούπολη), Λάμπρος Πιτιακούδης(παντρεμένος στην Σουηδία), Γιώργος Μαγγίρας(συνταξιούχος στρατιωτικός στην Αθήνα). Γκακούδης Αθανάσιος.
Καθιστοί: Αθανάσιος Ζλατινούδης(εργάζεται και ζει στην Αλεξανδρούπολη), Καμάρας Μόσχος (μετανάστης και παντρεμένος στο Αμβούργο της Γερμανίας),Θεοφάνης Ζλατινούδης (μένει στο Περιστέρι της Αθήνας), Φώτης Πιτιακούδης (ζει και είναι ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Ζάκυνθο).

Υ.Γ. Θανάση. Ήταν πάντως πολύ όμορφα και αξέχαστα εκείνα τα χρόνια στο... Μπασαμάκι.  

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑΡΑ ΜΑΣ

ΠΡΟΜΗΘΕΥΘΕΙΤΕ ΚΑΡΤΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΑΞΙΑΣ 30 ΕΥΡΩ
Η Θύελλα Παλιουρίου που εντυπωσιάζει και φέτος στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας Έβρου και πηγαίνει... τρένο για την άνοδο, έχει την ΑΝΑΓΚΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.Κι επειδή οι Παλιουριώτες βρίσκονται παντού στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο(όπως φαίνεται από τις επισκέψεις που έχει το
Αγοράστε λοιπόν μια ΚΑΡΤΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ η οποοία κοστίζει μόνο 30 ευρώ και θα είστε έτσι... νοερά κοντά στην Θύελλα κάθε φορά που παίζει στο Παλιούρι, δίνοντας ώθηση στους παίκτες.
Μπορείτε να προμηθευθείτε την κάρτα διαρκείας για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011 ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΑ με αντικαταβολή σε όλο τον κόσμο. Όσοι είναι σε πόλεις της Ελλάδας ή του εξωτερικού μπορούν να παραγγείλουν πολλές μαζί και να τις διαθέσουν σε συγχωριανούς μας που βρίσκονται στην ίδια περιοχή.
ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ απευθυνθείτε στον Πρόεδρο της ομάδας ΣΩΤΗΡΗ ΔΟΪΝΟΥΔΗ στο τηλέφωνο 6937359695 ή στον ΔΟΥΛΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ στο τηλέφωνο 6977358307 
blog μας από Ευρώπη, Αμερική, Καναδά αλλά και... Ασία), ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΤΟ 1986 ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ

Αυτή είναι η Θύελλα Παλιουρίου του 1986, που έπαιρνε μέρος στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας Έβρου. Χρησιμοποιούσε ως έδρα το γήπεδο Αλεποχωρίου, απ' όπου είναι και η φωτογραφία.

ΟΡΘΙΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Πιτιακούδης Κώστας, Βουλγαρούδης Χρήστος, Βασιλούδης Δημήτριος, Αραμπατζής Σωτήριος, Τασιούδης Χάρης, Γιαννούδης Ευάγγελος, Διουδιούδης Κώστας,

ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Αραμπατζής Παναγιώτης, Μαγγίρας Αθανάσιος, Αντωνούδης Κώστας (από το Αλεποχώρι), Κόρακας Βαγγέλης (από το Μαυροκλήσσι), Μπουμπουλούδης Κώστας, Μαγγίρας Χρήστος. Νινούδης Ανδρέας

Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΤΟ 1980 ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΜΕ ΤΟ ΚΙΣΣΑΡΙΟ

Αυτή είναι η Θύελλα Παλιουρίου, όπως παρατάχθηκε σε φιλικό παιχνίδι μέσα στο Κισσάριο με την τοπική ομάδα το 1980. Όλοι αυτοί που βλέπετε τότε έμειναν στο Παλιούρι.
ΟΡΘΙΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ: Πιτιακούδης Κώστας (Κώτσιους τσ' Γκουντίδινας), Αραμπατζής Παναγιώτης (Τάκης τ' Γκντινί),Πουτράκης  Αντώνης (από τους Γιατράδες), Μαγγίρας Χρήστος (Κιτιάκς Κουρνταουλάδκους), Βασιλούδης Δημήτριος (του Βασλακούδ' που είναι τώρα δικηγόρος στη Μυτιλήνη), Διουδιούδης Βάγιος (Βαίτς Ντιουντιάδκους), Γκουδινούδης Στέλιος (Στέλιους τ' Αιούδ').
ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΙ: Ελληνίδης Ευάγγελος (Βαγγιλάκους Βουλγαράδκους), Αραμπατζής Σωτήριος(Σουτήρς Τζίκας) Ελληνίδης Νίκος (Νίκους Βουλγαράδκους), Πιτιακούδης Κώστας (Κουστάκς του Τσιλικούδ'), Πατσιώρας Κώστας (Κώστας Τσιτσέλους), Γιαϊτζής Σωτήριος (Σουτηράκς Τσίντιλι). 

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

ΦΩΤΟ ΡΕΤΡΟ: Χοροεσπερίδα της Θύελλας Παλιουρίου πριν από 25 χρόνια

Η φωτογραφία ρετρό που δημοσιεύουμε, είναι από Χοροεσπερίδα της Θύελλας Παλιουρίου πριν από 25 χρόνια. Έγινε στην αίθουσα που βρίσκεται σήμερα η καφετέρια του 'Αγγελου Αγγελούδη. Στην φωτογραφία που μας έστειλε συγχωριανός μας,διακρίνονται να διασκεδάζουν οι:

Μαγγίρας Ζήσης (Ζησ' Ντικάδκους), Μαγγίρας Χρήστος (Χριστάκς του Κουρνταουλούδ'), Μαγγίρας Δημήτριος (Δημήτρης Τσιουπάδκους), Βουλγαρούδης Κώστας (Τσιριβίκας), Γιαννούδης Ευάγελος (Βαγγέλς τ' Αγγιλάκ τ' Γιαννάδκου), Πιτιακούδης Κώστας (Κώτσιους τσ' Γκουντίδινας), Τσιαγκανάς Ιωάννης (προπονητής τότε της Θύελλας Παλιουρίου), Χρήστος Μαγγίρας (ο συγχωρεμένος και αξέχαστος σε όλους μας Χριστάκους τ' Αγρουτούδ'), Κουτιανούδης Θεοχάρης (Χάρης τ' Τζιώνυ), Βουλγαρούδης Χρήστος (Χρήστους τ' Θανασούδ'), Μαγγίρας Αθανάσιος (Νάσιους Ντουρβάδκους), Μαγγίρας Χριστόφορος (Κστόφουρης Ντικάδκους), Ζλατινούδης Χρήστος (Κιτιάκς τ' Αρτσιούδ'), Γιαϊτζής Σωτήριος (Σουτηράκς Τσίντιλι), Μπουμπουλούδης Κώστας (Κουστάκς τ' Λάμπου τσ' Καλιάς), Γκαϊτατζής Αναστάσιος (Τάσιους Γκαϊτατζάδκους).

ΣΑΡΩΤΙΚΗ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ 5-0 ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΓΗ

Κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος από τους παίκτες της Θύελλας, έχει ο προπονητής Βούλης Γαβριλάκης
Ασταμάτητη καλπάζει η Θύελλα Παλιουρίου στο πρωτάθλημα της Β' κατηγορίας Έβρου. Η Παταγή ήταν το νέο "θύμα" της, αφού την κέρδισε σήμερα με 5-0 μέσα στο γήπεδο της. Οι παίκτες του Βούλη Γαβριλάκη ήταν ανώτεροι σε όλη την διάρκεια του αγώνα, αλλά στο πρώτο είχαν δοκάρι και έχασαν ευκαιρίες χωρίς να σκοράρουν.

Στο δεύτερο όμως ξέσπασαν και πέτυχαν πέντε γκολ. Ο Νικολαίδης και ο Σωτηρόπουλος σημείωσαν από 2 γκολ και το
άλλο ήρθε από τον Ξενάκη.


Κατάφεραν και πάλι να μην δεχθεί γκολ η Θύελλα Παλιουρίου, ο στόπερ Χρήστος Δουλούδης και οι συμπαίκτες του

ΟΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΞΑΝΑΓΥΡΙΖΟΥΝ



Η φωτογραφία είναι από το 1973, με την Δ' Δημοτικού του Εξατάξιου Δημοτικού Σχολείου Παλιουρίου τότε, που στεγάζονταν στη νέα πτέρυγα που είχε μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Εκεί δηλαδή όπου σήμερα βρίσκεται ο Σύλλογος Γυναικών του χωριού μας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες φωτογραφήθηκαν με την δασκάλα τους Πολυξένη.

ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΟΡΘΙΟΙ από αριστερά στην ΠΡΩΤΗ ΣΕΙΡΑ οι: Ασημίνα Πιτιακούδη (Ασημούλα τ΄Λάμπου τ΄Λαζούδ'), Γιαϊτζή Βασιλική (Βασιλκή τ΄Σουτήρ΄τ' Γιαατζάδκου), Τασιούδη Σταματία (Ματούλα τ'Μιχάλ' Τασιάκ'), Ζλατινούδη Ζωγραφίνα (Ζουγραφίνα τ' Άρτσιου),  Ματσάγγα Ελένη (Ελένη τ. Μπαντιά), Χουδελούδης Άγγελος (Αγγιλάκς Χουντιλάδκους).

ΜΕΣΑΙΑ ΣΕΙΡΑ όρθιοι από αριστερά: Ελένη Τερζή (κόρη του Γραμματέα της Κοινότητας), Γιαϊτζή Λεμονιά (Λιμουνιά τ'Ντραγκούδ'), Βασιλούδη Βασιλική (Βάσου τ'Κουτσιάρα), Λογαρνούδη Σταματία (Ματούλα τ' Κουρουτζή), Μπαϊκούδη Μαρία (Μαίρη τ' Μπουκαλούδ'), Μαγγίρας Χρήστος (Κιτιάκς Ντουρβάδκους), Πιτιακούδης Απόστολος (Πουστόλς τ' Τζαμπούν'), Χουδελούδης Βασίλειος (Βασίλς Χουντιλάδκους).

ΚΑΘΙΣΤΟΙ από αριστερά: Κώστας Πιτιακούδης (Κώτσιους τσ'Γκουντίδινας), Βασιλούδης Δημήτριος (Μήτσιους τ' Κουτσιάρα), Ζλατινούδης Παναγιώτης (Παναγιότς Ζλατνάδκους), Κισσούδης Δημήτριος (του Μουτιόν' τ' Σιντί), Αγγελούδης Δημήτριος (Δημήτρης τ' Θανάσ' τ' Χιατούδ').

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΣΤΗΝ ΠΑΤΑΓΗ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ

Με στόχο μια ακόμα εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη, η Θύελλα Παλιουρίου αγωνίζεται αύριο εκτός έδρας με την Παταγή. Το παιχνίδι θα αρχίσει στις 3 το απόγευμα του Σαββάτου στο γήπεδο της Παταγής και ευχόμαστε να αναδείξει νικητές τους παίκτες του Βούλη Γαβριλάκη
Σάββατο στις 3:00 μ.μ.
ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΤΑΓΗΣ

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ ΤΟ 1996

Ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, είναι ο μοναδικός αρχηγός πολιτικού κόμματος που έχει επισκεφθεί το Παλιούρι. Αυτό έγινε τον Σεπτέμβριο του 1996, όταν στις τότε εθνικές εκλογές ως αρχηγός της "Πολιτικής Άνοιξης" βρέθηκε στο χωριό μας για να στηρίξει την υποψηφιότητα του συγχωριανού μας δημοσιογράφου Κώστα Πιτιακούδη(Κώτσιου τσ' Γκουντίδινας), ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής με το τότε κόμμα του σημερινού Προέδρου της Ν.Δ. Μάλιστα μίλησε στους συγκεντρωμένους κατοίκους, οι οποίοι είχαν κατακλύσει την καφετέρια του Σωτήρη Γιαϊτζή (Σουτηράκς Τσίντιλι) και στη συνέχεια πήγε μαζί με όσους τον συνόδευαν και έφαγαν στην Ταβέρνα του Χρήστου Ζλατινούδη (τ' Χρήστου τ' Αρβανίτ').
Οι δυο φωτογραφίες που δημοσιεύουμε και μας έστειλε ο κ. Πιτιακούδης τον οποίο ευχαριστούμε γι' αυτό, είναι από την επίσκεψη του ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ στο Παλιούρι.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στην καφετέρια του Γιαϊτζή Σωτήρη και δίπλα του ο συγχωριανός μας δημοσιογράφος Κώστας Πιτιακούδης(υποψήφιος βουλευτής με την Πολιτική Άνοιξη). Δίπλα τους είναι ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Παλιουρίου Σωτήρης Γιαϊτζής και ο γνωστός ηθοποιός Χρήστος Πολίτης, στενός φίλος του Σαμαρά και υποψήφιος επίσης τότε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. 

Ο Αντώνης Σαμαράς αγκαλιά με τον συγχωριανό μας δημοσιογράφο Κώστα Πιτιακούδη, έξω από την Ταβέρνα του Χρήστου Ζλατινούδη. Στο βάθος διακρίνεται η γυναίκα του τελευταίου Σοφία και αριστερά ο πυροσβέστης σήμερα Δημήτρης Μαγγίρας(Δημήτρης τ' Ξτόφουρη Τσιουπάδκου)

ΟΙ ΣΤΑΥΡΟΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗ

Δεκαέξι (16) δημοτικούς συμβούλους θα διαθέτει στο νέο δημοτικό συμβούλιο Διδυμοτείχου η παράταξη του νέου δημάρχου Παρασκευά Πατσουρίδη. Ανάμεσα σ' αυτούς θα είναι δυστυχώς μόνο ένας απ' το Παλιούρι και συγκεκριμένα η Βασιλούδη Αποστολιά που εκλέχθηκε με τον συνδυασμό του Στέφανου Σιναπίδη. Από τους άλλους δύο συνδυασμούς που πέρασαν στον δεύτερο γύρο και συγκεκριμένα του δημάρχου Παρασκευά Πατσουρίδη, ο μεν Κώστας Γκουντινούδης(του Ψαρούδ') είναι στην 19η θέση με 278 ψήφους(43 λιγότερους από αυτούς που εκλέγονται) και ο Κώστας Λογαρνούδης ( του Παγκαλούδ')  στην 6η θέση στην περιφέρεια Μεταξάδων, απ' όπου εκλέγονται όμως μόνο 3 δημοτικοί σύ,μβουλοι. Ο Γκουδινούδης δυστυχώς δεν... στηρίχθηκε όσο έπρεπε από τους συγχωριανούς μας, αφού πήρε μόνο 60 ψήφους στο Παλιούρι επί 190 του συνδυασμού του. Αν είχε πάρει λίγους ακόμα, τότε σίγουρα θα βρισκόταν στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Να τα λέμε αυτά και να τα βλέπουν οι συγχωριανοί μας, ώστε στις επόμενες εκλογές να στηρίζουν όσους είναι από το Παλιούρι.
Όσο για τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παλιουρίου, αυτός θα είναι ο Σωτήρης Κισσούδης (Μπέης), ο οποίος όμως ήταν πρώτος με τον συνδυασμό του απερχόμενου δημάρχου Χρήστου Τοκαμάνη.

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΘΥΕΛΛΑΣ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΟΤΑΝ ΙΔΡΥΘΗΚΕ

Άλλη μια φωτογραφία της πρώτης Θύελλας Παλιουρίου που ιδρύθηκε την δεκαετία του 1960 από τον δάσκαλο του χωριού μας Σωτήρη Διαμαντούδη, ο οποίος είναι από το Σουφλί και ξεκίνησε την ομάδα.
Στην φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά οι Διαμαντούδης Σωτήριος(ο δάσκαλος τότε του χωριού και προπονητής),   Ματσάγγας Αθανάσιος (Μπίλιας) ,   Πιτιακούδης Κωσταντίνος (Τζαμπούνς που δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή),  Δοϊνούδης Μιχάλης (Μιχελής Ντουϊνάδκους),  Μαγγίρας Δημήτριος (Μήτης τ' Γκόντια),   Γιαϊτζής Δημήτριος (του Ντραγκούδ' τ' Στυλιανής),   Πιτιακούδης Αναστάσιος (Τάσιους Πιτιακάδκους),  Πιτιακούδης Κωσταντίνος (ο συγχωρεμένος Κουσταντής του Τσιλικούδ'),   Τασιούδης Γεώργιος(Σάλιαγκους αδερφός τ' Νταντίκα που ζει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ),    Βασιλούδης Κωσταντίνος (Κουτσιάρας τσ' Πουλίτσους) και    Ζλατινούδης Δημήτριος (Δημήτρης Καμπακάδκους),

ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ

Βατσνιά=βάτος
Βατσιλόμπλα=βατόμουρα
Ντουσμάνς=εχθρός
Κουπάι=κυνηγόσκυλο
Τσουφαλνάει=κλάνει υπόκοφα
Μουρτσέκ'= είδους μικρού μαντιταριού
Γαβρούσκα=μανιτάρι πλευρώτους
Καβάκ'= η λεύκα
Πουδουνάρ'=μπατζάκι παντελονιού
Ξερουγκαλίσκι=ρεύστηκε
Καίσια=βερίκοκα
Αρμούτια=αχλάδια
Μπίτσι=τελείωσε
Μπιζέρσι=βαρέθηκε
Μπουηάμια=αμύγδαλα
Κόσα=εργαλείο κοψίματος χόρτων
Τσιουλνώ=μαζεύω καρύδια, αμύγδαλα
Αγκαρίζ'=φωνάζει πολύ δυνατά
Γκουντούλσι=κύλησε
Ντρουβανόλου=ξυνόγαλο

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

ΠΟΙΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟΥΡΙ;

Επειδή πρόσφατα είχαμε Περιφερειακές και Δημοτικές εκλογές, ένας συγχωριανός μας έστειλε δυο φωτογραφίες από την επίσκεψη πολιτικού αρχηγού πριν από αρκετά χρόνια στο Παλιούρι. Είναι ο μοναδικός από τους νυν αλλά και τους παλαιότερους, που βρέθηκε στο χωριό μας.
Όσοι γνωρίζετε την απάντηση, μπορείτε να μας την στείλετε στο email του blog μας ή σε σχόλιο κάτω από αυτή την ανάρτηση.
Ευχαριστούμε άλλη μια φορά για την τεράστια επισκεψιμότητα σας στο Paliouri-evrou.blogspot.com. Ξεπεράσαμε ήδη στο λίγο χρονικό διάστημα τις 5.000 επισκέψεις.
ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ FACEBOOK  ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΛΙΟΥΡΙΟΥ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1960

Με πολύ μεγάλη συγκίνηση σας παρουσιάζουμε την πρώτη Θύελλα Παλιουρίου. Την ομάδα του χωριού μας, στην ίδρυση της οποίας πρωτοστάτησε ο δάσκαλος τότε του χωριού μας Σωτήρης Διαμαντούδης απ'το Σουφλί(είναι πλέον συνταξιούχος και ζει στην Αλεξανδρούπολη).
Στην φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα και την είχε στην κατοχή του ο Δημήτρης Ζλατινούδης(Δημήτρης Καμπακάδκους), βλέπετε την πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε στο Παλιούρι και ονομάστηκε Θύελλα.
Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Ματσάγγας Αθανάσιος (Μπίλιας) , Ζλατινούδης Δημήτριος (Δημήτρης Καμπακάδκους),Πιτιακούδης Κωσταντίνος (ο συγχωρεμένος Κουσταντής του Τσιλικούδ'), Διαμαντούδης Σωτήριος(ο δάσκαλος τότε του χωριού), Βασιλούδης Κωσταντίνος (Κουτσιάρας τσ' Πουλίτσους), Τασιούδης Γεώργιος(Σάλιαγκους αδερφός τ' Νταντίκα που ζει εδώ και δεκαετίες στις ΗΠΑ).
Καθιστοί από αριστερά: Πιτιακούδης Κωσταντίνος (Τζαμπούνς που επίσης δεν βρίσκεται πλέον στην ζωή), Δοϊνούδης Μιχάλης (Μιχελής Ντουϊνάδκους), Μαγγίρας Δημήτριος (Μήτσιους τ' Γκόντια), Γιαϊτζής Δημήτριος (του Ντραγκούδ' τ' Στυλιανής), Πιτιακούδης Αναστάσιος (Τάσιους Πιτιακάδκους

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Ο προοδευτικός κόσμος του Δήμου Διδυμοτείχου, ανεξάρτητα από την πολιτική του τοποθέτηση, αποφάσισε να αλλάξει πορεία.
Γιατί πέταξε πια από πάνω του τις εξαρτήσεις από το παρελθόν, γιατί αγωνιά πραγματικά για το μέλλον του, γιατί νοιάζεται για την ανάπτυξη και προκοπή του τόπου του.
Με την απόφασή του αυτή ξεκίνησε μία νέα εποχή για όλη την περιοχή μας, μία εποχή άξιων ανθρώπων και επικράτησης αξιών. Μία εποχή χωρίς σκοπιμότητες και χωρίς αποκλεισμούς.
Μία εποχή για όλους τους συμπολίτες μας, όλους τους χρειαζόμαστε και για όλους αγωνιζόμαστε!
Γι’ αυτό σήμερα, απευθυνόμενος σε όλους τους συμπολίτες μας, αυτούς που στήριξαν την προσπάθεια μας και τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα, αλλά και αυτούς που προτίμησαν άλλους υποψηφίους, σας καλώ ενωμένοι, αποφασισμένοι και σίγουροι για τον εαυτό μας, με σκληρή δουλειά να σταθούμε αντάξιοι της ιστορίας του τόπου μας.
Για το Δήμο Διδυμοτείχου που όλοι θέλουμε και όλοι μας αξίζουμε.
Για το Δήμο Διδυμοτείχου της καρδιάς μας.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς όλους
Παρασκευάς Πατσουρίδης,
Εκλεγείς Δήμαρχος Διδυμοτείχου

Ο ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΝΕΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ

Έκανε την μεγάλη αναστροπή την δεύτερη Κυριακή κερδίζοντας τον Χρήστο Τοκαμάνη που ήταν το μεγάλο φαβορί.

Ο Παρασκευάς Πατσουρίδης με ποσοστό 57,80% είναι από χθες ο νέος δήμαρχος Διδυμοτείχου. Αν και στις εκλογές της πρώτης Κυριακής ήρθε δεύτερος με 35,49, δεν είχε πάρει το χρίσμα της Ν.Δ. αν και υποψήξ\φιος βουλευτής της και θεωρούνταν πως ήταν αδύνατον να κερδίσει αφού ο απερχόμενος δήμαρχος Χρήστος Τοκαμάνης (επίσημος υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης) συγκέντρωσε 45,08%, τελικά πέτυχε το μεγάλο ΘΑΥΜΑ. Χθες ήταν αυτός ο τελικός νικητής, αφήνοντας δεύτερο τον Τοκαμάνη με περίπου 42%. Η τεράστια κινητοποίηση του Πατσουρίδη και των συνεργατών του όλη την βδομάδα και ο ερχομός κυρίως ετεροδημοτών(μεταξύ τους πολλών μουσουλμάνων) από την Αθήνα, έκρινε το αποτέλεσμα.
Ο νέος δήμαρχος Διδυμοτείχου από την 1η Ιανουαρίου εκλέγει 16

Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΕΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
 
 Χρήστος Τοκαμάνης


Παρασκευάς Πατσουρίδης


 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Δημήτρης Πέτροβιτς

                                                            Γεωργία Νικολάου




ΠΑΛΙΟΥΡΙΩΤΙΚΑ... ΜΑΣΑΛΙΑ

Ο συγχωριανός μας... αβτζής(κυνηγός), είχε ένα πολύ καλό κουπάι(κυνηγόσκυλο) και η φήμη του είχε εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή. Το έμαθαν λοιπόν κάποιοι ξένοι κυνηγοί και ζήτησαν να το αγοράσουν, προσφέροντας πάνω από 300.000 δραχμές(πριν έρθει το ευρώ).
Όσες φορές όμως και αν ήρθαν στο Παλιούρι, αυτός τους απάντησε αρνητικά. Η γυναίκα του που το έμαθε, άρχισε να του διαμαρτύρεται συνέχεια. "Πούλησε το σκλι άντρα μου. Με τα λεφτά που σου δίνουν θα φτιάξουμε ένα μπάνιο και δεν θα πηγαίνουμε στο... μιστιράκου(τουαλέτα) έξω απ' το σπίτι, ούτε θα κάνουμε μπάνιο στην... κουπάνα(λεκάνη). Τί το κρατάς".
Ο συγχωριανός μας όμως είχε έτοιμη την απάνητηση. "Δε μη λες γναίκα. Όταν παένου στου κυνήγ' ποιος θα κυνηγάει τσ' λαοί κι τα ουρτύκια; Θα πάρω τ' μπανέρα και τ' χέστρα"; 
Κόκκαλο η γυναίκα του και μετά από αυτό δεν του ξαναζήτησε να πουλήσει το κυνηγόσκυλο.

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΤΣΙΟΜΠΑΝΟΥΔΗΣ

Στο πένθος βυθίστηκε το Παλιούρι για δεύτερη  φορά αυτή την βδομάδα. Χθες Παρασκευή έφυγε από την ζωή ο συγχωριανός μας Δήμος Τσιομπαμπούδης, σε ηλικία 75 ετών. Ο συγχωρεμένος έζησε για πολλά χρόνια στην Γερμανία, όπου δούλευε ως μετανάστης. Επέστρεψε στο χωριό πριν από μια δεκαετία περίπου ως συνταξιούχος, αλλά αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και ήταν σχεδόν κατάκοιτος. Δυστυχώς χθες έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο και σήμερα έγινε η κηδεία του παρουσία της οικογένειας του, των συγγενών, των φίλων και πολλών Παλιουριωτών. 
Στην δεύτερη σύζυγο του(η πρώτη είχε φύγει από την ζωή εδώ και αρκετά χρόνια) και στους δυο γιους του, εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλληπητήρια. Να ζήσουν και να τον θυμούνται. Ας είναι

ΤΟΚΑΜΑΝΗΣ ή ΠΑΤΣΟΥΡΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ; ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΘΑ ΞΕΡΟΥΜΕ

Ο νυν δήμαρχος Χρήστος Τοκαμάνης που ήρθε πρώτος την προηγούμενη Κυριακή και ο Παρασκευάς Πατσουρίδης ο οποίος πήρε την δεύτερη θέση, θα διεκδικήσουν την Κυριακή την ψήφο και των Παλιουριωτών. Το βράδυ της ίδιας μέρας θα ξέρουμε ποιος θα είναι ο νέος Δήμαρχος Διδυμοτείχου, όπου και ανήκει πλέον το χωριό μας μετά την εφαρμογή του Καλικράτη.